Primele reacții la serialul Wednesday

de Gloria Sauciuc în 20 Nov 2022
Wednesday ajunge pe Netflix pe 23 noiembrie, ceea ce este - așa cum era de așteptat - o zi de miercuri

Pe 23 noiembrie se va lansa pe Netflix serialul filmat în România Wednesday, un serial cu elemente supranaturale ce prezintă anii petrecuți de Wednesday Addams la Academia Nevermore, unde tânăra încearcă să învețe să-și folosească abilitățile paranormale incipiente, să pună capăt unei serii de crime monstruoase, care au terorizat orașul, și să rezolve misterul în care au fost implicați părinții ei în urmă cu 25 de ani, totul în timp ce se confruntă cu noile și foarte încurcatele ei relații de la Nevermore. Primele cronici au fost date publicității. Iată ce scrie presa despre serial.

The Playlist notează că primul episod din Wednesday, inspirat de personajul clasic creat de Charles Addams, este unul dintre cele mai bune lucruri livrate de Tim Burton în ani întregi.

Scenografia - un punct tare chiar și în filmele lui Tim Burtobn mai nereușite - rămâne fascinantă, iar acțiunea are mai multe fire narative ce par să fie promițătoare. Dar Wednesday cedează în fața multor defecte tipice serialelor Netflix, plus o lipsă de energie și sentimentul că producția ar fi ieșit mai bună ca film decât ca serial TV.

Serialul nu își pierde complet pe parcurs energia premierei, însă ingeniozitatea primelor ore se diluează pe măsură ce serialul avansează.

Una dintre cele mai bune glume ale filmului este că Wednesday (Jenna Ortega) este singura care apare în alb-negru în timp ce restul lumii este color. Fiica morbidă a Morticiei (Catherine Zeta- Jones) și a lui Gomez Addams (Luis Guzman) deschide serialul prin scena în care își protejează frățiorul (Isaac Ordonez), care este terorizat de colegii mai mari de la echipa de înot. Reacția lui Wednesday? Câteva zeci de peștișori piranha în bazinul de înot. Această tentativă de omor o face pe Wednesday să fie trimisă la un internat numit Nervermore ( o instituție care se mândrește cu un dans numit Corbul în loc de dansul de Absolvire), și acolo se derulează cea mai mare parte a serialului. Spectatorii curioși ar trebui să fie de la început că este vorba de un serial în care restul familiei Addams este dată la o parte, asta însemnând o mică partitură și pentru Fred Armisen, care îl joacă pe Unchiul Fester. Numai mâna mișcătoare, care e trimisă la Nevermore ca să stea cu ochiul pe Wednessay, are o partitură mai întinsă, devenind aliatul protagonistei în aventurile la internat.

Iată ce scrie Empire online:

Wednesday are de partea ei o armă nu foarte secretă, dar cu vârful ascuțit: Jenna Ortega. Actrița a mai apărut în You și în Scream, și este pe măsura Christinei Ricci în rolul de actrița gotică perfectă, fiind validată de apariția lui Ricci însăși în rolul sumbrei Miss Thornhill. De fapt, Ortega are parte de o provocare mai dură decât cea a predecesoarei ei: păstrarea comportamentului de adolescentă dură de către Wednesday care îi permite să crească, puțin, și ca persoană. Ea trebuie să evolueze suficient de mult încât să ne facă să rămânem interesați și să nu o considerăm un personaj unidirecțional, dar fără a renunța la sociopatia ei tenebroasă și la renunțarea la orice creștere. Iar Ortega reușește cu același aplomb funebru. Este un mic masterclass într-un joc care spune „mai puțin înseamnă mai mult.”

Ceea ce este mai puțin reușit, din păcate, este fundalul, indiferent cât este de bine realizat (de către scenograful Mark Scruton). Familia Addams a funcționat cel mai bine prin contrast, cu apucăturile lor morbide proiectate asupra unui fundal de normalitate, cu oamenii normali scandalizați de măscările lor.

În schimb, odată cu apariția Academiei Nevermore, Wednesday ajunge în mijlocul unui număr de personaje și mai stranii decât ea însăși: vârcolaci, gorgone, sirene și alte ciudățenii. Wednesday are și alte personaje pe măsură, printre care propria mamă Morticia (jucată de Catherine Zeta-Jones, chiar dacă nu are atâta carismă precum Anjelica Huston și nu are chimia potrivită cu Gomez - Luis Guzman).

În acest sens, faptul că Burton semnează regia primelor patru episoade nu ajută. Goticul este specialitatea lui, și nu are motive să fie reținut. Totuși, puțin mai multă rezervă ar fi fost binevenită. Sezonul pune accent pe satisfacerea publicului și mai puțin pe intrigă, ceea ce o face pe Wednesday să fie eroina care bate în stânga și în dreapta pe măsură ce descoperă și o intrigă criminală (cu unele elemente de-a dreptul tenebroase dacă considerăm filmul cu rating AP12), într-o acțiune a la Harry Potter.

Ortega este ochiul acestei furtuni. În pofida tuturor deficiențelor, ea este cea care face filmul îndrăgit atât pentru fanii lui Adams cât și pentru nou-veniți. Fără îndoială, ea este cea care dă putere personajului.

Iată ce scrie publicația Collider

După ce au debutat în benzile desenate din New Yorker în anii 30, și mai apoi pe ecran în serialul din anii 1964 The Addams Family, se întorc pe micul ecran în noiembrie cu drama supranaturala Wednesday. În loc să se concentreze pe familie ca pe un întreg, serialul este despre fiica adolescentă a familiei Addams, Wednesday (jucată perfect de Jenna Ortega), exmatriculată încă o dată de la școală și trimisă de către părinții săi, Gomez (Luis Guzman) și Morticia (Catherine Zeta Jones), la Academia Nevermore, acolo unde cei doi s-au întâlnit și s-au îndrăgostit.

Spre deosebire de ecranizările TV anterioare, inclusiv animația din 1992 și serialul live-action din 1998 The New Addams Family, Wednesday nu urmărește tipicul „fiecare săptămână cu subiectul ei”, preferând în schimb un mister lung de un sezon întreg, în stilul lui Stranger Things sau The Hardy Boys.

Serialul se apleacă asupra aspectului vecin cu horror-ul care întotdeauna a înconjurat familia Addams, dar pe care primele filme nu l-au investigat niciodată suficient. Cu toate că este vorba de un serial pentru întreaga familie, există groază și sânge cât să atragă un rating de „Nerecomandat copiilor sub 15 ani”.

Wednesday păstrează toate caracteristicile care au făcut povestirile și personajele excepționale. Serialul reușește foarte bine să împingă povestirea în afara genului horror obișnuit și ceva mai mult în lumea adulților, cu ceva mai mult supranatural, însă nu pierde din vedere inima, umorul și horror-ul ciudat, dar interesant, care au atras atenția publicului timp de decenii întregi.

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells