Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Acum pe ecrane

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 24 Dec 2008, 01:15   #1
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

"Dinosaurs: Giants of Patagonia"

"Dinosaurs: Giants of Patagonia" - Aproape corect ºi cam steril
Patru specii ºi-un Donald Sutherland

Mare lucru n-ar fi de spus despre acest documentar mediocru pe toate planurile, realizat fãrã har de Mark Fafard, care pânã acum a mai scris ºi regisat încã douã documentare, la fel de nesãrate: "Adrenaline Rush: The Science of Risk" (2002), despre niºte paraºutiºti care transpun în practicã proiectele lui Leonardo da Vinci, ºi "Vikings: Journey to New Worlds" (2004), despre ce spune-n titlu. La fel de sec ºi adecvat titlului (sau viceversa) este ºi actualul sãu "Dinosaurs: Giants of Patagonia", care urmãreºte cercetãrile paleontologice ale profesorului argentinian Rodolfo Coria printre urmele de paºi ale câtorva saurieni uriaºi, conservate în solul sud-american.
Scenariul e cum nu se poate mai neinspirat: simplist, liniar, lipsit de imaginaþie - la un nivel de curs gimnazial al unui profesor plictisit. Urmãreºte exact douã specii ºi încã douã: ierbivorul Argentinosaurus, un brontozaurian care pare sã fi fost cel mai mare animal de uscat al tuturor timpurilor, ºi bipedul carnivor Gigantosaurus), pe lângã care mai apar episodic un biped cu pene primitive (quetzalcoatl), ºi un pterozaurian presupus a fi cel mai mare zburãtor ever - cam cât o avionetã. Mã rog, era dreptul lui sã se limiteze la atât, dacã-l interesau doar dinozaurii patagonezi uriaºi, dar asta nu e o scuzã ca sã ne spunã despre ei numai câteva fleacuri, valabile oricum pentru majoritatea animalelor preistorice cunoscute. Mai adaugã ºi câteva secvenþe contemporane, cu profesorul Coria periind fosile ºi povestind cât de pasionantã e paleontologia (fãrã ca ulterior sã ni se arate ºi de ce - sau mãcar sã ni se spunã verbal), cu schelete reconstituite la muzeu, ºi cu peisaje argentiniene filmate din elicopter. Multe, multe, multe imagini pitoreºti ºi inutile.
Mai face ºi greºeala de a aborda neinspirat Marele Eveniment Cretacic: pe undeva pe la început, hodoronc-tronc, ne aratã un cataroi cosmic ºi ne spune: "Asta e o cometã ºi se îndreaptã spre Pãmânt". Pe urmã, aproape patruzeci de minute, uitã de cometã ºi ne aratã dinozaurii - pentru ca la sfârºit cometa sã cadã, cum bine ºtim, în Golful Mexic (una bucatã cadru impact, plan ansamblu de pe orbitã), unda de ºoc sã pârleascã o pãdure (una bucatã cadru exact ca-n "Apocalypse Now" plus "Terminator II - Judgement Day"), dupã care sã ni se spunã cã dinozaurii care au supravieþuit efectelor imediate aveau sã moarã de foame (una bucatã cadru turmã de argenitnozauri mergând prin iarna nuclearã cu copaci desfrunziþi, ºi unul cade jos ºi moare, bietul) - adicã, aceeaºi þeapã ca-n catastroficele (ºi la propriu, ºi la figurat) "Deep Impact" ºi "Armageddon".
Rãmâne lãudabilã imaginea expresivã ºi migãlos lucratã a lui William Reeve (se remarcã procedeul inspirat, dar gratuit, de a insera cadre cu echipa de paleontologi lucrând, în câte-un suport aflat în peisaj: displayul unui laptop pe câmp, lentilele unor ochelar depuºi pe pãmânt, etc.), ºi efectele speciale ale lui Nadav Brill (plus o ditamai echipa la efecte vizuale). Metoda 3-D funcþioneazã adecvat - da, meritã sã vedem dinozauri în relief, simulaþi ultrarealist, iar genericul final foloseºte elegant stereoscopia pentru a perspectiva static cartoanele cu echipa. Voice-over-ul lui Donald Sutherland (adicã hai sã chemãm lumea bunã - cã dacã citea un speaker oarecare de documentar, tuºeam!) nu se-aude, înlocuit de un crainic român fãrã sare ºi piper.

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
23 decembrie, 2008, h. 22:50-23:25
Bucureºti, România
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Dec 2008, 17:30   #2
films4all
Guru

films4all

si totusi

cronicile tale au inceput sa se ofileasca putin in sensul ca ingeniozitatea si comicul folosit pana acum nu prea mai exista. Am inceput sa-mi dau seama inca din primul paragraf, daca nu din primele fraze, daca filmul e bun sau prost ( dupa parerea ta) ceea ce mi se pare ciudat de nepotrivit pentru o cronica.
Old 24 Dec 2008, 17:49   #3
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Nici eu n-am întotdeauna inspiratie (mai ales când n-are ce sä mä inspire).
Existä analize pe care nici n-am chef sä le fac, dar în fond cheful meu e ultimul care conteazä.
Uneori, îmi convine sä filez cartea, alteori prefer s-o servesc de-a dreptul.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Dec 2008, 08:47   #4
Se7en
Veteran

Se7en

Filme, permite-mi sa remarc in cronica lui pit exact contrariul la ce ai obsevat tu. Comicul si ironia lui au ramas la fel de ascutite ca din totdeauna numai ca bineinteles raportate si la pretentiile peliculei discutate la public si la critici. In cazul asta fiind un documentar blazat si stereotipal, tind sa cred ca atat lungimea cat si tonul sunt potrivite.

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules