Formatul IMAX, nu doar pentru blockbustere

de Cristina Grigore în 12 Mar 2013
Un responsabil de promovarea formatului vorbește despre viitorul acestuia

Președintele IMAX responsabil de zona europeană și asitică, Andrew Cripps, a dezvăluit într-un interviu acordat DigitalSpy.com la ce ne putem aștepta pe viitor de la acest din ce în ce mai popular format.

Cripps, fost președinte al studiourilor Paramount Pictures, a susținut că intenția sa este de a extinde aria filmelor de care publicul se va putea bucura în sălile IMAX, de la blockbustere la filme de calibru precum recentul Les Misérables sau viitorul Gravity, SF-ul lui Alfonso Cuarón.

”Încercăm să ieșim din zona filmelor gustate în mod special de entuziaștii genului fantasy sau al peliculelor inspirate din benzi desenate. IMAX reprezintă mult mai mult și pentru un public mult mai larg”, a spus Cripps.

”Am fost un susținător al producției lui Les Miserables, pentru că am fost de părere că nu doar sunetul, ci și imaginea se potrivesc formatului IMAX. Pentru cei din Marea Britanie, rezultatul a fost excelent”.

”Cred că acest lucru va atrage în cinematografe și publicul feminin mai în vârstă, ceea ce înseamnă o extindere a păturii demografice la care facem apel. Sigur, punctul nostru sensibil vor fi mereu filmele pentru iubitorii de benzi desenate, SF sau fantasy, de genul lui Man of Steel, Star Trek, Transformers, însă ne-ar plăcea să ne extindem”, a continuat el.

Cripps a vorbit, de asemenea, despre cât de important este să oferi iubitorilor de filme ceva ce nu pot obține din privitul la TV și a susținut că cinematograful nu mai reușește să țină pasul cu posibilitățile de divertisment de acasă.  

”Ceea ce poate avea acum publicul acasă a evoluat foarte mult, iar experiența cinematografică nu a mai avansat de 20 de ani”, a explicat el. Cred că IMAX are un mare potențial, cu ecranul său uriaș, cu sunetul și senzația aceea de contopire cu ecranul… e ceva ce nu poți obține acasă. Tocmai acest lucru va face oamenii să se ridice de pe canapele și să frecventeze în mod regulat sălile de cinema”, a mai spus Cripps.

Cât despre noile camere ce vor ușura munca regizorilor, ce vor putea oferi ulterior filme întregi trase în format IMAX, fostul președinte Paramount a spus: ”Camerele video folosite acum sunt prea mari și greu de manevrat – regizorii iubesc însă imaginea obținută cu ajutorul lor, doar că sunt prea puțin practice. Cred că va fi grozav să vedem un film întreg în IMAX”, a menționat el. Se află în lucru însă noi camere IMAX digitale, a mai spus Cripps.

Dintre filmele care au folosit această tehnologie se află The Dark Knight Rises, The Dark Kight și unele porțiuni (și în 3D) din Star Trek Into Darkness.

Exploreaza subiecte similare:

Les miserables, Gravity, Alfonso Cuarón, Man of Steel, Star Trek Into Darkness, Untitled Transformers Sequel, The Dark Knight Rises

Alte știri din cinema

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 12 martie 2013 09:59
intr-adevar christopher nolan a fost unul din principalii promotori al utilizarii camerelor imax........si acum tot mai multi il folosesc.......bravo domnului Nolan.....
Bayard pe 12 martie 2013 10:00
Nu doar marimea camerelor e o problema cu IMAX-ul ci mai ales pretul!!
MikkaelWolfganger pe 12 martie 2013 18:50
Indeed...
cosmin742000 pe 12 martie 2013 17:35
Saracii , daca nici ei nu mai fac deosebirea intre un film si un blockbuster e clar :))
StevieGG08 pe 12 martie 2013 21:05
ce vrei sa zici?
AndreBlack pe 12 martie 2013 18:07
Se vede foarte bine in IMAX dar este si problema pretului aici .
ciosu pe 17 martie 2013 20:22
...apropo de tehnologie noua
Nu stiu cati dintre pasionatii de filme folosesc in momentul de fata playere cu frames interpolation. REspectiv :
Mirillis - cu tehnologia Motion2
sau (ceva mai sofisticat)
SVP -ul cu media player clasic hd adaptat default inclus
sau cu posibilitate de implementare la PotPlayer sau KMPlayer.

Spun asta pentru ca IMAX-ul HD va inmplica de asemenea trecerea de la standardul de 24 de frames de pe vremea fratiilor Lumiere, la 48 de frames, asa cum de altfel a fost deja turnat Hobbit-ul (creand polemici cel putin neasteptate).

Sunt foarte curios cum va reactiona lumea la noua tehnologie, pentru ca noile semne arata ca rata de adaptare este muuult in urma pantei progresului.

alex_il_fenomeno pe 29 martie 2013 15:25
Dar parca pentru orice film de duzina sa se investeasca atat de mult?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells