Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 16 Apr 2005, 01:09   #1
vladvaidianu
Senior

vladvaidianu

ce ii lipseste filmului romanesc ca sa fie si mai prost?

intrebarea asta era oarecum la moda in anii 80. raspunsul ,pe vremea aia cand cenzura lucra mai mult la un film decat toata echpa de filmare, era: un etaj in plus la casa scanteii.
revolutia a venit. etajul nu a mai apucat sa se construiasca si despre cenzura oricum nu mai poate fi vorba. filmul romanesc a ramas la fel de prost . chiar si mai prost. daca s-ar face un clasament al filmelor din 75 si pana azi am senzatia ca marea majoritate ar fi filme produse inainte de 90. isteria filmului de dupa revolutie si incercarile comerciale le stim cu totii. cam ce nu a mers se vede clar. aproape nimic nu s-a facut cu profesionalism. mi-am amintit intrebarea vazand filmul Furia. si pe moment am si gasit un posibil raspuns: BANII
daca ar fi mai multi bani am avea si mai multe filme si tot mai multi incompetenti cu aere de artisti ar face filme (vadim tudor e scenarist !!??) . atat timp cat cei mai multi bani vin pe filiera cnc si nimeni nu poate fi responsabil pt esecuri nu cred ca se va stradui cineva sa lucreze cu profesionalism . efectul este general in europa. filmul european in ultimii ani pierde anual cu pana la 4% din publicul european. evident in favoarea filmului american. epoca marilor creatori a trecut . acum e vremea micilor experimente. chiar si in aceste conditii filmul romanesc se scufunda si mai rapid decat cel european
la ultimul concurs de scenarii al cnc au fost finantate 20 de filme fata de 10 cat se obisnuia pana acum. nu are rost sa ne amintim ce s-a intamplat cu cristi puiu care e cel mai productiv scriitor/regizor ( si cantitativ si calitativ) al ultimilor ani. ma gandesc cu groaza cat ma voi chinui sa le vad pe toate in speranta ca poate, poate cineva s-a trezit. totusi dupa schimbarile si reactiile generatiei tinere de regizori sper sa nu fie chiar toate niste rateuri penibile.
vladvaidianu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 16 Apr 2005, 01:14   #2
nume
the mithbuster

nume

Send a message via Yahoo to nume
Ce ai de reprosat Furiei?

Topic inutil.

Ce lipseste ? Scurt pe doi :
INTERESUL.
Romanii nu sunt interesati de film in general, cu atat mai putin de cel romanesc, si atata timp cat n-o sa aiba ce sa puna pe masa, nici n-o sa ii intereseze. E normal.

http://www.youtube.com/watch?v=JnX_5...eature=related
nume is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 16 Apr 2005, 12:59   #3
GhitzaCartitza
Guru

GhitzaCartitza

Send a message via Yahoo to GhitzaCartitza
Si eu vad filmele romanesti in speranta ca poate o data si o data se va schimba viziunea regizorilor asupra filmului. Nu avem nevoie de filme pe teme sociale! Ne-am saturat! Vrem sa vedem ceva ce nu avem ocazia sa vedem in jurul nostru zi de zi! Filme fara personaje plangacioase, violuri si injuraturi. Asa ca filmului romanesc nu-i lipseste nimic. Trebuie sa mai renunte la ceva!
Filmele trebuie facute pentru spectatori si nu pentru a multumi doi critici lipsiti de imaginatie cu fumuri in cap! Daca nu sunt bani trebuie sa se adapteze. Nu trebuie un buget mare pentru o comedie romantica, de exemplu.
Mai e o explicatie! Poate chiar nu se pricepe nimeni in Romania sa faca filme!
Noroc ca venim noi cu viteza! 8)
Old 17 Apr 2005, 10:22   #4
Nae
Dead Man Walking

Nae

Send a message via Yahoo to Nae
Originally Posted by nume:
INTERESUL.
Romanii nu sunt interesati de film in general, cu atat mai putin de cel romanesc, si atata timp cat n-o sa aiba ce sa puna pe masa, nici n-o sa ii intereseze. E normal.

Subscriu...

p.s. au mai existat topicuri din astea... keep searching... gasesti mai multe raspunsuri la discutii care s-au incheiat deja...
Nae is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Apr 2005, 01:16   #5
vladvaidianu
Senior

vladvaidianu

Ce ai de reprosat Furiei?

Topic inutil.

INTERESUL.

interesul ???? exista un singur regizor care traieste din profiturile filmelor pe care le face? toti iau si toaca banii cnc-ului.cnc care nu are nici o intentie de a recupera ceva sau si mai grav de a responsabiliza pe cineva pt esecuri. iar bani se dau destul de multi. e visul oricariu regizor din lume. in interiorul bugetului are libertate totala. in romania nu exista o piata a filmului. deci nici o legatura dintre telemeaua din farfuria lui vasile si radu munteanu
furiei i se poate reprosa aproape totul. in primul rand naivitatea, lipsa de originalitate si devierea temei. cei trei care au scris scenariul sunt cel putin naivi. cum au putut sa creada ca pot justifica o actiune foarte violenta a protagonistului asupra unui copil? hamlet nu a putut sa se razbune in timp ce regele se ruga. pt ca shakespeare a stiut ca nu poate justifica audientei un asemenea gest. e un detaliu banal de empatie public-protagonist.

intrebarea era ce-i lipseste filmului ca sa fie si mai prost? de ce e prost stim cu totii. raspunsul era ironic. nu era vorba de LIPSA BANILOR ci de ABUNDENTA LOR. pt ca in romania sa nu se mai faca film prost solutia extrema ar fi ca cnc sa nu mai finanteze deloc.

deci nume daca ai ceva de spus citeste cu atentie si stai in interiorul subiectului !
Old 18 Apr 2005, 02:56   #6
Bulumulu
Prophet GT Series v1.07

Bulumulu

Send a message via MSN to Bulumulu Send a message via Yahoo to Bulumulu
ts ts ts!
stii ce ne lipsesc? baieti din astia pesimisti superproductivi in a critica filmul ro actual, bun si prost (asa cum se poate) ; stand cu mainile in buzunar si dand din gura aiurea si fara a cauta raspunsuri/solutii... no offence, dar ia o gura de aer cinematografic din europa de est k sa-ti faci o idee despre liga in care jucam... ai niste raporturi dezaxate.
pt ceilalti coabitanti ai cinematografia ro@cinemagia, romania nu e singura tara cu probleme de genul cnc, spagi, connections etc (stiti voi)... nu vreau sa sun superoptimist, dar se face ce se poate... desigur, s-ar putea si mai bine (intotdeauna), insa nu de pe o zi pe alta...
Old 18 Apr 2005, 07:57   #7
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Auleo, Bulumulu meu drag, ti-ai dat foc la valiza!
Acu sä vezi logoree pretioasä-n juru' cozii!
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Apr 2005, 08:02   #8
nume
the mithbuster

nume

Originally Posted by vladvaidianu:
furiei i se poate reprosa aproape totul. in primul rand naivitatea, lipsa de originalitate si devierea temei. cei trei care au scris scenariul sunt cel putin naivi. cum au putut sa creada ca pot justifica o actiune foarte violenta a protagonistului asupra unui copil?
Vezi-ti ma de treaba ta.
deci nume daca ai ceva de spus citeste cu atentie si stai in interiorul subiectului !
N-am nimic de spus, poate o poezioara. Auzi, cati ani ai si de unde provine tonul asta muieristico-plangacios ? Parca ai avea 60 de ani.
Te pomenesti ca esti coleg de generatie cu hERBERT ? :?

Old 18 Apr 2005, 22:14   #9
Nae
Dead Man Walking

Nae

Originally Posted by Bulumulu:

baieti din astia pesimisti superproductivi in a critica filmul ro actual, bun si prost (asa cum se poate) ; stand cu mainile in buzunar si dand din gura aiurea si fara a cauta raspunsuri/solutii...

nice... numai ca nu-ti pot da dreptate... sau macar, nu in totalitate.
exista critici de film, si ceea ce fac, fac bine. insa intr-un fel, referitor la filmul si cinematografia ro., fiecare roman se simte nevoit sa-si spuna parerea, si asa ca daca filmul nu arata, si nu este unu' american (ca asa ne place noua), este un film de kkt, regizorul este nashpa si un ratat, si actorii sunt varza.... cam asa sta treaba.
cati romani intra la filmele facute din banii cnc? 200 in bucuresti, si 400 in tara? great.

si apropos bani... nu, cnc-ul finanteaza filmele, da, dar bugetul pe care il da este de kkt. nu se poate face nimic din el, sau nu la calitatea care le-ar place romaniilor. acuma se vor schimba regulile, n-o sa mai fie 10 sau 20 de filme (ca anu' trecut), ci o sa se dea bani suficienti, filmelor care merita... asa ca intr-un an o sa avem 5 filme, in altu' 30, depinde de scenarii si de posibilitatea de a le lansa pe piata nationala si internationala...

uf. am terminat.
Old 18 Apr 2005, 22:33   #10
nume
the mithbuster

nume

Originally Posted by Nae:
exista critici de film, si ceea ce fac, fac bine.
Acei critici nu scriu pe cinemagia.

Old 18 Apr 2005, 22:40   #11
Nae
Dead Man Walking

Nae

exista critici de film, si ceea ce fac, fac bine.
Acei critici nu scriu pe cinemagia.

asa e... sau mai bine, nu mai scriu pe cinemagia....
Old 19 Apr 2005, 01:43   #12
vladvaidianu
Senior

vladvaidianu

Originally Posted by Bulumulu:
ts ts ts!
stii ce ne lipsesc? baieti din astia pesimisti superproductivi in a critica filmul ro actual, bun si prost (asa cum se poate) ; stand cu mainile in buzunar si dand din gura aiurea si fara a cauta raspunsuri/solutii... no offence, dar ia o gura de aer cinematografic din europa de est k sa-ti faci o idee despre liga in care jucam... ai niste raporturi dezaxate.
pt ceilalti coabitanti ai cinematografia ro@cinemagia, romania nu e singura tara cu probleme de genul cnc, spagi, connections etc (stiti voi)... nu vreau sa sun superoptimist, dar se face ce se poate... desigur, s-ar putea si mai bine (intotdeauna), insa nu de pe o zi pe alta...

nici nu are rost sa ne plimbam prin toata europa de est. acasa e suficient. filmele marfa si banii si furia sunt comparabile ca buget . regizorii cam de acieiasi varsta. de ce e diferenta atat de mare intre cele 2 filme? pt ca radu munteanu nu stie scrie.
ceea ce ma deranjeaza pe mine e ca dupa tot filtru de spagi, relatii , incompetenta, banii ajung totusi la cineva si cu exceptia lui cristi puiu, se pot considera aruncati. si dupa asta urmeaza un lung sir de lamentari. nu avem bani. publicul nu e interesat....nu ma refer la protestele celor care inca nu au facut nici un film si de cativa ani se tot plimba cu scenarii pe la cnc fara nici un rezultat ( tudor giurgiu de ex). grav este ca regizori tineri dau cu stangu'n dreptu in cel mai jenant mod. nu sunt bani pt ca romanii nu sunt interesati de film?? desi nu este realist , se poate spune si ca filmele romanesti nu au public pt ca sunt proaste.
pt a treia oara spun ca nu exista nici o legatura intre interesul publicului si sursele de finantare. nu are nimeni pretentia ca filmul sa fie comercial ( sa arate ca cele americane). si totusi radu munteanu asta s-a chinuit sa faca. furia o sa intre in istoria cinematografiei ca primul film in care romanii au reusit sa copieze un videoclip de negri.
eu nu dau din gura cu mainile in buzunar. paltesc taxe grase statului roman. o parte au ajuns in bugetul filmului de mai sus. atat timp cat eu nu pot decide: banii mei vreau sa mearga in buzunarul lui cristi puiu si nu al lui radu munteanu, imi permit sa spun ca am platit niste taxe degeaba. peste toate astea mai platesc si biletul la cinema-oricum asta e decizia mea. al treilea lucru care ma deranjeaza e imaginea romaniei, a filmului romanesc. cristi puiu a castigat 8 prmii. sinisa dragin 4, mitulescu un golden palm si un nhk la sundance. de obicei filmele proaste care nu prea iau nimic prin strainatate cunt consolate acasa cu ceva prmii. nu trebuie sa fi critic ca sa numeri premiile...
Old 19 Apr 2005, 02:11   #13
vladvaidianu
Senior

vladvaidianu

si apropos bani... nu, cnc-ul finanteaza filmele, da, dar bugetul pe care il da este de kkt. nu se poate face nimic din el, sau nu la calitatea care le-ar place romaniilor. acuma se vor schimba regulile, n-o sa mai fie 10 sau 20 de filme (ca anu' trecut), ci o sa se dea bani suficienti, filmelor care merita... asa ca intr-un an o sa avem 5 filme, in altu' 30, depinde de scenarii si de posibilitatea de a le lansa pe piata nationala si internationala...

toate cinematografiile din lume au avut perioade de criza. peste tot a exista problema lipsei acuta de fonduri dar nu cred ca sunt multe cinematografii cu o lipsa acuta de idei ca cea romaneasca. ozu , bresson, oshima, kurosawa, tarantino, etc. au facut filme cu bugete inimaginabil de mici.
am vazut un documentar despre rashomon. kurosava voia sa vada clare umbrele frunzelor pe fata actorilor. padurea era foarte inalta si umbrele erau difuze. miyagawa a avut ideea sa foloseasca o ramura la foarte mica distanta de actor. nu era lumina suficienta si aveau nevoie de o oglinda. bugetul nu le-a permisa sa cumpere o oglinda asa ca au fost nevoiti sa o fure.
reservoir dogs a fost facut cu 1.2 mil usd. asta in conditiile de salarizare din california.
anul acesta au fost finantate 20 de filme. multi tineri, multe debuturi. pensionisti mai putini ca alta data. e cel mai important test de dupa 90 si sper sa nu devieze in ceva penibil.
Old 19 Apr 2005, 13:36   #14
radu83
Veteran

radu83

un al doilea Nicolaescu!
Old 19 Apr 2005, 13:48   #15
Bulumulu
Prophet GT Series v1.07

Bulumulu

Send a message via MSN to Bulumulu Send a message via Yahoo to Bulumulu
@vlad
si ce propui...? lumea e satula de constatari, de hai sa ne plangem de status quo-ul cin ro... de hai sa dam cu noroi in cei ce ne reprezinta etc etc.
Old 19 Apr 2005, 14:56   #16
ricciotto
Guru

ricciotto

vlad,

bine ai venit pe aici, vad ca n-ai nimerit foarte grozav, dar oricum era nevoie de o voce ca a ta. scrie si tu cu gandul la cei care citesc si nu se manifesta, sau la cei care vor citi peste veacuri, etc. :oops:

ceea ce ma deranjeaza pe mine e ca dupa tot filtru de spagi, relatii , incompetenta, banii ajung totusi la cineva si cu exceptia lui cristi puiu, se pot considera aruncati. si dupa asta urmeaza un lung sir de lamentari. nu avem bani. publicul nu e interesat...

ai perfecta dreptate. si pe mine ma uluieste sistemul si cat de descurajati sunt regizorii dintru inceput - nici unul nu isi pune problema sa ramburseze macar banii cnc-ului, daramite sa iasa si un profit! totul se rezuma la niste sute de mii de euro trecuti prin niste case de productie in drumul catre un negativ. iar la distributie, pauza, de asemenea, mi se pare ca se depune un efort substandard, chiar cand au ceva cat de cat vandabil pe anumite piete. nu mai are nimeni timp si chef de asta caci se arunca spre urmatoarea sesiune de finantare, yum! bizar sistem, si nu numai in romania, dar in intreaga europa...

pt a treia oara spun ca nu exista nici o legatura intre interesul publicului si sursele de finantare. nu are nimeni pretentia ca filmul sa fie comercial ( sa arate ca cele americane). si totusi radu munteanu asta s-a chinuit sa faca. furia o sa intre in istoria cinematografiei ca primul film in care romanii au reusit sa copieze un videoclip de negri.
n-am vazut filmul, dar incep sa cred ca realmente trebuie. sper ca l-a scos mediapro pe dvd.
eu nu dau din gura cu mainile in buzunar. paltesc taxe grase statului roman. o parte au ajuns in bugetul filmului de mai sus. atat timp cat eu nu pot decide: banii mei vreau sa mearga in buzunarul lui cristi puiu si nu al lui radu munteanu, imi permit sa spun ca am platit niste taxe degeaba.
daca prin cele de mai sus indici ca lucrezi in media, mi-as permite sa te intreb daca esti sigur ca firmele care hranesc cnc-ul nu pot sa isi aleaga direct pe ce cai pariaza - deci sa finanteze direct filme in loc sa plateasca darile catre cnc. daca vorbesti ca platitor de impozite, si deci totul este mult mai retoric, hmm. what can i say

al treilea lucru care ma deranjeaza e imaginea romaniei, a filmului romanesc. cristi puiu a castigat 8 prmii. sinisa dragin 4, mitulescu un golden palm si un nhk la sundance. de obicei filmele proaste care nu prea iau nimic prin strainatate cunt consolate acasa cu ceva prmii. nu trebuie sa fi critic ca sa numeri premiile...

dom'le, pe mine asta cu premiile pe la festivaluri europene care suporta multe ma lasa rece, dar mi s-a parut fabulos ca a obtinut mitulescu nhk-ul la sundance. si nu s-a facut destul zgomot pe treaba cu pricina, gasesc eu.

si cu toate acestea, optimismul meu nu are limite in privinta filmului romanesc. cred, pur si simplu, ca vom asista in urmatorii cinci ani la o renastere. sau mai bine zis, o nastere vom avea cinematografie, ai sa vezi!

respect,

ricciotto
ricciotto is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Apr 2005, 16:29   #17
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

hm, deci ricciotto (e mezzo) e optimist ?!?
asa ti se-ntimpla cind nu traiesti in romania... :?
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 19 Apr 2005, 17:00   #18
Nae
Dead Man Walking

Nae

mda, optimism...

trebuie sa spun ca si eu sunt optimist. insa stiu ca ne mai trebuie inca multi ani pana cand cinematorgafia ro. sa ajunga intr-o zona mai buna (cu filme mai de succes).

@vlad...
miciile inventii la filmari pe care le-ai numit tu, nu m-au convins. asa ceva se face practic peste tot. insa nu exista asa de multi oameni cu talentul lu' kurosawa, asa ca nu compara. totusi, bugetul care este alocat de la cnc este mic. numai pelicula, prelucrarea, aparatul si luminiile costa incredibil de mult, si suma care este primita este un kkt. am lucrat la un film pe banii cnc-ului, si a fost trist... productia nu a putut fii finantata numai din acei bani.

multi bani nu se mai pierd. asta nu este un motiv. cel putin regizorii tineri nu-si fura banii, pentru ca vor sa faca filme bune. ca aia batrani se fura intre ei, da, e trist, dar nu e asta motivul pentru care nu reusim sa facem filme cum trebuie. ric a numit acolo 'lipsa de imaginatia', si da, are dreptate. nu stiu dece, dar filmul ro. incearca sa se centreze pe temele de probleme sociale, sau pe cele pre/post-decembriste, de care lumea s-a cam plictisit. filme despre curve am vazut destule, ca traim in mizerie la fel, si ca ne vindem copii este cunoscut. totul este pus intr-o lumina urata, si radiografia sistemului este slabuta... asa se creaza numai o imagine distortionata a romaniei, care da, castiga premii in europa, dar care lasa publicul roman cu un gust amar pe buze...
si romania nu este asa. asa cum o vad eu, rar, ea este o tara, care desi este intr-o lupta cu o mizerie umana si materiala, este fericita. oamenii pe strada rad, se distreaza, si de fapt, exista o atmosfea calda si primitoare.

kusturica a facut filme de genul asta, si inca le mai face. o lume aparent urata, care insa in interior este frumoasa... poate asa ceva ar ajuta si cinematografiei ro.

raman optimist... sa moara babalacii, si apoi, sa vina cei din urma, cei cu experienta de viata, si cei care stiu ce inseamna viata... sa faca filme bune!
Old 19 Apr 2005, 18:04   #19
radu83
Veteran

radu83

sa inteleg ca avem si ceva idealisti printre noi?
Old 19 Apr 2005, 18:58   #20
nume
the mithbuster

nume

Originally Posted by Alex Leo Serban:
asa ti se-ntimpla cind nu traiesti in romania... :?
Da !

Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules