Serial nou: Fortitude

de Ştefan Dobroiu în 18 Feb 2015
O localitate arctică este dată peste cap de o crimă

În limba engleză "Fortitude" înseamnă tot ce-ţi trebuie, tărie de caracter, dârzenie, rezistenţă, pentru a înfrunta o situaţie periculoasă ori dificilă. Nici că se putea titlu mai potrivit pentru acest serial britanic şi pentru orăşelul avut în centrul atenţiei: aşezată în nordul extrem al Europei (arhipelagul Svalbard, cel mai probabil), localitatea este un aşezământ internaţional, iar provocările celor 700 de locuitori ai săi sunt cât se poate de variate.

Lansat pe 29 ianuarie, Fortitude este imposibil de rezumat într-un singur paragraf. Realizatorii au ambiţia să prezinte încă din episodul pilot toate eventualele fire narative ce vor fi dezvoltate pe parcursul celor 12 episoade ale primului sezon, iar unora dintre spectatorii şuvoiul de informaţie li se va părea prea generos. Cu puţină răbdare, vor ajunge să aprecieze complexitatea poveştii şi a relaţiilor dintre personaje, care fac Fortitude unul dintre cele mai interesante noi seriale ale lui 2015.

Ce aflăm curând este faptul că în Fortitude nu există infracţiuni. Localitatea se mulţumeşte cu strictul necesar de oameni, fie că aceştia lucrează la institutul de cercetări, în minele din localitate sau fac parte din micul grup de funcţionari, poliţişti sau doctori. Toţi au salarii mari, toţi se află acolo din propria voinţă şi toţi ar putea pleca oricând. Pare locul perfect, lipsit de orice infracţiune, doar că într-o seară cercetătorul britanic Charlie Stoddard (Christopher Eccleston) este găsit în propria casă cu trupul oribil mutilat. Este prima crimă din Fortitude, iar şeriful Dan Anderssen (Richard Dormer) va vedea curând că tragedia ar putea afecta localitatea în moduri mai complexe decât ar fi bănuit.

Stanley Tucci este marele star al serialului, în rolul lui Eugene Morton, detectiv al poliţiei din Londra trimis să ajute cu investigaţia. Din distribuţie mai fac parte daneza Sofie Gråbøl, protagonista apreciatului serial The Killing (originalul european), dar şi Michael Gambon (Albus Dumbledore în ultimele şase filme ale seriei Harry Potter), în rolul lui Henry Tyson, un fotograf de wildlife protagonist al primei secvenţe şocante a serialului: când un bărbat este prins de un urs polar la marginea oraşului, Tyson încearcă să ucidă ursul cu puşca, dar nu face decât să-i ucidă victima. Bolnav de cancer şi cu doar câteva săptămâni rămase din viaţă, Tyson va deveni "wild card"-ul serialului, reacţiile sale imprevizibile dând peste cap planurile atente ale celorlalte personaje.

Descoperirea unui mamut dezgheţat din gheţurile veşnice, boala misterioasă a copilului unuia dintre ajutoarele şerifului, planurile de ridicare a unui hotel pe gheţarul din preajma oraşului, ciudatele mutaţii ale animalelor din Fortitude, iată doar câteva dintre direcţiile sugerate de episodul pilot, direcţii care transformă serialul în mai mult decât un simplu "whodunit", gen la care britanicii sunt în continuare atât de buni.

O surpriză foarte plăcută este descoperirea actorului român Emil Hoştină într-unul din cele mai misterioase roluri. Acesta este Yuri Lubimov, un bărbat cu o misiune secretă descoperit pe culmile îngheţate din jurul oraşului de către şerif. Pentru că nu are puşca obligatorie în zonă (în caz că vreun urs polar alege să vină în vizită), şeriful îi ia cheile snowmobile-ului, îi dă propria puşcă şi îi cere să vină pe jos în Fortitude. Nu se ştie acum de ce Yuri este văzut ulterior la locul crimei şi probabil va dura până vom afla ce căuta, neînarmat şi neanunţat, în sălbăticia din jurul localităţii. 

Cea mai mare întrebare rămasă după vizionarea episodului pilot este dacă nu cumva Fortitude, prezentat pe imdb drept aparţinând genurilor dramă, mister şi thriller, nu are şi o componentă supranaturală. Dacă are, aceasta este doar sugerată în primul episod, crescând eficient aşteptările privitorilor. Chiar şi fără ea, Fortitude este unul dintre cele mai complexe seriale apărute în ultimii ani şi are toate şansele să captiveze un număr mare de consumatori de seriale.

Exploreaza subiecte similare:

Fortitude, Christopher Eccleston, Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Stanley Tucci, Emil Hostina, Richard Dormer, Emil Hoştină

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
XShadowX pe 18 februarie 2015 09:42
Mda... are doar 7,6 pe imdb deci nu rupe gura targului , nu vi-l recomand . Mai bine incepeti sa va uitati la noul serial de Vince G. : Better Call Saul ;)
Nimicdinceparafi pe 18 februarie 2015 11:12
Iti sugerez sa vezi macar primul episod si dupa aceea poti face recomandari,
adipetreseniuc pe 23 februarie 2015 17:03
eu as zice ca pare interesant.
nelloti pe 7 martie 2015 15:09
Este un serial interesant unde misterul te insoteste. Il recomand.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells