Amuzantul Dany Boon

de Ştefan Dobroiu în 26 Iun 2012
Amuzantul Dany Boon

Este omul care a adus 20 de milioane de francezi în cinematografe cu un singur film. Dany Boon, creatorul de comedie cel mai de succes al Franţei, pare a migra spre Hollywood, unde i se cere să-şi refacă marile succese de public din Europa. La 45 de ani, Dany Boon nu poate spune că nu şi-a atins visul: provincial provenit dintr-o familie săracă a ajuns în 2008 să fie cel mai bine plătit actor din istoria Europei, încasând într-un singur an 28 milioane de euro.

Pentru Boon, totul a început în Nord-Pas-de-Calais, o regiune adesea ironizată de restul francezilor pentru dialectul imposibil de înţeles şi obiceiurile "ciudate" ale localnicilor. Îndrăgostit pe vechi de regiunea de baştină, Boon dă lovitura în 2003, când lansează pe piaţă un DVD cu un show comic scris în întregime în dialectul natal, adică limba picardă, cunoscută în Franţa şi sub numele de ch'ti. În ciuda cuvintelor pe care mulţi francezi nu le înţeleg (DVD-ul a fost lansat cu subtitrare în franceză), DVD-ul a cunoscut un succes fără precedent, fiind vândute nu mai puţin de 600,000 de exemplare.

Probabil că în această perioadă sau chiar mai devreme se naşte ideea lui Bienvenue chez les Ch'tis, o comedie bazată pe prejudecăţile francezilor cu privire la locuitorii nordului extrem al ţării lor. Povestea unui angajat al poştei care, după ce încearcă ilegal să-şi asigure transferul pe litoralul Mării Mediterane, este transferat în frigurosul şi aparent neprimitorul nord, va depăşi pragul de cinci milioane de bilete vândute în doar două săptămâni. Într-o lună totalul ajunsese la 15 milioane, iar curând după aceea filmul întrece cea mai populară comedie din istoria Franţei, Marea hoinăreală.

L-ai mai văzut pe Dany Boon şi în roluri mai serioase, precum cel din Joyeux Noël, drama franceză nominalizată la Oscarul pentru Cel mai bun film străin în 2006, sau în Micmacs, cel mai recent film al lui Jean-Pierre Jeunet. În 2010 s-a dezlănţuit iar în comedia Rien à déclarer, în care interpretează alături de Benoît Poelvoorde doi vameşi, unul francez celălalt belgian, nevoiţi să facă echipă în ciuda tuturor prejudecăţilor şi a animozităţii nejustificate.

În ultima vreme, Boon s-a mulţumit numai cu roluri mai nesemnificative. În 2012 o să-l vezi în Astérix and Obélix: God Save Britannia, în care Catherine Deneuve urmează s-o interpreteze pe regina Angliei. A terminat filmările şi la Fly Me to the Moon, aşteptat în octombrie, pe afişul căruia face echipă cu Diane Kruger. Filmul este o comedie romantică despre o tânără de succes care intenţionează să se mărite, dar prea lungul şir de divorţuri din familia ei o face să abordeze fericitul eveniment într-un mod cât se poate de neaşteptat.

Boon se va ocupa şi de remake-ul american al lui Bienvenue chez les Ch'tis, care a primit deja titlul Welcome to the Sticks şi ar trebui să apară pe marile ecrane din lumea întreagă în cursul lui 2013. Bineînţeles, nu ne aşteptăm la prea multe de la acest remake, care îl va avea pe afiş pe Jay Mohr, cunoscut din Hereafter şi Street Kings şi de văzut în curând în The Incredible Burt Wonderstone, o comedie aşteptată în 2013 cu Jim Carrey şi Steve Carell pe afiş.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 19 iulie 2012 13:39
sper sa am ocazia sa urmaresc toate filmele cu el !
Rippa pe 8 martie 2014 17:58
si eu..

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells