Serial: The Vampire Diaries

de Ştefan Dobroiu în 22 Sep 2012
Serial: The Vampire Diaries

Printre atâţia vampiri şi vârcolaci, ne surprinde şi pe noi că acordăm spaţiu pe Cinemagia unor asemenea fiinţe supranaturale (mai ales că ultimul film din seria Twilight se lansează în noiembrie). Dar trebuie să recunoaştem că ceva din serialul The Vampire Diaries a reuşit să ne menţină atenţia de-a lungul a mai bine de 60 de episoade, iar structura extrem de complicată a poveştii, ca şi forţele contradictorii care o animă, nu fac decât să recomande producţia canalului The CW amatorilor de subiecte ce nu ţin deloc cont de... legile naturale.

Inspirat de seria de romane cu acelaşi nume scrise de L.J. Smith, The Vampire Diaries s-a lansat în 2009 şi, dacă primul sezon nu a fost extraordinar de bine primit de critică, aprecierile au crescut o dată cu al doilea sezon. Dacă stai să te gândeşti o clipă, premisa serialului seamănă suspect de mult cu cea din seria Twilight: avem de-a face tot cu un triunghi amoros, iar protagoniştii se află (cel puţin aparent) la vârsta liceului. Eroina este Elena (Nina Dobrev), o fată de 17 ani din orăşelul american Mystic Falls, care ajunge să devină centrul de gravitaţie al unor evenimente abracadabrante când în jurul ei îşi fac apariţia familii de vampiri, vrăjitoare şi... vârcolaci. Rezumat în câteva cuvinte, subiectul pare rizibil, dar creatorii serialului Kevin Williamson şi Julie Plec reuşesc cumva să menţină logica (în contextul supranatural, bineînţeles) într-un mod convingător.  

Astfel, Elena ajunge să se îndrăgostească de "colegul" ei de liceu Stefan Salvatore (Paul Wesley) fără să ştie că este vampir şi că de fapt vârsta lui e de 162 de ani. Relaţia lor se complică după ce Damon (Ian Somerhalder), fratele lui Stefan, se întoarce în oraş şi provoacă prăpăd printre locuitorii acestuia, pentru a-i face lui Stefan viaţa un calvar din pricina unui trecut plin de secrete. Crede-ne pe cuvânt, nimic nu-i mai dulce decât răzbunarea când eşti vampir şi ai peste 160 de ani, nici măcar sângele!

Puţine sunt serialele în care au loc mai multe răsturnări de situaţie decât în The Vampire Diaries şi este uimitor cum scenariştii au putut să ţină toate iţele legate (cel puţin până la sezonul trei, când au loc câteva deraieri dezamăgitoare), printre atâtea drame, trădări şi lovituri sub centură. Dar toate provocările supranaturale din serial sunt doar pretexte pentru a vorbi despre maturizare, prietenie, dragoste şi ceea ce suntem în stare să facem pentru cei dragi. Este şi motivul pentru care, deşi similitudinile cu seria Twilight sunt la început aproape "neliniştitoare", The Vampire Diaries capătă foarte repede un suflu propriu şi depăşeşte cu mult în inventivitate şi complexitate filmele care i-au transformat pe Kristen Stewart, Robert Pattinson şi Taylor Lautner în idoli ai adolescenţilor din întreaga lume.

Starul incontestabil al show-ului The CW este fără îndoială Nina Dobrev, interpreta Elenei, în jurul căreia se învârt toate traiectoriile celorlalte personaje. Cel mai celebru produs de export al Bulgariei, Dobrev s-a născut la Sofia în 1989, dar pe când avea numai doi ani familia ei s-a mutat în în Canada. A crescut în Toronto, iar contracte în modelling şi apariţii în reclame au făcut-o să se apropie încet-încet de televiziune. Era practic necunoscută în afara Canadei până la lansarea serialului The Vampire Diaries, care a adus-o repede în atenţia amatorilor de senzaţii tari pe micul ecran, deşi canalul The CW este mult mai puţin cunoscut decât alte posturi cu plată precum HBO şi Showtime.

Ca şi Bella din seria Twilight, Elena încearcă să facă faţă situaţiilor tot mai complicate chinuindu-se să ia deciziile cele mai bune pentru cei din jur, chiar dacă asta o pune adesea în pericol. Protagonista, personajele secundare (ai vânători de vampiri, taţi care nu acceptă transformarea fiicelor sale, iubiţi în stare să ia decizii extreme când îşi dau seama că sunt un pericol pentru cei dragi), suspansul şi violenţa fac serialul atractiv şi pentru telespectatori, The Vampire Diaries primind note bune şi de la publicul masculin, gata oricând să denigreze producţii asemănătoare.

Dacă nu ai văzut The Vampire Diaries până acum, poate e o idee să-l încerci, dar te avertizăm: dacă te prinde, vei urmări cele 66 de episoade de câte 40 de minute pe nerăsuflate, ceea ce are toate şansele să-ţi dea programul peste cap!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 22 septembrie 2012 12:44
Ok, deci cum pot sa-mi sterg contul de pe cinemagia? :))
Bayard pe 22 septembrie 2012 12:44
Glumesc, dar oricum, nu era poate mai potrivita o comparatie cu True Blood si nu cu Twilight??
Skynet.Zbenga pe 23 septembrie 2012 23:33
:))
Ladybug09 pe 22 septembrie 2012 12:51
Bayard , sunt de acord cu tine. O comparaţie cu True Blood ar fi fost mult mai potrivită decât cea cu Twilight. But, whatever ...
Razvan600 pe 22 septembrie 2012 13:09
cine ar fi crezut ca o sa-mi placa un serial cu vampiri.:))
mitzupitzu pe 22 septembrie 2012 13:10
cred ca nu se pot compara intre ele...mai ales cu trueblood
dlena pe 22 septembrie 2012 13:32
serialul este chiar bun si nu tot ce implica vampiri si personaje supranaturale este de ignorat....
rizea.alex70 pe 22 septembrie 2012 15:29
The Vampire Diaries este cu siguranta unul dintre cele mai bune seriale facute vreodata....,actorii sunt perfecti pentru roluri(in special Ian si Nina),povestea este una atractiva...,iar cat despre comparatia unora cu True Blood...ei bine personal nu mi se pare ca ati vazut cele doua seriale...pentru ca sunt total diferite,mai degraba ar semana cu Twilight mai ales ca in finalul sezonului 3 pentru cine a vazut ultimul episod...s-a cam copiat ideea din film si anume: in Zori de Zi,Bella este facuta vampir si sta intinsa pe acea masa iar apoi deschide ochii cei rosii si asa se termina filmul..iar in serial Elena este cea facuta vampir,si culmea sta tot pe o masa iar la final deschide ochii cei rosii intocmai ca si Bella.Acum vedeti si voi asemanarea....deci cu ce se aseamana mai mult..??
my_deep_pearl pe 22 septembrie 2012 16:01
:)) se stia ca Elena o sa devina vampir... pt cei care au citit cartile, dar acum nu putem spune ca a fost copiata ideea din filmul Twilight pt ca ar fi cam imposibil. Cartile seriei The Vampire Diaries au fost scrise cu un deceniu inaintea celor din colectia Twilight.
Katherine58 pe 23 septembrie 2012 16:15
Draga rizea, Elena cand se trezeste nu avea ochii rosii. Si doar nu vroiai sa se trezeasca pe podea?
deadlord pe 22 septembrie 2012 17:08
Este un film foarte reusit si nici nu se compara cu Twilight
xab pe 23 septembrie 2012 15:19
de acord cu tine,cu mult,mult mai bun decat Twilight!
Sapientia pe 22 septembrie 2012 18:29
Da, este un serial reusit. Dar cred ca suntem cu totii de acord atunci cand spun ca Being Human, pana acum, nu a avut concurenta in categoria sa. Ma refer la versiunea englezeasca, bineinteles.
legolas05 pe 22 septembrie 2012 20:30
e bun serialul
Crist11 pe 22 septembrie 2012 22:43
"Glumesc, dar oricum, nu era poate mai potrivita o comparatie cu True Blood si nu cu Twilight??"

Respect din partea mea.
Cum naiba să comparii TVD cu Twilight ?
Ştef', tu nu prea faci greşeli, mă aşteptam la celelalte fete dar la tine niciodată.
Un topic slab, mai ales că ai început să-l compari cu Twilight (asta ai făcut, nu poţi nega)... True Blood (70%) = Twilight.

cosmin742000 pe 23 septembrie 2012 01:46
Stau si eu si ma intreb (retoric) , de ce la Greta Garbo au fost doar vreo 4 commenturi , la articolele despre filmele europene doar cate unul , si la un serial cu vampiri ( deci despre nimic) , fie el si bun ( daca ziceti voi) sunt deja 16:))
Katherine58 pe 23 septembrie 2012 16:18
Este un serial la care telespectatorii suntem noi, adolescentii. Doar nu vrei sa ma uit acum la un film cu Ceausescu, care nu ma captiveaza deloc, sau sa numai mentionez cele de acum Pariu cu viata(care fara ofense dar pe aceii nu-i poti numi actori) Adica acum serios ce "actrita minunata" e Ciobanasu care atunci cand isi spune replicile le spune ca si cum le-ar citi de pe undeva. Stiam ca un actor trebuie sa isi spuna replicile din suflet, cu sentimente nu ca un robot.
cris_kit pe 23 septembrie 2012 11:06
ok. deci.. 'The vampire diaries' este una,'true blood' alta..iar 'twilight'..ma abtin:))
primul are cam tot ce-i trebuie unui adolescent: sf, dragoste,drama,actiune..
al doilea se adreseaza unui public mai 'matur' si in acelasi timp iresponsabil
twilight.. din nou,ma abtin

alex_il_fenomeno pe 12 octombrie 2012 16:06
este cu mult peste Twilight, asta e clar.
olivia_andreea_beres pe 31 octombrie 2013 10:06
The vampire diaries nu se poate compara cu nici un film si e unic producatori au cam schimbat serialul nu mai e cum era in carti si nu cred ca ar trebui sa comparam filmul da au asemanate ca e tot un triunghi amoros ... in fine

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells