Paranormal Activity: prima cronică

de Mihnea Columbeanu în 6 Ian 2010
Paranormal Activity: prima cronică

Realizat în 2007 şi lansat doi ani mai târziu, Paranormal Activity - filmuleţul lui Oren Peli - vine la ţanc ca argument într-o controversă proprie acestui început de 2010: aceea privitoare la relaţia dintre conţinut şi mijloace, iscată în jurul unor dezlănţuiri de filme de tip "forme fără fond".

 Problema acestui gen de filme ţine de proporţionalitate - imensa desfăşurare de mijloace obligă la un conţinut de nivel măcar modic, pentru ca spectaculosul să nu degenereze în spectacular, iar barocul să nu devină kitsch.

Paranormal Activity e un film de o simplitate exemplară, care ilustrează cum nu se poate mai bine acest principiu. Nu aduce nimic nou, dar nici nu-şi propune; autorul (scenarist, regizor, editor, director de casting şi coproducăor totodată) se rezumă, cu decenţă, la a spune cinstit o poveste în care crede.

O poveste cu fenomene poltergeist şi de posesiune, bine documentată, construită curat şi exprimată cu acea economie de mijloace proprie "minimalismului american", ca să-i zicem aşa - în sensul că reia integral formula imaginilor filmate 100% de amatori, ca în The Blair Witch Project şi, parţial, Cloverfield (acesta din urmă fiind, în fond, doar minimalism deghizat - sau, dacă vreţi, mariaj între low-budget şi superproducţie).  

Creativitatea nu lipseşte în modul de filmare. Cele mai inspirate sunt, previzibil, tocmai secvenţele fenomenelor oculte în sine - acele cadre largi, lungi şi fixe din timpul somnului, când "entitatea" începe să se manifeste: Peli are un simţ fără greş de a gospodări sperieturile, care face ca până şi o uşă care se mişcă puţin înainte şi-napoi, sau o singură bufnitură undeva în casă, să ne dea niscaiva fiori pe şira spinării.

De remarcat în acest sens şi folosirea pe cât de simplă, pe atât de inteligentă, a factorului timp în cheie complementară - de exemplu: ceasul camerei merge pe fast-forward când nu se întâmplă nimic, iar revenirea la un ritm normal anunţă câte un incident (provenind, adesea, de unde ne aşteptăm mai puţin); sau, invers: trecerea la derulare accelerată în timpul acceselor de aşa-zis somnambulism al lui Katie, arătând că stă în picioare, aproape nemişcată, câte o oră, privindu-l pe Micah cum doarme, e stăpânită cu destulă măiestrie pentru a deveni de-a dreptul creepy.

Episoadele intermediare, diurne, rămân însă destul de trenante, lipsindu-le capacitatea de a acumula insidios tensiuni, de a contrasta creator cu terorile nopţii - aşa cum ar fi trebuit - ceea ce, per ansamblu, imprimă filmului o alternanţă aproape regulată între suspans şi plictis.

Şi de această dată, Oren Peli avea la dispoziţie destule mijloace (intelectuale, desigur, ca în orice film cu buget redus) de a face mai mult - ca de pildă, în cele două apariţii ale consultantului metapsihic, cu un potenţial perceptibil de ironie şi sugestie macabră, speculat din nefericire doar pe jumătate. Acelaşi lucru se poate spune şi despre prezenţa celui de-al patrulea (şi ultimul) personaj al filmului: Amber. Când umpli aproape o oră şi jumătate, în spaţiul unei locuinţe şi nimic altceva, cu doar două personaje principle şi două episodice, acestea din urmă trebuie să aibă o pondere foarte precis calculată - nu le introduci doar ca să te afli-n treabă, sau să demonstrezi cu orice preţ că faci film "ca-n viaţă", cu elementele aleatorii aferente (conform uneia dintre regulile fundamentale ale deconstructivismului în cinema).

Altminteri, nici interpreţii nu se ridică deasupra nivelului unei corectitudini cam reci. Katie Featherston şi Micah Sloat sunt aleşi la rândul lor după criteriile cotidianului, ceea ce nu e rău deloc - dar nici foarte bine, câtă vreme chiar şi în acest tipar le lipseşte un "ce" aparte. Singurul care iese în evidenţă e Mark Fredrichs - ceea ce relifează şi mai mult nevoia unei dezvoltări mai percutante a personajului.

Exclusiv - în măsura în care, folosind o atât de drastică economie de mijloace, reuşeşte totuşi să le zbârlească părul la ceafă chiar şi unor spectatori tăbăciţi bine de tot într-ale horrorului, Paranormal Activity nu taie brazda, dar nici nu dezamăgeşte mai mult decât e permisibil din partea unui autor care, deocamdată, n-a mai făcut nimic altceva (deşi pentru anul ăsta ne promite un Area 51).

Filmul oferă, în mod cert, o porţie de înspăimântări decente şi în nici un caz nu stârneşte furtuni de pasiuni în pahare cu apă de ploaie, ca unele blockbustere.

 

Părerea ta

Spune-ţi părerea
HATER pe 6 ianuarie 2010 17:24
filmul este bun in functie de final..

probabil in cinema va rula cu prostia aia de final (ATENTIE SPOILER) cand ramane ea in casa pana o gaseste politia ! ..

TheDork pe 6 ianuarie 2010 17:27
Ala e cel mai bun final , nu prostia aia cealata gen blai witch
John pe 6 ianuarie 2010 17:27
Doar doua cuvinte pot spune: frica pura.
ardeleanka pe 6 ianuarie 2010 17:37
Eu am vazut filmul si desi este realizat intr-o maniera atat de simpla reuseste ce si-a propus: FRICA. Nu stiu daca altora acest gen de filme le inspira frica, dar mie cu siguranta imi inspira. Deci ca si film horror si-a implinit misiunea:D
Gakumba pe 6 ianuarie 2010 17:41
Doar doua cuvinte pot spune: film slab.
nelly-kiss pe 6 ianuarie 2010 18:04
ce fain e filmul il recomand la toti...un horror de nota 10
bobex69 pe 6 ianuarie 2010 18:16
un film f bun, un horror adevarat.... nota 10
circarul pe 6 ianuarie 2010 18:29
si a avut un buget de tot .... (rasu) si a surprins pe toata lomea
ionutzoo7 pe 6 ianuarie 2010 18:31
Sincer ma asteptam la mai mult din partea acestui film avand in vedere comentariile citite...dar a fost o dezamagire pt mine.Nu m-am speriat deloc si am chiar atipit la el.Slab.
paul1ca pe 6 ianuarie 2010 19:55
Sincer,mie imi este frica de genul acesta de filme(horror).Dar toata lumea vorbeste despre el,foarte mediatizat si realizat cu un buget foarte mic.M-ar tenta sa il urmaresc,dar cred ca imi voi nenoroci noptile :(.Mai bine...lasa.
somebody pe 6 ianuarie 2010 20:24
dak te uiti cu cineva la film ...nu e foarte inspaimantator...mai ales dak persoanele respective au si un simt al umorului dezvoltat.Cand lam vzt radeam de glumele pe care le faceau prieteni mei...pana cand incepea partea cu noaptea cand erau ei in pat:)
Filmul no sa le placa tuturor care le place acest gen...in special celora care cand auid film horror se gandesc la sange mate pe pereti creeri pe jos...etc.Chiar cu lipsa aceasta filmul iti asugura un cosmar noaptea...

Mr.shark pe 6 ianuarie 2010 21:11
Am vazut filmu' , mi s-a parut interesant , dar nu in asa hal incat sa ma sperie . P:S : l-am vazut noaptea cu sonoru dat tare si nu ma speriat cum au facut altele filme .
je pe 6 ianuarie 2010 22:06
sunt devorator de filme horror (in special asiatice). parerea mea: paranormal activity merita vazut!!!!! foarte rar gasesti un film horror misto, deci nu ratati
crissa208 pe 6 ianuarie 2010 22:41
Dragutz film, dar nu extraordinar. Credeam ca o sa ma dea pe spate, ca o sa fie cel mai tare horror din ultimii ani, dar dezamagire totala. In primele 30 de minute era sa adorm de doua ori, apoi incepe sa fie mai interesant.
Ideea filmului mi se pare originala, dar m-am cam saturat de fantome, demoni si alte chestii paranormale. Ceea ce mi-a placut a fost scena cand a tarat-o pe hol tragand-o de picior, dar per total nu prea imi place, mai ales interpretarea actorilor.
Cred ca daca mi se intampla mie ceva asemanator zburam din casa fara sa ma mai gandesc la altceva. Sfarsitul este bunicel si recunosc ca m-a cam speriat atunci cand a aruncat cu Micah in camera.

monica pe 6 ianuarie 2010 23:42
Am vazut filmul, intr-o cabana la munte..eram 6 , 3 perechi..niciunul dintre noi nu a dormit noapatea aceea, orice zgomot ne inducea o frica teribila, iar orice zgomot care inainte poate nu-l sesizam in acele clipe ni se pareau criminale... foarte tare
SimpaticSiAmabil pe 7 ianuarie 2010 00:38
Mihnea Columbeanu e ala care zicea de Sherlock Holmes ca e o prostie parca nu? omu care traieste din carti si ideologii!Am vazut si eu Paranormal Activity si mi s-a parut un film paranormal de .... slab! deci pana acum opinii total diferite si departe de cele ale publicului majoritar atat intern cat si extern! Recomand domnului Mihnea sa se apuce de scris articole la ziar sau de popice! Sau orice alt hobby!
stingacosmina pe 7 ianuarie 2010 10:05
nu este chiar asa terifiant, mie mi s-a parut ca o poveste de groaza spusa noaptea la lumina focului.... finalul face tot filmul, practic restul filmului te pregateste pentru o sperietura calumea.
victor_neo75 pe 7 ianuarie 2010 10:06
Cel mai slab horror din toate timpurile! Nota 3! E gen reality (filmat cu camere de mana ca si la 'Blair Witch Project' (1999) si 'Cloverfield' (2008)) cu 2-3 efecte speciale minimaliste si un final telefonat care incheie o ora si jumatate de banalitate excesiva. Vizionare placuta !
victor_neo75 pe 7 ianuarie 2010 10:08
'Blair Witch Project' (1999) e mediu spre bun (Nota 6), iar 'Cloverfield' (2008) mi s-a parut cel mai reusit si mai scary dintre toate (Nota 7,5).
Cristi pe 7 ianuarie 2010 11:44
Fratilor nu va mai prefaceti ca nu a avut nici un efect asupra voastra acest film.Simplitatea actorilor si a filmarii nu denota decat ca se poate intampla oricui.Daca era un film cu Brad Pit sau alt mare actor credeati ca inspaimanta mai mult?Va dati mari cinefili,dar nu stiti deloc ce inseamna un film bun.De ce a avut acele incasari uriase in SUA si este pe locul 1 la aceasta ora?Poate ca americanii sunt mult mai inapoiati ca noi...
Cristi pe 7 ianuarie 2010 21:28
eu am gasit versiunea de cinema pe internet inca de pe 30 dec 09.de asta nu merg sa il mai vad.versiunile nu difera foarte mult,
nu va spun cum se termina.mergeti sa il vedeti tiganii dracului!

vladutzelrapid pe 7 ianuarie 2010 23:05
daca nici asta numai este film horror...acum zicetzi tot ca vai n a fost horror..dar ati tinut perna in bratze cand l atzi vazut..
floareaciprian pe 8 ianuarie 2010 00:15
film de 2 lei, nu am avut rabdare sa ma uit la tot asa ca am dat fast forward si ma uitam doar la ce se intampla in timpul noptilor...doar un cuvant caracterizeaza filmul...PATETIC....crek voi va speriati si cand vedeti o baba pe strada mai ridata.
stef_mail pe 11 ianuarie 2010 22:44
"Reuşeşte să zbârlească părul chiar şi unor spectatori tăbăciţi bine într-ale horrorului" Chiar nu stiu ce vi se pare asa de horror...?!
fun pe 16 ianuarie 2010 22:34
tocmai l-am vaz sg...pe intuneric cu castile date l maxim.......tareeeeeeeee d tot....dupa mult tp am simtit fiori mai ales l final!
funk pe 16 ianuarie 2010 22:43
ma prosi..tilor...pt floarea ciprian in primul. rand tu dak dai forward cum vrei s fii prins si s 'patrunzi'in film s te prinda?cu mvrei s te sperii dak tu te uiti cu maikta d mana cu sonoru l minim si cu lumina aprinsa..dak se poate si ziua...am vaz zeci d filme horror si asta mi se pare unul din cele mai faine. pe lg shutter the haunting in connecticut si the grudge...tu crek termenul d horror il percepi ca mult kethup si oase rupte..shut the fuck up!
funk pe 16 ianuarie 2010 22:45
asta te sperie si simplul fapt ca te-ai gandi ca asa cva se poate intampla s in realitate..poate ai s ai norocu s ti se intample chiar tie..s fii sg intr-o noapte si s se deschida usa singura..crek faci infarc te caci pe tine si te si sinucizi dupa..looser

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells