Articole Mission: Impossible - Ghost Protocol

(2011)

Misiune: Imposibilă - Protocolul fantomă

Despre producție

MISIUNE: IMPOSIBLILĂ – RENEGAȚI, DECONECTAȚI

Agenții IMPOSSIBLE MISSION FORCE (IMF), JANE CARTER (Paula Patton) și TREVOR HANAWAY (Josh Holloway) și BENJI DUNN (Simon Pegg) sînt însărcinați cu găsirea unui curier care transportă coduri de lansarea a unor focoase nucleare. Din nefericire, misiunea lor dă greș, iar codurile încap pe mîinile unei senzuale asasine, SABINE MOREAU (Léa Seydoux).

Între timp, liderul echipei, ETHAN HUNT (Tom Cruise) trebuie scos dintr-o închisoare din Moscova, iar grupul care are misiunea trebuie să intre la Kremlin ca să extragă informații despre destinatarul codurilor furate, un individ pe nume de cod Cobalt. Puțin după aceea, Cobalt le distruge acoperirea, și, chiar înainte ca Ethan și Benji să poată evada, o explozie uriașă zguduie Piața Roșie. Ethan se trezește, astfel, că e învinuit de eșec, fiind repudiat dimpreună cu întreg departamentul IMF, însuși președintele invocând Protocolul Fantomă.

Împreună cu noul membru al echipei, WILLIAM BRANDT (Jeremy Renner), Hunt se află pentru prima dată în situația de a lucra cu o echipă pe care nu și-a ales-o singur. Aparent, Brandt este un analist, dar, în realitate, are un trecut încărcat. Cînd s-a ajuns la acest moment al dezovltării scenariului, Appelbaum își aduce aminte că: “J.J. ne-a sunat și ne-a întrebat dacă puteam să găsim o poveste în care Ethan să apară într-o lumină nouă față de filmele dinainte. Ethan Hunt e sufletul francizei, dar ei își doreau ca el să conducă o echipă și să o păstreze intactă, împotriva oricăror obstacole.” Astfel s-a născut conceptul de Protocol Fantomă, prin care întreaga echipă era repudiată. “Ne-am gîndit că ar fi o oportunitate grozavă pentru Ethan să se apropie de echipa sa dacă rămân cu toții fără nici o resursă, iar pentru noi, o ocazie să rezonăm cu celelalte personaje. Am vrut să-i oferim lui Ethan șansa de a fi atît jucător, cît și antrenor, un tip care nu numai că e implicat, dar care e implicat alături de o echipă care nu e coagulată. Așa că e nevoit să încerce să lege echipa în timp ce trebuie să și lucreze fără greș.”

Lipsa de resurse și de sprijin este un alt element original pentru întreaga franciză. “În lumea tehnologiei și a informației, am vrut ca agenții noștri să nu se mai poată baza pe accesul imediat la informație. Am vrut ca gadgeturile pe care le folosesc să nu meargă mereu cum trebuie, și să nu le ușureze misiunea”, spune Nemec. Mănușile cu care se cațără Ethan, sau mașina care le fabrică măști se strică exact atunci cînd echipa are mai multă nevoie de ele. Appelbaum mai spune: “Am mers pe ideea că nu totul merge în viață exact așa cum a fost planificat. Am vrut ca agenții noștri să nu se poată baza pe agenție, iar instrumentele să nu le fie în toate cazurile de ajutor. Au fost nevoiți să se bazez numai și numai pe ei înșiși. Acest film e despre forța umană care nu are limite. Oamenii sînt deștepți, au intuiție și sînt bine atrenați, sînt inteligenți și creativi.”

Producătorii chiar l-au încurajat pe Bird să vină și cu idei proprii care să facă un film cu spioni cool. “La primele discuții mi-au spus că există o poveste, dar mi-au cerut părerea despre ce alte lucruri cool ar mai putea fi văzute într-un film cu spioni. M-am gîndit din punctul de vedere al unui spectator, la lucruri sau situații pe care mi-aș fi dorit eu să le văd.” Lucruri precum lentilele-spion ale lui Brandt, sau situații precum urmărirea prin furtuna de nisip, sau telefonul care ar trebui să se autodistrugă, dar n-o face decît cu ajutorul unei lovituri zdravene din partea lui Hunt. Nemec spune: “A mers constant pe ideea că planul misiunii nu merge 100%. Brad a fost capabil să vadă lucrurile cu un strop de umor, ceea ce ne-a plăcut tuturor.”

Formarea ECHIPEI

Îmi plăcea serialul cînd eram copil”, spune Cruise. “Am considerat că filmul poate să ne poarte în diferite locuri, să aibă secvențe de acțiune intense și tehnologie de avangardă. A fost primul film pe care l-am produs. Ca cineast și actor mă gîndesc mereu la public. Dorința mea e să le ofer un spectacol și o nouă aventură de fiecare dată.”

Seria a treia din franciză a fost regizată de J.J. Abrams, care revine la seria a patra ca producător, iar Cruise spune: “Îmi place să lucrez cu oameni pe care îi admir, ca J.J., care e inteligent și talentat. Mi-a plăcut foarte mult ce a făcut în televiziune, mai ales cu Alias, și mi-am dorit ca primul meu film ca producător să-l fac cu el. A fost extraordinar la M:I 3, așa că am vrut să creăm împreună încă un film grozav.”

Pentru a scrie noul film din serie, Abrams și-a adus doi dintre colaboratorii săi de la popularul serial Alias, Josh Appelbaum și Andre Nemec. Producătorul Brian Burk spune despre ei: “Îi știam capabili să scrie povești de spionaj unice și interesante, și să creeze personaje de neuitat.”

“Sînt filmele cel mai greu de făcut”, spune Cruise. “Trebuie să vii mereu cu o poveste nouă și să menții interesul și suspansul.” Primele trei filme au fost succese imense la încasări, cu un box office de peste 2 miliarde de dolari pe plan internațional. Fiecare a fost realizat de alt regizor, fiecare a avut propria sa ambianță.

Deși regizorul Brad Bird nu era cea mai evidentă alegere, avînd în vedere că avea experiență numai în filme de animație, și acestea doar trei la număr, dar două din ele cîștigînd cîte un Oscar (The Incredibles și Ratatouille), atît Tom Cruise, cît și partenerii săi producători au apelat la talentul său, fiind admiratori ai stilului său cinematografic. Bird spune: “Tom a văzut The Incredibles și a vrut să stea de vorbă cu mine. Am fost la el acasă și am stat ore în șir de vorbă despre filme, descoperind că avem multe în comun.” Cruise confirmă: “L-am sunat și i-am spus că aș vrea să-l cunosc. A venit la mine și am stat de vorbă ca niște vechi prieteni despre filmele preferate. I-am spus că, dacă va vrea vreodată să regizeze filme de acțiune, să mă regizeze pe mine.”

Bird conchide: “Ei nu încearcă să convingă regizorii să se conformeze stilului francizei; toate filmele lor au elemente similare, cu Ethan Hunt care trebuie să înfrunte probleme de nerezolvat, dar fiecare film are stilul său. A fost o șansă de a lucra cu J.J. și Tom și am acceptat, desigur.”

Călătorind prin toată lumea

MISIUNE: IMPOSIBILĂ. GHOST PROTOCOL a fost filmat pe parcursul a cinci luni, din octombrie 2010 în martie 2011, la Los Angeles, Moscova, Praga, Dubai, Mumbai și Vancouver.
“Filmele din această franciză te poartă prin toată lumea,” spune Brad Bird, “e parte din farmecul lor.”

Producția a început la Praga în octombrie 2010; s-a filmat la închisoarea Mladá Boleslav Prison, care a fost refăcută pentru cele trei zile de filmare de către scenograful Jim Bissel.
Explozia spectaculoasă din Piața Roșie, din Moscova a fost realizată folosindu-se fotografii de fundal realizate de supervizorul de efecte speciale John Knoll, cîștigător de Oscar (Star Wars, Avatar). Knoll explică: “Am planificat exact poziția fiecărui personaj, apoi am filmat panorame și cadre în mișcare în rezoluție mare, pentru a le combina apoi cu scenele de acțiune filmate de Cruise și de ceilalți la Vancouver, în Canadian Motion Picture Park. Tot acolo s-au realizat șase platouri, acolo aflîndu-se, de fapt, și baza echipei nord americane de producție.”

Una din cele mai exotice locații a fost Dubai, folosit nu numai pentru frumusețea sa, ci și pentru una din cele mai impresionante și de neuitat cascadorii din film. În 2009, Burk și Abrams călătoreau în jurul lumii pentru a promova Star Trek, și, în drumul lor spre Kuweit, unde urma să proiecteze filmul trupelor americane staționate acolo, s-au oprit în Dubai. Un an mai tîrziu, cînd s-a discutat despre un nou capitol din Misiune: Imposibilă și căutau un loc potrivit pentru a-l amplasa, J.J. a avut ideea de a filma la Dubai, cu o scenă pe Burj Khalifa.

BURJ KHALIFA

Amplasat în Emiratele Arabe, Dubai este un oraș care șochează vizual. Cu arhitectura sa originală și futuristă, orașul nu a fost, totuși, exploatat pe nivel vertical de nici un film pînă acum. Producătorii le-au sugerat scenariștilor să folosească Burj Khalifa pentru ceva, iar Tom Cruise a fost interesat de această cea mai înaltă clădire încă de cînd era în construcție, și-a dorit să se cațere sau să sară de pe clădire. Așadar, cînd scenariștii căutau o scenă care să se petreacă pe Burj Khalifa, s-au gîndit care ar fi fost cel mai de speriat și mai tare lucru care s-ar fi putut face și au găsit soluția: să-l pună pe protagonist să se cațere pe exterior, la înălțimea de 828 de metri, pentru a urca la un etaj superior fără să fie detectat de sistemele de securitate, iar Cruise a fost imediat de acord.

Clădirea, care are trei tipuri de folosință – hotel, camere corporate și de rezidență – a fost documentată de mai multe ori de coordonatorul de cascadorii Gregg Smrz și echipa sa, care au examinat personal structura exterioară pentru a stabili cum să îl mențină în siguranță pe Tom Cruise în scena respectivă. “Inițial, echipa de producție a conceput în platou partea de clădire pe care Ethan urma să o escaladeze, pentru ca apoi să se adauge digital restul clădirii”, explică Tom C. Peitzman, producătoul de efecte vizuale. “Dar, cînd am discutat cu Tom, acesta a vrut să escaladeze clădirea reală, ceea ce a schimbat totul.”

Repetițiile și antrenamentele au durat cîteva luni, iar Cruise și-a repetat mișcările de atît de multe ori, încît atunci cînd avea să ajungă pe clădire, totul să-i fi intrat deja în rutină. Pentru repetiții s-a construit o schelă pe care au fost puse lumini care urmau să încălzească suprafața la temperatura reală a clădirii. “Am măsurat temperatura clădirii”, spune Smrz, “iar Tom a fost foarte cooperant, deși a lucrat la o temperatură a sticlei de 100 de grade.”

Echipei i s-a permis accesul la etajul 123, care nu era încă finisat, pentru a instala camerele, macaralele și tot echipamentul necesar pentru a filma mișcările lui Cruise în exteriorul clădirii. Pentru a ajunge la exterior s-au scos între 15 și 20 de geamuri de pe fațadă, prin care s-au scos brațele camerelor. Pentru că în timpul zilei sticla de la exteriorul clădirii se încingea atît de rău încît nu se putea lucra, s-a decis să nu se lucreze direct în lumina soarelui. “Nici măcar nu puteai să atingi sticla”, spune Smrz. Echipa a găsit o zonă ferită de soare și s-au instalat echipamentele de siguranță, dar și cele de filmare. “Cînd am ajuns acolo, repetasem atît de mult, încît aveam senzația că mai fusesem acolo de 100 de ori. Am filmat cu o precizie de operațiune militară.”

Cruise a fost ancorat cu un ham atașat la un sistem de cabluri, care era legat de cîteva puncte. Un cablu special de grosimea corzilor de pian a fost tras pe toată lungimea exterioaă a clădirii, fiind legat de hamul lui Cruise printr-un scripete miniatural, pentru a controla distanța actorului față de fațadă. “Acesta îl ținea apropiat de clădire”, explică Smrz. “Am vrut să coregrafiem mișcările lui Tom, dar, pînă la urmă, ne-am mișcat în ritmul impus de energia lui.”

Pentru ca totul să meargă șnur, Smrz l-a cooptat și pe veteranul în escalade Dave Schultz, cunoscut pentru lucrul la filme cu scene de escaladă, precum “Cliffhanger” și “Vertical Limit.” Acesta a supravegheat totul, iar la scena în care Cruise cade în gol cîteva etaje, și a repetat-o de cîteva ori, a fost sincer impresionat. O altă mișcare cu care i-a făcut pe toți cei prezenți să asiste cu sufletul la gură a fost cea în care Ethan nu mai poate să se întoarcă la etajul unde colegii săi agenți îl așteaptă și trebuie, practic, să meargă de-a lungul fațadei clădirii. Pentru aceasta, Tom Cruise a trebuit să facă rapelul australian, adică să coboare cu fața în jos. “Practic, a fost nevoit să coboare în viteză cu fața în jos de-a lungul clădirii. A fost unic și terifiant”, declară Smrz.

Ceea ce inițial fusese planificat ca o filmare de două zile pe suprafața clădirii și opt zile pe un décor interior s-a transformat în patru zile de filmări pe clădire. Jeffrey Chernov își aduce aminte: “Pe măsură ce ne obișnuiam tot mai mult cu clădirea și am început să repetăm, Bob Elwsit, Gregg Smrz și Tom au venit la mine și mi-au spus că putem face mai mult pe exteriorul clădirii și că ar trebui să filmăm mai mult acolo. Așa că am terminat prin a muta 13 cadre pe care ar fi trebuit să le facem pe platou și să le facem pe clădirea reală.”

Dovedind încă o dată că nu se teme de înălțimi, Cruise a mers împreună cu Smrz și un fotograf pe ultimul nivel al clădirii Burj Khalifa pentru o sesiune foto. Odată ajuns acolo, Tom i-a cerut lui Smrz să-i dea drumul aproape 5 metri în jos, pentru a se semna pe clădire. “Singura persoană care va vedea autograful lui Tom Cruise este cel care va trebui să vopsească clădirea cine știe peste cîți ani”, spune Smrz.

Cascadorii pentru ACȚIUNE

Una din cele mai intense scene de acțiune a fost cea în care Ethan se luptă cu Kurt Hendricks în cel mai clasic mod. Înfruntarea dintre cei doi are loc într-un garaj automatizat, cu mașini care se mișcă non-stop. Andre Nemec spune: “S-a potrivit cu dorința noastră de a nu folosi prea multe arme în film. Împreună cu Josh căutam un loc ideal și mi-am adus aminte de ceea ce-mi spusese un amic arhitect, despre garajele automatizate. Am căutat pe internet și am găsit garajul Volkswagen.”

Mike Meinardus, supervizor de efecte speciale, a petrecut următoarele șase luni construind împreună cu echipa sa decorul, care în final era complet funcțional. Structura susținea coloana centrală cu o greutate de 15 mii de kilograme, și o înălțime de 24 de metri, cu două platforme de 7 metri, fiecare cîntărind peste trei tone. Decorul complet a conținut aproximativ 70 de mașini, 18 pe fiecare nivel, care au fost manevrate cu ajutorul unei mașinării construite de Meinardus, și anume, platformele.

Acțiunea pentru această scenă incredibil de complexă a fost schițată de Brad Bird cu o animație simplificată folosită pentru a planifica fiecare pas al secvenței. Regizorul a lucrat în strînsă legătură cu supervizorul de efecte speciale și cu coordonatorul de cascadorii, amîndoi dornici să dea viață viziunii sale, dar ajutîndu-l, în același timp, să se păstreze ancorat în realitate. Cadrele au fost repetate cu dublura lui Cruise, pentru a planifica mișcările camerelor și a programa platformele, dar s-au filmat, desigur, cu Cruise și Nyquist. Echipa a avut dificila sarcină de a avea tot timpul grijă ca actorii să fie în siguranță în timp ce executau complicatele manevre pe platformele care se mișcau și cu mașinile care stăteau pe suprafețe foarte înguste.

“Fiecare platformă cîntărește 3000 de kilograme și între ele și traverse era o distanță extrem de mică, așa că, atunci cînd intrau în funcțiune, dădeam drumul la sirene ca să fim siguri că nu era nimeni prins acolo. Întreaga echipă a muncit enorm și rezultatul a fost o coordonare incredibil de precisă.”, spune Bird.

Sinopsis Echipa “Ghost Protocol”
jinglebells