Oscar 2016: posibilităţi

de Ştefan Dobroiu în 7 Mar 2015
Pe ce filme stăm cu ochii de-a lungul acestui an?

Am vorbit la începutul anului despre filmele cu cel mai mare potenţial de public ale lui 2015, dar ce titluri ar putea impresiona membrii Academiei Americane de Film obţinând o nominalizare importantă la Oscarurile de la anul? Mai mult decât o listă de posibilităţi, acest material se vrea o trecere în revistă a filmelor în stare să provoace controverse în 2015 sau să atragă atenţia cu poveştile lor ieşite din comun şi interpretările extraordinare.

The Revenant
Am discutat deja despre filmul lui Alejandro González Iñárritu cu Leonardo DiCaprio în rolul unui explorator de la începutul secolului 19 lăsat în urmă de colegii săi după ce este rănit grav de un urs grizzly. Bărbatul supravieţuieşte şi se răzbună pe tovarăşii care l-au lăsat pradă fiarelor sălbatice, asta după ce se târăşte sute de kilometri prin Munţii Stâncoşi, pentru a ajunge la civilizaţie. Un rol plin de potenţial pentru DiCaprio şi o interesantă schimbare de direcţie pentru González Iñárritu (laureat cu Oscar în 2015 pentru Birdman). Premiera românească pe 21 ianuarie 2016.

Ricki and the Flash
Meryl Streep are 16 nominalizări la Oscar şi trei statuete câştigate. Nu există NIMIC care să o ţină departe de o nouă nominalizare pentru Ricki and the Flash (foto), filmul lui Jonathan Demme (Tăcerea mieilor, Philadelphia, Rachel Getting Married) scris de Diablo Cody (Juno). Actriţa o interpretează pe Ricki, star rock care decide, după haotice decenii de turnee, să se întoarcă în sânul familiei. Evident, reacomodarea nu va fi uşoară, mai ales că familia nu a fost scutită de necazuri, iar resentimentele faţă de lunga absenţă şi stilul de viaţă ale protagonistei sunt mari.

Bridge of Spies
Un film "serios" al lui Steven Spielberg nu va trece neobservat la Oscaruri, mai ales dacă în echipă se află şi Tom Hanks. Cu un scenariu scris de Matt Charman şi rescrieri de Ethan şi Joel Coen, filmul ne poartă în anii Războiului Rece, când un avocat american (Hanks) trebuie să negocieze cu autorităţile comuniste recuperarea unui pilot american doborât în spaţiul aerian rusesc. John Williams va compune coloana sonoră, aceasta fiind a 27-a sa colaborare cu Spielberg.

The Danish Girl
Am scris recent despre filmul care îl va readuce cu siguranţă pe Eddie Redmayne în atenţia Academiei, după ce anul acesta actorul britanic a câştigat Oscarul datorită lui The Theory of Everything. În The Danish Girl Redmayne va fi pictorul danez Einar Wegener, un desenator de succes etichetat drept prima persoană din istorie care suportă o operaţie de schimbare de sex, devenind Lili Elbe. Ai putea fi surprins că acest lucru s-a întâmplat în 1930. Regizor este Tom Hooper (Discursul regelui, Mizerabilii).

The Hateful Eight
Quentin Tarantino îşi filmează noul western pe peliculă de 70mm, iar distribuţia (Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Tim Roth, Bruce Dern, Michael Madsen, Jennifer Jason Leigh şi Demian Bichir) are toate şansele să impresioneze. Acţiunea are loc în Wyoming în anii de după Războiul Civil american, când nişte vânători de recompense se trezesc implicaţi într-un complicat joc al trădărilor şi-al înşelăciunilor. Proiectul a fost implicat într-un scandal la începutul anului trecut, când scenariul a devenit disponibil online, făcându-l pe Tarantino să anunţe că nu va mai filma.

Carol
Ajungem la proiecte mai puţin cunoscute, dar care au toate şansele să se transforme în favoriţi la Oscar 2016. Drama lui Todd Haynes ar putea provoca dezbateri, pentru că are în centrul atenţiei seducţia unei femei măritate (Cate Blanchett) de către o tânără vânzătoare a unui magazin universal (Rooney Mara). Acţiunea are loc în 1952 şi cu siguranţă va discuta moravurile şi prejudecăţile acelor timpuri. Deja de două ori laureată cu Oscar, Blanchett pare o alegere aproape sigură pentru o nominalizare în 2016.

Our Brand Is Crisis
Până când o vom vedea în rolul lui Brownie Wise, cea care a transformat Tupperware într-o corporaţie şi a ajutat la emanciparea femeilor americane, Sandra Bullock ar putea atrage atenţia în acest remake al documentarului omonim din 2005. Actriţa o interpretează pe Jane Bodine, o expertă în campanii electorale care întâmpină o continuă criză (nu degeaba acest titlu) când este angajată să-şi folosească experienţa în convingerea electoratului şi în defăimrea "elegantă" a contracandidaţilor în campania pentru alegerea preşedintelui din Bolivia.

Joy
Biopic-ul lui David O. Russell nu are încă o dată de lansare în România, dar faptul că premiera americană este programată pentru 25 decembrie arată clar intenţia studiourile Fox de a înscrie filmul în cursa pentru Oscaruri. Jennifer Lawrence este Joy Mangano, o mamă singură cu trei copii devenită celebră după ce a inventat "mopul-minune" şi alte dispozitive care au făcut viaţa mai uşoară femeilor de pe întreg cuprinsul globului. Va avea Joy succesul lui Erin Brokovich, cunoscutul film cu o poveste similară? Robert De Niro, Bradley Cooper, Isabella Rossellini, Virginia Madsen şi Diane Ladd completează distribuţia lui Joy.

Brooklyn
A fost văzut în cadrul festivalului de la Sundance, iar cronicile au fost mai mult decât elogioase. Filmul se bazează pe romanul lui Colm Toibin şi o readuce în atenţie pe Saoirse Ronan, în rolul unei imigrante irlandeze care încearcă să-şi refacă viaţa în New York-ul anilor '50.

Steve Jobs
Mai sus avem o mulţime de candidate la Oscarul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, dar să fie 2015 sărac în roluri promiţătoare pentru actori? Deloc! Un candidat de seamă este Steve Jobs, noul film biografic despre viaţa antreprenorului american, cu Michael Fassbender în rolul titular şi Danny Boyle drept regizor. Scenariul e scris de Aaron Sorkin şi Seth Rogen, Kate Winslet şi Jeff Daniels completează distribuţia. Boyle va prezenta zorii Apple, evenimentele din film terminându-se în 1998, când se lansează revoluţionarul iMac.

Care dintre filmele de mai sus ţi se pare cel mai interesant? De ce?

Exploreaza subiecte similare:

Meryl Streep, leonardo dicaprio, Alejandro González Iñárritu, The Revenant, Ricki and the Flash, Bridge of Spies, Steven Spielberg, Tom Hanks, John Williams, The Danish Girl, Eddie Redmayne, Tom Hooper, Sandra Bullock, Jennifer Lawrence, David O. Russell, Quentin Tarantino, The Hateful Eight, Joy, Carol, Cate Blanchett, Rooney Mara, Our Brand Is Crisis, Brooklyn, Saoirse Ronan, Michael Fassbender, Danny Boyle, Steve Jobs, oscar 2016

Alte știri din cinema

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Părerea ta

Spune-ţi părerea
DeadSea07 pe 7 martie 2015 17:51
The Revenant Si Danish Girl sunt interesante
XShadowX pe 7 martie 2015 20:29
The Revenant a lui Alejandro González Iñárritu si The Hateful Eight a lui Tarantino se anunta a fi unele din cele mai bune filme ale acestui an si cu sanse mari la oscar
Skyrim pe 7 martie 2015 20:56
Si Star Wars: Episode VII - The Force Awakens unde e :-?
grec_mihai_liviu pe 7 martie 2015 22:49
As adauga si Mr Holmes care pare extrem de promitator
Bayard pe 7 martie 2015 23:16
Revenant o sa faca prapad.... s-ar putea ca succesul lui Birdman din 2014 sa-i faca rau, ca unii sa ezite sa-i dea iarasi atatea premii lui Inarritu.... vom vedea. Parca vad ca Leonardo Di Caprio iarasi pierde oscarul in fata lui Redmayne :)) ....
Apache95 pe 7 martie 2015 23:46
Brooklyn pare interesant .

Saoirse Ronan chiar este o actrita excelenta , dar pana acum nu a avut roluri majore in care sa demonstreze.

flory_o pe 29 aprilie 2015 12:05
Secretul omului de succes este că ştie ce să ceară de la sine însuşi. Asta scrie celebrul Colin Turner în cartea ”Născut pentru succes”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email arwen_flory@yahoo.com
kasmyn pe 7 ianuarie 2016 23:03
The Hateful Eight mi se pare interesant!!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells