Festivalul International de Film Transilvania

Noroc bun!

de Ștefan Dobroiu in 31 Mai 2009
Noroc bun!

După JCVD, a cărui vizionare pe autostrada Transilvania a reprezentat o premieră națională, o altă premieră a avut loc aseară la TIFF: proiecția primului film regizat de un regizor clujean inclus în competiția festivalului. Robert Lakatos a aruncat pe ecranul dintr-un cinema Victoria arhi-plin Bahrtalo!/Noroc Bun, o aventură imposibil de stăpânit, cu un cuplu local (și total) sărit de pe fix. Din Cluj, țiganul Lali (Lajos Gabor) și maghiarul Lori (Lorand Boros) aleargă de colo-colo puși pe căpătuială cu orice preț.

"Filmul e în parte ficțiune și în parte documentar", a spus Lakatos înainte de proiecție, rugând să nu fie întrebat cât la sută una și cât la sută celalaltă. Exact asta e și impresia pe care ți-o lasă această docu-ficțiune, succesiune de scene demente, surprinse parcă din întâmplare de o cameră foarte zglobie, intens hâțânată pe umăr. Urmați de aceasta, Lali și Lori pun la cale o mulțime de mișmașuri, de la falsificarea unei cupe de argint și aur la transportul în Egipt al unui ciobănesc german cu act de naștere "mai în regulă decât al meu", se laudă țiganul Lali. Egiptul, Austria și Transilvania sunt martorele incredule ale tribulațiilor celor doi, care n-au un șfanț în buzunar și se împrumută din stânga și dreapta pentru ca, o dată ce-au dat de mălai, să-i spargă pe dansatoare din buric, Rolex-uri chinezești și chiolhanuri îmbelșugate.

Asta e și filmul lui Lakatos, un super-chef care te prinde numaidecât în iureșul său de iarmaroc, replici savuroase, muzică țigănească (Lori "citează" frecvent din muzica celor de la Ternipe) sau tocmeli trăsnite în locuri vestite (vezi discuția despre puiul de ciobănesc cu piramidele în fundal). Un balon de săpun colorat și de un pitoresc total, Bahrtalo! are totuși ceva din periplul protagoniștilor săi, care vor cu tot dinadinsul să ajungă undeva, numai că nu prea știu unde și clar nu ajung acolo

Umorul de pe ecran a coborât și în sala de cinema: regizorul și-a prezentat cei doi protagoniști, maghiarul chel și țiganul mustăcios cu pălărie cu boruri largi răspunzând plini de aplomb întrebărilor din public și pregătind repede, la cald, un nou biznis: vânzarea Daciei rablagite din film. Cine știe poate că biznisul le-a reușit, căci târziu în noapte redactorul Cinemagia a dat peste Lori și Lali cam abțiguiți, preumblându-se nesigur pe străzile plouate ale Clujului.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 20 decembrie 2011 18:11
cred ca este un film interesant , daca a avut o priza atat de buna la public .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.

Cronică

jinglebells