Totul despre Silence

de Ştefan Dobroiu în 6 Mai 2015
Noul film al lui Martin Scorsese, candidat serios la Oscar 2016

După o aşteptare de peste două decenii, Martin Scorsese mai are doar câteva zile până când termină filmările la Silence, ecranizarea după romanul omonim al lui Shūsaku Endō. Ultima zi de producţie va fi pe 15 mai, în Taiwan. Filmul nu are încă o dată de lansare în Statele Unite, dar sunt toate şansele ca postproducţia să fie grăbită pentru o premieră în decembrie şi o calificare în cursa pentru Oscar 2016, unde filmul nu se poate afla decât printre favoriţi. Iată mai jos premisele poveştii şi de ce ar putea uimi noul film al lui Martin Scorsese.

Povestea îl are în centrul atenţiei pe călugărul iezuit Rodrigues (Andrew Garfield), ajuns în Japonia secolului 17 în căutarea mentorului său, părintele Ferreira (Liam Neeson). Faptul că creştinii, europeni sau localnici, erau prost văzuţi în epocă şi sufereau persecuţii din partea samurailor îl face pe Rodrigues şi pe însoţitorul său, călugărul Francisco Garrpe (Adam Driver, de văzut la sfârşitul anului şi în Star Wars: Episode VII - The Force Awakens), să fie nevoiţi să se deghizeze şi să apeleze la un localnic (Tadanobu Asano) pentru a se descurca în nefamiliara Japonie.

La o conferinţă de presă din Taipei, Scorsese a declarat luni că filmul său atinge, ca şi romanul original, tema tăcerii lui Dumnezeu în faţa suferinţei oamenilor. "Subiectul prezentat de Shūsaku Endō a fost o realitate pentru viaţa mea încă de foarte, foarte tânăr. Eram foarte preocupat de religie, fiind crescut într-o familie adânc preocupată de catolicism", a spus Scorsese.

Despre stilul filmului şi îndepărtarea sa de "jungla de asfalt", regizorul a comentat: "Sunt cunoscut pentru filme urbane, realizate mai ales în apartamente, hoteluri, baruri, biserici şi altele asemenea, prin urmare să mă pot aşeza şi să urmăresc o scenă auzind natura în jur, cântecele păsărilor, animalele, toate setând în felul lor ceasul vieţii, adevăratul ritm al ei, nu cel nebunesc controlat de toate gadgeturile noastre, a fost o cufundare într-o altă lume şi în ceva ce sunt recunoscător că am putut experimenta".

Despre personajul său, Andrew Garfield a spus: "Se luptă cu cea mai mare şi mai importantă şi mai dificilă întrebare cu care ne luptăm toţi: cum să trăieşti şi cum să duci o viaţă plină de sens, plină de credinţă? Şi oare această viaţă îţi cere să trăieşti şi în îndoială? Acest lucru este doar vârful icebergului la ce m-a atras la poveste şi la personaj".

Scenariul este scris de Jay Cocks, scenarist de două ori nominalizat la Oscar pentru colaborări cu Martin Scorsese: Age of Innocence în 1994 şi Gangs of New York în 2003. De imaginea filmului a răspuns Rodrigo Prieto, nominalizat la Oscar pentru Brokeback Mountain şi cunoscut şi pentru superbele Frida, Babel şi Lust, Caution al lui Ang Lee. Muzica va fi compusă de Howard Shore, iar de montajul lui Silence se va ocupa vechea colaboratoare a lui Martin Scorsese Thelma Schoonmaker, de trei ori laureată cu Oscar.

Pentru regizor lupta de a aduce povestea pe marele ecran a durat decenii. Prima variantă de scenariu a scris-o încă din 1992, iar de atunci a anunţat în repetate rânduri că Silence este următorul film pe care îl va realiza. A fost foarte aproape de împlinirea visului în 2009, când se anunţase implicarea în proiect a trio-ului de actori Daniel Day-Lewis, Benicio del Toro şi Gael García Bernal. Pierderea finanţărilor şi a actorilor mai preocupaţi de proiecte cu şanse mai mari de realizare a făcut ca Silence să fie din nou lăsat în sertar, până în aprilie 2013, când Scorsese a găsit în sfârşit un producător dispus să finanţeze acest proiect riscant. 

Romanul omonim a fost publicat în 1966 şi a devenit una dintre cele mai discutate lucrări literare ale deceniului respectiv în Japonia şi în lume. Faptul că Endō a fost unul dintre puţinii scriitori niponi de religie catolică face ca Silence să aducă o perspectivă nouă asupra subiectului, misionariatul iezuit din Japonia secolului 17.

Foto: prima imagine oficială apărută în presă, o exclusivitate a publicaţiei Entertainment Weekly.

Exploreaza subiecte similare:

Martin Scorsese, Adam Driver, Andrew Garfield, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Silence, Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, Gangs of New York, Howard Shore, Rodrigo Prieto, Thelma Schoonmaker, Jay Cocks

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 6 mai 2015 12:28
Au filmat in Taiwan? sunt putin dezamagit. Chiar si-asa, am asteptari URIASE pentru Silence, poate la fel de mari ca pt Revenant.
XShadowX pe 6 mai 2015 14:04
Cred ca va fi un film grozav , nu are cum sa nu fie avand in vedere ca e regizat de Martin Scorsese si Liam Neeson joaca in rol principal , plus subiectul si povestea care sunt foarte interesante , de abia astept sa il vad
Costirik pe 6 mai 2015 14:21
Sanse la Oscar pe naiba, o sa aiba o gramada de nominalizari din care o sa primeasca o statueta pentru costume sau ceva tehnic ca de obicei;)Membrii Academiei nu i inghit pe Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio, Christopher Nolan, etc...
Bayard pe 6 mai 2015 16:13
Scorsese are Oscar, iar DiCaprio are o caruta de nominalizari... si sincer in niciunul din anii aia nu a fost cel mai bun.
CPU pe 6 mai 2015 18:38
pacat ca l-au pierdut pe daniel day-lewis

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells