La TIFF avem parte de Supernova

de Stefan Dobroiu în 20 Mai 2008
La TIFF avem parte de Supernova

Una dintre cele mai populare sectiuni ale festivalului Transilvania va cuprinde anul acesta 23 de filme. Printre acestea se numara celebritati precum I'm Not There (premiu de interpretare la Venetia 2007), Tropa de Elite (Ursul de Aur Berlin 2008), Paranoid Park al lui Gus Van Sant sau ultimul Milos Forman, Fantomele lui Goya, dar lista titlurilor interesante nu se rezuma la aceste patru titluri. Sectiunea, care incearca sa acopere noutatile cinematografice din lumea intreaga, se lauda atat cu filme europene, cat si cu unele dintre cele mai interesante titluri americane (vezi Crima americana, cu Ellen Page in rolul principale). Iata mai jos lista completa a celor 23 de filme, fiecare dintre ele fiind prezentat cum se cuvine pe propria pagina.

Daca ai vazut vreunul dintre ele si ti-a placut, povesteste-ne aici.

Paranoid Park/Paranoid Park (Franta-SUA, 2007)
R. Gus Van Sant
Cu: Gebe Nevins, Daniel Liu, Taylor Momsen, Jake Miller
Alex este un pusti de 16 ani care a descoperit Paranoid Park - un paradis al skaterilor. Atunci cind se aventureaza, alaturi de un prieten, sa sara peste un vagon de tren, un eveniment tragic se petrece atit de rapid incit cei doi adolescenti abia au timp sa-si dea seama ce s-a intimplat.

Triunghiul rusesc/Rusuli samkudhedi/The Russian Triangle (Germania, 2007)
R. Aleko Tsabadze
Cu: Artyom Tkachenko, Konstantin Khabensky
Dupa un sir de crime comise intr-un oras rusesc, incepe o ancheta condusa de un student la drept, care ia urma unui lunetist. Acesta este fost profesor de limba si literatura rusa. Dupa ce nevasta insarcinata i-a murit in urma unui bombardament, el s-a convertit la Islam si a trecut de partea cecenilor.

Fete acoperite/Sakli yuzler/Hidden Faces (Turcia, 2007)
R. Handan Ipekci
Cu: Senay Aydin, Istar Goksever, Cem Bender, Berk Hakman
Practica "uciderii pentru onoare" se refera la cazul in care un barbat ucide o femeie din familia lui, sub acuzatia ca ea ar fi patat onoarea familiei. Acesta este subiectul dramei - povestea unei femei care face eforturi vitejesti pentru a scapa de razbunarea diabolica pusa la cale de familia ei.

Nu ne lua in seama/Non pensarci (Italia, 2007)
R. Gianni Zanasi
Cu: Dino Abbrescia, Giuseppe Battiston, Paolo Briguglia, Anita Caprioli
O comedie in cel mai pur stil Italian, in care Stefano, un chitarist rock relativ cunoscut, dar ocolit de celebritate, se intoarce acasa, unde toti par ca il primesc cu bratele deschise. In realitate, fiecare dintre ei trece printr-o criza.

Crima americana/An American Crime (SUA, 2007)
R. Tommy O'Haver
Cu: Ellen Page, Catherine Keener, Hayley McFarland, Ari Grainor, Even Peters
Inspirat de o poveste adevarata care a socat America in 1965, filmul relateaza una dintre cele mai monstruoase crime comise vreodata.

Caramel/Caramel (Franta-Liban, 2007)
R. Nadine Labaki
Cu: Nadine Labaki, Yasmine Elmasri, Joanna Moukaryel, Gisele Aouad
In Beirut, cinci femei se intilnesc regulat intr-un salon de infrumusetare. Conversatiile lor intime si libere se invirt in jurul barbatilor, sexului si maternitatii, intre doua coafuri si o epilare caramelizata.

Beneficiile plansului/Lo bueno de llorar (Spania, 2006)
R. Matias Bize
Cu: Alfonso Bayard, Paul Berrondo, Alex Brendemuhl, Elena Corredera
Un cuplu din Barcelona isi vede relatia destramindu-se de-a lungul acestui studiu intimist despre momentul in care dragostea dispare. Inca un "exercitiu" in doi semnat de autorul lui En la cama, aratat la TIFF anul trecut.

Sange contaminat/Myrin/Jar City (Islanda-Germania-Danemarca, 2006)
R. Baltasar Kormakur Cu: Atli Rafn Sigursson, Erlendur Eiriksson, Elma Lisa Gunnarsdottir, Rafnhildur Rosa Atladotir
In 1974, o fata este asasinata, iar crima nu-si gaseste nici o rezolvare. Asa incepe thrillerul genetic al aclamatului regizor Baltasar Kormakur, adaptare a best-sellerului Tainted Blood, publicat in 2000, al scriitorului islandez Arnaldur Indridaso.

Deodata, iarna trecuta/Improvvisamente l'inverno scorso/Suddenly, Last Winter (Italia-Germania, 2008)
R. Luca Ragazi, Gustav Hofer
Cu: Luca Ragazi, Gustav Hofer
Un documentar destept si urban, in care cuplul de regizori analizeaza politicile homofobe din Italia. Cei doi intervieveaza oameni de pe strada, politicieni si lideri religiosi cu privire la discriminarea minoritatilor sexuale.

4 neveste la un barbat/Fyra fruar och en man /4 Wives - One Man (Suedia, 2007)
R. Nahid Persson
Cu: Heda Mohammadi, Farang, Goli, Shahpar, Ziba
In acest documentar, un fermier iranian cu patru neveste si cu douazeci de copii simte ca actualele lui consoarte nu mai sint atit de supuse pe cit ar vrea el, asa ca incepe sa caute o femeie mai tinara si mai docila.

Sub bombardament/Sous les bombes/Under the Bombs (Franta-Liban-Marea Britanie, 2007)
R. Philippe Aractingi
Cu: Bshara Atallah, Bshara Atallay, Rawia Elchab, Nada Abou Farhat
Pe fundalul razboiului dintre Israel si Liban, o femeie se intoarce acasa pentru a da de urma fiului ei disparut. Desi nu au nimic in comun, femeia si soferul de taxi care o acompaniaza pina in sudul Libanului se indragostesc, sfidind moartea care ii inconjoara din toate partile.

Operatiunea Cineastul/Operation Filmmaker (SUA, 2007)
R. Nina Davenport
Cu: Alberto Bonilla, Steven Chinni, Liev Schreiber
Documentarul Ninei Davenport urmareste destinul unui regizor irakian aspirant, a carui scoala de film a fost distrusa in bombardamente, demonstrind in cele din urma cum, uneori, si binefacerea poate cauza mari probleme. Versiune integrala, dupa ce la TIFF 2007 a fost aratat un "work-in-progress".

Problema cu tantarii si alte povesti/Problemat s komarite i drugi istorii/The Mosquito Problem (Bulgaria, 2007)
R. Andrey Paounov
Un orasel bulgaresc si cetatenii sai plini de speranta sint gata pentru vremuri mai bune si mai luminoase. Numai ca, in miezul aparentei prosperitati zace un trecut pe care nimeni nu vrea sa si-l aminteasca.

Fantomele lui Goya/Goya's Ghosts (SUA-Spania 2006)
R. Milos Forman
Cu: Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgard, Randy Quaid
O ampla realizare istorica realizata de maestrul ceh Milos Forman, relatata din perspectiva marelui pictor spaniol Francisco Goya. "Filmul este ca un album de schite pe care l-ar fi putut realiza Goya cu ajutorul unei camere." (Roger Ebert - Chicago Sun-Times)

Regele ping-pong-ului/Ping-pongkingen/King of Ping-Pong (Suedia, 2008)
R. Jens Jonsson
Cu: Hampus Johansson, Jerry Johansson, Frederik Nilsson, Ann-Sofie Nurmi, Georgi Staykov
Rille, un grasun de 16 ani, isi vede pozitia de campion local la ping-pong compromisa brusc de un sir de secrete de familie ingropate cu ani in urma, care provoaca un conflict emotional intre el si rebelul sau frate.

Trupa de elita/Tropa de Elite/The Elite Squad (Brazilia, 2007)
R. Jose Padilha
Cu: Wagner Moura, Caio Junqueira, Andre Ramiro
Rio de Janeiro se confrunta cu o tensiune extrema din cauza bandelor violente de traficanti. Drept riposta, guvernul brazilian infiinteaza o structura paramilitara forte pentru a rezolva criza pe cont propriu. Ursul de Aur la Berlin in 2008.

Import/Export/Import/Export (Austria, 2007)
R. Ulrich Seidl
Cu: Ekateryna Rak, Paul Hofmann, Michael Thomas, Maria Hofstatter
O femeie pleaca din Ucraina in Austria, pentru o viata mai buna, in vreme ce un barbat face drumul invers, cu aceleasi intentii. Din nou, un film controversat al megaprovocatorului Seidl, cu sex, violenta si citeva dintre cele mai hipnotizante cadre fixate vreodata pe pelicula.

Leo/Leo (Suedia, 2007)
R. Josef Fares
Cu: Sara Edberg, Jan Fares, Josef Fares
Leo si iubita lui se intorc acasa de la petrecerea lui de treizeci de ani. Pe drum, sint atacati violent de doi straini. El reuseste sa scape, dar ea e impuscata si moare la spital. Leo n-are cum sa se impotriveasca furiei crescinde care pune stapinire pe el, impingindu-l la razbunare.

Control/Control (Marea Britanie-SUA-Australia-Japonia, 2007)
R. Anton Corbjin
Cu: Samantha Morton, Sam Riley, Alexandra Maria Lara
Ravasitoare biografie in alb-negru a lui Ian Curtis, enigmaticul solist al trupei Joy Division, care s-a sinucis la 23 de ani. Un torent de premii internationale (dintre care 3 doar la Cannes, anul trecut), un stil vizual desavirsit si o interpretare (Sam Riley) care arde ecranul.

Smecherii/Sztuczki/Tricks (Polonia, 2007)
R. Andrzej Jachimowski
Cu: Damian Ul, Ewelina Walendziak, Tomasz Sapryk, Rafal Guznickzak
Dupa ce a observat trucurile neortodoxe folosite de sora lui mai mare pentru a-si atrage norocul, Stefek incearca si el sa schimbe ceva, atragind in secret in magazinul mamei lui un navetist care ii aminteste de tatal plecat. Premiul sectiunii Venice Days, la Venetia, in 2007.

Fotbal sub acoperire/Football Undercover (Germania, 2008)
R. David Assmann, Ayat Najafi
Cu: Niloofar Basir, Narmila Fathi, Sanna El-Agha, Marlene Assmann
Marlene, membra a unei echipe berlineze de fotbal feminin, afla ca echipa de fotbal feminin a Iranului nu a jucat niciodata un meci si incearca sa schimbe acest lucru. O docudrama foarte amuzanta si revelatoare despre cum spiritul sportiv poate triumfa in fata fanatismului.

I'm not there/I'm Not There (SUA, 2007)
R. Todd Haynes
Cu: Cate Blanchett, Christian Bale, Richard Gere, Heath Ledger
Biografia total neconventionala a legendarului Bob Dylan folosind actori diferiti pentru a juca rolul artistului in diverse faze ale extraordinarei sale cariere. "Filmul lui Todd Haynes este un cocktail Molotov aruncat in obrazul fabricii de biografii a Hollywoodului" (A.O. Scott - The New York Times).

Ancheta/Investigation (Bulgaria-Germania-Olanda, 2006)
R. Iglika Triffonova
Cu: Krassimir Dokov, Svetla Yancheva, Labina Mitevska, Kliment Denchev
La Sofia, un barbat dispare fara urma si, desi nu are nici o dovada solida impotriva lui, politia il suspecteaza pe Plamen, fratele victimei. In clipa in care investigatia e pe punctual de a fi stopata, o noua anchetatoare incepe cercetarea de la zero.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
vica pe 16 august 2009 17:17
interesant
Missy pe 25 iunie 2011 21:19
I thank you humbly for sharing your widsom JJWY
mydmhro pe 26 iunie 2011 11:05
Nq74bg fcrexfbbtqvw
jllnbxwqyi pe 27 iunie 2011 19:13
oYm5QJ hptnkqtxnfbi

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells