Comedie horror: Being Human

de Ştefan Dobroiu în 12 Mar 2012
Comedie horror: Being Human

Este unul dintre cele mai apreciate seriale britanice ale momentului şi bifează o combinaţie de genuri care pe noi ne-a prins: accentele de sitcom de apartament sunt grefate pe o coloană vertebrală horror, prin zonă învârtindu-se şi aspecte dramatice. Nu te încrunta când îţi spunem că personajele principale din serialul Being Human sunt un vampir, un vârcolac şi o fantomă, căci dorinţa acestora de a se integra în societate şi de a trăi o viaţă cât mai normală face serialul BBC să atingă subiecte foarte familiare, precum prejudecăţile, comunicarea, nevoia de dragoste şi, până la urmă, tot ceea ce ne face umani.

Crede-ne pe cuvânt, în avalanşa de vampiri, vârcolaci şi alte fiinţe supranaturale care ne bântuie micile şi marile ecrane, Being Human chiar merită văzut. În centrul atenţiei sunt Mitchell (Aidan Turner), un vampir în vârstă de 100 de ani, şi George (Russell Tovey), un tânăr care se chinuie să-şi accepte natura de vârcolac după ce, aflat într-o vacanţă la munte, este zgâriat de o astfel de creatură supranaturală. Pentru a se integra mai bine în societate, Mitchell şi George îşi iau slujbe la un spital din orăşelul lor şi se mută într-un apartament închiriat, unde o descoperă pe Annie (Lenora Crichlow), fantoma fostei locatare a apartamentului.

Serialul nu excelează la capitolul machiaje şi efecte speciale (transformările lui George în vârcolac seamănă cu cele din videoclipul Thriller al lui Michael Jackson), dar accentele horror sunt cât se poate de prezente, ca şi cele comice. Replicile inteligente, sarcasmele şi micile certuri ale protagoniştilor, ca şi disperarea lor de a se învălui în existenţe cât mai banale, fac toţi banii în acest serial creat de Toby Whithouse (este unul dintre scenariştii serialului Doctor Who), care reuşeşte cumva ca acum să te facă să râzi în hohote, iar peste o jumătate de minut să te înfiori de frică...

În acest moment în Marea Britanie se difuzează a patra serie a serialului, lansată în luna februarie. Sezoanele sunt scurte, de 6-8 episoade, dar acestea durează o oră întreagă şi au continuitate, prin urmare îţi vei dori să le vezi (sau să le revezi) în ordine. Faptul că în jurul lui George, Annie şi Mitchell pare a se da o luptă pentru supremaţie între vampiri şi oameni complică şi mai mult lucrurile, ca şi faptul că fiinţele supranaturale atrag atenţia unei misterioase organizaţii hotărâte să găsească "leacul" apariţiei fiinţelor supranaturale...

Mai interesante decât fragmentele horror (nu este uşor să fii vampir în Marea Britanie, mai ales când vrei să cucereşti lumea întreagă) sunt eforturile celor trei personaje să se înţeleagă şi să se accepte reciproc. Pentru asta trebuie să renunţe la o mulţime de prejudecăţi, mai ales că cei trei se află la pe foarte îngustă graniţă între lumi, devenind forţa centripetă din jurul a o mulţime de tensiuni, de la vecinii umani la vampirii cu visuri de supremaţie.

Succesul fenomenal al serialului britanic a făcut ca anul trecut să apară versiunea americană, doar că aceasta îndulceşte întrucâtva subiectele abordate fără menajamente de original. Chiar dacă ultimele episoade ale show-ului britanic au fost criticate pentru eforturile evidente (şi uneori lipsite de succes) ale scenariştilor de a-şi reîmprospăta creaţia, suntem siguri că Being Human o să-ţi placă la fel de mult pe cât ne place şi nouă...

Serialul a deschis o mulţime de uşi pentru actorii principali. Aidan Turner, interpretul vampirului Mitchell, filmează acum pentru The Hobbit: An Unexpected Journey şi The Hobbit: There and Back Again, unde apare în rolul "piticului" Kili. Russell Tovey a fost invitat în şi mai cunoscutul serial britanic Sherlock (detalii AICI), unde apare alături de Martin Freeman şi Benedict Cumberbatch, şi ei cooptaţi în ecranizările lui Peter Jackson după cartea The Hobbit. Tovey şi-a lansat în 2010 propriul sitcom, Him & Her, ajuns la al treilea sezon. Lenora Crichlow apare în iunie în Fast Girls, o dramă despre sport.

Urmăreşti Being Human? Cum ţi se pare?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 12 martie 2012 14:56
Cred ca am vazut doar cateva episoade, dar nu am devenit fan al serialului.
Oanais pe 12 martie 2012 17:11
Unul din preferatele mele!!!
bloodhound pe 12 martie 2012 18:21
de ce sunt refacute?calitatea sua e mai...cum?
lupul1 pe 12 martie 2012 19:17
Cel american e mai bun .Cel englez a devenit plictisitor pt ca sau schimbat actori in sezonu 4 si a devenit extrem de incalcit .
Awake. pe 12 martie 2012 23:42
Am văzut primul sezon din Being Human (US) şi doar un episod din varianta UK, apreciind mai mult varianta US, actori cel puţin.

Oricum, serialul nu este unul care să "rupă ștanga" însă de plictiseală se poate savura alături de o pungă de pop-corn.

alex_il_fenomeno pe 18 martie 2012 11:17
mi se pare bun , desi nu l-am urmarit indeaproape .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells