Totul despre Monuments Men

de Ştefan Dobroiu în 1 Apr 2013
Filmul lui George Clooney ar putea impresiona la Oscarurile de la anul

Am pus The Monuments Men, noul proiect al lui George Clooney, pe lista filmelor cu cel mai mare potenţial la Oscarurile de la anul (o găseşti AICI). Află din materialul de mai jos premisele producţiei, dar şi de ce ar putea fi pe placul membrilor Academiei.

Filmul se bazează pe volumul "The Monuments Men: Allied Heroes, Nazi Thieves and the Greatest Treasure Hunt in History" (adică "The Monuments Men: eroii Aliaţilor, hoţi nazişti şi cea mai mare vânătoare de comori din istorie"), scrisă de Robert M. Edsel. Cartea tratează un subiect cu potenţial imens pentru cinema şi cu toate acestea foarte neglijat de Hollywood: în culmea puterii, naziştii fură inestimabile opere de artă din ţările cucerite plănuind crearea unui tezaur artistic deţinut de Germania, dar şi distrugerea capodoperelor considerate "degenerate". Hitler a făcut până şi liste cu tablourile şi statuile pe care şi le dorea, iar soldaţii săi aveau obligaţia de a i le livra. Lor le ţine piept un grup de americani şi britanici, directori de muzee, curatori şi istorici de artă, porecliţi The Monuments Men pentru eforturile lor de a recupera capodoperele furate de nazişti.

Subiectul a mai fost tratat în filme precum The Train (1964), cu Burt Lancaster, Paul Scofield şi Jeanne Moreau, dar o actualizare a subiectului este mai mult decât binevenită în acest moment. Răspunzător de rezultat este George Clooney, care a scris scenariul, produce, regizează şi joacă un rol principal în producţia aşteptată în luna decembrie (deci ai înţeles bine, la timp pentru a fi eligibile pentru următoarea ediţie a Oscarurilor!). Distribuţia nu poate decât să crească aşteptările: Matt Damon (care îl înlocuieşte pe Daniel Craig), Cate Blanchett, Bill Murray, John Goodman şi Jean Dujardin se vor afla de diferite părţi ale baricadei în lupta contracronometru a personajelor principale de a salva, distruge sau fura inestimabile opere de artă.

Filmările au început la jumătatea lunii martie în studiourile Babelsberg din Berlin, ceea ce lasă doar nouă luni pentru ca producţia să fie terminată înainte de premiera din decembrie. Deocamdată nu se ştie cum a ales Clooney să trateze subiectul: film de acţiune sau o dramă bine documentată despre încleştarea între armata nazistă, cu nenumărate resurse la dispoziţie, şi o mână de voluntari întru protejarea artelor. Sunt foarte mari şanse ca The Monuments Men să joace cartea seriozităţii, în încercarea de a repeta succesul lui Clooney de la Oscar 2013, când Argo, filmul pe care l-a co-produs alături de Ben Affleck şi Grant Heslov, a primit cea mai importantă statuetă a galei.

Subiectul are cu ce atrage atenţia membrilor Academiei americane de film. În primul rând, reprezintă eforturile concertate a oameni din 13 ţări, hotărâţi să nu lase comori culturale pe mâna naziştilor. Academia a fost întotdeauna sensibilă pe de o parte la producţiile care acuză acţiunile celui de-al treilea Reich, pe de altă parte la cele proslăvesc importanţa culturii şi a artei. O evaluare făcută de site-ul monumentsmen.com arată că aproximativ cinci milioane de obiecte de artă au fost salvate şi returnate proprietarilor de drept. În al doilea rând, popularitatea lui Clooney şi a celorlalţi membri ai distribuţiei poate transforma The Monuments Men nu doar într-un succes de critică, ci şi unul de casă.

Foto: elocventă imagine de pe coperta cărţii lui Robert M. Edsel

Exploreaza subiecte similare:

George Clooney, Cate Blanchett, Matt Damon, Jean Dujardin, Bill Murray, The Train, The Monuments Men, Argo, Ben Affleck, John Goodman

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Părerea ta

Spune-ţi părerea
legolas05 pe 1 aprilie 2013 13:09
Pare interesant filmul,sa speram ca va fi unul bun
Costirik pe 1 aprilie 2013 14:34
subiectul abordat ma incanta dar sa asteptam filmul:) dar ma indoiesc ca va fi un succes de casa..
SANDA45 pe 1 aprilie 2013 15:36
interesant..
alex_il_fenomeno pe 1 aprilie 2013 16:14
Sa nu uitam ca nimic nu e batut in cuie. Nu m-ar mira ca dupa J. Edgar, si acesta sa fie ocolit. Desi ma indoiesc :)
AndreBlack pe 1 aprilie 2013 18:00
Interesant film cat si distributia acestuia . Cred ca era mai bine daca juca Craig .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells