Colony, SF-ul discret

de Ştefan Dobroiu în 13 Ian 2016
Josh Holloway şi Sarah Wayne Callies sunt starurile noului serial creat de Carlton Cuse

Luna aceasta vom mai vedea o invazie pe marile ecrane (Al 5-lea val/The 5th Wave, din 22 ianuarie), iar vara ne aşteaptă cu invazia extraterestră a întregului deceniu (Ziua Independenţei 2). Până atunci va trebui să ne mulţumim cu serialul Colony, o producţie USA Network al cărei debut oficial va avea loc în cursul zilei de mâine. Primul sezon are zece episoade şi explorează un viitor distopic în care omenirea este controlată de o discretă rasă extraterestră.

Citeşte despre alte nouă seriale lansate luna aceasta de televiziunile americane.

Josh Holloway (Lost) şi Sarah Wayne Callies (Prison Break) sunt soţii Will şi Katie Bowman. În primele secvenţe totul pare normal în viaţa lor: Will pregăteşte micul dejun şi cheamă restul familiei la masă. Radioul este pornit, vremea se anunţă însorită, iar păsările ciripesc vesele în jurul casei. Dar Will scapă apoi un ou pe jos, iar reacţia sa face spectatorul să intre imediat în alertă: de ce este un ou atât de important?

Este, pentru că Los Angeles-ul şi alte metropole americane (şi probabil întreaga lume) se află sub controlul unei rase extraterestre. Oraşul este înconjurat de un zid înalt cât un zgârâie nori şi lat de 100 de metri, iar oamenii sunt victimele unui regim militar ce le restricţionează drastic libertatea şi resursele. Parte a unei forţe invadatoare extraterestre, forţele militare sunt formate din colaboraţionişti umani, care aleg un statut privilegiat tocmai ca să nu tremure la irosirea unui simplu ou. Medicamentele sunt pe cale de dispariţie, iar pe străzi există doar o aparenţă de normalitate, orice incident fiind rapid şi drastic analizat de forţele de ordine.

Realizat de Carlton Cuse, cunoscut mai ales ca producător executiv şi scenarist al celebrului Lost, serialul face o alegere care intrigă, dar şi enervează spectatorul: nici măcar o secundă nu întrezărim extratereştrii. "Nimeni nu îi vede", aflăm din primul episod şi ne dăm seama curând că acesta este marele as din mânecă pe care Cuse îl va folosi la momentul ce-i va părea potrivit. Deocamdată Colony menţine tensiunea prin alegerea esenţială pe care vor fi nevoiţi să o facă Will şi Katie: vor colabora pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii şi a le oferi un viitor mai confortabil celor doi copii ai lor sau se vor alătura unei firave Rezistenţe hotărâte să saboteze invadatorii? Răspunsul aflat în primul episod al serialului are toate şansele să surprindă.

Serialul surprinde şi în ceea ce priveşte efortul de producţie. Da, zidurile gigantice sunt impresionante (şi evident create pe calculator), dar le vezi în doar câteva scene. Nu te uita la serial pentru efecte speciale sau confruntări spectaculoase: Colony este o distopie "with a twist", iar accentul se pune pe psihologia şi motivaţiile personajelor, precum şi pe efectul stării de asediu asupra oamenilor obişnuiţi. Fost agent FBI înainte de invazie, Will este considerat un candidat cu imens potenţial de către forţele colaboraţioniste, acestea orchestrând o elaborată desfăşurare de forţe pentru a-l convinge pe erou să li se alăture. Nu ne-am mira ca creatorii să lase o eventuală "întâlnire" a spectatorului cu extratereştri pentru ULTIMUL episod al sezonului.

Colony impresionează cu modul cum foloseşte un context familiar (de exemplu colaboraţionismul şi Rezistenţa franceze după invazia nazistă din Al Doilea Război Mondial) pentru a-l "muta" într-un context SF, fără a neglija socialul şi umanul în favoarea efectelor speciale şi a senzaţionalismului. Pe termen lung, Carlton Cuse pare să fi tras cartea câştigătoare, dar ar face bine să nu lase publicul să aştepte prea mult înainte de a-i arăta că are de-a face cu un SF în toată puterea cuvântului, oricât de discret şi-ar fi arătat genul faţa în primul episod.

Exploreaza subiecte similare:

Josh Holloway, Sarah Wayne Callies, Colony, Carlton Cuse, The 5th Wave

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
rob1cul pe 14 ianuarie 2016 08:58
Am vazut primul episod... Chiar este un SF tare, colonizarea planetei noastre de catre CEILALTI, o forta net superioara umanitatii. Chiar daca pare un cliseu, invadarea pamantului, nu este. Aici nu se stie inca de cine este invadat,cine sunt invadatorii, iar serialul nu se axeaza pe ei si pe tehnologia lor superioara, ci pe felul cum traiesc oamenii in ocupatie, cum se adapteaza, ce fac pt a supravietui si a trai in pace, dar cel mai mult se axeaza pe cele 2 optiuni dintre care trebuie sa aleaga fiecare: se alatura ocupantilor si primesc diferite servicii sau se alatura rezistentei si sunt arestati. Ceea ce il face si mai interesant este ca fiecare oras mare a devenit un cartier al Pamantului :)
Colony, alaturi de noul serial The Expanse si mini-seria de 3 episoade Childhood's End sunt niste SF-uri diferite si originale, fata de ce a iesit in ultimul timp in materie de SF.
Childhood's End cel putin a fost CRIMINAL! De ani de zile lumea a vrut sa transforme cartea in film sau serial, dar le-a fost frica din cauza finalului. Eh in schimb mini-seria asta a fost foarte TARE, inclusiv finalul care a iesit aproape ca in carte. Le recomand pe toate 3, pt pasionatii de SF, chiar sunt tari.

bogyvaly pe 15 ianuarie 2016 11:37
il voi vedea si eu

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells