Recordurile francizelor

de Ştefan Dobroiu în 7 Nov 2015
Agentul 007 şi noul film Star Wars ar putea schimba ierarhia

Vineri s-a lansat pe marile ecrane Spectre, cel mai nou film cu James Bond, care deja a bătut recordul pentru cel mai bun debut în ţara natală, Marea Britanie. Cu încasări totale estimate la peste un miliard de dolari, Spectre ar putea consolida poziţia a treia deţinută în acest moment de cea mai longevivă franciză din istorie (în 53 de ani, 24 de filme realizate de producătorii lui Spectre şi încă două de alte companii) în topul celor mai populare francize. Iată mai jos o analiză a încasărilor acestor gigantice proprietăţi ale marilor studiouri şi previziuni cu privire la evoluţia clasamentului.

Lider este în acest moment Marvel Cinematic Universe/Universul Cinematografic Marvel (MCU), cu 9,076 miliarde de dolari încasate de 12 filme din 2008 încoace. Urmează în top seria Harry Potter, cu 7,72 miliarde încasate de opt filme. Francizei Bond, aflate pe locul trei, cu 6,24 miliarde, îi urmează Pământul de Mijloc, cu 5,85 miliarde (5,88, dacă se ia în considerare şi filmul The Lord of the Rings din 1978), şi Star Wars, cu 4,39 miliarde obţinute de şapte filme (inclusiv The Clone Wars). Spider-Man, The Fast and the Furious, Batman, Transformers şi Piraţii din Caraibe completează primele zece poziţii, cu încasări de peste 3,72 miliarde.

Ştim deja că nerăbdarea fanilor de a-şi asigura un bilet la Star Wars: Trezirea Forţei a blocat serverele furnizorilor de bilete din Statele Unite. Pentru prima oară în România, poţi cumpăra un bilet la o premieră din cinematografele noastre cu mai bine de o lună înainte de data lansării. Aşteptările sunt gigantice, dar şi interesul fanilor Star Wars pentru a vedea continuarea regizată de J.J. Abrams, continuare ce se va transforma într-o revitalizare de proporţii a francizei, cu încă două sequeluri directe şi mai multe spin off-uri în pregătire.

Rezultatele sondajelor şi încrederea analiştilor în calitatea sequelului au făcut marile publicaţii din domeniu să decreteze că Trezirea Forţei ar putea cu uşurinţă detrona Jurassic World de pe locul trei din topul filmelor cu cele mai mari încasări din istorie. În acest moment podiumul este ocupat de Avatar, cu 2,78 miliarde de dolari, Titanic, cu 2,18 miliarde, şi Jurassic World, cu 1,66 miliarde. Dacă acest lucru se întâmplă sau nu vom vedea în decembrie sau în ianuarie. Ce ştim este că Trezirea Forţei are nevoie de 1,49 miliarde pentru a urca pe locul patru în topul francizei, detronând seria inspirată de cărţile lui J.R.R. Tolkien şi regizată de Peter Jackson.

Iată mai jos câteva detalii care contextualizează cifrele deja pomenite. Dacă se ia în considerare inflaţia, seria Bond are cele mai mari încasări din istorie, estimate la aproximativ 13 miliarde de dolari. Conform Wikipedia, franciza Harry Potter franciza bazată pe aceeaşi sursă cu cele mai mari încasări. Mai mult, franciza a obţinut 3,5 miliarde din vânzarea de DVD-uri, ceea ce ridică încasările totale la peste 11 miliarde. Dacă se iau în considerare şi încasările obţinute din produse inspirate de o anumită franciză, pe primul loc se află Star Wars, seria fiind pomenită în Cartea Recordurilor cu onoranta sumă de aproximativ 30 de miliarde de dolari.

Şi Universul Cinematografic Marvel are un record interesant: este singura franciză cu trei filme care au încasat mai mult de un miliard de dolari (The Avengers, Iron Man 3 şi The Avengers: Age of Ultron). Franciza The Avengers este unica formată din filme care au încasat fiecare mai mult de un miliard, dacă nu se ia în considerare inflaţia.

Crezi că Trezirea Forţei ar putea catapulta Star Wars pe locul patru în topul francizelor?

Exploreaza subiecte similare:

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, SPECTRE, J.J. Abrams, The Avengers, The Avengers: Age of Ultron, Iron Man 3, Avatar, titanic, Jurassic World

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
yoyo_jarre pe 7 noiembrie 2015 12:51
Cu siguranta!
cosmin742000 pe 8 noiembrie 2015 00:39
Spectre o fi avut cel mai bun debut pt cei care sufera de insomnie ca am inteles ca s-a dormit pe rupte peste tot pe unde a rulat
bogyvaly pe 9 noiembrie 2015 10:59
Te repeti. Ai mai spus asta intr-un articol anterior. In realitate filmul nu are timpi morti fiind un action clasic in stilul filmelor in care Bond era Sean Connery. Totusi, comparativ cu Skayfall, ii lipseste dramatismul...
bogyvaly pe 9 noiembrie 2015 11:00
Spectre nu cred ca va schimba nici o ierarhie, ramane de vazut ce face Star Wars.
Magaru_Vesel pe 21 noiembrie 2015 17:28
- "Who are you?"
- "I'm noone !"

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells