Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Film in general

Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Old 14 Jan 2008, 11:04   #21
Mel
Senior

Mel

Send a message via Yahoo to Mel
432 abia a inceput!

Pai uite ce faci: v-am intrebat foarte clar - ce veti face in caz ca va voi raspunde, si ca voi avea dreptate!
Pana nu'mi raspundeti - nici eu nu va voi raspunde :oops:
Mel is offline   sendpm.gif
Old 14 Jan 2008, 11:30   #22
Proletar
Guru

Proletar

Re: 432 abia a inceput!

Originally Posted by Mel:
Pai uite ce faci: v-am intrebat foarte clar - ce veti face in caz ca va voi raspunde, si ca voi avea dreptate!
Pana nu'mi raspundeti - nici eu nu va voi raspunde :oops:

incerc eu un raspuns elucubrant:

s-o fi indragostit Otilia de domnu' Bebe?
Old 14 Jan 2008, 11:33   #23
Mel
Senior

Mel

432 abia a inceput!

In sfarsit, o voce (mai) omeneasca - chiar daca raspunsul e'ntr'adevar mai mult decat elucubrant, e de-a dreptul...edulcorant: de unde dracu'atata dragoste la noi - la tara?! Basca eu vorbeam parca despre tema, ideea principala a intregului film*...!
Calugarul meu Cezar, spunea ca orice problema bine pusa e - nu pe jumatate - ci pe de'a'ntregul rezolvata!
Asa ca iti garantez eu ca in nici cateva minute, ai sa vezi singur ce n-au vrut sa vaza bosumflatii nostri guru (care acuma unde crezi c'ar putea fi - decat dupe...gard, cu ochisorii cat cepele)!
Aide, cu rabdare si tutun: :?

Daca socotim pe Otilia personajul principal - ce face ea de la inceput si pana la sfarsit?
Nu trece prin diferite situatiuni?
EXEMPLARE..?
Cand dispar, e taman pe dos.
Melus Negrescu
Old 14 Jan 2008, 11:40   #24
Mel
Senior

Mel

432 abia a inceput!

Bai frate, dar ce palaria mea se intampla alminterea cu logistica asta a forumului - ca niciodata nu am reusit sa actionez butonul de vizualizare cu succes?!
Voi cum faceti?
Ca eu a trebuit sa'mi achizitionez o...maneta pe care de fiecare data trebuie sa o invartesc...inapoi - dupe care sa dau un refresh
Old 14 Jan 2008, 11:43   #25
Mel
Senior

Mel

432 abia a inceput!

Sau altcumva pusa intrebarea: chiar sa nu fie - basca sa nu vada absolut nimeni - nicio legatura intre...pireu si nunta?!
Old 14 Jan 2008, 11:49   #26
Proletar
Guru

Proletar

Sau altcumva pusa intrebarea: chiar sa nu fie - basca sa nu vada absolut nimeni - nicio legatura intre...pireu si nunta?!

Daca citeai interviul cu Cristi Mungiu publicat aici, pe pagina 6 a topicului, exista undeva un raspuns in care el spune ca e vorba de un meniu de nunta, impus.
Asadar, Gabita mananca "pireul" de la nunta.
Dar tot nu inteleg unde vrei sa ajungi.
Old 14 Jan 2008, 11:51   #27
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Am umblat prin tribunale si edituri.
Multumesc pentru laudele la adresa cronicii mele, dar le consider deplasate; nu-s încântat de analizä, am scris-o atunci repede, la cald, imediat dupä ce väzusem filmul; ar fi trebuit sä-l väd de douä-trei ori, cu intervale de decantare a impresiilor. Acum, sunt nemultumit de multe lucruri din analizä: interpretäri simpliste, observatii cam teziste, neglijente... Da', mä rog, n-au sä mi-o graveze pe soclul monumentului lui Mungiu, asa cä nu-i nimica.
Nu m-am supärat pe nimeni - dar în dezbaterea asta n-am sä mä implic; în momentul de fatä, mä främântä alte probleme.
Continuati - si nu vä purtati urât unii cu altii, cä vä moderez de nu stiti ce-i aia! (Da, si cred cä-i destul cu duelurile personal-teoreticoide; mai ziceti si DESPRE FILM, bitte schöschön!)
Pitbull is offline   sendpm.gif
Old 14 Jan 2008, 12:28   #28
Mel
Senior

Mel

432 abia a inceput!

Imi pare rau ca trebuie sa plec.
Raspunsul lui Mungiu relativ la legatura dintre viscerele din farfurie si...copilul abia lichidat, este ca toate celelalte un raspuns perfect diplomatic: "doar nu vreti sa va dau eu acum totul mura'n gura!"...
In privinta pireului, nu despre pireul ala de la nunta (?) e vorba, d-le @Proletar, ci de pireul facut de ma-sa lui Adi.

Nu'i nimic deplasat d-le Pitbull: am citit tot ce s-a scris in chestiune (fiind deci vorba de o apreciere strict comparativa).
Si pentru a va compensa exagerata...modestie, apoi aide sa ma laud eu...porceste: poate cineva sa imi arate observatii mai amanuntite despre 432, decat cele din www.cotidianul.ro - din ultimele zile (4, 7 , 8 sau 9, 10 ianuarie)?!

La revedere

PS Legatura dintre pireu si nunta din scena finala este cu totul alta, si e legata de - ceea ce nu a sesizat absolut nimeni - adica de insasi tema quintesentiala a filmului: si anume ca relatia oricarei femei (ca atare) cu oricare barbat (ca atare) nu poate fi decat in urmatoarele formule clasice:

:love: - sau de tipul Bebe (cu plata pe loc)

:love: - sau de tipul Adi (care'i aceeasi...marie cu alta palarie - basca cu plata la...pastele studentilor)

:love: - sau - in cazul cel mai fericit - de tipul pireu pe baza de nunta ("Stai linistit ca n'am de gand sa'ti fac tie toata viata pireu!"...)

Vreo nelamurire?

:love: :love: :love: "Siiii m'am indra-gos-tit de tiii-ne! De tiii-ne, de tiii-ne, de tiii-ne!" :love: :love: :love:
Old 14 Jan 2008, 12:29   #29
Mel
Senior

Mel

Hap-ciu!
Old 14 Jan 2008, 12:31   #30
Proletar
Guru

Proletar

PS 2 Imi pare rau ca v-am...deranjat.

Ei, stai linistit, ca doar n-o sa ne faci toata viata pireu!
Old 14 Jan 2008, 12:34   #31
Mel
Senior

Mel

432 abia a inceput! Dar (cel putin aici)...s'a sfarsit.

Originally Posted by Proletar:
Ei, stai linistit, ca doar n-o sa ne faci toata viata pireu!

Pai eu ce zic...
V-ajunge "pireul" pe care vi l-am servit eu aici.
Pentru toata viata
Old 14 Jan 2008, 12:37   #32
Proletar
Guru

Proletar

Ideea e urmatoarea.
Cristi Mungiu nu si-a propus interpretari savante ale diferitelor intamplari din viata unor oameni.
Mel, priveste acest film exact asa cum a fost gandit: fara sofisticari, fara dedesubturi ascunse. Tocmai de aceea actiunea se petrece intr-o singura zi. E doar o felie de viata adevarata. Cata filozofie poti avea intr-o zi mohorata de toamna?
Old 17 Jan 2008, 14:06   #33
Mel
Senior

Mel

Originally Posted by Supastar:
bine k ne-ai dat linku ala sa ne lamurim si noi cu cine avem de-a face...

Bine c'ai slobozit si tu perla asta "cinemagista" ca sa stiu si eu cu cine stau de vorba

Originally Posted by Proletar:
Ideea e urmatoarea.
Cristi Mungiu nu si-a propus interpretari savante ale diferitelor intamplari din viata unor oameni.
Mel, priveste acest film exact asa cum a fost gandit: fara sofisticari, fara dedesubturi ascunse...

(idem) Aide, da-o'ncolo de treaba domnule...proletar! Nicio opera nu se judeca "dupa cum a fost gandita" (de unde stim?!) - ci exact dupa cum a fost f a c u t a!
Am mai subliniat treaba asta - mai ales ca arta tine in mare masura de subconstient.

Originally Posted by djinjis:
multi, da prosti... "Nici dac'as fi luat o...sfanta bataie, nu cred ca m-as fi trezit asa!" ma ofer dezinteresat sa iti ofer termenul de comparatie...

(idem) Cred si eu stimate @djinjis (in sinceritatea ofertei ce'mi...oferi cu o meschinarie demna de toata mila) - mai ales dupa...nunta si pireul pe care vi le-am oferit

Originally Posted by Alex Leo Serban:
Adevãrul e cã existã un oarecare radicalism în toate artele – mai puþin, poate, în arta componisticã, unde lucrurile sînt mai aºezate, mai “niºate” ºi mai specializate: în fond, nu poþi revoluþiona portativul!

:o

http://ro.dada.net/audio/4283568/The-Little-Match-Girl/

http://ro.dada.net/audio/2577756/Roumanie,-mon-amour/

http://ro.dada.net/audio/2638053/liviana/
Old 18 Jan 2008, 09:27   #34
Mel
Senior

Mel

432 nu s'a terminat!

Originally Posted by vladvaidianu:
Quote:
Cred ca partea amatoare de mc chicken, masini luxoase si perne moi din publicul american a avut un cuvant greu de spus...

a avut dara numai ca esti putin dezinformat. intamplarea (chiar intamplarea) face ca eu sa fiu printre americani de cativa ani si pot jura ca amatorii de mcD (in zona Chicago e "casa memoriala" McDonalds: http://www.mcdonalds.com/corp/about/museum_info.html ) sunt altii decat soferii de lexus iar despre perne moi nu stiu nimic... junk food e pt junk people-deci spiderman, iar snobii se duc la The kite runner pt ca asa zice rodger ebert la gazeta.

432 cade pe o categorie undeva la mijloc, despre care noi stim ca sunt prosti si imbuibati dar realitatea e alta...pe cuvant de pionier.

pot presupune ca cel mai deranjant lucru pt publicul american e lipsa oricarui motiv... de ce o studenta tanara si draguta ar vrea sa avorteze? ei nu cunosc realitatea 80lor din Ro iar filmul nu explica prea multe dimpotriva creaza confuzii. nu e foamete deloc, niciunde. vedem o cina cu bunatati home made, vedem un restaurant unde ceva ceva se gaseste. mai mult Gabita e o zapacita. habar nu are ce se intampla cu ea. de ce ar ajuta-o Otilia? de ce si-ar asuma riscuri stiind ca e "de puscarie"? de ce si-ar pune-o cu Bebe? doar pt ca Gabita ii e prietena? noi stim de ce si personal ma bucur ca mungiu nu a alunecat spre melodrama dar pt o cultura bazata pe individualism, competitie, proprietate si responsabilitate 432-ul nu e foarte credibil iar imaginile violente sunt usor nejustificate...

ps: pariez ca filmul va fi R/PG13 deci sigur nu o sa vad puradei prin sala
Domnule @vladvaidianu, trebuie sa te felicit pentru cea mai pertinenta si mai percutanta critica a filmului, nu numai din forumul asta si nu numai din tara asta!

Ai vazut foarte bine ca daca tot romanul (si nu numai) se dovedeste intelegator cu omorarea unui copil ca pe-o...musca, apoi nu la fel va privi americanul de rand treaba asta - devenita aici obicei cotidian.

Doua lucruri importante sunt de adaugat aici:
- odata in legatura cu asa-zisul viol pe care atat de multi l-au vazut ca atare in ciuda evidentei ca Bebe nu le-a fortat in nici un fel la nimic, ba dimpotriva, Gabita cea "timida" a fost aceea care i s-a pus pur si simplu de-a curmezisul cand omul vroia sa le lase'n plata domnului!
- al doilea in legatura cu minciuna fundamentala a romanilor "trecuti" prin comunism: ca ei nu sunt decat niste biete si neajutorate...victime! Ale "comunismului". Tot asa si Gabita care - ajutata bine mersi de Otilia - isi omoara propriul copil cu o seninatate perfecta: e privita ca o victima si nicidecum ca o...criminala.

In sfarsit, este si un al treilea lucru - foarte strans legat de astelalte doua, si care'i priveste pe insisi criticii nostri: 99 % din criticile lor se refera numai si numai la forma! Tocmai de-aceea le-a si scapat ceea ce ai aratat tu - privitor la continut!
Old 18 Jan 2008, 09:36   #35
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Corect: o mare parte din ei n-au priceput nimic din film.
Old 18 Jan 2008, 09:54   #36
Mel
Senior

Mel

432 nu s'a terminat!

["O mare parte din ei"? Care...ei?]

Si mai interesanta este domnule @vladvaidianu, "apararea" de mai sus (si nu numai) - aparare care de fapt ocoleste fondul problemei.
Si e de mirare ca nimeni nu'si mai aduce aminte de argumentele pe care Mungiu in persoana le-a dat intr-unul* din ultimele interviuri ce s-au bazat chiar pe intrebarile d-lui...Mihnea Columbeanu (Pitbull): o studenta care ar fi decis sa pastreze copilul in asemenea conditii ar fi fost cosiderata...nebuna de catre toata lumea, incepand cu vecinii si terminand cu toti colegii si prietenii!
* "Cu totii consideram pe vremea aceea ca sarcina este ceva intre catastrofa si nenorocire iar o femeie care declara ca vrea sa pastreze un copil era considera inconstienta daca voia sa-l creasca singura, curva daca nu spunea public cine era tatal copilului sau santajista in cazul in care isi dorea sa fie luata de nevasta in situatia data..."

http://www.cinemagia.ro/forum/viewto...sc&sta rt=125
Old 18 Jan 2008, 10:10   #37
Coshava
Veteran

Coshava

Originally Posted by vladvaidianu:
pot presupune ca cel mai deranjant lucru pt publicul american e lipsa oricarui motiv... de ce o studenta tanara si draguta ar vrea sa avorteze?

De ce nu ? :?
La propozitia de mai sus pur si simplu nu-i inteleg logica - decizia de a avorta e normala doar la persoanele de ~35 de ani ca in episodul ala din "Sex in the city" ( ca sa dau un exemplu )?

Quote:
ei nu cunosc realitatea 80lor din Ro iar filmul nu explica prea multe dimpotriva creaza confuzii. nu e foamete deloc, niciunde. vedem o cina cu bunatati home made, vedem un restaurant unde ceva ceva se gaseste.

Asta cam asa e - pentru un "anticomunist hotarit" filmul poate parea asa ... contaminat de o tendinta deviationist-titoista de a nu zugravi in mod corect suferintele oamenilor muncii din ....

As putea sa plusez la ce spui tu mai sus : invitatii de la ziua mamei lui Adi birfesc fara teama si foarte degajati oficialii de partid - ceea ce, in principiu, ar trebui sa nu se intimple intr-un stat politienesc in care informatorii sunt peste tot si denunturile sunt prompt urmarite de autoritati ( de ex. in URSS-ul lui Stalin nu prea cred ca s-ar fi riscat la asa ceva ), unele aspecte esentiale pentru atmosfera de atunci legate strict de problematica in discutie nu sunt mentionate de loc ( de ex. absenta cvasi-totala a oricaror mijloace anticonceptionale ) s.a.m.d.

Tot ce pot sa sper e ca Mungiu nu a vrut sa faca un film tezist-anticomunist/ceausist ca ... nu i-a iesit cam deloc.
Dar i-a iesit oricum un film foarte bun.

Quote:
odata in legatura cu asa-zisul viol pe care atat de multi l-au vazut ca atare in ciuda evidentei ca Bebe nu le-a fortat in nici un fel la nimic {...}

Asta cam asa e ( si si eu am sustinut asta anterior - ca mi se pare exagerata catalogarea lui Bebe ca fiind un "reprezentant tipic al lumii interlope" ) - e mai degraba asa ... un fel de "negociere de pe pozitii de forta" caci - stricto senso - fetele ( si mai ales Gabita ) puteau oricind "opri negocierea" si sa incerce in zilele urmatoare sa caute alta alternativa pentru intreruperea de sarcina. :? Bebe nu da nici un moment semne ca vrea sa devina prea violent - ci doar isi escaladeaza/etaleaza/foloseste pozitia sa superioara in cadrul "negocierii".

Dar asta nu inseamna ca aprecierile ulterioare sunt fundamentate pe ceva.
Coshava is offline   sendpm.gif
Old 18 Jan 2008, 10:20   #38
sergiu puiu
Guest

sergiu puiu

432 contrazice pana si minima logica menita sa justifice "sacrificiul" Otiliei.

Daca OTILIA ar fi fost cea care o convinge pe Gabitza cea pura sa fac avort, daca Otilia ar fi fost cea care-l gaseste pe dom' BEBE, daca Otilia ar fi fost cea care o incuraja pe GABITZA sa faca sex neprotejat (ALOOOOOOOOOO! Se gaseau prezervative si inainte de 1989! Trebuia doar sa cauti!), daca Otilia ar fi fost iubita celui ce a lasat-o insarcinata pe GABITZA, daca Gabitza ar fi ramas insarcinata cu tatal Otiliei, daca,daca,daca.

Macar una daca functiona maestrul Cristi Mungiu nu rata nominalizarea la Oscar.

In rest, in comunism era bine potrivit filmului 432. Daca mai spunea in film cum cei tineri urmau sa primeasca joburi la terminarea facultatii si eventual case ... BINGO!
UTCistii grupati in jurul lui Basescu ar fi transpirat de bucurie.
sergiu puiu is offline   sendpm.gif
Old 18 Jan 2008, 10:21   #39
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

["O mare parte din ei"? Care...ei?]

Si mai interesanta este domnule @vladvaidianu, "apararea" de mai sus (si nu numai) - aparare care de fapt ocoleste fondul problemei.
Si e de mirare ca nimeni nu'si mai aduce aminte de argumentele pe care chiar Mungiu le-a dat chiar intr-unul din ultimele interviuri din presa autohtona centrala in aceasta privinta: o studenta care ar fi decis sa pastreze copilul in asemenea conditii ar fi fost cosiderata...nebuna de toata lumea, incepand cu vecinii si terminand cu colegii si toti prietenii!
Adicä, asa cum ai exemplificat si tu, au intepretat pe dos (asemenea Vaticanului - pentru un timp, noroc c-au revenit c-un comunicat - si asemenea altor fundamentalisti) pozitia fatä de "a ucide un copil nenäscut ca pe o muscä", imaginându-si cä atitudinea personajelor ar fi reprezentat-o si pe a regisorului. Fals. Desi nu condamnä, ci doar expune lucid realitatea, Mungiu ne comunicä foarte clar relatia (a)moralä dintre recrudescenta avorturilor si dezumanizarea dintr-o societate ca a noasträ sub Ceausescu. Este tocmai rostul si menirea foarte controversatului cadru cu copilul, despre care stim cä Mungiu a ezitat mult dacä sä-l pästreze sau nu - alegând just, în final: färä acea imagine, copilul rämânea o notiune abstractä, impersonalä, oarecum mai aqpropiatä de fosta perceptie eronatä din "L'Osservatore romano": o fiintä omeneascä tratatä ca un obiect. Dar acel cadru, atât prin dezväluirea limpede, insistentä, intimä, a copilului ucis, cât si prin compozitia sa elaboratä (felul cum i se vede o parte din fatä, ochii închisi, o mânutä strânsä la piept) îl personalizeazä, îl umanizeazä, îl aratä asa cum e: o victimä nevinovatä (practic, SINGURA victimä din tot filmul).
Atentie: Gäbita nu e nici o victimä, nici o criminalä (ambele atribute revendicându-se numai de la interpretäri exaltat-teziste). E o biatä fetiscanä flusturaticä si buimacä, o persoanä cu bunele si relele ei. Face multe porcärele, dar asta e... Cine se simte färä de päcat, sä arunce primul cu piatra în ea? (Eu, nu; fosta mea nevastä a fost nevoitä sä renunte la douä sarcini, în anii äia; regret si acum - da' ce sä fac?)
Controversa asupra raporturilor sexuale abuzive e irelevantä. Intre "viol" si "sex prin constrângere" (aici, combinatie de santaj si presiuni psihice), diferenta e doar de încadrare juridicä si numär de ani la gherlä. desi termenul "viol" e impropriu folosit, îl vom accepta ca pe o simplificare cam pripitä, si atât; în fond, un viol tot existä, la nivel moral. Iar trimiterea se face, dacä vreti, la la violul colectiv, national, comis de regimul comunist asupra noasträ.
Apropo, în scenariul pe care-l scriu acum, starea dominant a protagonistului e aceea de a se simti violat - brutal, profund, traumatic. Evident, NU în sens sexual.

Apropo, Sergiu Puiu, în comentariile lui, demonstreazä foarte clar una dintre valorile fundmentale ale filmului, care tine de realism si subtilitate. Intr-adevär, foarte multe detalii si conexiuni ar pärea, pentru un necunoscätor, ilogice (chestia cu prezervativele, de exemplu, sau iluzoria lipsä de justificare a gestului Otiliei - una dintre cele mai convingätoare instante de umanitate din filmul Românesc si nu numai, de o rotunjime splendidä, dincolo de orice false "ratiuni" meschine si limitate - si multe altele). Numai cineva care a träit aici în anii aceia, si în plus detinätor al unui mecanism de perceptie cinematograficä acut, sensibil si inteligent, poate vedea dincolo de toate aceste aparente inadvertente, întelegând logica de substantä a sistemului - ceea ce face, într-adevär, din "432" un film de o valoare cu adevärat exceptionalä. Pe mäsurä ce citesc diversele tentative de a-l denigra, si reflectez la sensurile lor, îmi dau seama tot mai clar de acest lucru. E la fel ca în perioada referendumului "Cine-a tras în noi? / 322!", când discutam cu un bun prieten, om de afaceri, dar total paralel cu politica. Fiind amic cu Täriceanu, îl înjura pe Bäsescu cu o patimä de-a dreptul visceralä; când îi ceream argumente, cädea în platitudini de grädinitä. La sfârsit, i-am spus zâmbind: "Multumesc, M'aistre, mi-ai tinut o pledoarie pro-Bäsescu cum nici n-ai crede!" S-a uitat la mine uimit: "Ce...? :shock: Cum adicä...? :huh: Päi eu nu tin cu Bäsescu!" :?
Q.E.D.
Old 18 Jan 2008, 10:31   #40
Mel
Senior

Mel

432 nu s'a terminat!

"Iar trimiterea se face, dacä vreti, la la violul colectiv, national, comis de regimul comunist asupra noasträ."

Aide...da'o dracului de treaba! Nici chiar asa: n-ai incercat (chiar) niciodata sa privesti lucrurile invers?! Ai fi vazut cat de multe s-ar fi explicat din intreaga aberatie numita la noi "comunism".

"Apropo, în scenariul pe care-l scriu acum, starea dominant a protagonistului e aceea de a se simti violat - brutal, profund, traumatic. Evident, NU în sens sexual."

Domane fereste! Sa nu cumva sa'l scrii...Mai ai rabdare'oleaca - ca n'a intratara zilele'n sac
Closed Thread

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules