Da Vinci's Demons, serialul complet

de Ştefan Dobroiu în 16 Apr 2013
David S. Goyer dă lovitura cu noua producție de pe canalul Starz

S-a aflat în echipa care s-a ocupat de ideea și scenariul lui Batman Begins și The Dark Knight, iar în 2013 are toate șansele să fie lăudat pentru Man of Steel, scoaterea de la naftalină a lui Superman. Până atunci scenaristul David S. Goyer dă lovitura şi pe micul ecran cu serialul Da Vinci's Demons, difuzat de postul cu plată Starz. Serialul lansat pe 12 aprilie a devenit cea mai vizionată producţie originală Starz, cu aproape cinci milioane de telespectatori. Iată mai jos despre ce e vorba în serial şi de ce îl considerăm noi "complet".

Da Vinci's Demons este un "fantasy istoric" care porneşte de la invenţiile reale ale marelului gânditor al Renaşterii, dar îi construieşte în spate o poveste pe cât de abracadabrantă, pe atât de captivantă. Da Vinci devine spadasin, seducător, politician, vizionar, vegetarian, dependent de droguri şi multe altele. Pe umerii geniului nu apasă anii, ci doar greutatea minţii sale fremătătoare, care îi face degetele să alerge pe paginile albe de hârtie pentru a desena proiecte de paraşute şi aripi, şi fel de fel de instrumente pe atunci de domeniul fantasticului, dar atât de banale în prezent. Tagline-ul serialului, "istoria este o minciună", sugerează că David S. Goyer, care a şi regizat primele două episoade ale producţiei, va ignora cu încăpăţânare realitatea istorică, aruncându-i în cale lui Da Vinci aventuri din cele mai trăsnite.

Leonardo (prescurtat Leo) este interpretat de Tom Riley, actor puţin cunoscut în afara serialelor de televiziune britanice, dar cât se poate de potrivit pentru reinventarea geniului Renaşterii sub forma unui individ extrem de arătos, numai bun să arate cât de "mincinoasă" a fost istoria ce ne spunea că Da Vinci a fost un adevărat sihastru. Asemănarea cu alte seriale cunoscute precum Dinastia Tudorilor sau Familia Borgia nu este exagerată, pentru că Demonii îl aruncă pe Da Vinci în haosul politic din jurul Florenţei, cu marele Lorenzo de Medici la cârma unui oraş ce ar putea fi asediat în orice secundă.

Pe lângă istorie, politică şi război, David S. Goyer amestecă în creuzet un mister în toată puterea cuvântului, căci Da Vinci este bântuit de două amintiri din copilărie şi chinuit de dispariţia mamei sale pe când nu avea nici măcar un an. O replică din episodul pilot, care comentează că prezentul nu mai descoperă lucruri, ci doar redescoperă din întâmplare ceea ce se ştia cu milenii în urmă, precum şi includerea în poveste a unei societăţi secrete, vânate de către catolici, sugerează că povestea lui Da Vinci ar putea fi încă şi mai complicată decât pare la prima vedere.

Obsedat toată viaţa de geniul lui Leonardo, Goyer de-abia a aşteptat să pună pe hârtie ideea scenariului. "Era atât de trăsnită, încât nu mă aşteptam să o accepte", comentează scenaristul structura de bază a poveştii şi colaborarea cu Starz. "Leonardo poate fi considerat un supererou", a mai spus Goyer, iar o anumită secvenţă din primul episod, în care un Leonardo adolescent este văzut intrând într-o peşteră, aduce argumente în favoarea asemănării dintre protagonistul serialului şi Batman, două personaje care se bazează atât de mult pe tehnică pentru a dejuca planurile inamicilor.

Cum este vorba de canalul Starz, serialul conţine şi violenţă, dar şi nuditate. "Este un serial despre secretele istoriei, despre geniu, nebunie şi tot ceea ce este profan. Sunt cât se poate de entuziasmat că am reuşit să-l fac pentru un post premium, astfel încât povestea să fie pe atât de întunecată, provocatoare şi ireverenţioasă pe cât ar trebui", a comentat Goyer despre colaborarea sa cu Starz. În producţia serialului este implicată şi BBC Worldwide Productions, aşa că nu e deloc de mirare că cei mai mulţi dintre actori provin din Anglia.

Primul sezon va avea opt episoade, care vor fi difuzate de canalul Starz şi preluate de reţeaua Fox, cu ultimul episod programat pentru 7 iunie.

Exploreaza subiecte similare:

David S. Goyer, Tom Riley, Man of Steel, The Dark Knight, Batman Begins, Da Vinci's Demons, The Tudors, The Borgias

Alte știri din cinema

Munch: Dragoste, fantome și vampiri nobili - Un portret autentic al unui artist complex

O privire detaliată asupra vieții și operei artistului norvegian Edvard Munch.

Meryl Streep, rendez-vous la Cannes: ”Cele mai mari staruri din lume sunt femei acum. Deși, probabil, Tom Cruise le întrece”

Legendara actriță Meryl Streep a participat miercuri la o discuție de o oră în cadrul festivalului de film de la Cannes, la o zi după ce a primit Palme d'Or-ul onorific pentru întreaga sa carieră.

How to Have Sex – Ghidul unei generații despre cum să NU faci sex

Debutul în lungmetraj al lui Molly Manning Walker este mult mai profund decât dezvăluie titlul. Producția britanică a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes 2023 și urmează să fie proiectată în cinematografele din țară.

Regizorul iranian Mohammad Rasoulof, condamnat la biciuire și 8 ani de închisoare înainte de premiera noului său film la Cannes

Cel mai nou film al cineastului Rasoulof, The Seed of the Sacred Fig, va avea premiera în competiție la Cannes în mai.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cristi23 pe 16 aprilie 2013 09:33
pare un serial interesant........sa nu uitam ca tot starz a facut si serialele spartacus.......deci ar trebui sa fie ceva iesit din comun....
Razvan600 pe 16 aprilie 2013 10:14
Am vazut primul episod si mi-a placut foarte mult. Merita vazut.
julzcat pe 16 aprilie 2013 13:40
trebuie sa il vad cat de repede! suna foarte bine! Tot ce a facut David S. Goyer a fost foarte bun, dupa parerea mea!
Bayard pe 16 aprilie 2013 19:12
Pe mine ma irita la culme filmele astea care isi bat joc de evenimentele reale... mai ales ca la cat de needucata este lumea acum, multi se gandesc la serialele/filmele astea ca istorie adevarata. Evident ca trebuie sa inventezi, ca nu sunt evenimente de acum 500 de ani, dar de ce sa nu faci ceva care chiar sa fie in spiritul lui da Vinci?? Toti scenaristii/regizorii astia aleg calea usoara cand aleg doar sa se "inspire" din evenimentele reale. Pai esti cu adevarat priceput daca faci ceva sa fie urmarit si sa fie si aproximativ real.

PS: Familia Georgia, nu e cumva The Borgias? :)

mariusdbrsc pe 17 aprilie 2013 18:22
Ca distractie sunt bune,dar spui tu bine ,la cat de needucata este lumea acum, multi se gandesc la serialele/filmele astea ca istorie adevarata.Totusi sa speram ca macar asa sa se intrebe si generatia tanara cine au fost Da Vinci,Spartacus,persanii,spartanii.........
colinx pe 17 aprilie 2013 23:23
Un serial plin de aberatii! Au tras mata de coada atata de tare incat daVinci nici nu si-ar da seama ca e un film bazat pe viata si realizarile lui!
marius_anitei pe 27 decembrie 2013 21:39
bine COLINX BV TIE esti prafffffffffffff este vb de un film nu de viata lui da vinci plm nu te uita frate daca te deranjeaza oricun habar nu ai ce a facut el atunci sti tot dupa ce au zis alti asa ca ciocul mic
alex_il_fenomeno pe 25 mai 2013 15:10
Exista niste asteptari uriase de la aceasta realizare... Sper sa se impuna!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells