Articole Master and Commander: The Far Side of the World

(2003)

Master and Commander: La capătul Pământului

Despre nave

Un alt element cheie în realizarea autenticitãtii a fost gãsirea unei nave care sã înfãtiseze în film HMS Surprise, condusã de cãpitanul Aubrey. Pentru aceasta, Peter Weir a studiat HMS Victory, nava comandatã de Napoleon în bãtãlia de la Trafalgar. De asemenea, Weir a fãcut douã croaziere la bordul navei Endeavour, celebra replicã a celei conduse de cãpitanul Cook. Regizorul a tinut sã viziteze si nava Rose, ancoratã în portul din Rhode Island, o fregatã din lemn construitã dupã modelul navelor Marinei Britanice de la începutul secolului al XIX-lea.

Twentieth Century Fox a cumpãrat nava Rose (pe care apoi, la terminarea filmãrilor, a donat-o unei organizatii non-profit de istorie navalã). Nava a cãlãtorit pe canalul Panama, trecând printr-o furtunã care i-a distrus unul dintre catarge, pentru a ajunge în portul San Diego, unde o asteptau operatiunile de transformare a sa în HMS Surprise. Pe ea s-au desfãsurat câteva sãptãmâni de filmãri, fiind adaptatã pentru a gãzdui echipa de actori si realizatori. Russell Crowe a învãtat chiar sã navigheze, comandând-o apoi în mai multe rânduri. „Mi-a plãcut foarte mult sã navighez cu Rose” spune Russell Crowe, care anterior învãtase sã navigheze pe apele învolburate din Fiji, pregãtindu-se pentru rol. „Sã mã urc pe un catarg, la 40 m deasupra oceanului, a fost o încântare pentru mine. Au fost niste zile foarte speciale; plutea un aer de libertate, datoritã faptului cã ne aflam departe de pãmânt.”

Echipa de realizatori a construit o copie a HMS Surprise pe platourile studiourilor Fox din Baja, unde fusese filmat si Titanic. Nava de 60 tone a fost construitã acordând atentie tuturor detaliilor, de la catarge pânã la hamacele de pe punte. Între timp, echipa de realizatori de efecte speciale de la Weta Workshop din Noua Zeelandã, cea care a realizat efectele speciale pentru trilogia Stãpânul inelelor, a construit mai multe machete ale navei. Acestea au fost apoi completate de efectele realizate pe computer de compania Asylum.

Masiva navã construitã în studiourile Fox a fost montatã pe un sistem de suspensii hidraulice, cele mai mari utilizate vreodatã pentru un film. Acestea facilitau o serie largã de miscãri, care imitau tangajul navei pe mare. „Platoul de filmare se misca în toate directiile, astfel încât ne-am simtit de parcã am fi filmat chiar pe mare.” îsi aminteste operatorul Russell Boyd. Aparatul de filmat a fost asezat pe un suport triaxial, pentru a contracara miscãrile navei.

Nava francezã Acheron a fost construitã pe un teren de la intrarea în studiourile Fox, apoi divizatã în patru pãrti care au fost transportate cu grijã de o macara pânã la uriasul bazin cu apã din interiorul studiourilor, pentru a filma scena bãtãliei finale.
Furtuna Despre productie
Film - Master and Commander: The Far Side of the World

Master and Commander: The Far Side of the World

(2003)
Master and Commander: La capătul Pământului
7.7 705 voturi 41 păreri
jinglebells