Super-producţii sortite eşecului?

de Ştefan Dobroiu în 27 Sep 2012
Super-producţii sortite eşecului?

John Carter s-a lansat în luna martie, iar bugetul de 250 de milioane de dolari şi o campanie de promovare elaborată ar fi putut părea o garanţie a succesului. Plin de efecte speciale şi regizat de Andrew Stanton, unul dintre cei mai apreciaţi regizori de animaţie din toate timpurile, John Carter a sfârşit cu încasări de doar 75 de milioane de dolari în SUA, având şanse să devină unul dintre cele mai răsunătoare eşecuri ale lui 2012. Ulterior a venit rândul lui Total Recall, dar lista super-producţiilor neînstare să se ridice la înălţimea aşteptărilor cu siguranţă nu se opreşte aici. Iată mai jos care credem noi că vor fi premierele cu probleme din viitorul apropiat.

Chiar şi dacă o producţie sfârşeşte prin a avea încasări spectaculoase, ea poate dezamăgi publicul. Unul dintre cele mai cunoscute exemple ar fi Indiana Jones şi Regatul craniului de cristal, cu aproape 800 de milioane de dolari încasări în 2008, dar şi cu un deloc onorant loc întâi într-un top al celor mai mari dezamăgiri recente compilat de revista Total Film.

RoboCop
De când am văzut primele imagini de la filmările lui RoboCop, remake-ul la hitul lui Paul Verhoeven din 1987, aşteptările noastre au coborât vertiginos. Şi-aşa ne întristează moda remake-urilor realizate atât de curând după lansarea producţiei originale (Total Recall bate recordul cu doar două decenii între SF-urile cu Arnold Schwarzenegger şi Colin Farrell în rolurile principale), dar dacă tot te apuci de un remake măcar uimeşte-ne din prima! Dacă nu ai văzut cum arată noul costum al lui RoboCop, interpretat acum de Joel Kinnaman (poate-l ştii din excelentul serial The Killing), poţi vedea AICI. Nouă ni se pare că e un Batman reciclat, iar asta nu e deloc de bun augur pentru producţia aşteptată la anul... Mai mult, regizor este José Padilha, brazilianul premiat cu Ursul de Aur pentru Tropa de Elite, care trebuie să facă trecerea de la producţiile ultra-independente la cele de buget mare, tranziţie deloc uşoară...

Robopocalypse
Să rămânem la roboţi. Ai tot dreptul să ne-o iei în nume de rău, dar nici Robopocalypse, noua producţie a lui Steven Spielberg nu ne inspiră mare lucru. Cinemagia a citit cartea lui Daniel H. Wilson şi i-a apreciat intensitatea, dar succesiunea de episoade cu protagonişti diferiţi este destul de greu de adus pe ecrane într-un mod convingător, aşa că ne aşteptăm ca SF-ul aşteptat pe ecrane în aprilie 2014 să fie doar o versiune actualizată a efectelor speciale din War of the Worlds. Categoric unul din blockbusterele lui 2014, Robopocalypse i-ar putea avea în distribuţie pe Chris Hemsworth şi pe Anne Hathaway. Premisa o intuieşti: într-un viitor apropiat, când roboţii au devenit indispensabili, răzvrătirea maşinilor pune în pericol soarta umanităţii.

Epic
Cei de la Blue Sky Studios au la activ una dintre cele mai de succes cvadrilogii din toate timpurile, Ice Age, iar anul trecut au lansat Rio, film ce s-a apropiat de 500 de milioane de dolari încasări în toată lumea. Epic este următorul lor proiect, aşteptat în mai la anul, dar un trailer lansat lunile trecute nu ne-a făcut deloc să aşteptăm filmul cu nerăbdare. Povestea se învârte în jurul unei adolescente care trebuie să ajute fiinţele dintr-o lume diferită să lupte împotriva unei forţe malefice. E de ajuns să vezi câteva imagini pentru ca asemănările cu A Bug's Life şi Ants să-ţi sară în ochi, iar animaţia nu pare să aducă nimic nou. Cine ştie, poate că în 3D o să arate mai bine, dar Epic cu siguranţă nu e pe lista noastră a celor mai aşteptate filme de la anul...

The Lone Ranger
Un film cu Johnny Depp care să nu aibă succes? Da, este puţin probabil, dar această revenire la western pregătită de Walt Disney Pictures va trebui să fie de-a dreptul spectaculoasă ca să atragă atenţia. Johnny Depp împrumută prea mult din căpitanul Jack Sparrow ca să impresioneze în rolul lui Tonto, iar Armie Hammer nu prea are stofă de protagonist (ai putut vedea asta în Mirror, mirror). Faptul că regizor este Gore Verbinski, responsabil de primele trei Piraţii din Caraibe, garantează câteva cascade bine făcute, dar genul western şi-a cap epuizat ideile, cel puţin în ceea ce priveşte blockbusterele, ca producţia de 215 milioane de dolari să nu devină unul dintre cele mai riscante pariuri ale studiourilor Disney. Vom vedea filmul la anul în mai şi sperăm din tot sufletul să ne placă.

After Earth
Poate că Will Smith transformă în aur tot ce atinge, dar M. Night Shyamalan a devenit în ultima vreme o adevărată piază rea a blockbusterelor. Cei doi colaborează acum la SF-ul After Earth, în care rolul principal îi revine lui Smith alături de fiul său Jaden. Ei sunt protagoniştii, Cypher şi Kitai, un tată şi fiul său nevoiţi să aterizeze de urgenţă pe Terra, la secole după ce aceasta a devenit de nelocuit, iar omenirea s-a retras spre locuri mai primitoare din Univers. Înconjuraţi de pericole, eroii trebuie să găsească o cale să-şi anunţe locaţia bazei militare de unde au plecat. Rezumat în doar câteva cuvinte, subiectul pare lipsit de potenţial, iar Shyamalan a dezamăgit de prea multe ori. În orice caz, faptul că nu el a scris scenariul SF-ului este semn bun. Vom vedea filmul în iunie 2013.

Alte posibilităţi
Exemplele de proiecte riscante nu se opresc aici. 300: Battle of Artemisia nu mai are atu-ul predecesorului său, 300, care măcar beneficia de pe urma unor efecte speciale surprinzătoare şi spectaculoase. Jack the Giant Killer ar fi putut fi interesant, dar studiourile Warner au amânat fantasy-ul inspirat de "Jack şi vrejul de fasole" din iunie 2012 până în martie 2013. La fel stau lucrurile cu 47 Ronin, producţia ce ar trebui să-i relanseze cariera lui Keanu Reeves. Faptul că regizorului Carl Rinsch nu i-a fost permis accesul în cabina de montaj e de rău augur pentru filmul cu un buget de 225 de milioane, amânat de mai multe ori, din noiembrie 2012 până în decembrie 2013.

Nu avem mare încredere nici în noul Transformers, suferind de pe urma pierderii întregii distribuţii, chiar dacă Michael Bay revine ca regizor. Michael Bay pregăteşte şi un nou film Teenage Mutant Ninja Turtles, o idee care ni se pare pur şi simplu proastă... Pe listă am mai putea pune World War Z, o nouă-superproducţie cu Brad Pitt în rolul principal, şi ea amânată în urma unei primiri foarte proaste la testele cu publicul şi retrimisă în producţie pentru filmarea unui nou final...

Care ţi se par cele mai riscante producţii din cele prezentate mai sus? Mai ai şi alte exemple?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Han_Solo pe 27 septembrie 2012 09:39
Si eu sunt de parere ca The Lone Ranger va fi un insucces,, atat datorita genului Western cat si datorita lui Armie Hammer care nu are deloc "prezenta" pe ecran. Poate pt roluri secundare da insa nu sa duca in spate un Blockbuster. After Earth am impresia ca va fi noul The Sixth Sense a lui M. Night Shyamalan si va fi unul dintre cele mai de succes filme ale anului.
Robopocalypse il are ca regizor pe Steven Spielberg deci un esec este putin probabil.
Transformers cred ca va avea succes cel putin la incasari, mai ales la aparitia primului trailer.

Rose pe 27 septembrie 2012 09:56
Prefer să văd întâi un film, apoi să comentez dacă este sau nu de succes, şi nu să încep să cobesc dinainte, precum cele din povestea lui Ion Creangă, cu drobul de sare.
ili1999 pe 14 octombrie 2012 22:28
ai dreptate...nu putem critica un film sau sa ii dam o nota pana ce nu-l vedem
cosmin742000 pe 27 septembrie 2012 10:03
Din punctul meu de vedere , orice superproductie este sortita esecului , pt ca asta nu e cinematografie e comert cu ridicata :)
bogyvaly pe 27 septembrie 2012 12:25
Subtil spus ca John Carter a avut incasari "de doar 75 de milioane de dolari în SUA" pentru ca worldwide a incasat $282,778,100 conform boxofficemojo.com. E clar ca nu a inregistrat un succes dar in mod sigur nu mai poate fi vorba de "unul dintre cele mai răsunătoare eşecuri ale lui 2012"

Si acelasi lucru despre Total Recall: la un buget de 125M$ la incasari worldwide de 175M$ nu pare deloc un "rasunator esec"

Si plecand de la modul in care Stefan si-a verificat informatiile nu prea mai pare credibila nici analiza ulterioara.....

StefanDo pe 27 septembrie 2012 13:34
pentru orice mare studio de film, daca o productie nu-si acopera bugetul exclusiv din incasarile americane, avem de-a face cu un esec. Disney a declarat pierderi internationale de 200 de milioane de dolari in cazul lui John Carter. Total recall a castigat doar 60 de milioane in SUA.
kyralina05 pe 1 octombrie 2012 10:10
@bogyvaly bugetul unui film se refera la costurile de productie, insa se mai adauga si multe alte cheltuieli de promovare. Vorbind de un profit de cel mult 50de mil in cazul Total Recall comparativ cu costurile chiar poate fi considerat un mare esec.
TyR3m pe 27 septembrie 2012 20:19
Parere personala nu incepeti cu critici asupra commentului meu .... deci robocop clar esec (lasati filmele originale in pace daca au fost bune ...luati-le pe cele "varza" dar cu o poveste buna si faceti remake) ,robocalypse nu o sa fie esec dar nici succes ( se aseamana cu "i robot" cu Will Smith -sper k am nimerit numele filmului) , epic o animatie interesanta dar cum a zis si Stefan seamana cu cele 2 animatii dar profit o sa aiba (animatiile comice atrag publicul de orice varsta - ex: Ice Age ,Madagascar,etc.) , the lone ranger nu ma bag nu am decat 23 de ani si nu am experienta cu filmele vechi (nu am vazut decat vreo 20 de filme vechi intre 1940-1980 si doar cateva mi-au placut ) dar o sa atraga public varstic , after earth succes deoarece am incredere in Will Smith nu m-a dezamagit in vreun film pana acum .. si sper sa nu o faca , 300 battle of artemisia hai frate pe bune asta merita vazut si sper sa fie succes iar daca este facut la fel ca primul o sa fie succes , jack the giant killer fail ( prea multe remake-uri au fost facute pe baza povestii ) ,47 ronin nu ma bag nu ma intereseaza ... , world war z succes , transformers succes dar decat la bani ... daca nu mai joaca actorul ala inapt ( pustiu cu nume de fata shia leffou sau ceva de genu - nu ma intereseaza de el nu il suport) atunci ma duc de cateva ori la cinema sa il savurez :)) , The Hobbit chit ca e anul asta consider cel mai bun chiar mega succes al lui 2012-2013 sau mai bine .
Kalrak pe 27 septembrie 2012 21:07
Mad Max as mai adauga eu la lista chiar daca il are pe t hardy ...sunt multe prostii sau ca sa fiu mai putin dur sunt multe prostii in remake-urile astea ...
Arlequinade pe 28 septembrie 2012 08:29
Si eu cred ca "Lone Ranger" o sa fie un dezastru la box office. Depp e intr-adevar un actor tare si are si succes in mod normal, dar combinatia asta nu cred ca ar putea atrage prea multi oameni in salile de cinema - prin faptul ca vorbim despre un western, din start se duce dracului o mare parte din publicul actorului (femeile, duh!), iar prin faptul ca pare a fi o "comedie de actiune", ca primul film "Piratii din Caraibe", nici pe barbati nu prea-i vad inghesuindu-se. Sa adaugam la asta ca nu pare a fi film pentru copii (nici filmele "Piratii" nu sunt, oficial) dar ca nu e nici destul de matur pentru un public mai in varsta... si iata o dilema: pentru cine e facut filmul asta, de fapt? Si da, personajul lui Depp aduce mult prea mult a Jack Sparrow.
Han_Solo pe 28 septembrie 2012 09:21
Pe aceasta lista a filmelor sortite esecului s-ar mi putea adauga si G.I. Joe: Retaliation mai ales daca tinem cont ca nici primul G.I. Joe nu a fost un mare succes.
xXx-Tina pe 10 octombrie 2012 12:31
dati cu parerea aiurea....si eu ziceam de Men in Black 3 ca va fi o porcarie gandindu'ma la cat de naspa a iesit partea a 2'a dar uite ca am ramas surprinsa cand l'am vazut....si multe altele asa ca ciocu mic si uitati'va intai
alex_il_fenomeno pe 13 octombrie 2012 22:12
poate ca nu este cazul cu toate...
denisa_liza pe 27 aprilie 2014 17:05
mie mi a placut the lone ranger
Tyybi1 pe 2 mai 2016 21:21
Un articol foarte interesant!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells