Articole Juno

(2007)

Juno

Cine este, mai exact, Juno?

Nascuta in imaginatia romancierei transformate in scenarista, Diablo Cody, Juno este un personaj unic, spre deosebire de personajele de o varsta cu ea. Ea este sincera, totusi amuzanta, fermecatoare, dar si increzatoare in sine. Fie ca ii impartaseste secretele ei intime lui Leah, fie ca le da parintilor ei vestea ca este insarcinata, Juno atrage atentia cu sinceritatea ei brutala si cu limba ei ascutita. Dupa ce a fost presata sa scrie un scenariu, Diablo a facut o trecere in revista a filmelor cu adolescenti recente si a descoperit ca era loc liber pentru o fetita cu o atitudine puternica. "Eram acasa la mine, in Minnesota, si ma gandeam la mine, ce poveste n-am vazut...", explica Diablo. "Tot ce vazusem erau derivari."
S-o puna pe Juno in pagina a insemnat ca Diablo sa se intoarca la ceva ce experimentase si ea in tinerete. "Era incredibil de firesc", spune Diablo despre punerea cap la cap a partilor povestii si a nuantelor fiecarui personaj. "Era ca respiratia. Am vazut-o pe Juno ca pe o prelungire a mea."
Ca sa nu mai vorbim de discutiile si de situatiile pe care le-a vazut nascandu-se de aici. O parte din farmecul filmului este dialogul franc si amuzant pe care-l poarta Juno cu prietenele ei despre sex, inspirate, in parte, din experientele lui Diablo. "Eu si prietenele mele eram ca Juno si ca Leah. Vorbeam tot timpul despre sex. Este o scena in care Leah povesteste cum a facut sex cu prietenul ei, si cum statea ea deasupra, pentru ca o ajuta sa ajunga la orgasm. A existat o discutie intre mine si o prietena a mea, pe cand aveam 16 ani. Poate fi socant pentru unii, dar e realist."
Pe langa sex, la Juno e mai mult decat o actiune in urma careia ramane insarcinata, in primul rand. Ellen Page joaca in acest film rolul unei adolescente atipice. "Juno este o adolescenta extrem de culta, ceea ce nu e usor de gasit. Este sincera, dar originala, complet diferita de stereotip, lucru cel mai cautat la o actrita. Munca mea inseamna sa ma conectez la personaj si sa incerc sa-i fac stilul de a vorbi si replicile - precum si relatiile - autentice. Am descoperit ca asta vine de la sine atunci cand ai incredere in oamenii cu care lucrezi, si te lasi purtat de val."


CUM S-A NASCUT JUNO

Juno nu ar fi aparut, in primul rand, daca nu ar fi fost echipa de cineasti, care au lucrat fara odihna pentru a o aduce pe ecran. Producatorul Mason Novick, care, in timp ce naviga pe internet, a descoperit un blog realizat de Diablo Cody. A fost imediat captivat de stilul umoristic, elogiat pentru natura absolut unica, ultracontemporana si extrem de directa. "Ca producator de film, citesc multe lucruri care ar trebui sa fie amuzante, dar, de obicei, sunt ingrozitoare., explica Novick. "In fiecare zi, timp de aproximativ sase saptamani, i-am citit blogul, si in fiecare zi ma facea sa rad. Asa ca am sunat-o din senin, si am spus: Buna, sunt producator, locuiesc in Los Angeles si iti citesc blogul in fiecare zi si ma face sa rad. Te-ai gandit vreodata sa scrii un scenariu? Iar ea a raspuns: M-am gandit, dar n-am facut-o niciodata."
Dar ce facuse deja fusese sa scrie o carte intitulata "Candy Girl: A Year in the Life of an Unlikely Stripper". Cei doi au discutat despre carte, iar Novick a trimis "Candy Girl" la un editor din New York, care, la randul lui, a vandut-o la Gotham Books. "Pana atunci, vorbeam deja ca Diablo sa adapteze Candy Girl ca scenariu de film", isi aminteste Novick, "si am insistat asupra ideii ca avem nevoie de o schita de scenariu, pentru ca cei de la studio sa vada de ce e in stare. Dupa doua luni, a sunat si a spus: Schita de scenariu e gata. Si mi-a trimis JUNO. L-am citit singur si am fost coplesit. Scenariul dupa care filmam astazi e aproape acelasi cu cel pe care l-am citit atunci, ceea ce nu se intampla aproape niciodata. Esenta povestii si personajele pur si simplu ies din pagina."
Jennifer Garner, care are rolul mamei vitrege disperate, Vanessa Loring, a avut si ea aceeasi reactie cand a citit scenariul. "Vocea lui Diablo Cody e asa de clara in scenariu incat nu-l poti citi fara sa fii complet absorbit de lumea lui. M-am indragostit imediat de el", spune Garner. "Asa cum Napoleon Dynamite are propria-i lume si propriul lui limbaj, te captiveaza intru totul. A creat o intreaga lume - nu una prosteasca, ci una sentimentala."
Diablo Cody e incantata ca Reitman a ales sa transpuna scenariul pentru marele ecran. "Nu m-am asteptat", spune ea, "tocmai de aceea am fost atat de incantata cand am auzit ca il intereseaza, pentru ca Thank You For Smoking - Multumim ca fumati! a demonstrat ca este un cineast talentat si increzator. Stiam ca in momentul in care i-am dat scenariul, urma sa traiesc un sentiment minunat de siguranta, si exact asa s-a intamplat. Nu stiu ce l-a atras la scenariu, dar ma bucur ca i-a placut."
Novick conchide ca filmul este saturat de sentimente si de situatii care se intampla in mod curent si sunt relevante pentru lumea de astazi. "Diablo chiar se pricepe la stilul de a vorbi al tinerilor si al adultilor, in preajma copiilor, iar ea prezinta anumite personaje in lumea lor, fara sa se nasca senzatia de fals. Mi se pare ca vocea ei face din JUNO un film pentru adolescenti, care nu depreciaza adolescentii."


CALATORIA LUI JUNO

Calatoria lui Juno MacGuff este deschisa multiplelor interpretari. Totusi, pentru toate obstacolele si dilemele de morala cu care se confrunta, publicul e posibil sa se simta atras de charisma ei si de vivacitate, indiferent ce punct de vedere adopta asupra problemei sarcinii si a familiei. In final, legatura cu familia ei si alegerile pe care le face pe drumul descoperirii de sine fac din Juno un personaj de neuitat.
Scriitoarea Diablo Cody a spus ca filmul ar trebui sa dea nastere la sentimente puternice despre mesajul filmului cu privire la problema sarcinii in cazul minorelor. "E o problema arzatoare. Poate fi privit ca un film care celebreaza viata si nasterea sau poate fi privit ca un film despre o adolescenta eliberata, care alege sa se elibereze. Sau poate fi privit ca un fel de poveste de dragoste, o meditare asupra maturitatii", spune ea, adaugand ca povestea si personajele merg dincolo de problema graviditatii in cazul minorelor. "Ridica o multitudine de semne de intrebare cu privire la dragoste, la libertate, la casatorie si la ce trebuie sa cautam, in cele din urma, in viata."
In vreme ce poate ridica semne de intrebare din partea publicului, Allison Janney spune ca nu impune niciun mesaj. "Nu incearca sa urmeze calea corecta. E o poveste despre ceva ce i se intampla unei adolescente si despre ce decide ea sa faca", spune actrita. "Nu incearca sa emita o judecata, ceea ce imi place."
Fie ca emite o judecata, fie ca nu, calatoria lui Juno e cel mai fascinant lucru pentru actrita din rolul principal. "Porneste pe un drum lung si dificil", conchide Page. "Are aceasta idee despre ce inseamna sa fii adult si sa-ti doresti sa fii asa, dupa cum cred ca se intampla in adolescenta - esti prins intre doua lumi. Si iese la capatul celalalt cu bine."

Despre distribuție Chestii memorabile, by Juno
jinglebells