Lightyear, un „Interstellar pentru copii”

de Gloria Sauciuc în 18 Iun 2022
Buzz Lightyear, din franciza Toy Story, are parte de propria aventură

Toată lumea îl cunoaște și iubește pe Buzz Lightyear, din franciza Toy Story. Iată că studiourile Pixar vin acum cu o animație doar a lui, în cinematografele noastre de vineri, 17 iunie.  „Lightyear este mai degrabă o poveste obişnuită despre origini şi nu o aventură care ajunge la stele, şi totuşi această animaţie excelentă reuşeşte cu brio misiunea să fie pur şi simplu distractivă”, este concluzia criticilor de film de pe Rottentomatoes.com.

„Lightyear: Nu e o jucărie, e un luptător spaţial într-un film care oferă animaţii excelente şi mesaje cu tâlc”, scrie chicago.suntimes.com

„Un efort relativ minor marca Pixar în care joacă Buzz din Toy Story reuşeşte totuşi să contureze un moment plăcut de vară pentru toate vârstele (Să ne gândim că membrii publicului care vedeau originalul Toy Story în 1995 sunt destul de mari acum să aibă proprii copii, preşcolari, şcolari sau poate chiar adolescenţi!)”, mai scrie publicația.

„Numai curiosul cap animat de la Pixar arată că, de fapt, ne uităm la o animaţie. Este aproape fotorealist. Pentru că în restul filmului, urmărim imagini computer generated: o planetă îndepărtată şi primejdioasă, un covor nesfârşit de stele care o înconjură. Plus o simpatică pisică mecanică”, notează Vanity Fair.

„Ceea ce s-a reuşit în LightYear pe partea de efecte vizuale este captivant. În schimb povestea nu se ridică la înălţimea ei. Acesta este filmul - aşa cum ni se explică - pe care l-a urmărit Andy, (băieţelul din Toy Story care, în prezentul filmului, are aproape 75 de ani) înainte să-şi cumpere propriile figurine Buzz Lightyear, aruncând în haos ecosistemul jucăriilor sale. Este aici o premisă subţire, sau mai degrabă chinuită, pentru un film costisitor de la un studio a cărui reputaţie pentru talentul la povestit rămâne aproape intactă. Lightyear este aproape de cel mai de jos punct din serie, reprezentat de Cars 2, dar cu o lucrătură mai atentă”, a concluzionat Vanity Fair.

Filminquiry.com îl numește „Interstellar pentru copii”

Contextul primei părţi a filmului vine cu câteva surprize. Buzz Lightyear (vocea lui Chris Evans cu o nuanţă de Tim Allen) şi colega sa, Alisha Hawthorne (Uzo Aduba), ajung pe o planetă neexplorată. Terenul este nesigur, şi nicăieri semne de viaţă inteligentă, cu toate că pe planetă bântuie gândaci uriaşi şi există plante periculoase. Într-o tentativă de a evada, Buzz pilotează de unul singur nava (pe care se află o întreagă colonie) pentru a evacua planeta. Acum, ştim că în orice alt film această secvenţă este doar o scenă care va da tonul acţiunii. Ne aşteptăm să scape cu bine, şi următoarea scenă este probabil aceea în care personajele vorbesc, pe navă, despre ce urmează să facă.

În loc să facă asta, Buzz eşuează. Nava coloniei se prăbuşeşte. Pasagerii sunt treziţi din somnul lor criogenic şi acum trebuie să îşi construiască o nouă casă pe această planetă. Ceea ce vine împreună cu un sentiment de vină şi cu răspundere din partea lui Buzz pentru a-şi îndrepta vina şi a oferi tuturor şansa unei vieţi bune. Este o alegere surprinzătoare în prima parte a scenariului, una greu de anticipat.

Următorul pas al acestei premise este uneori previzibil, alteori surprinzător şi impresionant.

Exploreaza subiecte similare:

Lightyear

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells