Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Film in general

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12 Dec 2011, 07:57   #1
Liviu-
Film Dissection
 
Liviu-
 
Join Date: Dec 2008
Location: Vaslui / Bucuresti
Posts: 3,106
(Wong Kar Wai) Happy Together vs. Rebels of the Neon God (Tsai Ming-liang)

Meci: (C3. Wong Kar Wai) Happy Together vs. Rebels of the Neon God (C4. Tsai Ming-liang)

Rezultat: 2 - 0

Perioada de votare: 12 decembrie 2011 - 18 decembrie 2011

Topicuri utile:

Turneu regizori - Reguli / Rezultate

Turneu - Idei / Discutii / Nelamuriri

Last edited by Liviu- : 19 Dec 2011 at 00:14.
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 16 Dec 2011, 15:59   #2
MinRep
Legend
 
MinRep
 
Join Date: Jan 2003
Location: Transilvania
Posts: 2,904
Send a message via Yahoo to MinRep
Rebels of the Neon God
Un Tsai mai de inceput, in care stilul sau nu este inca foarte clar definit, dar mesajul este clar si direct. Filmul urmareste doua fire narative care se intalnesc de cateva ori: primul il care in centru pe Hsiao-Kang si parintii sai (in special tatal), iar al doilea pe doi pungasi destul de jalnici, Ah-Tse si Ah-Bing, precum si prietena primului, Ah-Kuei. Cred ca prima povestioara este mai importanta, atat in economia filmului cat si pentru cariera ulterioara a lui Tsai. Hsiao-Kang, personajul interpretat de Kang-sheng Lee, va cunoaste numeroase reincarnari in filmele sale ulterioare, care sunt mai mult sau mai putin continuari ale acestui "Rebels of the Neon God". Relatia cu parintii (tatal - mai sever, mama - mai mistica) este, in special, revizitata in "What Time Is It There?".
"Rebels of the Neon God" este un film despre o societate urbana dezumanizata si lipsa de comunicare. Exista multe scene in acest sens: refuzul lui Hsiao-Kang de a vorbi cu parintii sai despre deciziile importante; faptul ca Ah Tse si Ah Kuei nu reusesc sa isi consume pasiunea decat "in tandem" cu un film porno intr-o camera de hotel (secventa mea preferata), dupa care Ah Tse isi lasa partenera singura si merge sa se joace in arcade si asa mai departe (ca sa nu mai vorbim de incercarile lui Hsiao-Kang de a intra in vorba cu Ah-Kuei). Mi-a placut foarte mult filmul. Cred ca e unul dintre cele mai bune (dar si printre cele mai accesibile) filme ale lui Tsai.


Happy Together
Cand l-am vazut, acum multi ani, a devenit unul dintre filmele mele preferate. Chiar si acum, ar fi pe locul 2 in topul personal al filmelor lui Wong Kar Wai, dupa "2046". Mai mult ca sigur, este unul dintre cele mai reusite, mai frumoase si mai profunde filme despre dragoste. Toate trade-mark-urile lui Wong Kar Wai sunt prezente: inconfundabilul stil vizual, un hit clasic ("adaptat", dar totusi...) pe coloana sonora, naratori multipli etc. Cei trei interpreti (Tony Leung, Leslie Cheung si Chang Chen) fac niste roluri extraordinare, iar plasarea actiunii in Argentina creeaza o atmosfera aparte (cu muzica de rigoare). "Happy Together" e un must-see... unul dintre cele mai bune filme ale anilor '90


Vot: Wong Kar Wai
__________________
"And in case I don't see ya: good afternoon, good evening and good night!"
(Jim Carrey - "Truman Show")
http://poisonwhiskey.blogspot.com/
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 17 Dec 2011, 16:18   #3
Windom
The Ultimate Badass
 
Windom
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 4,175
Am vazut ambele filme cu ceva vreme in urma. Problema e ca nu prea imi mai amintesc atitea incit sa vin cu un comentariu cit de cit pertinent, dar nici chef de revizionari nu prea am acum.
Mi-am dat seama ca Rebels of the Neon God a fost primul meu contact cu Tsai, intr-un moment in care nu stiam cine e Tsai. Oricum, filmul mi-a placut, am descoperit ca exista prin Asia un nene care e capabil sa impinga limitele alienarii chiar mai departe decit Kar Wai. La WKW avem de-a face cu o alienare "romantata", care mai alunga din disperare. Tsai e nitel mai pesimist si mai intunecat. Legat de Happy Together, nu-mi mai amintesc decit de doi homosexuali care se tot ciondanesc. Si de o vaga senzatie de disconfort (ce nu are nimic de-a face cu orientarea sexuala). Nu o sa votez asadar in saptamina asta fiindca n-ar fi corect...
__________________
God ain’t my fucking daddy...

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Dec 2011, 20:36   #4
Liviu-
Film Dissection
 
Liviu-
 
Join Date: Dec 2008
Location: Vaslui / Bucuresti
Posts: 3,106
Nu stiam exact la ce sa ma astept de la Rebels of the Neon God dupa celelalte doua filme vazute ale lui Tsai, filme care au fost foarte diferite intre ele. Si acesta e foarte diferit de celelalte doua, dar nu mai e atat de diferit fata de cinema in general, e ceva mai cuminte, dar in acelasi timp e un tip de cinema care mie imi place destul de mult, cel al relatiilor reci, al singuratatii in cadrul unor orase aparent aglomerate, unde exista atata lume, dar cu toate astea exista un fel de bariera care ne desparte de ceilalti. Oarecum se asemeana cu filmele lui WKW, adaugand mediul saracacios asemanarea creste si mai mult, dar e o diferenta, exact cea care ma face sa-i iubesc filmele lui WKW atat de mult, motivul pentru care voi vota iar cu el de altfel, filmele sale, desi aparent reci, cu personaje in singuratate si in suferinta, au acel romantism dupa care sunt de-a dreptul nebun. Lucrul asta da o mare caldura filmelor lui WKW sau cel putin asa o resimt eu. Happy Together e poate abia al patrulea sau al cincilea in lista mea, dar distanta nu e foarte mare, fiind de fapt un cerc de 5 favorite (alaturi de in the mood, 2046, chungking si fallen angels). Ceea ce-mi place la Happy Together e si faptul ca face dintr-o relatie gay ceva atat de placut de vazut (no offense to the gay people, doar ca privatul poate fi cam incomod) si de romantic. Desigur, la WKW nu poate fi trecut cu vedere nici soundtrack-ul si modul de filmare, intotdeauna incantatoare.

Vot: Happy Together.

PS: Imi pare rau ca Tsai va fi eliminat, a fost una dintre cele mai placute surprize ale turneului si deja am trecut pe lista inca 3 filme de-ale lui.
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 18 Dec 2011, 22:44   #5
varu
Guru
 
varu
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 808
Am vazut ambele filme anul asta.

Rebels of the Neon God a fost primul contact cu cinemaul lui Tsai si a fost bine ca a fost asa. Filmul debut al lui Tsai e cel mai conventional dintre toate filmele lui, pentru ca socul sa nu fie prea mare chiar as recomanda ca filmul asta sa fie vazul primul. Mie mi-a lasat o impresie de inedit cand l-am vazut, un cinema original, fara compromisuri, foarte fresh fata de tot ce vazusem pana atunci, pe mine m-a atins la coarda sensibila. Stiu ca s-ar putea sa bat campii si sa nu exista chiar nicio legatura, dar intotdeauna in mintea mea debutul lui Tsai va fi asociat cu debutul lui Puiu, Marfa si banii. La Tsai lumea nu vorbeste mai deloc, la Puiu se vorbeste colocvial mai tot timpul, filmul lui Puiu e un roadtrip despre compromis in timp ce filmul lui Tsai e un film citadin despre alienarea "adolescentilor-tinerilor" cu dileme si trairi hipersenzitive. Dar in ambele filme am detectat o revolta impotriva conventiilor din cinemaul practicat in tarile respective, un minimalism, o lipsa a calofiliei (in sensul de imagini frumoase, photoshopist-mincinoase) in realizarea filmelor, un triunghi doi baieti si o fata si expunerea compromisurilor si gainariilor unor tineri, gainarii alimentate de societate, de mediu. Stiu ca e cam fortata comparatia, dar asa e ea in mintea mea.

Happy together e un film impecabil din punct de vedere tehnic, cinematografic imaginile sunt colosale, dar ca heterosexual ce sunt am avut o senzatie de disconfort pentru scenele prea explicite dintre iubiti. Eu zic despre mine ca nu sunt homofob, ca nu as avea nicio problema sa stau la discutii cu gay-i in public, nu cred nicio secunda ca trebuie huliti si discriminati pentru orientarea lor sexuala, dar recunosc ca mi-e foarte greu sa ma uit la niste scene care tin de bucataria interna a unei astfel de relatii, chestii ce tin si trebuie sa ramana in spatele usilor inchise. Socul primei scene a fost cam mare si cam mult pentru mine, sorry. Mai mult decat in orice secventa din orice film al lui Tsai, care si el are secvente aluzive homoerotice (si cu barbati, si cu femei) prin filmele lui, dar sugerate subtil, nu explicit ca in deschiderea de la Happy together.
Eu am avut o oarecare jena privind Happy together, mai bine s-o spun sincer, sper sa nu fi ofensat pe nimeni cu treaba asta.
In rest, iarasi, nu am ce sa reprosez filmului lui WKW, e un film foarte mare si trebuie luat ca atare, cu toata relatia gay din interior.

Nu o sa votez pentru niciunul.
Daca il votez pe Tsai o sa fiu acuzat de partinire pe fata, daca il votez pe WKW as vota un film bun, dar care in mod clar nu e printre WKW-urile mele preferate.A fost o lupta din categoria "nu cel mai bun film al lui Tsai" versus "nu cel mai bun film al lui WKW", sincer mie mi se par cam de valori egale din motive diferite. Egalitatea ar fi fost OK.
Se pare ca Tsai va fi cel eliminat. Nu e niciun bai. nicio suparare din partea mea, oricare dintre cei doi merge mai departe e foarte bine, ambii sunt foarte buni si foarte sus in inima mea cinefila.
Sa vedeti si "What Time Is It Over There?" al lui Tsai, merita!, e un film delicat despre singuratate si fara excese socante (mari ). Nu e Wayward cloud


Off-topic
In urmatoarele 2 saptamani stau foarte, foarte prost cu timpul liber, de abia de la inceputul lui ianuarie ma mai eliberez si mai am timp de vazut filme, asa ca mai intervin pe forum la semifinala si finala.

Last edited by varu : 18 Dec 2011 at 23:17.
varu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Dec 2011, 19:08   #6
Federico
Snob Elitist
 
Federico
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1,579
Originally Posted by Liviu-:
Desigur, la WKW nu poate fi trecut cu vedere nici soundtrack-ul si modul de filmare, intotdeauna incantatoare.


Da, si io apreciez modul asta de filmare. Dezinvolt, imprevizbil si urmand traiectorii neregultate - thetreeoflifeish... Insa e departe (pt mine, of course) de Modul De Filmare al lui Andrei.
__________________
“The goddam movies. They can ruin you. I'm not kidding.”
Federico is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 07:19.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells