Campionii lui 2013

de Ştefan Dobroiu în 26 Dec 2013
Află filmele cu cel mai mare succes în ultimul an în România!

Sunt rari anii în care pe ultima sută de metri au loc răsturnări interesante în topul general al încasărilor. Iată că Hobbitul: Dezolarea lui Smaug face ca 2013 să fie unul dintre aceştia, filmul lui Peter Jackson având toate şansele să urce pe prima poziţie până la sfârşitul lui decembrie. Cum distribuitorii de film intră în vacanţă în această perioadă şi nu mai comunică cifrele obţinute de premierele lor decât în ianuarie, vom afla de-abia în 2014 dacă Hobbitul 2 a devenit filmul acestui an în România. Iată până atunci clasamentul pe primele 51 de săptămâni, în funcţie de încasări, dar şi de numărul de spectatori, ca să nu dezavantajăm filmele ce nu au beneficiat de preţul mai mare al biletelor la proiecţiile 3D.

Thor: Întunericul
4,67 milioane lei încasări, 221.675 de spectatori
Laurii clasamentului intermediar merg la Zeul tunetului adus pe ecrane de studiourile Marvel, dar tare ne e teamă că ei vor fi şterpeliţi de Bilbo, care mai are la dispoziţie aproape o săptămână pentru a acoperi o diferenţă de doar câteva mii spectatori. În orice caz, noile aventuri ale lui Thor (Chris Hemsworth) arată că publicul din România nu se sincronizează cu cel american: sequelul regizat de Alan Taylor s-a clasat în topul din SUA de-abia pe locul 12.

Furios şi iute 6
4,4 milioane lei încasări, 266.458 de spectatori
Este filmul cu cele mai multe bilete vândute în 2013, dar şi el ar putea fi întrecut de Hobbitul 2, mai ales că între 27 şi 29 decembrie românii ies din amorţeala Sărbătorilor şi îşi condimentează programul cu vizite la cinema. Furios şi iute 6 reconfirmă eficienţa uneia dintre cele mai populare francize din toate timpurile şi, deşi un sequel a trebuit amânat din cauza morţii starului Paul Walker, totul arată foarte bine pentru seria Universal. Ceva ne spune că în 2015, când va fi lansat Furios şi iute 7, mulţi vor vrea să vadă filmul nu doar pentru spectaculoasele cascadorii cu maşini, ci şi pentru a descoperi cum au rezolvat producătorii problema dispariţiei unui actor principal la jumătatea filmărilor.

Hobbitul: Dezolarea lui Smaug
4,39 milioane lei încasări, 213.887 de spectatori
A avut cel mai bun debut al lui 2013 şi are toate şansele să urce pe primul loc în ambele clasamente, cel în funcţie de încasări şi cel în funcţie de numărul de bilete vândute, până pe 31 decembrie. La sfârşitul duminicii trecute filmul lui Peter Jackson reuşise performanţa să aibă 213.887 spectatori în doar zece zile de la premieră, fără să beneficieze de o consistentă perioadă de proiecţii în avanpremieră. Lui Bilbo îi mai trebuie mai puţin de 53.000 de spectatori pentru a deveni cel mai popular film al anului în România şi doar aproximativ 14.000 de bilete vândute pentru a deveni premiera cu cele mai mari încasări.

Iron Man 3
4,04 milioane lei încasări, 200.579 de spectatori
Este cel mai popular film în Statele Unite şi a strâns un total mondial de 1,21 miliarde de dolari, dar în România se clasează de-abia pe locul patru. Chiar şi aşa, filmul consolidează imperiul cinematografic construit din studiourile Marvel şi arată că suntem încă departe de declinul popularităţii producţiilor cu supereroi.  

Now You See Me: Jaful perfect
3,69 milioane lei încasări, 211.174 de spectatori
Recunoaştem că ne-a surprins pofta românilor de a vedea acest film pe care noi l-am notat cu şase stele din zece. Din nou se confirmă dorinţa conaţionalilor noştri pentru escapism la cinema sau vechea fascinaţie a lumii magiei, în stare să ridice întrebarea: oare cum a fost posibil? A fost posibil cu ajutorul unui scenariu care îşi ia multe libertăţi, cu o distribuţie interesantă şi câteva răsturnări de situaţie surprinzătoare. Se pare că aceasta este formula pentru a intra în onorantul club al premierelor cu peste 200.000 de bilete vândute de-a lungul anului.

Gravity 3D: Misiune în spaţiu
3,55 milioane lei încasări, 165.222 de spectatori
Locul şase în topul marilor succese ale lui 2013 îi revine acestui film atipic care, deşi cu doar două personaje, a reuşit să atragă atenţia amatorilor de cinema cu ajutorul efectelor speciale ieşite din comun şi al tehnologiei 3D ireproşabile. Sunt toate şansele să ne reîntâlnim cu Gravity pe 16 ianuarie, când se anunţă nominalizările la premiile Oscar. Filmul lui Alfonso Cuaron are toate şansele să primească o nominalizare la Cel mai bun film.

Marele Gatsby
3,32 milioane lei încasări, 163.392 de spectatori
Am putea spune că 2013 uimeşte cu varietatea campionilor. Cea mai neaşteptată prezenţă în top este Marele Gatsby, ecranizare modernistă după romanul lui F. Scott Fitzgerald, cu Leonardo DiCaprio în rolul titular. Nu ne-am fi aşteptat ca peste 163.000 de români să meargă în exuberanţii ani '20 aduşi pe ecran de Buz Luhrmann, dar prezenţa acestui blockbuster atipic în preferinţele spectatorilor din ţară nu poate decât se ne bucure: dovedeşte că cinefilul român poate fi fascinat şi de altceva decât fantasy-uri colorate, urmăriri cu maşini şi dezlănţuiri robotice. Bravo!

Exploreaza subiecte similare:

The Hobbit: The Desolation of Smaug, Thor: The Dark World, Fast & Furious 6, Iron Man 3, Now You See Me, The Great Gatsby, Gravity

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Părerea ta

Spune-ţi părerea
sarge pe 26 decembrie 2013 16:06
Fast & Furious este printre primele mereu cand apare inca un film din serie. Bravo
legolas05 pe 26 decembrie 2013 16:13
Era de astepat sa aiba asa multi spectatori Hobbitul,sigur va intra pe primul loc pana la sfrsit de an,sunt curios cate bilete va avea la sfarsit.
Tigru pe 26 decembrie 2013 17:05
Logic :)
danny987 pe 27 decembrie 2013 00:59
cred k va depasi 400 mii.k si primul..
AndreBlack pe 26 decembrie 2013 21:07
E si normal ca Fast 6 si Hobbitul sa rupa tot . Dar mai sunt si alte filme care au avut destui spectatori ca de exemplu : Man of Steel , Django Unchained , Star Trek Into Darkness , World War Z , Pacific Rim , The Hunger Games : Catching Fire etc..
Skynet.Zbenga pe 26 decembrie 2013 21:37
Foarte interesante optiunile romanilor
Bayard pe 27 decembrie 2013 00:16
Sunt impresionat cat de bine sta The Great Gatsby!!! Oricum, in sfarsit un an in care nu mai avem Ice Age, Transformers sau Twilight.... Thor chiar a fost cel mai bun film dintre alea cu super eroi. Oricum, Hobbitul o sa le depaseasca si nu inteleg de ce ar conta doar pana in decembrie, de ce nu luati in considerare incasarile totale si din ianuarie???? In lista asta ar trebui sa intre filmele care s-au lansat in 2013 nu sa restrictioneze si perioada de rulare.
snooper pe 27 decembrie 2013 12:51
Lasa ca la anul revine Transformers =)))) Cred ca se iau in considerare incasarile din prima luna si in modul asta se face ierarhia . Oricum Hobbit o sa ajunga in top . Thor are 4.67 mil si are 1 luna de cand a aparut . Hobbit are 4.39 mil si are 2 saptamani deci pana la sfarsitul anului il va intrece pe Thor . Nici nu are nevoie de incasarile pe Ianuarie
dido pe 27 decembrie 2013 20:09
Preferatul meu este The Great Gatsby!
cosmin742000 pe 27 decembrie 2013 22:06
Numai " filme" de " filme" in top :)))))))))))))
legolas05 pe 29 decembrie 2013 16:12
Era fain si un top in functie de bilete vandute,mi se pare mai bine asa,ar trebui sa se faca un astfel de top.
yukkio pe 3 februarie 2014 11:46
as fi adaugat Pacific Rim si World War Z
alex_il_fenomeno pe 14 februarie 2014 20:03
Au aparut suficiente filme surprinzatoare la final de an, deci nimic nou sub soare :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells