Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 30 May 2007, 20:39   #1
omulrosu99
Junior

omulrosu99

Send a message via Yahoo to omulrosu99
Nicolae Novac omul de pe toate genericele filmului romanesc

Acest om... pe care nu il stie nimeni este in subconstientul tuturor... el apare pe toate genericele filmelor romanesti... este un fel de fantoma a filmului romanesc... si la propriu si la figurat... el lucreaza acum... la trucã in UNATC... foarte in virsta, foarte retras... cu prieteni putini dar foarte dragi... vorbeste rar putin si stie foarte foarte multe...
Nu stiu exact cind a aparut in istoria filmului romanesc si poate si din cauza asta faptura lui mitica si stranie... permaneta lui si virsta nestiuta...

Functia lui imprecisa si nedefinita de tehnolog... il face si mai misterios... Il stim cu totii si totusi ne este necunoscut...
omulrosu99 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 May 2007, 22:13   #2
Carmine Galante
Guru

Carmine Galante

Send a message via Yahoo to Carmine Galante
In sfarsit ceva demn de laudat. Astfel de voci tacute care au trudit din greu la filmele romanesti (bune, proaste) sunt multe. Doar cateva care apar obsesiv pe acesle generice de final pe care nu le citeste nimeni:
- Bela Almasan (tot operator truca);
- Paul Fister (cascador si vesnic haiduc);
- Rodica Bokor (monteur);
- Andrei Papp si A. Salamanian (sunetisti) si multe, multe alte nume culese de pe generice care nu-mi vin in cap acum. Nici in 1234 Cineasti Romani nu sunt.

Culmea, Sergiu a incercat un fel de reparatia morala fata de cea care a machiat cam toti protagonistii multelor sale filme intr-o emisiune al carui titlu nu vreau sa-l pomenesc aici. E vorba de Rosalia Bartha.
Carmine Galante is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 31 May 2007, 00:32   #3
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

A, da, Roji Bartha, legendä vie a machiajului din Buftea. Am cunoscut-o la "Santaj", de Saizescu, în '80. Apropo de Sergiu, a rämas antologic în memoria filmangiilor de-atunci momentul când Maestrul, în mijlocul porumbului, cu mâna-n nädragi cä-i sângera hemoroidul, striga disperat: "Rojiii!!! :w00t: Unde-i VATAAA???" :o :o :o
Paul, dragul de el, nu era numai vesnic haiduc, ci si vesnic cowboy (mai ales în viata personalä), legionar (Zisu, în "Un comisar acuzä"), cavaler (Taillefer, în "Wilhelm Cuceritorul") si, mai ales, vesnic electrician care cade de pe stâlp si moare, petrolist care furä neatent si ia foc, betonist beat care cade-n malaxor - la filmele comenzi speciale de Corfanta, Nastu, Guräu, Mardare, Boros & Co. (Acolo ne-am si împrietenit. Mamäää, ce betie am tras într-o noapte, la Arad!)
Pe Sami-l mai väd si-acum, la premiere - foarte îmbätrânit, dar la fel de cald si prietenos.
Andrei Papp era cäsätorit cu Marina - în sens tehnic, "sefa mea directä", adicä dispecerä; de dispecerat tineam noi, asistentii si secunzii.
Si dacä tot e vorba de vesnicele nume de pe generic, primul pe care mä simt dator sä-l pomenesc e Cristi Glodealä. L-am cunoscut în 1975, la cineclubul Ecran Util, tocmai terminase liceul (pe care eu abia îl începeam) si începea sä muste din cinema. Foarte curând, s-a angajat la Buftea ca operator truca, si a lucrat acolo vreo zece ani. Apare pe genericele de final ale tuturor filmelor din perioada aia. In 1982, a intrat la operatorie, pe care a absolvit-o în 1987 (seral, cinci ani...). In 1991, era deja operator în TVR, la redactia pentru tineret (Jana Gheorghiu, Dumnezeu s-o ierte). Acolo, am lucrat împreunä la pregätirea unui scurt-metraj SF, "Locuitorii insulei", avortat chiar înainte de începerea filmärilor, din lipsä de fonduri. Nu stiu ce-o mai fi fäcând Cristi acum, e tot în televiziune, sau...? Oricum, a fost întotdeauna un tip super-OK, iar pentru filmuletul äla am colaborat perfect.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 31 May 2007, 18:01   #4
Liou
Guru

Liou

operator truca o data, operator truca de doua ori..
habar n-am ce-nseamna
Liou is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 31 May 2007, 21:14   #5
omulrosu99
Junior

omulrosu99

Send a message via Yahoo to omulrosu99
oare cum s-ar traduce truca in engleza... ca tare e complicat de explicat...

un exemplu usor ar fi ziarele din filmel americane care se invirt si ne anunta ultimele evenimente... sint filmate la truca... filmele de animatie sint filmate la truca....

pt mai mult tr sa tipam dupa pitbull si ceilalti guru de pe aici...
omulrosu99 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 31 May 2007, 22:41   #6
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Simplu: truca era un aparat de filmat care putea filma fotogramä cu fotogramä. Se folosea la animatie de orice fel, la anumite efecte speciale si, de regulä, la generice. Titlurile care apäreau si dispäreau, sau tamburul care "curgea" în final, erau scrise pe cartoane sau folii de acetofan (apropo, le mai am si-acum, undeva în debara, pe alea de la filmele mele studentesti), iar mobilitatea lor, fiind în fond o animatie, se realiza cu truca.
Old 01 Jun 2007, 10:32   #7
Liou
Guru

Liou

cred ca am inteles, thank you both.
apropo de acele secvente cu ziarele din filmele americane(folosite cred mai mult in anii 40-60), personal n-am vazut niciodata asta intr-un film romanesc.. daca la americani efectul asta ar fi fost depasit, in filmele noastre din comunism, ar fi fost perceput ca ceva foarte cool. dar cred ca era si greu sa-l folosesti la ce subiecte de film se nasteau. eventual pentru depasirea planului in toate orasele tarii.
Old 01 Jun 2007, 12:35   #8
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Ba s-a folosit, desi mai rar. Imi vin în minte douä exemple, ambele la Nicolaescu:

"Cu mâinile curate" - Titlu în "Universul", dupä moartea lui Patulea:
Un comisar comunist numit sef al domnului comisar Miclovan
Ce va spune opinia publicä?
Ce va spune domnul Miclovan?

"Un comisar acuzä" - Tot în "Universul":
Asasinarea profesorului Costin Märgeanu* si a savantului de renume mondial Nicolae Jugu**
Comisarul Moldovan, numit sä ancheteze cazul, refuzä sä dea declaratii presei

si, mai târziu:
Destituirea prefectului politiei, Visan Nävodeanu***, si a dir. general al politiei si sigurantei, Alexandru Dincä
Numirea d-lui M. Voinescu în postul de prefect

__________________________________________________ ______
* - Virgil Madgearu (n.a.)
** - Nicolae Iorga (n.a.)
*** - Stefan Zävoianu (n.a.)
Old 02 Jun 2007, 22:07   #9
Liou
Guru

Liou

da, trebuie ca aveti dreptate, eu am lipsit la vizionarile celor doua filme :oops: oricum, aveam in minte acele scene cu ziare "truca" mai "glamourous"- care aratau, de ex, cum un star sau big band ajungea sa cante in toata America, sa se faca cunoscut, etc ; ca in "some like it hot" sau ca-n "new york new york", daca nu ma-nsel...not sure, dar cred ca ati inteles acum la ce ma refeream cand spuneam ca ai nostri n-au avut asemenea scene
dar, am o intrebare, efectul asta se folosea si la calendare? ca sa fiu mai explicita, atunci cand tipul era nerabdator sa se intalneasca cu tipa intr-o anumita zi si filele calendarului cu zilele ramase zburau foarte repede?
Old 02 Jun 2007, 22:22   #10
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Din câte-mi amintesc, în "Some Like it Hot" nu apare efectul cu ziarele care se-nvârtesc zvârrrrrrr pe ecran (cä biata formatie de päsärici nu era cine stie ce celebrä), ci doar cel cu rotile trenului, A-ciu-ciu-ciu!, A-ciu-ciu-ciu!, când repetau de zor în drum spre Florida. Mai era si aia cu globul pämântesc care se-nvârteste de numa-numa', ca-n "The Adventures of Mark Twain" si alte jdemii de adventures.
Ala cu calendarul (folosit în genere pentru orice treceri de timp, nu numai neräbdarea reproductionistä a masculului) era tot un efect special, realizat cu unul dintre diversele tipuri de aparate care aveau vitezä de derulare a peliculei variabilä: bagi grande-vitesse, iar imaginea va apärea (prin complementaritate) au ralenti: de pildä, tot la Nicolaescu, legionari împuscati dându-se de-a bâldâbâca pe scara hotelului cu "Begin the Beguin" pe banda sonorä, sau camion intrând zdronc-buf în zid si storcosind cabina telefonicä din care Moldovan tocmai särirä tzup-jos - si invers: reduci viteza peliculei, iar pe ecran se va vedea cum imaginea fuge tgdn-tgdn (ca atunci când bucätarii zburdä prin cuhnie si cât ai clipi creste tortul pe masä; sau zece mesteri mari calfe si zidari se zdrumicä pe schele, si pe ecran creste väzând cu ochii mânästire naltä cum n-a mai fost altä; sau, cel mai simplu, flori care se desfac, se înfac, se ofilesc si mor cât ai zice frunzä-verde-de-mohor - tot la Nicolaescu, în "Memoria trandafirului").
Old 02 Jun 2007, 22:47   #11
Liou
Guru

Liou

am inteles acum cum e (si) cu efectele astea grande-vitesse et relanti.
de s-ar aduna si cunostintele mele de cinema tot asa tgdn-tgdn :w00t: grande-vitesse, ca torturile alea de se fac singure.
n-am nimerit-o cu "some like it hot"(desi tot banuiam ceva pe-aproape ), dar apropo de beguin the beguine :love:, parca in "povestea lui glenn miller"(if any relation) aparea un "ziar" din asta. daca n-am bunghit-o nici aicea, apai nu ma mai joc.
nicolaescu- to be seen later these days.
thank you again.
Old 05 Jun 2007, 21:52   #12
m3lku
Junior

m3lku

saracul Novac a murit acum cateva luni, odihneasca-se in pace.
m3lku is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Jun 2007, 22:19   #13
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Serios? Si iatä cä tocmai acum si-a amintit cineva de el - oare a mai fost pomenit vreodatä, cu titlu personal (nu doar asa, ca nume eventual preluat cu tot genericul), pe Internet?
Dumnezeu sä-l ierte.
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules