Articole Snatch.

(2000)

Unde dai și unde crapă

Despre producție

Filmarile cu actorii au debutat in octombrie 1999 in cateva zone din jurul Londrei, capitala Angliei.

Dupa spusele regizorului Guy Ritchie, "Unde dai si unde crapa" nu este o continuare a filmului precedent cu gangsteri "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" (Jocuri, poturi si focuri de arma), in care un grup de prieteni in mod iresponsabil se amesteca intr-o decadenta lume interlopa a drogurilor, crimei si violentei. In "Unde dai si unde crapa", personajele sunt lumea interlopa, insa este lumea interlopa londoneza cu o tenta comica. "Filmul este mai mult decat o simpla rafuiala intre gangsteri. Este o goana dupa un diamant desfasurata haotic, meciuri de box aranjate, un boss al Mafiei din New York si un boxer tigan de origine irlandeza devenit boxer profesionist, care se lupta doar pentru a castiga pentru mama sa o rulota noua. Plus un caine temperamental -un film plin de intorsaturi ce o iau razna", spune producatorul Matthew Vaughn.

"Ceea ce pornise initial ca thriller sangeros a sfarsit ca o comedie cu gangsteri pe platoul de filmare. Foarte alert, "in continua miscare" si cu nici un fel de element static in el. Imi place sa ma joc cu dialogul -asa ca acest film contine o parte din materialul pe care nu am reusit sa-l introduc in primul meu film", comenteaza Ritchie.

Pentru Vaughn, distributia a reprezentat cheia filmului. "Guy a inceput sa scrie (acest scenariu) inainte ca "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" sa fie lansat, asa ca el inca avea in minte genul personajelor masculine dure. Ne-a luat mult timp pana sa gasim chipurile potrivite; a trebuit sa vedem cateva sute. Guy are o asemenea experienta vizuala incat a cautat personaje care sa nu arate doar fizic precum personajul interpretat ci sa ii dea acestuia o autenticitate maxima cu un minimum de tehnica teatrala".

Echipa de producatori a fost hotarata sa faca oricat de multe auditii pentru a gasi actori cat mai apropiati de look-ul dorit, decat sa aleaga o serie de vedete care automat erau asociate cu rolurile lor anterioare.

Ei au avut nevoie de o abundenta de chipuri pentu distributia pestrita de gangsteri, evrei, negri, chinezi, rusi si scotieni. Cautand in toate partile, realizatorii nu au lasat nici o piatra nerasturnata, pentru echipa lor de barbati duri din lumea reala.

"Un tip solid a sosit pentru o slujba de paznic si Guy i-a spus "nu ne intereseaza" " -in schimb avea nevoie de el pentru un rol in film. "Aceasta a fost sansa lui", a comentat Vaughn.

Ritchie spune: "Distributia s-a omogenizat foarte bine. Fiecare dintre ei este un personaj (pe ecran si in afara lui) si fiecare a dat o viata proprie scenariului original scris de mine. Rolurile necesitau grosolanie dar si credibilitate. Nu este o idee prea buna sa alegi actori shakespeare-ieni sa interpreteze membrii violenti ai unei bande".

"Lock, Stock and Two Smoking Barrels" l-a atras pe supergreul Hollywood-ului Brad Pitt, care l-a sunat pe Ritchie imediat dupa premiera din SUA si au stabilit o intalnire. "Ei s-au inteles de la bun inceput". "Brad a insistat ca vrea sa joace in urmatorul film al lui Guy", spune Vaughn. "La inceput ne-am speriat, pentru ca nu aveam nimic pe masura talentului sau. Apoi Guy a venit cu ideea de a-l distribui in rolul tiganului irlandez. El primeste de obicei 20 de milioane de dolari pentru un film, insa a acceptat un onorariu mult mai mic pentru "Unde dai si unde crapa" -si o rulota de aceeasi marime si confort ca a celorlalti!"

Pitt recunoaste ca a descoperit tratamentul nepreferential (el fiind totusi o vedeta) foarte inviorator. El a fost trimis chiar si intr-o tabara de nomazi pentru a petrece un timp printre tiganii adevarati ca sa le aprofundeze stilul de viata. Jason Statham povesteste experienta traita de ei: "Cel pe care trebuia sa-l vedem era destul de direct, ceva de genul (o spune cu accent irlandez) "ce dracu' cautati aici" ". "Ne intrebam daca o sa fure rotile de la masina noastra insa, din fericire, nu s-a intamplat acest lucru!" Exista un anume stigmat la acest gen de personaje si uneori ele traiesc conform lui iar alteori nu!"

Vaughn a fost ingrijorat la inceput de distributia unui fenomen de la Hollywood. "Ideea este ca in "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" toti erau o apa si un pamant. Am avut un ingredient magic si m-am gandit ca prezenta lui Brad poate schimba aceasta situatie. Dar in realitate, el s-a adaptat la aceste conditii si a inteles exact ceea ce faceam noi".

"Este foarte magulitor ca o vedeta precum Brad va aparea in filmul nostru. Inca de la inceput a fost unul dintre baieti, un tip cu clasa care nu vorbeste pe ocolite", spune Ritchie. "Mai mult ca oricare, el a fost un adevarat gentleman, facand uneori ceai pentru cei de pe platou".

"Distribuirea celorlalte personaje americane a fost o treaba nu prea usoara. Benicio Del Toro interpretase niste personaje interesante si puternice incat am stiut ca se va integra bine in gasca noastra. Am fost foarte hotarati sa nu cadem intr-o stereotipie, sa spunem, cu o distributie de genul Joe Pesci", spune Vaughn.

Personajul lui Farina, Avi, expertul in diamante, evreu din New York, este nevoit sa mearga la Londra pentru a recupera piatra pretioasa ratacita. Eu urasc foarte tare Anglia -personajul meu, nu eu personal! Acest lucru m-a facut foarte nepopular din momentul in care am intrat pe platoul de filmare", glumeste el. Insa Farina a devenit curand un membru al echipei. "In film nu exista un lider real. Cat de cat, povestea este liderul principal iar actorii vin in planul al doilea, inclusiv Brad Pitt", dezvaluie el.

Benicio Del Toro, al carui personaj Franky "Four Fingers" (Franky "Patru degete") declanseaza complotul, a descoperit stilul unic al lui Ritchie de alegere a distributiei o schimbare fata de experientele sale anterioare la Hollywood. "Cu atitudinea potrivita din partea regizorului potrivit, poti obtine o interpretare buna de la o persoana care nu a mai jucat niciodata. Insa poate sa nu fie o interpretare pur si simplu…ci sa ai o persoana care sa fie ea "insasi". Eu cred ca toate personajele fac filmul si filmul face personajele…si Guy a participat cu punctele sale de vedere si cu semnatura la el", comenteaza Benicio Del Toro.

Americanii au intampinat ceva greutati in fata argoului rimat al londonezilor. Pe Mike Reid, Ritchie l-a pus sa interpreteze un "evreu londonez" tipic, care lucra in comertul cu diamante. "Mike avea un simt al umorului foarte dezvoltat, incat i-a dat rolului sau un aspect extrem de realist", spune Vaughn.

Interpretarea convingatoare a lui Vinnie Jones din "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" i-a asigurat un loc in "Unde dai si unde crapa" unde il interpreteaza pe durul legendar "Bullet Tooth" Tony (Tony -omul cu dintele glont), care-si merita din plin renumele datorita numeroaselor cicatrici pe care le poseda.

"L-am vrut pe Vinnie inapoi, el facand parte din echipa de la "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" ", spune Vaughn. "Daca treaba merge, de ce sa nu continuam? Vinnie are un chip extraordinar si isi da replicile perfect. Nimic nu trebuie modificat. Este de asemenea foarte creativ."

Jones este foarte serios fata de interpretarea sa. El o abordeaza cu atitudinea unui sportiv. Se antreneaza, isi face incalzirea si apoi da o reprezentatie extraordinara -exact ca la meciurile sale de fotbal. Insa este o mare deosebire intre cele doua cariere. "Cand joci intr-un film o faci pe cont propriu, nimeni nu te poate salva daca joci prost sau uiti replicile, pe cand in fotbal esti acoperit de o echipa intreaga", spune el, adaugand "este important pentru mine sa o fac bine deoarece actoria este tot ce mi-a ramas. Ambitia mea suprema ar fi urmatorul 007…toate acele schimburi de focuri si cascadorii".

Lasand visele despre James Bond la o parte, Vinnie nu are suficiente cuvinte de lauda la adresa lui Ritchie. "Este unic… parerile sale sunt foarte puternice si crede in el insusi -nu exista loc pentru indoieli. Cand ia o hotarare, stie ca este cea mai buna. M-a ajutat de-a lungul filmarilor la "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" si ma ajuta la fel de data aceasta. Cand am nevoie de un sfat ma duc la el."

"Lock, Stock and Two Smoking Barrels" a fost un experiment pentru echipa de realizatori din multe puncte de vedere. De exemplu, Alan Ford, un locuitor atipic din cartierul East End, care in primul film a fost povestitor si barman, il interpreteaza pe cel mai mare gangster local Brick Top -un om pasionat de luptele de caini si de propria metoda de a face sa dispara cadavrele, aruncandu-le la porcii flamanzi de la ferma sa.

Un alt actor din "Lock, Stock and Two Smoking Barrels" este Jason Flemyng care il interpreteaza in "Unde dai si unde crapa" pe tiganul Darren, cel mai bun prieten al lui Mickey. "In "unde dai si unde crapa" sunt mult mai multe poante si foarte multa actiune", spune Flemyng. "In final retii acest umor spus pe un ton serios care se evidentiaza datorita faptului ca Guy le spune tuturor sa-si dea replicile ca si cand ar comanda un pahar cu lapte". Dupa spusele directoarei de casting Lucinda Syson, Flemyng a acceptat un rol mai mic fata de cele precedente deoarece ii place la nebunie sa lucreze cu Guy, pe langa faptul ca a recunoscut puterea scenariului".

"Voi deveni cel mai celebru figurant dupa acest film", se amuza Flemyng "deoarece pot spune ca sunt partenerul de incredere al lui Brad Pitt! In plus, nimeni nu ma recunoaste pentru ca am parul vopsit sunt neras si arat de parca m-as drege dupa o betie severa".

Ade, care debuteaza pe marele ecran in rolul soferului Tyron, spune ca simplu fapt de a se fi aflat pe platoul de filmare a fost un lucru amuzant: "Guy stia ceea ce voia, insa ne-a acordat o mare libertate de creatie si de a experimenta."

Stephen Graham (actor nascut in Liverpool) care il interpreteaza pe batausul londonez Tommy, il completeaza pe Ade: "Guy are intotdeauna un plan, o structura, si le da tuturor indicatii precise. Insa o data ce porneste aparatul de filmat, el lasa lucrurile sa decurga de la sine pentru a surprinde magia momentului."

Statham isi aminteste o anumita secventa care s-a desfasurat dupa un cu totul alt scenariu: "Exista o secventa in care il scoatem pe Brad din ringul de box si suntem adunati la un loc cu toti figurantii si dintr-o data , se isca o incaierare. Aceasta nu era prevazuta in scenariu…asa ca ne-am amuzat foarte tare vazand scaunele zburand prin aer si tot ce a urmat apoi! Multe lucruri se intampla pur si simplu in decursul zilei si fac parte din distractie."

Jason Statham selectat din distributia lui "Lock, Stock and Two Smoking Barrels", spune pe un ton amuzant ca Turkish si Tommy sunt un fel de "Pacala si Tandala" ai lumii interlope. "Planurile tuturor se ciocnesc intr-un fel de vartej, care se mareste mereu insa diamantul pluteste inca in jurul Londrei", spune el, adaugand "este o echipa de actori minunata in care nu exista nici un lider adevarat. Cu exceptia cainelui! El este vedeta! A fost de necontrolat -atacand tot ce-i iesea in cale, in special pielea care, din nefericire, predomina in garderoba noastra."

Ca un cocktail Molotov de actori super-profesionisti, "non" actori, caini, copii si cea mai instabila vreme britanica, filmul "Unde dai si unde crapa" va da stereotipului productiilor cu gangsteri o alta dimensiune.

Familia
jinglebells