Ghinionistul Eddie Murphy

de Ştefan Dobroiu în 14 Nov 2011
Ghinionistul Eddie Murphy

Te-ai prăpădit de râs văzându-l în 48 de ore şi Poliţistul din Beverly Hills acum aproape 30 de ani şi, în ultimul deceniu, auzindu-l în seria Shrek. Află mai jos mai multe despre cariera lui Eddie Murphy, una dintre cele mai sinuoase de la Hollywood.

Influenţat de Bill Cosby şi Richard Pryor, Eddie Murphy şi-a încercat puterile cu scena încă din adolescenţă. Printre multele poveşti nefericite de la Hollywood, a sa iese în evidenţă: la doar opt ani trăia în orfelinat, după ce tatăl i-a murit, iar mama i s-a îmbolnăvit. În interviuri Murphy a declarat în repetate rânduri că această perioadă grea i-a influenţat nu doar viaţa, ci şi umorul. Printre părinţi adoptivi şi orfelinate, umorul şi energia ieşite din comun ale viitorului actor au fost singurele sale arme în lupta cu viaţa, micul Eddie făcându-şi încet-încet drum înainte cu glumele sale. Este şi perioada în care îşi dă seama ce vrea să devină în viaţă...

Primele spectacole de stand-up comedy au loc la vârsta de 15 ani, iar Eddie nu va întârzia mult până să-şi impresioneze publicul cu glumele sale deocheate. Încetul cu încetul îşi face un grup tot mai fidel de fani şi în curând ajunge să ţină spectacole în rând cu mult mai cunoscuţii Robin Williams şi Whoopi Goldberg. Marca tânărului de nici 20 de ani erau glumele îndreptate împotriva minorităţilor (îşi va cere mai târziu scuze pentru săgeţile ireverenţioase la adresa homosexualilor, a persoanelor seropozitive, a evreilor şi aşa mai departe), dar şi cele fără perdea.

Invitat în popularul show Saturday Night Live, Murphy îşi consolidează statutul de superman al râsetelor la începutul anilor '80. În 1982 îşi face debutul pe marele ecran în 48 de ore, filmul etichetat drept prima comedie de acţiune cu poliţişti, gen ce va puncta ulterior câteva mega-succese de casă precum Arma mortală sau Ora de vârf. În orice caz, primul pas în lumea filmului este făcut cu dreptul de către Murphy, căci 48 de ore devine al şaptelea cel mai mare succes al anului în Statele Unite (78 milioane de dolari), fiind foarte bine primit şi de critică. Puşcăriaşul Reggie, care trebuie să facă echipă cu detectivul Jack Cates, rămâne şi azi unul dintre cele mai iubite personaje din cariera lui Eddie Murphy.

Următorul film, foarte popular la vremea lui, este o reinventare modernă a romanului lui Mark Twain Prinţ şi cerşetor. Trading Places este regizat de John Landis, îi are în rolurile principale pe Dan Aykroyd şi Eddie Murphy şi va deveni al patrulea cel mai de succes film al anului 1983 în Statele Unite, cu încasări de 90 de milioane de dolari.

Cu asemenea succese în CV, venise vremea pentru o comedie de acţiune croită special pe şarmul lui Eddie Murphy: Poliţistul din Beverly Hills apare în 1984 şi, dacă se mai îndoia cineva de şarmul protagonistului, îndoielile sunt spulberate. Eddie Murphy devine un star internaţional, iar studiourile de la Hollywood încep să se bată pe acest actor de culoare, până atunci cvasi-indezirabil din cauza umorului său acid. Cu 234 de milioane de dolari încasări doar în Statele Unite, comedia regizată de Martin Brest devine cel mai profitabil film al anului. Personajul Alex Foley, devenit atunci cel mai popular personaj al lui Eddie Murphy, a fost ales pe locul 78 în lista revistei Empire a celor mai interesante personaje de film toate timpurile. Bineînţeles, un asemenea succes trebuia urmat de sequel-uri: primul a apărut în 1987, al doilea în 1994, dar primirea nu a fost comparabilă. Despre cea de-a treia parte până şi Murphy a spus că este "oribilă".

Pentru Eddie lucrurile încep să se schimbe la sfârşitul anilor '80. Apare într-o serie de comedii cu succes moderat de casă, dar desfiinţate de critică, cel mai notoriu exemplu fiind Beverly Hills Cop III. Actorul revine cu un succes în 1996, cu Profesorul Trăsnit. Premieră cu încasări considerabile (270 de milioane în lumea întreagă), filmul este primul dintr-o prea lungă serie de producţii în care Eddie ba se îngraşă, ba slăbeşte. Dacă Profesorul Trăsnit câştigă un Oscar în 1997, continuările şi celelalte excese gen Norbit nu vor face deloc bine carierei actorului, experţii zicând chiar că Norbit i-ar fi furat lui Murphy Oscarul pentru rolul secundar din Dreamgirls!

Chiar dacă anumite filme sale au un succes moderat, Eddie Murphy înregistrează şi un eşec colosal în 2002: este vorba de The Adventures of Pluto Nash, o producţie cu un buget de 110 milioane de dolari şi încasări de doar şapte milioane. Nominalizat la câteva Zmeure de Aur, Pluto Nash este în topul filmelor cel mai prost primite de critică din toate timpurile!

Eddie Murphy compensează eşecul cu seria Shrek, în care îl interpretează pe amuzantul şi enervantul (în ceea ce-l priveşte pe căpcăunul Shrek) Măgar. Seria DreamWorks este una dintre cele mai de succes francize din istorie. Cel mai recent, actorul a apărut în comedia Meet Dave, prost primită de critică, iar în 2009 în Imagine That, un alt film care n-a reuşit să-şi acopere bugetul cu încasările. În prezent poţi să-l vezi pe Eddie Murphy în Tower Heist, iar cel mai recent ai auzit vorbindu-se despre el din cauza scandalului iscat de concedierea lui Brett Ratner din funcţia de producător al următoarei gale Oscar. Eddie Murphy trebuia să prezinte gala, dar a ales să se retragă, fiind înlocuit imediat cu Billy Crystal.

Ce părere ai despre Eddie Murphy? Care ţi se pare cel mai bun film din cariera lui?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Sorin87 pe 14 noiembrie 2011 08:54
se intampla sa mai ai si ghinion dar dupa parerea mea mai mult succes a avut
JackRaven pe 14 noiembrie 2011 09:08
nu-l plangeti voi pe Eddie Murphy ca sunt sigur ca nu moare de foame si cariera lui nu e terminata
Beatryce pe 14 noiembrie 2011 09:33
..o sa aiba succes filmul asta Tower Heist ;))
Crist11 pe 14 noiembrie 2011 12:07
o sa fie un film bunicel, atat!
wildinthecountry pe 14 noiembrie 2011 09:54
Filmul cu Eddie Murphy care mi-a placut cel mai mult a fost Coming To America.
.A fost demential .
Din pacate acel Eddie Murphy al anilor 80 pe care il stiam eu..a disparut demult.

cezarika21 pe 2 februarie 2017 09:51
Ai mare dreptate, doctore!
Crist11 pe 14 noiembrie 2011 12:08
Am mai spus-o ca este un actor de comedie excelent.
Am vazut o gramada de filme cu el si, chiar se pricepe la ceea ce face.

alex_il_fenomeno pe 14 noiembrie 2011 13:17
articol excelent . multe lucruri nu le stiam pana acum despre Eddie Murphy .
Rose pe 14 noiembrie 2011 14:45
Eddie Murphy este un actor de comedie foarte talentat. Cel mai mult mi-a placut in "Pariul", seria "Shrek" si prof. Klump.
Cred că dacă ar fi prezentat el premiile Oscar ar fi adus o nuanţă de vitalitate şi umor unei ceremonii care, altfel, este destul de lungă şi plictisitoare şi greu de suportat, chiar şi de către cei nominalizaţi.

Gebeleizis pe 14 noiembrie 2011 15:02
Lui Eddy Myrphy i s-a cam urcat celebritatea la cap iar acum culege roadele.
Crist11 pe 14 noiembrie 2011 19:08
eu nu cred asta, o spui pentru ca are un obicei de a se manifesta rebel, ca si cum ar juca un film de comedie, cel putin mie asa mi se pare.
vali17 pe 15 noiembrie 2011 03:22
Un articol excelet. Nu prea stiam multe despre Eddy Murphy.
Cum am mai spus-o, joaca excelent in Tower Heist. Toate fazele amuzante il au pe el in primplan. Chiar daca multi spun ca Meet Dave a fost un film slab, mie mia placut si il recomand.
Nu am auzit pana acum de filmele 48 de ore si Trading place, asa ca multumesc pentru sugestii.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells