Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Acum pe ecrane

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 23 Nov 2009, 22:33   #1
Disciple
Guru
 
Disciple
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 917
"The Box"

O furtuna a consecintelor – “The Box”

Convingator si convenabil

Sunt filme cu povesti neverosimile interesante,dar atat de prost spuse incat te fac sa fugi mancand norii(“Surrogates”),sunt filme cu povesti mai apropiate de simtul animalic al realitatii,dar care se ratacesc atat de rau pe drum(dupa ce in prealabil te ratacesc si pe tine) incat isi pierd orice doza de credibilitate(“Gamer”) si mai sunt si acele filme cu povesti foarte apropiate de realitate in care nu ai cum sa crezi,dar care sunt atat bine spuse incat te obliga sa stai pironit in scaun si sa astepti deznodamantul care in cazul filmului de fata e mai mult decat multumitor.
Filmul de fata este “The Box” al treilea lung-metraj al regizorului american Richard Kelly care mai regizase in 2006 “Southland Tales” cu care a fost si nominalizat la Cannes si “Donnie Darko” in 2001 cu care a fost nominalizat la festivalul Sundance ceea ce face ca numele tanarului cineast sa reprezinte o potentiala garantie a succesului si pe undeva fiind comparabil cu Nick Cassavetes creator al unor filme inteligente situate eficient la limita dintre arta si comercial.
Aflat undeva intre drama si thriller si piperat cu niste elemente de S.F. soft,dar deloc horror(cum este “taguit” filmul pe site-urile de profil),“The Box” spune povestea unui cuplu obisnuit pus intr-o situatie extraordinara.Filmul pastreaza pe tot parcursul duratei sale un ton nervos care il face greu de urmarit pentru spectatorii de comedii indoielnice sau filme de actiune rasuflate.
Scenariul este croit pe o idee inspirata dintr-o scurta povestire publicata de catre Richard Matheson in revista “Playboy”.
Povestea se numea “Button,Button”,dar acolo ideea o lua pe alte cai avand un final diferit.
Richard Kelly(care semneaza si scenariul) a preluat doar ideea de baza creand un scenariu plin de situatii dramatico-thrilleresti caruia ii induce un ton satiric si chiar niste trimiteri religioase ambalate inteligent in structura acestuia.
Povestea cuplului napastuit de probleme financiare jucat de Cameron Diaz si James Marsden(joc actoricesc ok, nefiind nevoie de prea mari pretentii de la cei doi actori) care trebuie sa aleaga intre un milion de dolari neimpozabili si moartea unui om pe care nu il cunosc se poate identifica pe undeva cu motivul biblic al lui Adam si Eva.
Norma(profesoara de filozofie,ce chestie…) este si ea o Eva atragand prin decizia ei de a apasa pe nastrusnicul buton toate belele posibile si imposibile ale familiei din care face parte.
Vedem totodata ca ea este cea ridica misteriosul colet lasat la usa,tot ea este cea care poarta prima discutie cu oribil desfiguratul Arlington Steward(Frank Langella excelent) si tot ea este cea care apasa pe buton.
Arthur(care lucra la NASA) este un fel de Adam resuscitat care pare a nu avea nicio putere de decizie si pe care oricum nu il intereseaza viata altui om din moment ce bancnota de 100 de dolari pe care Norma o primeste doar pentru ca l-a primit pe Steward in casa se dovedeste ca nu este falsa.
Din acel moment este cat se poate de limpede ca cei doi nu se vor mai gandi la moartea unui om necunoscut ci la acel milion de dolari ce ii poate scoate din impas.
Insa ca fiecare cercetator american care se respecta Arthur decide sa verifice originea strainului misterios si desfigurat.
Bineinteles in ciuda avertismentelor acestuia de a nu spune nimanui nimic din cele intamplate.
Replica:”Mi-e teama ca necazurile v-au gasit pe dumneavoastra,doamna” constituie inceputul adevaratei drame pentru cei doi soti.
Acestia vor fi plimbati printr-un labirint straniu presarat cu personaje bizare carora le curge sange din nas si care se comporta ca niste roboti cu bateriile pe terminate.
Aceste mijloace nu sunt foarte inventive si probabil daca le-as fi vazut in alt film ca de pilda catastrofalul “Surrogates” sigur mi s-ar fi parut niste clisee fasaite si nici nu as fi fost atent la ele.
In schimb aici scenariul stie cum sa le foloseasca plasandu-le in momentele cele mai potrivite si consider ca nu trebuie sa fii 100% original ca sa te poti folosi de astfel de mijloace eficient.
Din acest cerc vicios fac parte si cercetarile NASA din cauza carora Steward ramane desfigurat deschizand astfel comunicare cu “cei care controleaza fulgerele”(una dintre deciziile neinspirate ale scenaristului) si care pune la cale tot acest talmes-balmes in care sunt angrenati cei doi soti.
La un moment dat exista o senzatie de prea mult din punct de vedere al detaliilor,de dezvaluire prea rapida in contradictie cu “softitudinea” atmosferei din inceputul filmului,dar povestea se salveaza pe ultima suta de metri prin interventiile relaxante(aparitii ale fiului,cadre cu personaje secundare discutand,etc) care au rolul de a destinde spectatorul incarcat cu o doza consistenta de informatii.
Recunosc ca in anumite momente ale vizionarii ma gandeam ca o sa ies din sala dezamagit,dar ultimele 20 de minute au fost de efect si au reusit sa imi schimbe opinia.
Acestea consta in aflarea talcului povestii(este un film cu o morala puternica) care insemna de fapt umanitatea personajelor.
Decizia apasarii pe buton insemna de fapt doza de umanitate ce se afla in cei doi soti si taria de caracter de care acestia ar trebui sa dea dovada.
Umanitatea era caracteristica esentiala a omului pe care Steward o testa cu ajutorul cutiei pe care o inmana binevoitor unui cuplu obisnuit.
Nu doresc sa divulg mai multe insa pot spune cu siguranta ca “The Box” este printre cele mai bune filme ale acestui sfarsit de an nevazand inca “Avatar”, sau “Law Abiding Citizen”,filme de la care am mari asteptari.
Dati fuga la cinema si va asigur ca nu veti regreta!

Disciple
Disciple is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2009, 07:39   #2
Windom
The Ultimate Badass
 
Windom
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 4,175
Nu stiu daca cineva isi mai aminteste, dar povestea asta a fost ecranizata prima data intr-un episod din Twilight Zone...
__________________
God ain’t my fucking daddy...

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2009, 10:08   #3
Nobody777
Senior
 
Nobody777
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 91
Episodul

Button, Button (The Twilight Zone)

http://209.85.129.132/search?q=cache...&ct=clnk&gl=ro

http://www.youtube.com/watch?v=y6mUElrvpB0
Nobody777 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2009, 11:19   #4
Im.Kino
Guru
 
Im.Kino
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 944
Dezamagitor - Diaz joaca la fel de bine ca o cizma si toate aiurelile cu alienii au diluat impactul povestii originale. Daca e sa aleg un Richard Kelly post DD, atunci prefer de o mie de ori Southland Tales.
Im.Kino is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2009, 11:53   #5
Disciple
Guru
 
Disciple
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 917
Filmul asta a fost asteptat ca un blockbuster,dar de fapt e mult mai mult.
De aceea ii tot gasiti nod in papura.Si Cameron Diaz care are in spate un bagaj de comedii indoielnice joaca ok fata de precedentele sale filme.
Disciple is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2009, 11:56   #6
StefanDo
Super Moderator
 
StefanDo
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 3,571
cum era fraza aia de la sfarsit? "o sa numar zilele pana mori si tu"?

greu cu blockbusterul filozofic, oricum
__________________
This is not THE END...
StefanDo is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2009, 12:02   #7
Disciple
Guru
 
Disciple
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 917
Unde doresti sa tintesti de fapt?
Disciple is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2009, 12:09   #8
StefanDo
Super Moderator
 
StefanDo
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 3,571
filmul asta parca e un altoi intre... banel (nu le am cu sportul, poti sa-l inlocuiesti cu altcineva) si stephen hawking, dar un altoi la repezeala, jumate din ala si jumate din ala, putin lipici si gata combinatia. Banel nu mai da niciun gol, iar hawking nu mai zice nimic despre univers si altele...
__________________
This is not THE END...
StefanDo is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2009, 12:13   #9
Disciple
Guru
 
Disciple
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 917
Mie mi se pare ok(chiar tu spuneai ca fanii se vor imparti pe tabere eu fiind printre cei carora le-a placut filmul) si poate fi usor plasat printre cele mai bune filme ale acestei toamne.
Nu e vreo capodopera,nici macar blockbuster nu e si nu cred ca va face mare valva la box office,dar merita vazut pentru ca are un subiect interesant si ceva mai original decat alte abominatii ce se plimba prin cinematografe.
Disciple is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2009, 12:24   #10
Im.Kino
Guru
 
Im.Kino
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 944
Pai nu e original ("original" n-are grad de comparatie), e un soi de remake expandat.
Nu era asteptat ca blockbuster ci ca o confirmare/infirmare a fatului ca Richard Kelly a fost un one hit wonder.
Im.Kino is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2009, 12:40   #11
Disciple
Guru
 
Disciple
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 917
De gustibus non disputandum!
Disciple is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Nov 2009, 16:36   #12
Avalhon
Veteran
 
Avalhon
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 225
Originally Posted by Disciple:
De gustibus non disputandum!

Frumos
O sa incerc sa-l vad, deocamdata am sentimente amestecate.
Avalhon is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Dec 2009, 03:06   #13
BJBlazkowicz
Junior
 
BJBlazkowicz
 
Join Date: Dec 2007
Location: Kazakhstan
Posts: 73
boring
pe partea a doua a filmului, abia am reusit sa n-adorm
__________________
"My God! It's full of stars!"
BJBlazkowicz is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 21:15.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells