Valea mută: mize şi atuuri

de Ştefan Dobroiu în 24 Oct 2016
Miniseria HBO ar putea face istorie în producţia română de televiziune

De săptămâna aceasta poate fi văzut la TV miniseria HBO Valea Mută, o producţie ambiţioasă şi puţin familiară în minimalismul românesc destinat micului sau marelui ecran. Valea mută face pentru producţia de televiziune ce a făcut Câini pentru marele ecran: paşi relativ îndrăzneţi într-un gen puţin explorat la noi şi cu şanse mari să atragă şi să menţină atenţia publicului. Iată mai jos câteva dintre motivele pentru care ai vrea să vezi Valea mută.

Inspirat de un serial norvegian, Eyewitness/Øyevitne (care a generat şi remake-ul omonim american lansat pe 16 octombrie), Valea mută ne poartă în oraşul Braşov unde doi adolescenţi, Filip (Theodor Şoptelea) şi Horia (Vlad Bălan), devin protagoniştii unei experienţe traumatizante: o noapte de amor în cabana părinţilor lui Horia este întreruptă de focuri de armă auzite în apropiere. Adolescenţii sunt astfel martorii unei crime multiple şi, urmăriţi de asasinul gata să îi execute, de-abia scapă cu viaţă. Într-o societate normală primul lucru pe care l-ar face eroii ar fi să dezvăluie totul poliţiei, dar teama că relaţia lor ar putea expusă îi determină să tacă.

Este un teren fertil pentru scenariu, iar direcţiile explorate de poveste sunt generoase. Faptul că crima este investigată de Elena Zamfir (Rodica Lazăr), mama adoptivă a lui Filip şi cel mai experimentat procuror criminalist al poliţiei din Braşov, îl transformă pe adolescent într-un spectaculos pivot al unor răsturnări de situaţii cu potenţial, iar regizorul Marian Crişan (Morgen, Rocker, Orizont) foloseşte personajul interpretat excelent de foarte promiţătorul Theodor Şoptelea pentru a împleti sentimentalismele dramei de familie cu urmăririle, împuşcăturile şi violenţa specifice genului action.

Investigaţia din Valea mută îl va face pe spectatorul român să îşi dea seama cât de puţine ştie despre instituţiile de profil din ţară. Mulţi dintre consumatorii de seriale mai familiarizaţi cu sistemul juridic şi procedurile de  lucru ale poliţiei americane decât cu cele ale poliţiei române şi ale DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism). Este vina omniprezenţei producţiilor SUA, dar mai ales a reticenţei creatorilor şi producătorilor de film de gen din România pentru poveşti ce nu pot fi spuse în spaţiul unui apartament. Valea mută este o noutate şi ca abordare, dar şi anvergură, multe din secvenţele de acţiune având loc în ofertantul peisaj din preajma Braşovului.

Deşi nu este deloc perfect, iar promovarea a dezvăluit detalii esenţiale care practic sabotează dezvăluirea finală a primului episod, Valea mută oferă publicului un mister consistent, atmosferă şi ritm şi s-ar putea dovedi titlul care va ridica ştacheta producţiilor TV din România. Este foarte posibil ca reducerea numărul de la şase episoade, cât are miniseria originală, la doar patru să asigure o coerenţă mai atractivă pentru public. De asemenea, adaptarea realităţilor norvegiene la cele româneşti este convingătoare, iar îndepărtarea de omniprezentul Bucureşti nu face decât să ajute miniseriei. Faptul că aceasta va fi difuzată şi în celelalte ţări europene unde HBO este prezent poate pune în sfârşit România pe harta europeană a producătorilor notabili de producţii TV.

Primul episod al miniseriei a fost difuzat duminică pe HBO, celelalte patru episoade fiind programate pentru duminicile următoare. Primul epsisod este disponibil gratuit, fără abonament, pe patforma HBO Go.

Ai văzut Valea mută? Cum ţi s-a părut?

Exploreaza subiecte similare:

Valea Mută, Theodor Soptelea, Marian Crisan, Rodica Lazăr, Vlad Balan

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
AeroX pe 25 octombrie 2016 15:52
Am vazut primul episod pe HBO. M-a convins sa vad si restul.
Chiar dezbate niste teme mai putin abordate in televiziunea tipic romaneasca.
Acting-ul este foarte convingator.
Parca nu-mi venea sa cred ca vad ceva facut romanesc.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells