Tornatore, primul la Veneţia

de Ştefan Dobroiu in 10 Iun 2009
Tornatore, primul la Veneţia

Filmul Baarìa, scris şi regizat de Giuseppe Tornatore, va deschide a 66-a ediţie a festivalului de film de la Veneţia, pe 2 septembrie. Filmul prezentat în premieră mondială pe Lido este prima producţie italiană care deschide cel mai important festival din peninsulă în mai bine de două decenii şi este totodată cel mai scump proiect italian din ultimii ani, se anunţă pe site-ul festivalului.

Printre starurile acestei reîntoareceri în Sicilia natală a regizorului se numără unele dintre cele mai celebre nume ale filmului italian, precum Monica Bellucci, Michele Placido, Raoul Bova sau Donatella Finocchiaro. Rolurile principale din această poveste despre tribulaţiile a trei generaţii din Sicilia sunt jucate în schimb de mult mai puţin cunoscutul Francesco Scianna şi debutanta Margaret Made (foto), care vor fi Peppino şi Mannina, doi tineri sicilieni prinşi în iureşul evenimentelor din Baaria.

Baaria este denumirea populară a orăşelului natal al regizorului, Bagheria, aflat aproape de Palermo. "Baaria este un sunet străvechi, o formulă magică, o cheie. E singura în stare să deschidă sipetul ruginit în care se ascund sensurile şi mesajul celor mai personale dintre filmele mele. Istorie amuzantă şi în acelaşi timp nostalgică a unor mari iubiri şi unor vise de neîmplinit. O legendă înţesată de eroi... Dar Baaria este şi numele un oraş sicilian unde vieţile oamenilor se desfăşoară pe strada principală. Câteva sute de metri, nu mai mult, dar, dacă mergi în sus şi în jos pe ea timp de ani de zile, poţi învăţa ceea ce o lume întreagă nu va fi în stare să te înveţe vreodată", spune Tornatore despre filmul său.
 
Veneţia 66 va avea loc între 2 şi 12 septembrie, Tornatore având o şansă la primul Leu de Aur din carieră.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells