Captain Marvel: nu te pui cu tipa asta!

de Ştefan Dobroiu în 7 Mar 2019
Deşi cu reţetă, primul film Marvel cu o supereroină în prim-plan are cu ce captiva publicul

O nouă poveste a originilor, de această dată cu o eroină în prim-plan, continuă aventurile din Universul Cinematografic Marvel. Al 21-lea film al francizei funcţionează atât din acest punct de vedere, cât şi ca preambul al aşteptatului Avengers: Endgame, aşezând în faţa atotputernicului Thanos probabil cel mai puternic supererou Marvel. Iată mai jos punctele tari ale premierei de vineri.

O poveste despre descoperirea de sine, despre asumarea responsabilităţilor şi despre câştigarea propriului loc în lume, dar şi o punere la zid a războiului, de orice fel ar fi el, Captain Marvel începe pe planeta Hala, capitala imperiului Kree (sau Kreez, într-o traducere dubioasă preferată pentru subtitrare). Aici facem cunoştinţă cu Vers (Brie Larson), soldat care se consideră gata să meargă în misiuni în galaxie. Alături de mentorul ei, Yon-Rogg (Jude Law), Vers se va implica în distrugătorul război dintre rasele Kree şi Skrull, aventurile ei aducând-o şi pe Terra, unde îl întâlneşte, în anul 1955, pe Nick Fury (Samuel L. Jackson).

Da, efectul filmului este întrucâtva sabotat de faptul că spectatorul ştie cu singuranţă că Vers este fapt Carol Danvers, un detaliu mult folosit în campania de promovare, dar tratat de scenariu ca pe un secret ce ar putea provoca o mare uimire. Ar fi ajutat ca această a poveste a originilor să înceapă pe undeva la jumătate, când Carol Danvers ajunge să-şi afle trecutul uman şi să-şi îmbrăţişeze puterile extraordinare.

Dar chiar şi aşa şi deşi urmează o reţetă deja cunoscută, Captain Marvel are cu ce să-şi captiveze spectatorii, de la detalii despre rasele Kree şi Skrull, la reîntâlniri cu personaje deja cunoscute (Ronan the Accuser, din Gardienii galaxiei, de exemplu), la elementele de buddy comedy, de care Larson şi Jackson se achită de minune. Ca şi la celelalte filme Marvel efectele speciale primează (am văzut filmul pe ecranul IMAX), unul dintre ele, când eroina este învăluită într-o explozie albastră, îngheţând ecranul într-un cadru parcă desprins din benzile desenate.

Un alt aspect care poate plăcea la Captain Marvel (şi care arată cu degetul la un minus al altor filme Marvel) este faptul că premierei de vineri îi lipseşte povestea de dragoste. Este un atu al filmului şi, pentru spectatorii doritori de comparaţii, un semnal de alarmă cu privire la cât de decorative sunt de obicei personajele feminine din filmele Marvel. Chiar dacă unele îşi asumă explicit acest statut (Pepper Potts, de exemplu), franciza foloseşte romantismul doar ca o schimbare de ritm (şi probabil ca magnet pentru spectatoare) în filmele sale şi nu ca pe un motor relevant. Iar în Captain Marvel nu simţi lipsa unei poveşti de dragoste nici măcar o clipă...

Captain Marvel este fără îndoială un film feminist şi nu doar pentru că are în centrul atenţiei o supereroină. Şi modul cum sunt gândite personajele masculine contează pentru a înclina balanţa. Când nu se mulţumesc cu rolul de aghiotanţi mai mult sau mai puţin irelevanţi în luptă, bărbaţii din Captain Marvel sunt superficiali şi mincinoşi, obsedaţi de putere şi de răzbunare. În comparaţie, Carol Denvers pare gata să rezolve toate situaţiile. Acest aspect face, în schimb, ca unele confruntări să fie lipsite de miză, din moment ce spectatorul ştie de la început că eroina nu poate fi învinsă. Cum spuneam mai sus, Captain Marvel are nevoie de un adversar pe măsură şi se pare că-l va primi abia în Avengers: Endgame.

Atenţie, genericul de final e însoţit de două scene. Ar fi bine să aştepţi să le vezi, chiar dacă prima spune ceva ce ştim deja, iar a doua doar completează anecdotic istoria unui dintre Giuvaerurile Infinitului, cele care, reunite pe Mănuşa Infinitului, îi vor acorda lui Thanos putere absolută în Avengers: Infinity War.

Exploreaza subiecte similare:

Captain Marvel, Avengers: Infinity War, Avengers: Endgame, Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
ishmael pe 7 martie 2019 16:17
" Iar în Captain _Planet_ nu simţi lipsa unei poveşti de dragoste nici măcar o clipă..." :))) pana una, alta, e primul film din MCU cu note mici la critica. nu mai baga bani Disney?
StefanDo pe 7 martie 2019 17:01
are 83% pe rottentomatoes, probabil in China are note mici la critica
alexandru.alex pe 15 martie 2019 12:38
Filmul era praf si cu si fara declaratia ei :))) Avand in vedere ca cei de pe rotten au scos procentajul pentru film nu arata decat ca Disney este mana in mana cu cei de la rotten si pentru cei care nu stiu fostul presedinte de la disney este acum director la rotten tomatoes.E mai jos de mediocru cum sa-si piarda ochiu zgariat de o pisica??
spartacus pe 8 martie 2019 12:36
Dacă filmul are notele mici din China la critică, asta mă miră foarte mult: doar știm bine cu toții că asiaticii sunt înnebuniți după ”filmele” cu... ”zburători”. :)))))))

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells