Oscar: recordurile actorilor

de Ştefan Dobroiu în 15 Oct 2014
Vivien Leigh, câştigătoarea cu cel mai lung rol. Cine mai e pe listă?

Începe sezonul filmelor cu mari şanse la Oscar 2015 şi intrăm în atmosferă trecând în revistă câteva dintre recordurile categoriilor de intepretare. Pe lângă Cel mai bun film, câştigătorii acestora sunt cei mai aşteptaţi la fiecare ediţie a galei Oscar, publicul mondial fiind curios să vadă ce star are parte de un salt în carieră datorită primirii statuetei.

Celebrul film Network (1976) a rămas în istorie ca filmul ce a oferit cel mai scurt rol câştigător de Oscar din întreaga istorie a premiilor. Laureata a fost Beatrice Straight, iar aceasta a petrecut pe ecran doar cinci minute şi două secunde din cele 121 de minute ale filmului lui Sidney Lumet.

S-au scurs exact 50 de ani de la cea mai eficientă interpretare într-un rol principal: în 1964, Patricia Neal câştiga pentru Hud, deşi rolul ei însumase doar aproape 22 de minute din durata filmului. În ceea ce priveşte rolurile principale masculine, campion este David Niven, prezent mai puţin de 24 de minute din durata lui Separate Tables şi câştigător de Oscar în 1959.

În ceea ce priveşte nominalizările, cea mai scurtă interpretare nominalizată i-a aparţinut lui Hermione Baddeley, a durat doar două minute şi 19 secunde şi a putut fi văzută în în Room at the Top (1959).

La polul opus se află Vivien Leigh, prezentă pe ecran timp de două ore, 23 de minute şi 32 de secunde în Pe aripile vântului, care i-a adus în 1940 Oscarul pentru Cea mai bună actriţă principală. Rolul lui Scarlett O'Hara a fost cel mai consistent, ca durată, din întreaga istorie a galelor Oscar.

Katharine Hepburn este actriţa cu cele mai multe statuete câştigate, patru, obţinute în 1933, 1967, 1968 şi 1981. Hepburn deţine recordul şi pentru cea mai lungă perioadă de timp scursă între două roluri câştigătoare, 48 de ani. Cel mai premiat actor este Daniel Day-Lewis, laureat în 1989, 2007 şi 2012.

Două actriţe deţin recordul pentru cele mai multe nominalizări consecutive, cinci. Este vorba de Bette Davis, nominalizată în fiecare an între 1938 şi 1942, şi Greer Garson, între 1941 şi 1945. Marlon Brando deţine recordul pentru actori, cu patru nominalizări consecutive între 1951 şi 1954.

Meryl Streep este actriţa cea mai nominalizată, cu 18 şanse de câştig, iar Jack Nicholson este actorul cel mai nominalizat, cu 12 nominalizări. Peter O'Toole este actorul cel mai nominalizat fără să fi câştigat vreodată un Oscar pentru interpretare. Nominalizat de opt ori, actorul irlandez a primit un Oscar onorific în 2002.

Suntem curioşi ce recorduri vor fi bătute la următoarea ediţie a Oscarurilor. Nominalizările vor fi anunţate pe 15 ianuarie, iar gala de decernare a premiilor va avea loc pe 22 februarie (dimineaţa zilei de 23 februarie, ora României).

Exploreaza subiecte similare:

Gone with the Wind, Vivien Leigh, Meryl Streep, Jack Nicholson, Peter O'Toole, Bette Davis, Greer Garson, Marlon Brando, Daniel Day-Lewis, Hermione Baddeley, Network, Patricia Neal, Hud, David Niven, Separate Tables

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells