Totul despre I, Frankenstein

de Cinemagia în 23 Ian 2014
Action-thriller-ul supranatural are premiera în România pe 24 ianuarie, 3D şi pe ecran IMAX 3D

Realizatorii seriei Underworld  ne aduc acum pe ecrane o cronică despre tărâmul ascuns al supranaturalului: I, Frankenstein,  un action-thriller care îi poartă pe spectatori într-o epocă de război între Demoni şi Gargui, război care o are în epicentrul său chiar pe legendara creatură a doctorului Victor Frankenstein.

 I, Frankenstein este un film scris şi regizat de Stuart Beattie (scenarist al filmelor G.I. Joe: The Rise of Cobra, Pirates of the Caribbean: Curse Of The Black Pearl, Tomorrow, When the War Began), după o povestire de Kevin Grevioux şi Stuart Beattie, bazată pe graphic novel-ul Dark Storm, creat de Kevin Grevioux (Underworld) – şi este transpus pe ecran cu ajutorul unei distribuţii care-i include pe Aaron Eckhart, Bill Nighy, Yvonne Strahovski, Miranda Otto, Socratis Otto, Jai Courtney, Kevin Grevioux, Mahesh Jadu, Caitlin Stasey şi Aden Young în rolul lui Victor Frankenstein.

„Încă din vremea copilăriei sunt un  fan al lui Frankenstein şi al tuturor monştrilor clasici de la Universal. Întotdeauna am considerat că o astfel de creatură fantastică, creată de un om de ştiinţă genial, ar putea deveni un personaj modern foarte „cool,” explică Grevioux. „El ar avea dualitatea om-monstru: oare este om sau este mai degrabă monstru? De aceea m-am gândit că ar fi interesant să vedem povestirea din punctul de vedere al creaturii şi nu din cel al omului de ştiinţă – şi s-o aducem în mediul nostru actual”.

Datorită pericolului constant în care se află personajul său, Adam, Aaron Eckhart a trebuit să intre într-un program special de antrenamente cu luni de zile înainte.

„Printre alte lucruri, am învăţat şi arta Kali de luptă, cu beţele”, explică el, referindu-se la vestitele arte marţiale de provenienţă filipineză.

„Personajul meu trebuie să se lupte cu două beţe lungi de un metru, iar asta e o artă complicată şi periculoasă”.

Lakeshore Entertainment a achiziţionat volumul de benzi desenate, apoi a căutat un regizor care să aducă povestirii un plus de viziune personală. Ei au găsit soluţia perfectă în persoana scenaristului şi regizorului Stuart Beattie – care şi-a consolidat renumele prin împletirea unor personaje clasice cu o poveste de mare acţiune în scenariul filmului The Pirates of the Caribbean: Curse Of The Black Pearl.

Ca şi producătorii, Beattie n-a putut rezista atracţiei către noul concept. Folosind povestirea lui Grevioux ca pe un punct de plecare, Beattie a început să brodeze în jurul ei un întreg univers gotic original, unde oamenii sunt ameninţaţi de  Demoni îngrozitori, care se luptă cu Garguii iubitori de pace, într-o luptă ce seamănă cu eternul război dintre bine şi rău. Apoi, el a pus creaţia lui Frankenstein, cunoscută sub numele de Adam – şi secretele terifiante legate de crearea sa într-un laborator – în mijlocul încercărilor lor de a găsi viaţa veşnică. Rezultatul este o variantă modernă a unei legende nemuritoare.

Beattie explică: „am încercat să creez o lume cu totul nouă şi nişte personaje aparte. Am încercat să creez nişte făpturi care n-au mai fost văzute în filme. S-au mai văzut vampiri, vârcolaci, zombi, dar eu am căutat ceva diferit. Garguii şi  Demonii mi s-au părut două vietăţi grozave pentru că lumea a auzit, dar nu ştie multe lucruri despre ele. Acesta era terenul cel mai fertil pentru crearea unei noi mitologii”...

Pe măsură ce scria, Beattie devenea tot mai fascinat de creatura lui Frankenstein, care încerca de 200 de ani să-şi găsească identitatea. „Consider că e un personaj minunat,” susţine Beattie, „pentru că este aşa de singur şi toată lumea înţelege ce înseamnă să fii singur. El este singura creatură de felul său şi de aceea el caută disperat un prieten, o dragoste, un sens în viaţă, iar spectatorii înţeleg ce înseamnă lucrurile astea”. Grevioux a fost impresionat de abordarea lui Beattie. „Stuart are un foarte dezvoltat simţ al fantasticului şi şi-a imaginat o poveste extrem de impresionantă”, explică el. „Aduce proiectului toată experienţa şi priceperea sa”.

 „El ar avea dualitatea om-monstru: oare este om sau este mai degrabă monstru?

De aceea m-am gândit că ar fi interesant să vedem povestirea din punctul de vedere al creaturii şi nu din cel al omului de ştiinţă – şi s-o aducem în mediul nostru actual”... (Kevin Grevioux)

Beattie ştia că pentru versiunea sa de creatură a lui Frankenstein, îi trebuia un actor extrem de abil în redarea complexităţii emoţiilor şi cu multă forţă fizică. Realizatorii filmului au găsit aceste calităţi în actorul Aaron Eckhart, apreciat pentru o largă gamă de roluri dramatice sau de acţiune, care au în comun o trăsătură esenţială:  intensitatea. Gama acestora cuprinde roluri cum ar fi: Harvey Dent (cunoscut şi sub numele de Două Feţe) din The Dark Knight sau soldatul care se luptă cu extratereştrii din Battle Los Angeles  şi până la tatăl îndurerat din Rabbit Hole sau purtătorul de cuvânt din Thank You for Smoking.

Eckhart are şi forţa fizică necesară pentru a da viaţă unei creaturi care trebuie să se impună. Producătorul Richard Wright afirmă: „Când a acceptat să joace rolul, Aaron a cristalizat şi mai bine portretul personajului dorit de noi. Aaron are o figură fantastică. Dacă trebuie să–i pui unui personaj cicatrice pe faţă, sau să-l machiezi pentru a arăta grotesc, şi totuşi vrei ca el să fie atrăgător şi spectatorii să se poată identifica cu el, atât bărbaţii cât şi femeile, atunci Aaron este cel pe care-l cauţi. El are toate aceste calităţi”.

De îndată ce a acceptat rolul, Eckhart a început să exploreze lumea interioară a lui Adam – şi dorinţa sa nestăpânită de a şti cum e să ai suflet de om. El a privit personajul ca fiind în căutarea unei identităţi şi a unui scop pentru existenţa proprie. „Este o fiinţă în căutare de sine. Cred că mulţi oameni se află într-o asemenea căutare”, spune Eckhart. Eckhart s-a inspirat din  versiunea lui Mary Shelley, romanul ei gotic din secolul XIX, Frankenstein; or, The Modern Prometheus.

Născut dintr-un experiment ştiinţific hazardat, creatura descrisă de Shelley devine în curând obiectul hărţuirii oamenilor, deşi această fiinţă nu căuta decât compania şi bunătatea celor care acum o urmăresc. Chiar şi după 200 de ani, creatura interpretată de Eckhart, nu şi-a găsit încă pacea.

„Istoric vorbind, monstrul lui Frankenstein a fost considerat a fi un personaj negativ”, remarcă Eckhart. „Totuşi, în filmul acesta sau în versiunea descrisă de Mary Shelley, el are cicatrice nu numai pe faţă, dar şi pe suflet, iar acesta este un lucru foarte important pentru mine. El nu a fost dorit de tatăl său şi a trebuit să se descurce singur, într-o lume periculoasă. S-a aflat permanent în căutarea afecţiunii”.
 
Datorită pericolului constant în care se află Adam, Eckhart a trebuit să intre într-un program special de antrenamente cu luni de zile înainte. „Printre alte lucruri, am învăţat şi arta Kali de luptă, cu beţele”, explică el, referindu-se la vestitele arte marţiale de provenienţă filipineză. „Personajul meu trebuie să se lupte cu două beţe lungi de un metru, iar asta e o artă complicată şi periculoasă pentru că trebuie să arunce beţele fără să se rănească pe el sau pe alţii”.

Pentru Grevioux, faptul că l-a putut urmări pe Eckhart pe platouri, dându-i viaţă lui Adam, a fost o încântare. „Abilitatea lui  Aaron de a da viaţă acestui personaj a fost uimitoare”, recunoaşte el. „El dă mai multă concreteţe personajului decât au avut toate celelalte creaturi ale lui Frankenstein realizate până acum”.
În confruntare cu Adam interpretat de Eckhart se află actorul britanic Bill Nighy, în rolul misteriosului Mr. Wessex de la Wessex Institute. Nighy spune despre personajul său: „De mii de ani el cutreieră lumea încercând să găsească un mod de a-i învinge şi cuceri pe Gargui”.

Producţia filmului I, Frankenstein s-a desfăşurat în jurul oraşului Melbourne, din Australia – unde peisajul urban şi geografia din jur ofereau cel mai bun fundal pentru filmările de noapte şi multe din amenajările speciale pentru cascadorii. Efectele vizuale erau de asemenea extrem de importante. „Am angajat pentru acest film mai multe firme australiene specializate în efecte vizuale, pentru a da viaţă acestei lumi”, spune Beattie. „Garguii sunt foarte cinematici – ei zboară, au nişte aripi imense şi gheare feroce, iar dinţii lor pot sfâşia orice pradă”.

Yvonne Strahovski (Dexter),  un Victor Frankenstein din zilele noastre

Yvonne Strahovski (Dexter) interpretează singurul personaj principal uman, o tânără savantă care este fascinată de existenţa lui Adam, pe care-l influenţează apoi să lupte pentru salvarea umanităţii. „N-am putut să las din mână scenariul”, mărturiseşte Strahovski despre ceea ce a atras-o pe ea spre rolul Dr. Wade. Punctul de vedere al personajul meu este aşa de interesant pentru că este una dintre puţinele fiinţe umane din film. Iar ca om de ştiinţă, întreaga ei lume este zguduită de descoperirea că povestea despre creaţia lui Frankenstein este adevărată şi că această creatură este în viaţă”. Strahovski a fost încântată de ocazia pe care o avea de a rescrie, ca femeie, regulile despre oamenii de ştiinţă din filmele horror.

„Ea este un Victor Frankenstein din zilele noastre, în domeniul electro-fiziologiei”, explică Strahovski. „M-am pregătit foarte mult, începând cu lectura romanului de Mary Shelley, apoi am studiat mult despre electro-fiziologie şi cardiologie, m-am întâlnit cu mai mulţi doctori şi oameni de ştiinţă pentru a înţelege cum funcţionează semnalele  electrice din corpul uman”.

Toate acestea au completat portretul unui personaj care vrea să privească crearea lui Adam şi secretele acestei creaţii în mod obiectiv, dar care e atras tot mai mult în disputa legată de acesta. Strahovski spune că echilibrarea naturii umane a personajului interpretat de ea cu lumea fantastică din jur, a fost  înrâurită foarte mult de Stuart Beattie. „El a fost extrem de pasionat de fiecare detaliu al realizării  acestui film”. explică ea. „El ştia exact ceea ce trebuia să aştepte de la fiecare personaj”...

La rândul său, Beattie spune că a fost inspirat de faptul că a lucrat cu o distribuţie şi o echipă extrem de devotate. „A fost extraordinar să lucrez cu atâţia actori talentaţi în acest film”, mărturiseşte el. „Tehnica mea favorită de a realiza un film este să iau  un grup de artişti minunat de talentaţi, să pun ideile tuturor într-o oală mare şi să obţin un rezultat grozav. Realmente am încercat să facem fiecare secvenţă din acest film într-un alt mod, mai proaspăt şi diferit”.

Echipa de producţie îi include pe Tom Rosenberg  de la Lakeshore Entertainment (Million Dollar Baby, Underworld), pe Gary Lucchesi (Primal Fear, Million Dollar Baby) şi Richard Wright (The Lincoln Lawyer, Underworld) alături de  Andrew Mason de la Hopscotch(The Matrix, Tomorrow When the War Began) şi de Sidney Kimmel (Death at a Funeral, Lars and the Real Girl). I, Frankenstein s-a născut din imaginaţia scenaristului, realizatorului de benzi desenate şi actorului Kevin Grevioux – care şi l-a imaginat, într-unul dintre volumele sale grafice, pe monstrul lui Frankenstein cutreierând prin diferite oraşe contemporane, la secole distanţă faţă de momentul când a fost creat.

Exploreaza subiecte similare:

I Frankenstein, Stuart Beattie, Kevin Grevioux, Underworld, Aaron Eckhart, Bill Nighy, Yvonne Strahovski, Miranda Otto, Socratis Otto, Jai Courtney, Mahesh Jadu, Caitlin Stasey, Aden Young

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 23 ianuarie 2014 11:16
interesant.......
Bayard pe 23 ianuarie 2014 14:28
"De aceea m-am gândit că ar fi interesant să vedem povestirea din punctul de vedere al creaturii şi nu din cel al omului de ştiinţă – şi s-o aducem în mediul nostru actual". Totusi eu nu tin minte ca in lumea actuala sa se lupte demonii si garguii :)). Ideea era interesanta, daca era un monstru al lui Frankenstein nemuritor.... dar de ce au adaugat si nebunia asta cu supranaturalul care arata atat de ridicol? :( (si mie mi-a placut mult Underworld)
Sorin87 pe 23 ianuarie 2014 21:15
abia astept filmul, mi se pare foarte bun
ADBadea pe 23 ianuarie 2014 22:24
"Totul despre" cum sa ma plictisesc citind un articol.
alex_il_fenomeno pe 17 februarie 2014 17:02
S-a vorbit intens de el, sigur merita o vizionare.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells