Arnold Schwarzenegger a împlinit 70 de ani

de Gloria Sauciuc în 30 Iul 2017
Este cunoscut în toată lumea pentru numeroasele sale realizări în calitate de culturist campion mondial, erou de acțiune hollywoodian, om de afaceri de succes, ecologist, filantrop, fost guvernator al statului California

Actorul supranumit „Stejarul Austriei” a mânuit sabia, pușca, și - nu în ultimul rând - stiloul de guvernator. Iată-l acum ajuns la 70 de ani. Cinemagia trece astăzi în revistă rolurile și evoluția acestui actor.

Toată viața, Arnold Schwarzenegger a fost întruchiparea bărbatului impozant. Mai întâi Mr. Olympia, apoi Conan Barbarul, Terminatorul, sau domnul guvernator, pe ecran sau la birou era cel mai mare, cel mai puternic, cel mai falnic. Înarmat cu sabia, cu pușca sau din fotoliul de guvernator, în realitate sau pe marele ecran, a știut doar un singur drum: succesul, scrie The Guardian.

„Zdrobește-i pe dușmani, adu-i în fața ta și auzi apoi cum jelesc femeile”, „Mă voi întoarce!”, „Dacă n-au sânge în ei, sunt fetițe”. Așa spunea, așa și era „Stejarul Austriei”. Înzestrat cu încredere în sine, concentrare și ambiție, Schwarzenegger a ajuns din satul Thal din Austria o legendă a culturismului, a Hollywood-ului și apoi a politicii. Accentul său și numele greu de pronunțat nu au fost o piedică. Totuși, la 70 de ani, actorul poate cunoaște o piedică de neînlăturat: timpul, scrie The Guardian.

Schwarzenegger este în fond, un om, iar timpul e de neoprit, spre deosebire de orice alt dușman. Celebru, popular și ocupat, Schwarzenegger poate fi văzut făcând ciclism pe Ocean Avenue, sau făcând încă exerciții de culturism, ca să nu mai vorbim de implicarea lui politică pentru cauze diverse. Are și câteva noi filme în pregătire. Și, totuși, luptătorul nu mai este un cuceritor. Ultimele sale filme au eșuat la box-office, iar politica l-a marginalizat. Fostul erou de acțiune, care a guvernat apoi California, nu mai este numărul unu, e de părere pubicația mai sus citată.

Cândva un „rege” pe tabla de șah a politicii, Schwarzenegger se căsătorise cu Maria Shriver, nepoata lui J.F. Kennedy, înainte de a câștiga alegerile pentru a deveni guvernatorul Californiei în 2003. Un dur și în politică, își ironiza adversarii și făcea față crizei financiare, fiind apoi reales. Totuși, chiar la plecarea din funcție, își păta reputația (grațiind pe fiul unui aliat politic). Divorțul de Shriver, în contextul propriului adulter, îi știrbeau din nou din reputație. Se vorbea chiar de un Schwarzenegger la Casa Albă, lucru teoretic imposibil (originea austriacă a lui Arnold), însă - așa cum îl caracteriza fosta iubită - nimic nu îi stătea în cale campionului.

„Pentru Arnold, nu există decât superlativul. Ar fi încercat orice”. Și, totuși, ultima provocare pentru actor este succesul și ascensiunea fulminantă a unui fost aliat: actualul președinte Donald Trump, precizează The Guardian. Cândva prieteni, cei doi sunt angajați într-un război mediatic, în care condescendența actualului președinte (care îl descrie drept „jalnic”) e greu de suportat de către fostul campion. Atitudinea președintelui e greu de explicat: „Cred că îl consideră pe Schwarzenegger o amenințare mai degrabă la adresa masculinității sale”, declară un analist politic. Un altul subliniază: „A fost cineva în trecut, dar încă este o personalitate în prezent”.  Să ne amintim că în 2003, Schwarzenegger a devenit cel de-al 38-lea guvernator al statului California. În timpul mandatului său, Schwarzenegger a semnat legea privind încălzirea globală și a stabilit diferite planuri de mediu, făcând California unul dintre cele mai implicate state în protejarea mediului și reconstruirea infrastructurii. Ca guvernator, el a implementat și Programul pentru film și televiziune din California, creat pentru a stimula producția. Pentru recunoașterea acestor eforturi, Schwarzenegger a primit mai multe premii.

În plus, fostul culturist are experiență și fler în politică, și o are încă de când era o vedetă de culturism, cum „denigrarea și manipularea psihologică făceau parte din lumea culturismului”, declară o sursă de la Schwarzenegger Institute. Succesul din trecut, viața de azi - putem spune exemplară (a fost premiat de Franța cu Legion d'Honneur pentru activitatea politică împotriva încălzirii globale) - s-ar putea să fie încă prea puțin pentru un erou ca Arnie, care își definea cândva credo-ul: „nu doar să exist, să supraviețuiesc, cât să înaintez, să cresc, să reușesc, să cuceresc”, comentează The Guardian.

Este cunoscut în toată lumea pentru numeroasele sale realizări în calitate de culturist campion mondial, erou de acțiune hollywoodian, om de afaceri de succes, ecologist, filantrop, fost guvernator al statului California. Pentru iubitorii filmului, însă, Swartzy este creatorul unor personaje și scene iconice.

Seria Terminator este una dintre cele mai celebre francize, iar protagonistul ei este, de departe, cel mai binecunoscut dintre personajele lui Schwarzenegger: o maşină de ucis,  trimisă înapoi în timp pentru a lichida (sau pentru a proteja, în funcţie de numărul filmului) pe familia Connor. De la celebra replică "I'll be back" şi până la "Hasta la vista, baby", seria Terminator este plină de momente iconice. Dar povestea războinicului din tribul tracic al cimerienilor a fost poarta de intrare a lui Schwarzenegger în lumea filmelor de acţiune de la Hollywood şi, într-un fel, Conan Barbarul a dat tonul întregii sale cariere de erou de acţiune...

Schwarzenegger s-a născut în Austria, în anul 1947 și, până la vârsta de 20 de ani, a ajuns să domine sălile de bodybuilding. El a devenit cel mai tânăr câștigător al titlului Mr. Universe, atrăgând atenția asupra bodybuilding și devenind un adevărat star.

Dorindu-și o carieră la Hollywood, Schwarzenegger a emigrat în SUA in 1968 și a mai câștigat alte cinci titluri Mr. Universe și șapte titluri Mr. Olympia înainte de a se dedica actoriei. Mai târziu, el a obținut o diplomă de la University of Wisconsin și a devenit cetățean american.

Schwarzenegger, care a lucrat și sub pseudonimul Arnold Strong la primul lui film, Hercule in New York, a făcut repede carieră la Hollywood. În 1977 a primit un Glob de Aur pentru rolul său Stay Hungry, alături de Sally Field. Adevărata lui șansă a venit însă în 1982 când filmul lui John Millius, Conan Barbarul, a făcut ravagii la box office.

În 1984, Schwarzenegger a făcut istorie în lumea filmului cu rolul din thrillerul SF Terminatorul. După ce a cucerit lumea fantasy-ului şi a SF-ului, Schwarzenegger a făcut mişcarea de a trece la filme de acţiune obişnuite, aflat în rolul unui fost soldat din trupele speciale în misiunea de a-şi salva fiica răpită în Commando (1985). Apoi, a urmat confruntarea dintre primul Predator şi personajul lui Schwarzenegger, Dutch, epitomul durităţii şi singurul supravieţuitor din rândul mercenarilor din film, cel care reuşeşte să îl învingă pe Predator.

După o serie de succese la box-office cu filme de acţiune, cariera lui Schwarzenegger a luat o turnură neaşteptată către comedie. Twins (1988) a creat un cuplu de neuitat pe marile ecrane, Arnie - Danny DeVito. A urmat tulburătorul Total Recall (1990), reecranizat în 2012, dar cu un succes modest.

Printre filmele în care a mai jucat Schwarzenegger se numără True Lies, Eraser, Collateral Damage și omagiul adus de Sylvester Stallone filmelor de acțiune, Eroi de sacrificiu (precum și Eroi de sacrificiu 2 și 3).

În 2015,  Arnol Schwarzenegger redevenea Terminatorul în Terminator: Genisys, o reimaginare a poveștilor create de James Cameron. Arnold apărea în rolul unui Terminator care a îmbătrânit... Țesutul uman care învelea cyborgul a îmbătrânit, dar asta s-a întâmplat și în interior, căci Terminatorul a căpătat un soi de înțelepciune „umană” în film. În 2017, James Cameron a anunțat că este în negocieri pentru realizarea unei trilogii ce va reinventa franciza. Va prelua din nou drepturile asupra francizei la finalul anului 2018, și va spune din nou povestea Terminatorului, cu Arnold la bord, declarând că nu este fanul celor trei producții Terminator făcute de când s-a retras el din serie.

Cel mai recent film al actorului, Aftermath, s-a lansat în cinematografele americane în luna aprilie iar în unele teritorii a avut premiera direct pe DVD. În Aftermath, Schwarzenegger este un bărbat care își pierde soția și copilul într-un accident de avion, cauzat de eroarea unui controlor de trafic aerian. Vinovatul este pus sub protecția forțelor de ordine după accident, însă soțul îndurerat și dornic de răzbunare este pe urmele lui.

Până în prezent, filmele lui Arnol Schwarzenegger au adunat încasări de peste 5 miliarde de dolari în toată lumea.

Exploreaza subiecte similare:

Arnold Schwarzenegger, Conan the Barbarian, the terminator, Maria Shriver, The Expendables, The Expendables 2, Terminator 3: Rise of the Machines, Collateral Damage, Eraser, commando, True Lies, Twins, predator, Aftermath

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 1 august 2017 22:36
Sa fie sanatos si sa reuseasca sa mai impresioneze cu ceva roluri....

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells