Go Back   Cinemagia Forum > De toate pentru toti > Cafenea

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 02 Aug 2009, 02:43   #1
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Cantecul care a dus la sute de sinucideri - Gloomy Sunday

A fost interzis in Ungaria si SUA pt ca foarte multa lume se sinucidea in urma ascultarii lui. In SUA a aparut si intr-o perioada cam nefasta, marea depresie financiara din '29 - '33. La origini e un cantec unguresc, compozitorul numindu-se Rezso Seress. Reinterpretat mai tarziu de splendida Billie Holiday. Se zice ca are undeva bine ascuns in componenta sa un mesaj subliminal care te face s-o iei din loc. Misterios, interesant, romantic.

Voi ce stiti despre aceasta enigma?

Asta e cantecul, da' nu va sinucideti, va rog
http://www.youtube.com/watch?v=_Qaa4GDBr0k

Last edited by illotempore2002 : 02 Aug 2009 at 02:51.
illotempore2002 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Aug 2009, 02:51   #2
illotempore2002
Guru

illotempore2002

Si acestea sunt versurile, foarte foarte sumbre, indeed.

Sunday is gloomy,
My hours are slumberless
Dearest the shadows
I live with are numberless
Little white flowers
Will never awaken you
Not where the black coaches
Sorrow has taken you
Angels have no thoughts
Of ever returning you
Wouldnt they be angry
If I thought of joining you?

Gloomy sunday

Gloomy is sunday,
With shadows I spend it all
My heart and i
Have decided to end it all
Soon therell be candles
And prayers that are said I know
But let them not weep
Let them know that Im glad to go
Death is no dream
For in death Im caressin you
With the last breath of my soul
Ill be blessin you

Gloomy sunday

Dreaming, I was only dreaming
I wake and I find you asleep
In the deep of my heart here
Darling I hope
That my dream never haunted you
My heart is tellin you
How much I wanted you
Gloomy sunday
illotempore2002 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Aug 2009, 10:43   #3
keepwalking
Guru

keepwalking

O colega de-a mea, pe cand lucram la unul din ziarele pastorite de Adrian Sarbu, a scris un articol interesant pe tema aceasta.
Iata-l:

----------------------------------------------
Un cantec a devenit celebru datorita asocierii sale cu un numar mare de sinucideri. Insusi compozitorul sau, ungurul Rezsô Seress, si-a pus capat zilelor, aruncandu-se de la etaj, In 1968. Din perioada interbelica, cand a fost compus, "Gloomy Sunday" a fost cantat de zeci de artisti celebri, de la Billie Holliday pana la Bjork.

Hungarian Suicide Song

Din 1933, cand compozitorul ungur Rezsô Seress l-a compus, "Gloomy Sunday" (redenumit asa de americani) a ramas, In continuare, unul dintre cele mai triste cantece din istorie. Succesul sau se datoreaza, In primul rand, reputatiei morbide, izvorate fie dintr-o legenda urbana, fie dintr-o statistica reala. Se vorbeste de peste 100 de morti, sinucigasi. Gloomy Sunday, cunoscut si ca "Hungarian Suicide Song", a fost un hit In Statele Unite ale Americii, In 1941, cantat de inegalabila Billie Holiday. Mai ales dupa ce New York Times Ii facea cea mai mare publicitate, anutand pe prima pagina: "Sute de unguri s-au sinucis influentati de un cantec cunoscut ca <Hungarian Suicide Song>".

Compozitorul s-a sinucis

Cantecul a fost Inregistrat si, la o saptamana dupa ce a ajuns "best seller", Seress i-a dat Intalnire fostei iubite, muza sa. In urmatoarea zi fata s-a sinucis cu otrava, lasand In urma sa o hartie pe care scrisese numele cantecului. A fost Inceputul unor serii de sinucideri, care a culminat cu cea a lui Seress, In 1968. Autorul "Duminicii mohorate" a ales sa-si Incheie socotelile cu viata aruncandu-se de pe o cladire, cand ajunsese la varsta de 70 de ani.

Romeo la 80 de ani

Un cuplu s-a aruncat In Dunare, un barbat si-a zburat creierii Intr-un club de noapte, dupa ce a cerut sa i se cante "Gloomy Sunday", un batran de 80 de ani s-a aruncat de la etajul al saptelea, iar o fata de doar 14 ani s-a Inecat, lasand In urma acelasi semn: versurile morbidei melodii. Sunt doar cateva cazuri care au ajutat la o malefica campanie publicitara. In 1936, Bob Allen si ceilalti membri ai trupei sale Hal Kempf au fost primii muzicieni americani care au Inregistrat "Gloomy Sunday". Dar vocea puternica a lui Billie Hollyday i-a conferit o forta si mai mare cantecului care avea sa faca istorie.

De-a lungul timpului au fost si Incercari de a cenzura cantecul sinucigasilor, dar pentru perioade scurte. BBC nu l-a mai difuzat o perioada, dupa ce un politist a auzit, dintr-un apartament vecin, acordurile triste repetate de mai multe ori. Acesta a gasit In apartament trupul neInsufletit al unei femei care luase o supradoza de barbiturice.

Dupa 60 de ani, "Gloomy Sunday" continua sa fie cantat de artisti ca Bjork sau Sarah Brightman, Sinead O'Connor sau Elvis Costello, pastrandu-si aura misterioasa de cantec al mortii.

--------------------------------------------------------------------------------

"Un cantec nu poate sa determine un om normal sa-si puna capat zilelor. Dar pentru cineva care are o trauma sufleteasca, de multe ori impregnata cu alcool, versurile unei melodii pot sa determine un suicid", Petru Boisteanu, directorul Spitalului Universitar de Psihiatrie "Socola".

--------------------------------------------------------------------------------

Gloomy Sunday (Duminica mohorata)

Duminica e mohorata

orele-mi sunt somnoroase

fantomele dragi cu care traiesc

sunt nenumarate

Albele flori mici

nu te vor trezi niciodata

unde te-au purtat trasurile negre

ale necazurilor

Ingerii nici nu se gandesc

sa se Intoarca la tine

ar fi furiosi daca ar afla

ca mi-a trecut prin cap sa fiu alaturi de tine

Mohorata e duminica

cu fantomele pe care le-am risipit

eu si sufletul meu am hotarat

sa termin cu toate

curand vor aparea candele si

cei care se roaga, pe care eu Ii cunosc

dar sa nu-i lasam sa planga

sa le spunem ca sunt fericit ca plec

moartea nu e un vis

pentru ca prin moarte te mangai pe tine

cu ultima mea suflare

te voi binecuvanta

visez, e doar un vis

ma trezesc si te vad dormind

aici, In adancul inimii mele

draga mea, sper

ca visul meu sa nu te haituiasca niciodata

inima mea Iti spune

ce mult te-am dorit

duminica mohorata.
keepwalking is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Aug 2009, 11:21   #4
Amantul_Taciturn
Senior

Amantul_Taciturn

Intamplator e o bucata la care vibrez f.tare.
Cea mai buna varianta ever ramane pentru mine (exceptand originalul) varianta Diamandei Galas:http://www.youtube.com/watch?v=BWBJCOSgIrQ
Old 02 Aug 2009, 13:59   #5
miercuri
Guru

miercuri

Da, si mie imi place cel mai mult varianta Diamandei Galas.
edit: mai stiam si o varianta de la Venetian Snares, de pe albumul maghiar, nu e cover, e remix de fapt.

Last edited by miercuri : 02 Aug 2009 at 14:01.
miercuri is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 Aug 2009, 17:33   #6
Dragomara
Banned

Dragomara

Send a message via Yahoo to Dragomara
Wink

asta e preferata mea: http://www.youtube.com/watch?v=Q3bW3W6P5Uo

Rezső Seress

Rezső Seress (Hungarian pronunciation: [ˈrɛʒøː ˈʃɛrɛʃ]; 3 November 1889 – 11 January 1968) (originally Spitzer) was a Hungarian pianist and composer.
He taught himself to play the piano, and composed the song "Szomorú Vasárnap" (Gloomy Sunday) in 1933, which gained infamy as it became associated with a spate of suicides. Many American and European radio services found it too depressing for broadcast (though it is unclear how much of this is fact and how much is urban legend). Probably the best known version of the song "Gloomy Sunday" in English was sung by Billie Holiday. The urban legend song "Gloomy Sunday" was banned in Hungary and America.
Although taken for forced labor, and beaten heavily several times, the composer survived the Holocaust, unlike his mother. Rezső Seress committed suicide in Budapest in January 1968, by jumping out of a window.
The song was originally written when writer László Jávor broke up with his girlfriend and asked Seress to compose a song for Jávor's Hungarian text.
In Budapest, the restaurant Kispipa Vendéglő is still there today, and the pianist continues the tradition of playing the song.

(From Wikipedia, the free encyclopedia)

------
povestea despre sinucideri e pură reclamă.
oricum până şi compozitorului i-au trebuit 35 de ani, nu văd de ce altora le-ar lua mai puţin.
io sper să mai trăiesc încă 35 de ani tot ascultând-o pe Billie Holiday, cum încă () nu trebuie să ştiu ungureşte...
Dragomara is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 06 Aug 2009, 12:42   #7
ricutza
Babyface Killer

ricutza

Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
eu am ascultat varianta lui Sarah Mclachlan care mi-a placut desi e foarte creepy.

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules