Go Back   Cinemagia Forum > S.F.ilm: dincolo de realitate

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 25 Oct 2007, 23:08   #1
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
"Resident Evil: Extinction"


"Resident Evil: Extinction" - Exemplu clar de aºa nu
Ghinion, da' s-a vãrsat

Cã-i fãcut dupã un joc video, poþi sã-þi dai seama ºi dacã n-ai computer acasã - ajunge doar ca ultimii zece ani sã þi-i fi petrecut într-un mediu cât de cât urban, nu-n creierii munþilor. Pretextul acþiunii e înduioºãtor în simplitatea lui: s-a-ntâmplat, s-a-ntâmplat o mare dandana (deºi nu "La Bacãu, la Bacãu, într-o mahala"), un virusache s-a obrãznicit ºi a-nceput sã transforme tot omenetul planetar în zombi antropofagi (Romero, pun eu mâna pe tine, sã n-am ambiþie!), aºa cã singura soluþie, înc-o revoluþie: sã-i mãcelãrim scurt ºi la obiect. Cum boala asta prinde la mase, îi mãcelãrim mai bine lung ºi la subiect (atâta cât e) - adicã trilogistic. În "Resident Evil" (2002) de-abia se antama problema, în al doilea, "Resident Evil: Apocalypse" (2004), ne lua dracu' pe toþi, iar în "Resident Evil: Extinction" (acum), ne-a luat de mult. Nu vã luaþi dupã titlu - nici urmã de exctincþie, exctinctoare sau mãcar "dispariþii", cum sunã semi-traducþiunea româneascã: "Resident Evil: Dispariþia"; mã-ntreb de ce nu i-au zis: "Rezidentul cel rãu: Extincºãn", dacã tot e vorba sã traducem cu picioarele (la modul dând cu stângu-n dreptu'). Deci, în acest film nu dispare ºi nu se extinge nimeni în mod special - doar cã omenirea a aplicat din nou reþeta din "Mad Max" (o trilogie mult mai acãtãrii, cã avea prospeþime), e plinã de deºerturi prin care nu mai e rost de trai decât tot pe drum, pe drum, pe drum, sub forma unor mici comunitãþi itinerante cu machinile printre mulþimile de moroi anchilozaþi. Evident, mai existã ºi un fel de autoritate tutelarã - subteranã, blindatã, tehnologizatã ºi super-naºpa, care fir-ai ei ai dracu', tot nu s-au învãþat minte ºi continuã cu aceleaºi apucãturi ceauºiste. Noroc cu Milla Jovovich, care neaua ninge n-o atinge, vântul bate n-o rãzbate, aºa cã ea motocicleºte prin pustie înarmatã pânã-n dinþi, hãcuieºte la morþi-vii ºi-i apãrã pe cei buni ºi neajutoraþi. Semnat Paul W. S. Anderson (care-i ºi din spiþa producãtorilor).
Cam asta ar fi. Ca sã fim cinstiþi, numitul Russell Mulcahy ºtie sã aplice onest regulile regiei de film, aºa cã la nivel de show filmuleþul se þine cât de cât în balamale. Nu te ridicã nici un moment de pe scaun, nu te sperie cã vin ciumeþii ãia peste tine (Romero, þi-am zis cã am ceva sã-þi spun, da? Bun), nu te oripileazã - dar te duce onorabil, dacã nooºpatru de minute n-ai altceva mai bun de fãcut. Nu cred c-am reþinut în sens bun vreo secvenþã, deºi în sens rãu, da: invazia ciorilor contaminate, pastiºã explicitã dupã Hitchcock (evident!) dar fãrã a aduce nici o contribuþie proprie care ar justifica, eventual, procedura citãrii. Absolut ridicole, pesemne ambiþionându-se sã egaleze neghiobiile din "Return of the Living Dead", secvenþele "de laborator", în care vajnicii savanþi de sub lume încearcã s-o rezolve cumva cu cadavrele ambulante - un exemplu clar de aºa nu în materie de combinat genurile horror, science-fiction ºi action movie - mã rog, chestie valabilã pentru tot filmul, în ansamblul lui.
Mai existã ºi o puºcã cehovianã folositã cât se poate de prost: grila laser de care clona Milloasã scapã la-nceput, dar nu ºi nemernicul de Dr. Isaacs (Iain Glen), devenit mutant caracatiþoid autovindecãcios, la sfârºit (într-unul dintre cele mai bãºite finaluri din câte s-au face fost vãzut vreodatã - ãsta DA, anticlimax!). Strict la nivel de imagine, aratã bine gospodãria aia care camufleazã intrarea-n subteran ºi-n jurul cãreia miºunã zombii ca niºte furnici sedate - deºi dramaturgic nu spune nimic (probabil de-aia o ºi aratã de nu ºtiu câte ori, mereu din acelaºi unghi). Pe partea cu violenþa, mãcelul e atât de abuziv (cantitativ, calitativ ºi olfactiv - adicã stinks), încât ajunge sã ne plictiseascã în doi timpi ºi trei miºcãri, deºi Mulcahy, cum spuneam, povesteºte biniºor cu camera - cu condiþia sã aibã ce povesti; perversului sadic din mine i-ar fi plãcut secvenþa când camionul cu plug taie brazdã printre zombi, fãrâmându-i ca pe niºte popice de papier-mâché, dacã n-aº fi vãzut-o acum câteva luni p-aia cu elicopterul din "28 Weeks Later" - aºa cã, ghinion, da' s-a vãrsat.
O nelãmurire am: peste tot zice cã trilogia asta e, ºi gata - dar finalul e deschis de numa-numa', lãsându-mã cu o mare neliniºte: o veni sau n-o veni ºi partea a patra...? Uite de-asta nu mai am eu somn noaptea!

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
25 octombrie, 2007, h. 22:10-23:06
Bucureºti, România
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Oct 2007, 23:13   #2
Proletar
Guru
 
Proletar
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 1,958
Acestei cronici ii lipseste punctul pe þ
__________________
"Macar am incercat!" - McMurphy, "Zbor deasupra unui cuib de cuci".
Proletar is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Oct 2007, 23:41   #3
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Gata.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 26 Oct 2007, 23:17   #4
tva
Novice
 
tva
 
Join Date: Sep 2004
Location: Iasi
Posts: 20
Send a message via Yahoo to tva
Resident Evil: Extinction (2007) 5/10

Hai ca sa mai indulcesc putin topicul

Avand in vedere ca am vazut filmele precedente nu puteam sa-l ratez chiar pe aceasta care teoretic ar trebui sa incheie trilogia. Zic teoretic pentru ca finalul nu mi-a lasat deloc aceasta impresia. Paul Anderson si-a lasat mai mult decat o simpla portita pentru o continuare. Jocul nu l-am jucat si singurul motiv pentru care m-am uitat la primul a fost pentru ca mi-a placut parul rosu pe care l-a avut Milla in The Fifth Element.

Inca din debut filmul miroase a 28 Weeks Later. Intreg peisajul apocaliptic se afla sub dominatia mutantilor. Defapt sunt mai degraba zombie decat mutanti dar nu mi-a placut cum suna pluralul articulat. Omenirea este aproape in totalitate infectata, avem doar cateva enclave de supravietuitori cele mai organizate apartinand corporatiei Umbrella. Alice se plimba dintr-un loc in altul pe o motocicleta si la un moment dat se intersecteaza cu un grup de supravietuitori printre care gasim si cunostinte mai vechi.

Povestea este destul de searbada asa ca e nevoie de actiune de calitate pentru a evita plictisirea privitorului. De jocul actorilor nu zic nimic pentru ca seria nu s-a remarcat prin asa ceva asa ca puteti sa va imaginati si singuri cam pe la ce nivel se situeaza. Revenind la actiune cred ca este destul de bine realizata. Scenele de lupta cu mutantii lasa pe alocuri impresia de profesionalism chiar daca ar mai fi ceva de lucrat la secventele cand Alice tine piept mutantilor de una singura. Matrix ar putea fi un punct de reper aici.

Surprinzator, dar lipseste scena de sex obligatoriu din orice film horror de categorie inferioara. E ceva in neregula, oamenii acestia vor sa revolutieneze genul. Nu cred ca au reusit dar filmul nu m-a plictisit peste masura. Ma asteptam la un macel de proportii, macel a fost, proportii mai putine dar daca vreti sa vedeti cateva capete explodand la impactul cu proiectile metalice atunci merita trecut in vedere. Era sa uit ca filmul a avut si cateva scene pe care nu le-as numi chiar horror dar oricum de un suspans ridicat.
tva is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Oct 2007, 16:42   #5
StefanDo
Super Moderator
 
StefanDo
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 3,571
mi-a placut cum au tencuit-o pe Jovovich la fiecare scena fata ei stralucea de parca era facuta din plastotzel ma intreb cum a suportat-o pe Ali Larter, care sigur o sa inceapa sa bata la fund zombilica de una singura, fara indrumarea ukrainencei...
__________________
This is not THE END...
StefanDo is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Nov 2007, 01:04   #6
ATB4FOREVER
Senior
 
ATB4FOREVER
 
Join Date: Jun 2005
Location: Marseille / France
Posts: 124
pai, pitbull cam are dreptate, filmul lasa de dorit...nu e la fel de bun ca primele 2ua, chiar dezamageste, cum a facut-o si Mad Max 3, deci din punctul asta de vedere chiar nu mi-a placut.... :sick:
in schimb lasa locul unei continuari... :w00t:
__________________
"Space, the final frontier..."
Jean-Luc Picard _ STAR TREK THE NEXT GENERATION
ATB4FOREVER is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 23 Nov 2007, 17:25   #7
distroe
Junior
 
distroe
 
Join Date: Oct 2006
Location: Bucuresti
Posts: 25
Send a message via Yahoo to distroe
Resident Evil: poveste cu ZZombi

My, My, My
Un thriller reusit daca "reusit" inseamna sa-ti sara fundul din pantaloni cand da mortu sa sara la beregata precum cainele ( era sa zic pitbullu' ) turbat.
Un plus mare pentru suspans.
Insa pamantul pustiit din film, de un virus zice-se, prea miroase a cliseu de fallout din filmele cu razboaie atomice ( Mad Max). Pai daca rusii si americanii s-au reconciliat, hai sa punem corporatia malefica Umbrella sa arunce cu bombe ...pardon,cu virusi.
Sa adaugam si imaginea cu zombi ( pardon, zzombi) care se agatau de gardurile adaposturilor precum tziganii nostri prin taberele de refugiati de prin Italia ( poate-mi trag moderatorii forumului vreun ban). Cand ii vad pe la stiri, imi dau seama ca Resident e inspirat din fapte reale.
distroe is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 07 Dec 2007, 22:43   #8
PoliFanAthic
Guru
 
PoliFanAthic
 
Join Date: Oct 2002
Location: Timisoara
Posts: 1,434
Send a message via ICQ to PoliFanAthic Send a message via AIM to PoliFanAthic Send a message via MSN to PoliFanAthic Send a message via Yahoo to PoliFanAthic
Tot mai diferit de jocuri si tot mai putin interesant. Poate asta a aratat putin mai bine, dar per total a fost tot penibil.

In frunte cu tipu ala care il "juca" pe Wesker - ruda cui o fi fost ala de pe patoul de filmare?
__________________
Asteptand Rambo 5 aka Aliens vs Predator vs Rambo
PoliFanAthic is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Jun 2008, 23:42   #9
redmen
Old School Hollywood
 
redmen
 
Join Date: Mar 2006
Location: Ramnicu Valcea
Posts: 3,221
Un film dezamagitor .. si unul dintre cele mai basinoase finaluri indeed.La RE4 sper ca povestea si regia sa pice in mainile cuiva mai talentat.
__________________
I had some problems with my screenplay so I bought that book .. "How to Write a Movie in 21 Days".That was a year ago. (Christopher Moltisanti)
redmen is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 00:56.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells