Articole Concussion

(2015)

Trauma

Distribuția

De două ori nominalizat la Oscar®, Will Smith joacă în Trauma în rolul doctorului Bennet Omalu. Actorul e familiarizat cu transpunerea pe ecran a vieții dramatice a unor persoane reale, cum ar fi faimosul boxer Muhammad Ali din filmul lui Michael Mann, Ali sau Chris Gardner din filmul lui Gabriele Muccino, The Pursuit of Happyness.

Giannina Scott își amintește că atunci când ea, Ridley Scott și Peter Landesman au propus povestea lui Bennet Omalu la Sony Pictures, Amy Pascal, fostul șef al studiourilor a spus: “O, dar știu cine e perfect pentru asta!” Iar Scott a adăugat: “Și Ridley a spus în același timp, ‘Rolul ăsta e perfect pentru Will, pentru că are inteligența și inocența pe care le are și Dr. Omalu.’ Așa că Ridley l-a rugat pe Will să citească scenariul și totul s-a petrecut foarte repede. Will s-a alăturat imediat proiectului. Când a citit textul, el a știut că acesta era un rol pe care trebuia să-l joace.”

“Am scris scenariul ăsta special pentru Will,” declară Peter Landesman. “El a fost tot timpul în mintea mea, de la primul și până la ultimul cuvânt. Nu a contribuit numai vocea sa, ci și grația și energia cu care își joacă rolul. Și bucuria pe care o emană, și care se potrivește cu optimismul lui Bennet. La numai câteva zile după ce s-a încheiat scenariul, Ridley l-a sunat pe Will, iar Amy Pascal i l-a dat.”

Pentru a se pregăti pentru rol, Will Smith s-a dedicat studiului vieții lui Bennet Omalu, citind publicațiile sale medicale și vizionând interviurile pe care acesta le-a dat de-a lungul timpului. Înainte de producție, Smith s-a deplasat și la Lodi, California pentru a se întâlni cu Dr. Omalu și familia acestuia și pentru a viziona o autopsie făcută de acesta la Centrul de Medicină Legală, San Joaquin County Coroner, unde Dr. Omalu deține în prezent funcția de anatomopatolog principal.

Câteva luni înainte de începerea filmărilor, Smith a lucrat de asemenea cu specialistul în dialecte Diego Daniel Pardo, care l-a ajutat să vorbească cu accentul nigerian al doctorului Omalu. Ridley Scott subliniază că “accentul nigerian este deosebit de catifelat și muzical. Will a reușit să-l redea foarte bine, fără a-l face prea evident.”

Smith și Landesman au colaborat îndeaproape pentru a creiona personajul lui Bennet Omalu. “Spectatorii vor urmări filmul și pentru moment nu-și vor da seama că îl văd pe Will,” crede Landesman. “Noi i-am schimbat înfățișarea lui Will doar parțial și superficial – Will și cu mine am lucrat la elementele esențiale pentru a aduce acest personaj la viață, cu tot cu accentul său – dar în mare parte personajul a trezit un element pre-existent înlăuntrul lui Will. Interpretarea este atât de apropiată de adevăr și de puternică încât consider că Will este aproape de nerecunoscut. Will este atât de bun încât în câteva minute uiți că-l urmărești pe Will vorbind cu accent. Ai senzația că îl privești pe Bennet Omalu. Îl vezi aievea cum prinde viața în fața ochilor tăi.”

“Nu l-am mai văzut pe Will Smith astfel,” declară Ridley Scott. “El are acea putere și demnitate, dar în același timp este reținut și elegant. Este cel mai bun portret făcut de el până în prezent.”
Actrița britanică în ascensiune, Gugu Mbatha-Raw, care a obținut laude și distincții pentru rolul principal din Belle sau pentru rolul cântăreței din drama romantică a lui Gina Prince-Bythewood, Beyond the Lights, o interpretează pe Prema Mutiso, o nouă membră a bisericii sale din Nairobi, Kenya, care va deveni ulterior soția doctorului Omalu.

Mbatha-Raw a fost atrasă de faptul că acest film prezintă o poveste adevărată. “Filmul are multe tangențe cu cultura americană, care promovează lupta pentru adevăr, pentru dreptate, ambiția de a nu te lăsa bătut” explică ea. “Acest bărbat, Bennet Omalu, și-a menținut poziția în ciuda faptului că ceilalți oameni încercau cu tot dinadinsul să-l discrediteze. Povestea ne arată că trebuie să lupți până la capăt pentru ideile tale.”

“Când Prema intră în viața lui Bennet, el este complet absorbit de munca sa,” continuă Mbatha-Raw. “El nu prea are viață personală. Vernirea Premei aduce în viața lui Bennet lumină și căldură, o tușă feminină în micul lor apartament. Ei se leagă pentru faptul că provin amândoi din Africa și sunt oarecum străini în această țară. Deși el a adoptat un aer de american, între ei s-a născut comuniunea sufletească a doi oameni care au avut de trecut multe obstacole.”

Pe măsură ce se obișnuiesc împreună, explică Mbatha-Raw, Prema devine un fel de ancoră spirituală pentru Bennet, încurajându-l să facă ceea ce trebuie, dându-i aripi și curaj să spună adevărul. “Deși vorbește calm și e destul de rezervată, el simte în ea acea forță care-i conferă sprijinul moral de care are nevoie,” afirmă ea. “Ea este inima acestei povestiri, aducând sentimente umane în lumea științifică a lui Bennet.”
Când Smith s-a dus să-l întâlnească pe Dr. Omalu, el a întâlnit-o totodată și pe soția acestuia. A fost minunat să-i văd împreună,” afirmă Smith. “Ei sunt atât de frumoși și de blânzi, și atât de nepregătiți pentru ceea ce-i aștepta și obstacolele care urmau să se ridice în calea lor. Ea este de asemenea și o ființă spirituală, care l-a menținut pe Bennet conectat la scopul muncii și luptei sale.”


Renumitul actor de film și televiziune, nominalizat de două ori la Oscar, Alec Baldwin interpretează rolul doctorului Julian Bailes, care devine un aliat esențial al doctorului Omalu. Bailes este chirurg și a fost anterior doctor al echipei Pittsburgh Steelers, iar apoi neurochirurg al Players Association. El a fost prietenul lui Mike Webster și a asistat la ravagiile pe care le-a făcut boala asupra sportivului. Cunoașterea jucătorilor de la Steelers și a jucătorilor de fotbal profesionist au făcut ca Bailes să devină unul dintre primii oameni care au crezut și au susținut teoria doctorului Omalu despre cauza morții acestor sportivi.

Atunci când Dr. Omalu începe să fie demonizat din cauza lucrării sale despre Webster, care concluziona că traumele cerebrale au fost cauza morții sportivului, el primește un ajutor neașteptat din partea doctorului Bailes. Baldwin explică: “Dr. Bailes a lucrat cu sportivii de la Steelers și a început să înțeleagă teoria și scopul lui Omalu. El s-a raliat complet acestei teorii care prezenta fapte, iar faptele conduceau spre concluzia că encefalopatia fotbalistului s-a datorat numeroaselor traume suferite în timpul meciurilor. El știa ce are de făcut. Astfel că personajul său e un tip din interior – care aparține lumii fotbaliștilor – dar care părăsește plutonul.”

Crescut în Long Island, New York, Baldwin a fost fundaș în echipa de fotbal a liceului, une a învățat, așa încât acest sport îi este foarte apropiat și drag. Fotbalul profesionist rămâne sportul său favorit. El nu crede că cei din Liga Națională au acționat cu rea credință. “Eu cred că trebuie spus faptul că liderii Ligii, ca și cei din comunitatea medicală, care conlucrau cu Liga, au dorit să-i protejeze pe jucători,” afirmă Baldwin. “Nu cred că se poate spune că oricare dintre ei ar fi dorit ca jucătorii să sufere și să fie sacrificați. Cred că oamenii au subestimat impactul acestor lucruri asupra jucătorilor. Se subînțelegea, chiar în rândul jucătorilor, că aceștia știau la ce se expuneau când au început să practice acest sport.”

Despre felul în care Dr. Omalu a descoperit sechelele traumelor – și a văzut ceea ce alții nu au putut vedea – adevăratul doctor Bailes a afirmat că: “șansa îl favorizează întotdeauna pe cel ce are mintea pregătită.” “Cred că Bennet, care era din Nigeria, avea o oarecare doză de naivitate în ceea ce privește percepția jocului de fotbal și a modului în care el este jucat,” adaugă Bailes. “Aceasta cred că l-a ajutat să arunce o privire obiectivă asupra creierului unui om, care nu părea în regulă.”

Legendarul actor, scenarist și regizor de comedie, Albert Brooks îl interpretează pe șeful și mentorul doctorului Omalu, anatomopatologul Dr. Cyril Wecht, de la Allegheny County Coroner și Medical Examiner în Pittsburgh.
“Cyril Wecht este un tip cu păreri bine definite,” explică Brooks. “De fiecare dată când îl aud vorbind, mi se pare un deliciu. Nu-i plac proștii și e foarte priceput la toate.” În film, susține Brooks, Dr. Wecht îl privește pe Omalu ca pe un nou doctor Cyril Wecht. “Acolo există o oarecare relație între mentor și elev, de asemenea și o mică tentă de gelozie, dar și mult respect.”

Dr. Wecht, unul dintre cei mai avansați anatomopatologi din țară, este cunoscut atât pentru opiniile sale despre cazuri renumite cât și pentru talentele sale medicale. Wecht locuiește la Pittsburgh, unde este de 40 de ani un vestit anatomopatolog. El a scris și publicat zeci de cărți și a fost implicat în cele mai faimoase anchete criminalistice, inclusiv privind asasinarea președintelui John F. Kennedy și a senatorului Robert F. Kennedy, moartea starului Elvis Presley, investigațiile din cauzele O.J. Simpson și JonBenet Ramsay. Experiența sa a fost folosită în cazuri judiciare cunoscute cum ar fi cele ale lui Mary Jo Kopechne, Sunny von Bulow, Jean Harris, Dr. Jeffrey McDonald, Vince Foster, sau incendiul de la Waco Branch Davidian.

În plus, Smith susține că Dr. Wecht este pentru Omalu atât mentor cât și model. “Pentru Bennet, Cyril Wecht reprezintă imaginea unul american de succes,” afirmă Smith. “Bennet îl imită pe Cyril Wecht în toate – poartă același fel de haine, are aceeași marcă de mașină, se poartă la fel cu oamenii… Cyril Wecht devenise pentru el imaginea visului american.”

În centrul acțiunii filmului „Trauma” se află fotbaliștii care au căzut victimă ravagiilor acestor traume cerebrale. Filmul vorbește despre viața unora dintre aceștia care au suferit de demență sau depresie, boli care adesea au condus la o moarte timpurie – fie ea accidentală, fie auto-indusă. Printre acești jucători se numără mijlocașul de la Pittsburgh Steelers, Mike Webster, atacanții Justin Strzelczyk și Terry Long, sau fundașii de la Philadelphia Eagles, Andre Waters și Chicago Bears, Dave Duerson.

Iubitul actor David Morse (“The Green Mile,” HBO’s “John Adams”) îl joacă pe Mike Webster, mijlocașul celebru al echipei Pittsburgh Steelers, cunoscut sub numele de “Iron Mike.” Webster, care a murit la vârsta de 50 de ani din cauza unui atac de cord, suferea de demență din cauza repetatelor lovituri primite la cap în timpul meciurilor de fotbal. După moartea sa, în 2002, el a devenit primul fotbalist pe care Dr. Omalu l-a diagnosticat cu CTE (traumatism cerebral cronic), concluzie care l-a determinat pe Dr. Omalu să aducă problema la cunoștința publicului.

Apropierea lui Morse față de personajul real trebuia să fie cât mai realistă. “Trebuia să-mi imaginez prin ce a trecut el,” spune Morse. “Mă simt întotdeauna responsabil față de un personaj, dar Mike era unic atât pentru comunitatea sportivă cât și pentru întreaga lume.”

În pregătirea rolului, Morse s-a documentat și a urmărit înregistrări ale meciurilor, pentru a înțelege povestea vieții lui Mike Webster și a morții lui premature. Mike Webster era unul dintre cei mai puternici oameni din Liga Națională de Fotbal și chiar în ultimii săi ani, când era chinuit de demență, era încă impozant, măcar din punct de vedere fizic. “Chiar înainte de a muri, el era destul de puternic, având în vedere faptul că nu mâncase nimic de câteva zile,” spune Morse.

“Și dacă mânca, nu vroia decât fast –food, cartofi prăjiți, cola și bomboane. În același timp însă el își petrecea ore întregi în pădure, cu picioarele și pieptul gol în zăpadă, ridicând bușteni ca să-și mențină mușchii.” Morse a încercat să semene, fizic, cu acest portret. “Am luat vreo 7-8 kg,” spune actorul, și am încercat să dobândesc o parte din forța sa. Exercițiile la care mă supuneam erau destul de obositoare, dar aveam responsabilitatea de a-l interpreta pe acest sportiv care era mult mai dotat din punct de vedere fizic decât mine.”

Pentru a-l portretiza pe Webster din perioada de după pensionarea sa, când purta sechelele după o viață de fotbal profesionist, Morse a conlucrat cu echipa de make-up artiști și efecte speciale a KNB EFX Group, care i-au aplicat mai multe proteze. Morse dezvăluie: “Unul dintre lucrurile pe care le analizează Dr. Omalu este țesutul cicatricial acumulat pe fruntea lui Mike după toți anii de lovituri. După atâtea lovituri, capul lui se îngroșase din cauza cicatricelor. Iar dacă te uitai la mâinile lui, erau așa de umflate și tumefiate; fiecare articulație a mâinilor sale fusese ruptă măcar o dată. Așa că trebuia să adăugăm pe fiecare deget un țesut care provenea din vindecarea unor lovituri sau fracturi. Actorul stătea câte 4 ore și jumătate în fiecare zi în cabina de machiaj.”

Actorul și comicul Paul Reiser îl interpretează pe Dr. Elliot Pellman, doctorul echipei New York Jets și președintele Comitetului pentru traume cerebrale al Ligii Naționale de Fotbal. Pellman este expertul medical al Ligii, care s-a dedicat discreditării doctorului Omalu, refuzând să accepte concluziile publicate de acesta în Neurosurgery. “El este un băiat bun care a primit probabil o slujbă nepotrivită,” sugerează Reiser în legătură cu personajul pe care-l joacă și care e specializat de fapt în artrită și dureri articulare. “El este reumatolog, dar pentru anumite motive a fost pus în fruntea Comitetului pentru traume.”

Experimentatul actor Arliss Howard interpretează rolul doctorului Joseph Maroon, medicul echipei Pittsburgh Steelers și neuro-chirurgul șef al Ligii de fotbal. Convins fiind de către Dr. Julian Bailes, Maroon încearcă să-l prevină pe Bennet Omalu cu privire la repercusiunile pe care le va avea dacă va persista în studiile sale cu privire la legătura de cauzalitate între traume și efectele dezastruoase ale acestora asupra creierului.

Luke Wilson îl interpretează pe comisarul Roger Goodell, de la Ligă, care urmează exemplul predecesorului său, Paul Tagliabue, orchestrând răspunsul Ligii prin care este apărat fotbalul profesionist. Wilson susține că lui îi plac cel mai mult fotbalul și golful, așa că rolul lui Roger Goodell i s-a părut interesant de jucat. “E grozav să joci o persoană reală, și cu atât mai mult una care apare tot timpul la știri,” recunoaște el.

Adewale Akinnuoye-Agbaje joacă rolul lui Dave Duerson, fostul jucător de la Chicago Bears, New York Giants și apoi Phoenix Cardinals, a cărui viață s-a sfârșit tragic în 2011, după ce s-a luptat ani de zile cu simptomele unei boli grave, cauzate de traumele cerebrale din timpul activității sale de fotbalist.

“Dave a fost unul dintre primii fotbaliști care a venit în fața Comisiei de anchetă pentru a-i reprezenta pe colegii săi din Asociația Jucătorilor din Liga Națională de Fotbal,” afirmă Akinnuoye-Agbaje. Actorul explică faptul că descoperirea doctorului Omalu l-a pus pe Duerson într-o poziție stânjenitoare. “El a fost jucător timp de 11 ani și nu i s-a întâmplat nimic rău. Așa încât atunci când se analizau probele s-a pus întrebarea: ‘Ei bine, câți jucători avem în Liga națională? Și câți au suferit din aceste cauze? Singurii jucători care au avut semne reale de traumă au fost Mike Webster, Justin Strzelczyk, Terry Long și Andre Waters – iar personajul interpretat de mine consideră că stilul de viață al acestor jucători a fost de asemenea o cauză care ar putea fi incriminată. Așa încât el ar putea spune: ‘Unele dintre circumstanțele morții lor ar putea fi atribuite felului în care au trăit, nu neapărat sportului pe care l-au practicat.’” Ulterior însă, Duerson a început și el să aibă simptome ale unei boli cauzate de traumele cerebrale din timpul anilor de fotbal.


Despre film
jinglebells