Record de spectatori pentru Oh, Ramona!: comparaţii şi efecte

de Ştefan Dobroiu în 19 Feb 2019
Filmul pentru adolescenţi a avut cel mai bun weekend de debut pentru un film românesc

Cu aproape 112.000 de spectatori în weekend-ul lansării, Oh, Ramona! devine filmul românesc cu cel mai bun debut al ultimelor decenii. Cu o asemenea popularitate, Oh, Ramona! are şanse să întreacă cel mai popular film românesc al mileniului, Garcea și oltenii, al cărui total de bilete vândute în trei luni de prezenţă în cinematografe s-a ridicat la aproape 252.000 în anul 2002. Lansată într-o perioadă când numărul sălilor de cinema din România era mult mai mic, comedia cu membrii trupei Vacanţa mare a avut doar 34.000 de spectatori în weekend-ul lansării.

Mai mult, Oh, Ramona! este primul film românesc care reuşeşte să ocupe prima poziţie în topul săptămânal. Niciunul din marile succese româneşti recente, Moromeții 2, Două lozuri sau filmul anterior al Cristinei Iacob, #Selfie 69, nu a reuşit să domine topul săptămânal în weekend-ul premierei.

Cifrele Oh, Ramona! sunt mari nu doar în contextul cinema-ului autohton, ci şi în raport cu premierele hollywoodiene. Faptul că Oh, Ramona! a avut cel mai bun debut din 2019 nu spune mare lucru, din moment ce suntem abia la jumătatea lunii februarie. Dar dacă s-ar fi lansat anul trecut, cifrele primului weekend ar fi poziţionat Oh, Ramona! pe poziţia şase în topul anual al celor bune weekend-uri de debut, după Aquaman, Venom, Avengers: Infinity War, Fifty Shades Freed şi Deadpool 2.

Succesul ecranizării după romanul "Suge-o, Ramona!" este important pentru că redeschide vechea discuţie pe seama reticenţei publicului autohton în ceea ce priveşte cinema-ul românesc. Unul din marile reproşuri adresate acestuia este acela că scenariştii şi regizorii sunt mai preocupaţi de teme pe gustul festivalurilor, neglijând, în goana lor după premii internaţionale, ceea ce îşi doreşte publicul din ţară.

Trecând peste părerile foarte polarizate cu privire la calităţile filmului, faptul că Oh, Ramona! a atras în cinematografe aproape 112.000 de spectatori ar putea avea efect pe un termen mai lung, schimbând părerea cvasi-generalizată a spectatorilor tineri şi foarte tineri convinşi că filmele româneşti nu vorbesc pe limba lor (trecem peste faptul că Oh, Ramona! este vorbit în engleză). Industria de film autohtonă şi specialiştii pot cârti împotriva alegerilor creative ale echipei filmului, dar ar trebui să înţeleagă că fiecare spectator care iese satisfăcut de la Oh, Ramona! are toate şansele să fie mai deschis să plătească un bilet pentru un film românesc în viitor.

Produs de Zazu Film şi distribuit de Jacob Bros., Oh, Ramona! a avut parte de cea mai largă lansare pentru un film românesc. Comedia poate fi văzută pe 109 ecrane în 50 de oraşe din ţară. Vom vedea săptămâna viitoare dacă filmul reuşeşte să se menţină în atenţia publicului sau dacă cifrele vor scădea vertiginos. De exemplu, numărul de admisii pentru Moromeţii 2 a scăzut cu 77% în a doua săptămână a sa de prezenţă în cinematografe.

Exploreaza subiecte similare:

Oh Ramona!, Garcea şi oltenii, #Selfie 69, Moromeții 2, Două lozuri

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
lili22 pe 19 februarie 2019 15:25
Nu vad un motiv de mandrie in asta.Jumatate din spectatori regreta ca au fost la film.
boghiu_andrei pe 19 februarie 2019 16:11
Era de asteptat..Asta ne arata nivelul..Arata in ce hal e tara asta. Asta apreciaza noua generatie. Manelele si filmele de rahat..Nu mai e scapare. Ne meritam soarta. Sa se duca atatia oameni la panarama asta, la dejectia asta ordinara de film, e bataie de joc asupra cinematografiei..E jenant de-a dreptul. Daca am chef sa fac si eu niste bani, fac si eu un film de asta si stau bine o perioada:))intr-o saptamana il fac. Eu nu dau nota 1 sau 2 din respect..dar asta merita 0 doar dupa ce vezi trailerul. Ma duc sa vomit oleaca..bleahh
AeroX pe 19 februarie 2019 16:14
:( Dincolo de nivel, la cinema asta se dovedeste cu aceste numere de box office in Romania, preponderent merg elevii. Care prefera American Pie-uri romanesti in loc de Morometii 2.
lili22 pe 20 februarie 2019 08:32
Fiecare spectator al acestei mizerii romanesti va iesi mai prost de la cinema si doar asta conteaza.Dar regizoarea a avut de la cine invata cum trebuie tampit poporul roman.Nu-i asa tovarasul Sarbu?
Wonka pe 20 februarie 2019 09:33
Film romanesc vorbit in engleza
spartacus pe 24 februarie 2019 19:59
Filmul acesta este caracterizat ca fiind o ”comedie”?!?!??... Wooow!?!?... Este doar o alta porcarie de film facut de noi, chiar daca in alta limba (engleza, n.b.), care dovedeste inca o dată, din păcate, cât de departe suntem de adevaratul film de cinema. La un așa titlu de film încă nici nu este de mirare că pelicula e o porcărie. Regizorii si scenaristii de la noi, puneti-le voi ghilimele că nu merită această titulatură, dovedesc că degeaba au văzut filme la cinema pentru că nu au invățat nimic. Un film trebuie realizat pentru spectatori și nicidecum pentru că regizorul sau scenaristul X ori Y are nu stiu ce ”viziune” si vrea el s-o împărtășească lumii. Încă mai astept să văd la cinema un film românesc care să mă atragă cu adevărat prin povestea asa cum o făceau filmele noastre înainte de 1989, an după care abia dacă am văzut 3-4 filme adevărate autohtone. Asta este părerea mea.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells