Go Back   Cinemagia Forum > De toate pentru toti > Fanatic

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 21 Feb 2005, 15:05   #2321
WraIth
WitchKing of Angmar

WraIth

Send a message via Yahoo to WraIth
ce lami nasol mi sa parut Strider= Pas Mare
Nu putea sa lase pur shi simplu Strider?! ashea greu era
Old 21 Feb 2005, 15:28   #2322
Faenor
Veteran

Faenor

Strider-Pas Mare era si varianta de traducere din carte asa ca aici i-am iertat ....dat fiind ca traducerea cartii in editia Rao este una f. buna unlike cea pe care aceeasi editura a facut-o pt Silmarillion si care e varza si fortata...cred ca au dat-o pe mana vreunui traducator care fie nu prea era familiarizat cu engleza veche fie era in stare de ebrietate pe alocuri
Faenor is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 21 Feb 2005, 16:54   #2323
Gaandalf
The White Rider

Gaandalf

confuzia traducerii vine de la Long Shanks (nu pun mana in foc ca asha se scrie) ... care inseamna lungan si se poate traduce si cu PAS MARE ...

a fost un rege al Angliei care purta acest nickname... pe nume Edward ...
Old 21 Feb 2005, 19:49   #2324
SarumanTheWhite
Senior

SarumanTheWhite

Send a message via Yahoo to SarumanTheWhite
Originally Posted by Faenor:
Strider-Pas Mare era si varianta de traducere din carte asa ca aici i-am iertat ....dat fiind ca traducerea cartii in editia Rao este una f. buna unlike cea pe care aceeasi editura a facut-o pt Silmarillion si care e varza si fortata...cred ca au dat-o pe mana vreunui traducator care fie nu prea era familiarizat cu engleza veche fie era in stare de ebrietate pe alocuri

Mai bine le cititi in Engleza :lol: Si va puneti si subtitrarea (daca aveti nevoie) tot in engleza si gata! S-au rezolvat problemele!

~ Filme, Sport, Carti, DVD, Postere, Muzica ~
~ Va rog sa va inregistrati daca sunteti interesat ~
SarumanTheWhite is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 21 Feb 2005, 20:35   #2325
Longshot
Kingpin

Longshot

mie si traduc. din lordul de la rao mi s-a parut cretina insa cel mai tampit lucru a fost ca traducerea termenilor din hobbitul nu se potriveste cu aia a lordului desi amandoua au fost la rao si au aparut la interval scurt unul dupa altul. munca facuta in laba.
Longshot is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 21 Feb 2005, 21:06   #2326
SarumanTheWhite
Senior

SarumanTheWhite

Originally Posted by Longshot:
mie si traduc. din lordul de la rao mi s-a parut cretina insa cel mai tampit lucru a fost ca traducerea termenilor din hobbitul nu se potriveste cu aia a lordului desi amandoua au fost la rao si au aparut la interval scurt unul dupa altul. munca facuta in laba.

Eu am editura Harper Collins la Lord of the Rings si The History of Middle-earthm, iar la The Hobbit si The Silmarillion am Ballantine Books

Old 22 Feb 2005, 07:28   #2327
Faenor
Veteran

Faenor

Iti mai iei si Middle-Earth Atlas si esti in formula completa ca si mine...
Old 22 Feb 2005, 12:07   #2328
WraIth
WitchKing of Angmar

WraIth

Send a message via Yahoo to WraIth
Originally Posted by Gaandalf:
confuzia traducerii vine de la Long Shanks (nu pun mana in foc ca asha se scrie) ... care inseamna lungan si se poate traduce si cu PAS MARE ...

nu conteza....am inteles ca au vrut sa traduca cat mai corect shi adaptat pt limba noastra...dar sa-l lase ahsa...ii mult mai frumos...shi cathy
Old 22 Feb 2005, 14:21   #2329
Gaandalf
The White Rider

Gaandalf

Originally Posted by SarumanTheWhite:
Mai bine le cititi in Engleza :lol: Si va puneti si subtitrarea (daca aveti nevoie) tot in engleza si gata! S-au rezolvat problemele!
Cand am citit prima data LOTR ... am citit in Romna a... shi la Fellowship cand am ajuns la Barrow Downs ... adik Gruile Gurgane... am aruncat cartea de pe munte ... eram la Lepsa la relax si m-am enervat ...

Apoi le-am imprumutat ... si anu trecut le-am cumparat si eu originale in engleza ...
Old 22 Feb 2005, 15:22   #2330
Faenor
Veteran

Faenor

Sunt de acord ca orice carte este pusa cel mai bine in valoare de limba originala si cu toate astea cred ca in cazul trilogiei aparute la Rao nu s-a facut o treaba atat de rea. In plus in mana unui traducator cu adevarat experimentat cartea ar fi putut transmite 70% din esenta sa si in romana, fiind in esenta action si atmosphere oriented. Insa in cazul lui Silmarillion, mult mai dens si concept oriented nici o traducere, oricat de stralucita ar fi ea nu ar putea face dreptate textului original. Silmarillion e facuta pentru a fi citita si inteleasa in engleza. Este "sufletul" universului lui Tolkien care asigura coerenta actiunii si atmosferei percepute anterior in trilogie.
Old 22 Feb 2005, 15:38   #2331
Gaandalf
The White Rider

Gaandalf

da ptr Silamrillion
nu ptr restul ...
tolkien e tolkien si nu trebuie tradus in termeni de valceau despicata sau gruile gurgane ... este atac la persoana, jignire in public... iar tolkien se rasuceste in mormant din cauza unor romani distrushi ...

Old 22 Feb 2005, 16:54   #2332
Faenor
Veteran

Faenor

S-o rasuci el in mormant si din cauza unor twisturi din filmul lui Jackson sau a absentei unor momente de baza ....dar in esenta daca e sa fim corecti intr-adevar nu ar trebui sa umblam cu double standards..Tolkien merita o traducere f. buna sau deloc....from my point of view the latter :happy: ...but that's just me and I happen to know English ...ceea ce din pacate nu e valabil pt toata lumea 8) ...multi fani ai trilogiei atat in varianta scrisa cat si filmata nu au rezistat sa citeasca Silmarillion-engleza veche i-a dat gata si i-a intors din drum; multi mi-au spus ca se simteau ca si cum ar fi citit din Biblie...nu tocmai cea mai accesibila lectura nu? :? ...Still Silmarillion rulz dar cu indicatie de consum la fanii inraiti si rabdatori :lol:
Old 22 Feb 2005, 18:42   #2333
Longshot
Kingpin

Longshot

bine eu nu stiam cum e. am luat lordul in romana. l-am citit. mi-a placut si restul (mai putin hobbitul care mi l-a adus o boarfa ) le-am executat in engleza. shi nu mi-am tras lordu shi in angla ca sa il recitesc asa. poate odata.
pentru cat de nasol e de tradus, da, poti sa zici ca rao s-a descurcat ok, dar tot era loc de mult mai bine. unele chestii de acolo sunt chiar penale.
Old 22 Feb 2005, 18:43   #2334
Demona
your Worst Nightmare

Demona

Bey, nu shtiu despre ce vorbitzi voi aici, da` ma bag shi yo in seama, cu ce ma "roade" in momentul asta la LOTR. AM VAZUT TOT EXTENDEDU`!!! FINALLY! AND IS A BLAST!!! :w00t: Faza cu Nazgulu` shi cu Gandalf, de ii rupe toiagu` fermecat... "Can't you recognize your death when you see it old man?!" Oh gee... Oh gee!!! :w00t: Eomer still RULZZZ!!! :love: :w00t:
Old 22 Feb 2005, 20:04   #2335
SarumanTheWhite
Senior

SarumanTheWhite

Originally Posted by Demona:
Bey, nu shtiu despre ce vorbitzi voi aici, da` ma bag shi yo in seama, cu ce ma "roade" in momentul asta la LOTR. AM VAZUT TOT EXTENDEDU`!!! FINALLY! AND IS A BLAST!!! :w00t: Faza cu Nazgulu` shi cu Gandalf, de ii rupe toiagu` fermecat... "Can't you recognize your death when you see it old man?!" Oh gee... Oh gee!!! :w00t: Eomer still RULZZZ!!! :love: :w00t:

Mie scena WK vs. Gandalf mi s-a parut una dintre cele mai proaste scene ale trilogiei... Gandalf the Grey a infrant un Balrog... acum WK se ia de el si imediat fuge ca o pisicuta speriata

Old 22 Feb 2005, 20:26   #2336
Sm�agol-Gollum
The One and Only Gollum

Sm�agol-Gollum

Originally Posted by Faenor:
Dar asta e poate la TTT sau Rotk vom avea parte si de vreo petrecere tematica pe undeva, de ceva invitati relevanti sau macar de niste documentare si editii speciale asa cum s-a intamplat cand a fost difuzata seria Star Wars.

dar oare o sa dea ttt si rotk?....
Old 22 Feb 2005, 22:55   #2337
Longshot
Kingpin

Longshot

Can't you recognize your death when you see it old man?!

poate sunt mai sad asha dar mi-a scazut impresia rau de tot la rotk ca n-a fost bagata in varianta pt cinema propozitia asta. bine, o sa ma rezum in continuare sa ma pronunt referitor la carti ca sa nu produc disensiuni majore, fotr-ul parandu-mi-se singurul demn de luat in seama.
Old 23 Feb 2005, 07:23   #2338
Faenor
Veteran

Faenor

Scena in care Gandalf ramane fara toiag si aproape si fara cap.. isi are rostul ei in film; in primul rand e momentul culminant al bataliei de pe Pelennor Fields momentul in care totul se poate narui sau speranta se poate intoarce-din punct de vedere al gradarii logice a actiunii e normal sa fie on the edge. Secondly, transcrie destul de fidel si imaginea din carte: inainte de primul cantat al cocosilor...care anunta sosirea Rohanului...WK sparge poarta principala de la Minas Tirith pe care se pare nici macar Grond nu reusise sa o distruga-in carte. In timp ce toti fug speriati doar Gandalf calare ii atine calea si cu deja memorabilele "You shall not pass" i se impotriveste...dar sansele lui sunt minime si sunt recunoscute de ambii...e mai mult o impotrivire din disperare..filmul nu face decat sa mearga putin mai departe..atat si reuseste extrem de bine. Acum in ceea ce priveste sansele lor one on one raportul fortelor intre bine si rau pe Middle -Earth este asa cum sugereaza si Elrond la intalnirea cu Aragorn la Dunharrow unul complementar: cu cat puterea Inelului, a Nazgulilor si evident a lui Sauron creste cu atat fortele binelui care depind de o putere esoterica de natura asemanatoare a.k.a. elfii [Arwen, Elrond] si Istarii (vrajitorii-inclusiv Gandalf the White suprema manifestare a fortelor binelui) slabesc. Faptul e clar daca urmaresti evolutia confruntarilor bine/rau cu componenta Nazgul de-a lungul trilogiei.
Referitor la difuzarea celorlalte 2 episoade ale trilogiei in proportie de 80% sunt convins ca vor fi difuzate tot de Pro Tv: unu la mana e vorba de aceeasi casa de distributie si in general de un contract pe termen lung in ceea ce priveste o serie, doi la mana Pro-ul si-a facut o traditie din a oferi integral serii cinematografice de succes. Sa ne gandim doar la Alien (desi al patrulea a fost difuzat inainte de TVR1-they got lucky just this once.. ), Indiana Jones, Star Wars, Predator, Lethal Weapon. Sper doar asa cum am spus si intr-un mesaj precedent ca urmatoarele 2 filme din serie sa beneficieze de o promovare mai inteligenat si puternica.
Old 23 Feb 2005, 10:26   #2339
Gaandalf
The White Rider

Gaandalf

It's called beating around the bush ...
Asta s-a ma discutat de nenumarate ori.
Avand in vedere ca Gandalf este atestat inca din Silmarillion (printre primele 20 de pagini) si ca mentioneaza si in carti si peste tot ca el a fost cel mai influent personaj care a dus la caderea lui Sauron dupa ce Isildur a pastrat inelul este 100% cerittudine si 0% probabilitate cand spun ca Gandalf stia soarta inelului dar el pe langa faptul ca era wizard ... era si om si in calitate de om a fost "reluctant" sa faca unele alegeri, unele sacrificii pe care trebuia sa le faca...
Scopul lui Gandalf a fost fost bine conturat inca de la inceput. Sauron trebuia sa dispara si tot ceea ce el a facut a dus la distrugerea acestuia.

este un pasaj in cartea WAR OF THE RING ... mic si la obiect:
"Gandalf was the most responsible for Sauron' DOWNFALL" ...

si cu asta incheiem acest subiect reluat.

In ceea ce riveste difuzarea acesti film la Tv nu pot sa inteleg ceva ... cum ati avut rabdare sa vedeti filmul la Pro Tv unde m inteles ca a tinut peste 4 ore cu tot cu reclame ?

In afara de faptul ca era wide screen ... nu pot sa va inteleg ... de unde atata rabdare... da-ti si mie... i could use some!
Old 23 Feb 2005, 11:13   #2340
Faenor
Veteran

Faenor

Absolut de acord cu tine Gaandalf si in ce ceea ce priveste rolul lui Gandalf in desfasurarea actiunii si asupra unor discutii ulterioare asupra topicului, dar postarea mea urmarea sa-i arate lui Saruman ca scena din film cu confruntarea dintre Gandalf si WK isi are rostul ei si e credibila chiar si cand dezvaluie aparenta "vulnerabilitate" a lui G fata de WK-ca aceasta "slabiciune" se justifica. Deci mesajul meu atingea in mare parte alta problema, una de detaliu si se rezuma la asta.
In rest vizionarea la PRO a fost un test de rabdare si pentru mine-care am in genral destula -dar a fost facuta in cazul meu tocmai pentru a urmari traducerea....kinda freaky nu? :lol:

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules