Wolverine, esenţe supereroice

de Ştefan Dobroiu în 27 Iul 2013
The Wolverine este o odă adusă popularului supererou Marvel

Printre atâtea filme care preferă să lase baltă dezvoltarea personajelor şi doar le aruncă în diverse confruntări doldora de efecte speciale, The Wolverine face notă discordantă: regizorul James Mangold preferă să exploreze psihicul supereroului şi, deşi nu lasă de izbelişte nici urmăririle sau încleştările de tot felul, filmul său se concentrează pe Logan, interpretat de acelaşi Hugh Jackman.

Lansat în România pe 26 iulie, The Wolverine se bazează pe aventurile japoneze ale supereroului: chemat la Tokyo în prezent pentru a-i spune adio lui Yashida, soldat pe care l-a salvat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi ajuns între timp un mare magnat, Logan se trezeşte prins în complicatele jocuri la putere din lumea politică şi economică japoneză. Clanul Yashida este dat peste cap de moartea liderului, dar şi de alegerea unui succesor de către acesta, a cărui identitate uimeşte pe toată lumea. Implicată în conflict este şi Mariko (Tao Okamoto), nepoata magnatului, pe care Logan va fi nevoit să o protejeze...

Evenimentele au loc imediat după acţiunea din X-Men: The Last Stand. Logan este bântuit de coşmaruri dominate de Jean Grey (aceeaşi Famke Janssen), iar James Mangold de-abia aşteaptă să exploreze drama supereroului, care acum priveşte fenomenala-i capacitate de vindecare mai degrabă ca pe un blestem decât ca pe o binecuvântare. Este un moment dificil pentru Logan şi, deşi aventurile sale japoneze şi siguranţa lui Mariko îi ocupă tot timpul, supereroul are suficiente ocazii să mediteze la statutul său de outsider şi la singurătatea ce-i umbreşte destinul.

Scenariştii au timp să se ocupe şi de personajele secundare, dar eşuează lamentabil la creionarea villain-ului. Problema lui The Wolverine este că începe atât de bine şi se sfârşeşte atât de rău din punctul de vedere al aşteptărilor spectatorului. Scenariul nu se opreşte nicio clipă să explice de ce "aia răii" se chinuie atât de mult să-l captureze pe erou, de parcă toţi ar trebui să fim familiarizaţi cu mini-seria de benzi desenate scrisă de Chris Claremont şi Frank Miller şi aflată la baza aventurilor din The Wolverine. Oricât de inspirat şi intens, filmul dezamăgeşte din cauza unui punct culminant haotic şi mult mai previzibil decât i-ar sta bine unui supererou atât de popular.

Efecte speciale sunt bine realizate, dar nu la fel putem spune şi despre 3D-ul premierei de vineri. Acesta nu a fost filmat, ci doar convertit la noul format, iar spectatorul va rămâne complet indiferent la efectele 3D. Mangold uimeşte, în schimb, cu o secvenţă de luptă pe acoperişul unui shinkansen, trenul japonez de mare viteză ce goneşte cu mai bine de 400 de kilometri la oră, dar şi cu scene ce profită de pitorescul Japoniei.

După genericul de final urmează o ultimă secvenţă ce reprezintă o reîntâlnire cu două extraordinar de populare personaje din universul X-Men. Este clar că se face legătura cu aşteptatul X-Men: Days of Future Past, ce va fi lansat la anul la începutul lunii mai.

Exploreaza subiecte similare:

The Wolverine, Hugh Jackman, James Mangold, X-Men: Days of Future Past, Famke Janssen, X-Men: The Last Stand

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Sorin87 pe 27 iulie 2013 10:15
Un personaj cunoscut de toata lumea avand scheletul din adamantium are esenta de supererou
mariusdbrsc pe 27 iulie 2013 12:38
BINE ZIS!!!!:)))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells