Articole Mission: Impossible - Ghost Protocol

(2011)

Misiune: Imposibilă - Protocolul fantomă

Despre gadgeturi

“Aceste filme sînt visul oricărui recuziter”, spune Kristopher E. Peck, care a fost recuziter șef și la MISSION: IMPOSSIBLE II.

Unul din cele mai mari gadgeturi, trenul IMF, se numără printre decorurile preferate ale lui Bird. Jim Bissel a fost cel care l-a conceput, urmînd a fi realizat la Vancouver. “Are formă ovală și arată de parcă e blindat împotriva unui impact uriaș, fiind amenajat ca să servească unui centru de comandă în orice situație. E plin-ochi de gadgeturi speciale de care agenții se pot folosi.”, spune Bird. Bissell explică: “Are tot felul de găselnițe – sertare glisante pentru arme, ecrane de televiziune pe care le tragi din perete, apoi glisează în jos cu ajutorul unor standuri hidraulice care îți permit să le pivotezi în ce direcție dorești.” Printre cele mai importante piese se numără mașina care construiește măști, concepută în mare parte cu ajutorul departamentului de efecte de machiaj.

“Benji e cam obsedat de mașina care face măști”, spune Simon Pegg. “Cred că nutrește în secret dorința de a purta una. E amuzant, pentru că știi cît de mult durează de obicei un asemenea machiaj, și mi-a plăcut ideea să ai o mașină care te transformă în altcineva doar cu o apăsare de buton.”

Kris Peck este cel care a conceput mănușile Gecko, folosite de Ethan să escaladeze Burj Khalifa. “Kris este cel care a venit cu tehnologia și cu povestea din spatele mănușilor.”, spune Tom Peitzman. “Sînt unele din cele mai uimitoare obiecte de recuzită din film. Tom Cruise a venit imediat cu sugestii încă de la prima întîlnire. El a fost cel care a identificat problemele care ar putea să apară, cum ar fi ca mănușile să alunece sau să nu facă integral contact, să nu se potrivească bine; el a fost cel care a venit cu ideea ca luminile să se schimbe pentru a indica momentul în care mănușile aderă total la suprafață.”

Peck, împreună cu echipa sa, au fost cei care au creat și aparatul de comunicație pe care Ethan îl poartă în timp ce escaladează clădirea Burj. “Trebuia să apară ca un instrument cu care comunică cu echipa IMF, dar, de fapt, ne-am dat seama că noi chiar aveam nevoie de un mijloc de a comunica cu el în timp ce el era în exterior. Așa că am colaborat cu departamentul de sunet și l-am transformat într-un aparat cu adevărat funcțional, iar Tom Cruise este într-adevăr în legătură cu regizorul și cu coordonatorul de cascade în timp ce își face cascadoria.”

Un alt obiect interesant de recuzită a fost cheget, o valiză care trebuia să arate ca o versiune mai veche a unei mingi de fotbal. Pentru a o realiza, echipa condusă de Peck a luat legătura cu Sandia Labs, care au un muzeu impresionant cu valize nucleare datînd încă din anii ’60. Am luat un asemenea concept și l-am reconstruit ca pentru zilele noastre.”

Casa consiprativă a IMF, o ascunzătoare care arată ca un vagon de tren uitat într-un depou rusesc, este cea care protejează gadgeturile echipei. “Pe dinafară arată ca o locuință a unui cîntăreț de blues”, rîde Simon Pegg. Dar pe dinăuntru este un paradis al agenților IMF, care le oferă totul – de la posibilitiatea de a-și schimba identitatea, la reîncărcarea armelor la repararea acestora.

MISIUNE: IMPOSIBLĂ. GHOST PROCOTOL oferă publicului acel tip de spectacol după care tînjesc fanii genului, așa cum a făcut-o fiecare film al francizei, încă din 1996.

Echipa “Ghost Protocol”
jinglebells