Hobbitul 2, convingător

de Ştefan Dobroiu în 12 Dec 2013
Multă acţiune în drumul lui Bilbo către sălaşul dragonului Smaug

Hobbitul: Dezolarea lui Smaug poate fi văzut de joi (de la ora 23.59) pe marile noastre ecrane, urmând ca de vineri să se dezlănţuie în zeci de cinematografe din ţară. Cinemagia a văzut filmul aseară, pe ecranul IMAX, şi-ţi poate spune la ce să te aştepţi de la această desfăşurare de forţe a lui Peter Jackson.

Sequelul reprezintă un evident pas înainte faţă de prima parte a noii trilogii, în primul rând pentru că nu mai pierde vremea prezentând personajele. Adio festinuri de 15 pagini de scenariu şi voice over-uri interminabile, acum e timpul pentru acţiune! Bilbo (Martin Freeman) şi cei 12 gnomi conduşi de Thorin (Richard Armitage) se apropie de destinaţia lungii lor călătorii: Muntele Singuratic, ale cărui măruntaie pline de giuvaeruri sunt acum sălaşul giganticului Smaug, dragonul ce a gonit neamul gnomilor din fantasticul lor Erebor, sortindu-i unei vieţi de rătăciri prin Pământul de Mijloc. Alături de gnomi, Gandalf are parte şi el de o provocare: Dol Guldur pare a fi punctul central al unei răspândiri a răului, iar matusalemicul vrăjitor trebuie să descopere ce ameninţare se ascunde în măruntaiele fortăreţei.

Cele 160 de minute ale filmului sunt doldora de acţiune, iar Peter Jackson (regizorul apare într-un cameo scurtissim în primele cadre) pune iarăşi în mişcare o adevărată armată de scenografi pentru a aduce pe ecran extraordinarul tărâm imaginat de Tolkien. Totul se petrece pe repede înainte, pentru că pe urmele eroilor se află o întreagă armată de orci, iar aceştia nu ezită să-i urmărească pe Bilbo şi tovarăşii săi nici în regatul elfilor. Mai mult, tovarăşii au şi "deadline", căci intrarea secretă în Muntele singuratic este accesibilă, conform legendelor, doar la apusul unei zile ce se apropie cu repeziciune...

Chiar dacă Bilbo rămâne personajul principal, interpretat cu aceeaşi dedicaţie de britanicul Martin Freeman, hobbitul este întrecut în intensitate de mai toate celelalte personaje, rămânând doar un liant scenaristic al poveştii, cu ajutorul inelului său magic. Richard Armitage este excelent în rolul lui Thorin, tot mai obsedat de recuperarea regatului strămoşilor săi şi gata să sacrifice totul pentru a călca din nou pe piatra şlefuită din Erebor. O achiziţie extrem de importantă este Bard Arcaşul (Luke Evans), luntraş în Oraşul de pe lac, aşezarea umană din apropierea Muntelui singuratic ce aşteaptă cu mic cu mare împlinirea profeţiei ce-l va goni pe giganticul Smaug din ţinutul lor.

În sfârşit, Smaug este un succes total. În interpretarea (prin tehnologia motion capture) lui Benedict Cumberbatch, a cărui voce atent procesată sugerează orgoliul fenomenal al dragonului cu solzi impenetrabili, Smaug domină zeci de minute din film, dimensiunile sale umplând sălile gigantice ale acum întunecatului Erebor. Sunt secvenţe ce te vor ţine cu sufletul la gură, iar finalul filmului a venit pentru noi ca o surpriză. Fără să dăm spoilere, trebuie să spunem că Peter Jackson a ştiut unde să "taie" povestea, pentru ca cel de-al treilea film, The Hobbit: There and Back Again, să nu ducă deloc lipsă de acţiune. Confruntarea din finalul trilogiei promite să fie epică...

Chiar dacă scenariul este pe alocuri leneş, iar câteva secvenţe puteau fi cu uşurinţă tăiate (episodul cu Beorn, de exemplu), chiar dacă Legolas (acelaşi Orlando Bloom) pare a fi doar o statuie de ceară, iar Evangeline Lilly este doar o prezenţă atractivă şi nu un personaj în toată puterea cuvântului, Hobbitul 2 este clar un film de văzut pe marele ecran şi are toate şansele să devină hitul absolut al sfârşitului de an. Cu toate defectele, Peter Jackson dovedeşte din nou că poate fascina cu limbajul său cinematografic.

Exploreaza subiecte similare:

The Hobbit: The Desolation of Smaug, Peter Jackson, Martin Freeman, Benedict Cumberbatch, Orlando Bloom, Evangeline Lilly, Luke Evans

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
julzcat pe 12 decembrie 2013 12:33
Abia astept sa-l vad!
raulk pe 12 decembrie 2013 12:49
Cu siguranta o sa il vad.
legolas05 pe 12 decembrie 2013 14:12
Si eu abia astept s vad filmul.
Bayard pe 12 decembrie 2013 14:32
Oho, Sambata, IMAX, abia astept. Interesant e ca in alte parti cel mai laudat personaj era tocmai Bilbo :) nu ca aici, unde e doar un "liant" :), probabil chestie de gust. Oricum, nu stiu daca era nevoie sa termine filmul asta asa de brusc, fara o concluzie.... nu se punea problema ca partea a 3-a sa nu aiba actiune. Naiba, urmeaza o mare batalie in Erebor, ca sa nu mai zic de planul secundar: Dol Goldur. Nu apare in carte, dar eu ma gandesc ca e posibil sa arate razboiul dintre elfi si orci pt Dol Goldur, sper la prea mult? 2 batalii mari in ultima parte? Probabil ca da, mai ales ca mai mult ca sigur lasa nerezolvata problema lui Smaug :)
legolas05 pe 12 decembrie 2013 14:55
Da si eu am auzit pe undeva de batalia de la Dol Goldur,sa speram ca va fi ceva in film.
P.J. pe 2 ianuarie 2014 19:18
Daca citeati cartile stiati ca exista si batalia de la Dol Guldur,care se numara printre cele mai mari batalii ale celui de-al 3-a ev.Consilul alb impreuna cu o armata de elfi din Lorien si o gramada de alti aliati ataca Dol Guldur la scurt timp dupa batalia celor 5 armate si moartea lui Smaug.Nu dau detalii,insa vor fi o gramada de creaturi si chestii spectaculoase in timpul bataliei.Nu pot sa ecranizeze alungarea necromantului fara sa adauge intreaga batalie.Nu avem decat motive sa fim entuziasmati :-)
Sorin87 pe 12 decembrie 2013 17:24
se anunta un film foarte bun astept sa il vad cat de repede
Theodor2011 pe 13 decembrie 2013 09:15
Personal inca nu l-am vazut, dupa ratingul IMDb de 8.9 ar parea convingator/atractiv, insa cred ca o sa mai scada pana pe la aproximativ 8.5 (in max 1 luna)
MikkaelWolfganger pe 13 decembrie 2013 10:40
Da, e baban ratingul de pe imdb.Din pacate pe rotten, nu e la fel de optimist vazut.E pe undeva pe la un 6.9 la critica.74% fresh.Deci o privire mult mai realista, nu e chiar atat de divinal pe cat arata ratingul de pe imdb.Care rating oricum va scadea destul in urmaoarea luna.
Theodor2011 pe 13 decembrie 2013 11:58
N-am vazut inca filmul (de vazut sigur il voi vedea foarte curand) dar m-as mira sa merite 8.8 (in prezent) pe IMDb. Pai 8.9 are ultima parte a superbei trilogii LOTR -The Return Of The King, si nu cred ca The Desolation Of Smaug s-ar putea compara vreodata cu The Return Of The King (ATENTIE! 11 premii OSCAR incluzand THE BEST MOTION PICTURE).
AeroX pe 13 decembrie 2013 18:05
Atentie a zis... :)) 8-|
ceaun pe 19 decembrie 2013 23:38
E super tare filmul dar mi se pare ca nu are asa de multa actiune in rest e super bun
alex_il_fenomeno pe 29 ianuarie 2014 14:00
Il voi urmari si eu, sa vad daca este atat de bun pe cat se spune.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells