Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 24 Oct 2008, 13:48   #41
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Cine, dragä, cä nu väd? :? Unde?
Iar 6 e o notä nici "demolatoare" (aia ar fi 0-4), nici "tolerantä de trecere" (comme 5), e sever-adecvatä; as crede cä un 7 ar fi mai potrivit (dar, cum nu agreez sistemele astea de notare, mä abtin).
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Oct 2008, 13:54   #42
marx
Guru

marx

Originally Posted by Pitbull:
Cine, dragä, cä nu väd? :? Unde?
fi si tu mai consecvent cu linkurile expuse kiar de tine.

Quote:
Iar 6 e o notä nici "demolatoare" (aia ar fi 0-4), nici "tolerantä de trecere" (comme 5), e sever-adecvatä; as crede cä un 7 ar fi mai potrivit (dar, cum nu agreez sistemele astea de notare, mä abtin).
dap, 7 ar fi nota potrivita, dar e posibil si un supliment de 0,5 pt ca Margi nu a distrus filmul
marx is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 24 Oct 2008, 14:12   #43
gionloc
Guru

gionloc

da, aveti dreptate, (cred ca) merita 7!
eu oscilam intre 6 si 7... si e prima data cind mentionez o nota la un film. voiam sa fie clar ca filmul nu e prost! dar putea fi ceva mai bun...

m-am oprit la 6, pina la urma, din cauza ezitarilor lui NM in a contura o imagine relevanta si articulata elegant despre o situatie generala - mizerie sociala, aci. cind cineva inghesuie toate situatiile posibile in relatie cu ceva - doar doar or fi si cele potrivite acolo, doar doar o prinde mai multi spectatori in plasa astfel intinsa, - dovedeste o pregatire conceptuala subtire (superficialitate in ceea ce priveste constructia dramatica. nu oricum e bine! in anumite feluri nu e bine, sau, ma rog, nu vei obtine mai mult decit o treaba asa si asa).

un contraexemplu e Mungiu. lui ii reuseste exemplar munca de decantare, de eliminare a resturilor care ingreuneaza naratiunea, care o destabilizeaza sau o deturneaza. daca cititi scenariul lui Occident si vedeti filmul in paralel veti intelege ce vreau sa spun.

a, uitasem: Boogie reuseste sa fie relavant si onest in tema pe care si-o asuma! in Boogie tocmai detaliile sint cele care contureaza povestea, pentru cine are nasul fin sa le simta! iar detaliile astea, nuantele, sint eliberate intr-un flux firesc al povestirii, prin intamplari naturale, nu sint subliniate grosolan, nu sint imbracate in straie tipatoare!
gionloc is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Oct 2008, 18:18   #44
sergiu puiu
Guest

sergiu puiu

Acum si voi, ba ca merita 7, ba ca merita 7,5 sau 8.
Hai sa-i dam 10 doar pentru ca este singurul elev din clasa si doamna invatatoare vrea sa abandoneze satul acum cind ceilalti copii merg la scoala in satul vecin unde au pus termopane.

Pentru un regizor cu experienta sa este un film mediocru.
Poate ca daca era filmul unui DEBUTANT merita un 7.

Era o idee buna sa semneze pe generic N.Margineanu sau MN ... si poate salutam cu totii un debut promitator. Ne faceam ca nu intelegem despre cine-i vorba.

Inteleg ca-l simpatizati pe om dar asta-i alta poveste.
sergiu puiu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 31 Oct 2008, 19:46   #45
Disciple
Guru

Disciple

Voi posta aici prima cronica scrisa de mine.E de inceput deci e lipsita de talent.

Schimb Valutar-2008
Cronica de film

Sincer sa fiu acest film m-a lasat pe ganduri dupa ce am iesit din sala cinematografului Europa.Tot drumul spre casa am fost serios fara a schita nici o expresie,nici macar un simplu zambet si nici acum nu imi dau seama de ce.Posibil sa fi intrat atat de puternic in atmosfera incat sa simt din starile lui Emil personajul principal al noului film regizat de Nicolae Margineanu.Am incercat in mintea mea sa alcatuiesc un mic top personal al celor mai expresive personaje dintr-un film romanesc post-comunist,iar Emil este printre primii trei alaturi de Luca din “Furia” si Ovidiu din “Marfa si Banii”.Stereotipul acelui personaj nesigur si furios aruncat dintr-o inocenta greseala intr-o lume murdara,violenta si nemiloasa.Si cand situatia pare sa revina la normal acest parfum plutind nederanjat de nimeni tot ce a fost construit si gandit se desface,itele se incurca,iar tu spectatorul nu poti decat sa iti pui o intrebare care cu toata simplitatea sa se lasa cu raspunsuri dureroasee Ce?
Drama lui Emil pentru ca vorbim despre o drama care sparge bariere si caractere nu te lasa cu lacrimi in ochi,dar nici indiferent ci furios,iar mai multe explicatii nu cred ca as putea sa ofer.
Recunosc ca nu am fost fan Nicolae Margineanu si singurul film regizat de dumnealui pe care l-am vazut a fost “Undeva In Est” din 1991 care mi s-a parut interesant si atat.Cineastul nu a reusit sa imi ia ochii nici cu “Binecuvantata,fii inchisoare” si nici cu “Logodnicii in America” ca sa nu mai zic de cele de dinainte de Revolutie.Dar odata cu acest film imi promit sa acord mai multa atentie acestui cineast.
Starea despre care am vorbit mai devreme este data de povestea acestui film.Emil(interpretat excelent de Cosmin Selesi) este un sudor cu un salariu de nimic ce are intretinut o sotie(ascultatoare,iubitoare si supusa) si un baietel(istet si afectuos).Toate par sa mearga groaznic cand fabrica la care lucra Emil se inchide,muncitorii intra in greva la care participa si eroul de unde iese sifonat(a se citi plin de sange) si cu coada intre picioare.Cand necazurile par a nu mai avea iesire cei doi soti gasesc o solutie:sa vanda tot ce au si sa plece in Australia cu copilul si inceapa acolo o noua viata.Zis si facut.Apartamentul vandut la fel ca si masina plus mutatie acasa la parintii sotiei pana la obtinerea actelor necesare plecarii peste granita.Cuplul suporta cu stoicism reactiile socrului nervos(un Valentin Uritescu cu aparitii de scurta durata,dar savuroase) care nu are puterea sa le inteleaga suferintele.Trecand peste toate acestea urmeaza un pas foarte important:Emil trebuie sa plece la Bucuresti pentru a obtine actele necesare.Nimic mai greu.Ajuns acolo este informat ca trebuie sa schimbe leii(205 milioane lei vechi) in dolari pentru a achita costurile necesare.Ajuns la banca cu pricina Emil observa un tip care oferea un curs mai bune si naiv isi doreste sa schimbe lei in acest fel.
Dar tipul ii schimba leii cu niste dolari falsi(a se citi ziare) si il lasa balta invins si umilit.Scena numararii pseudo-banilor si expresia lui Emil acumulata cu o teama nebuna este antologica.In acel moment totul pare naruit din varii motive:ia-l pe escorc de unde nu-I,politia nu ii poate oferi decat o desantata ignorant plus cum sa se scoata in fata nevestei cea plina de speranta.Emil pare sa nu inteleaga de ce tocmai este pus la o asa grea incercare,dar soarta i-o scoate in drum pe Lili(excelenta aparitie) o prostituata basarabeanca,haioasa,frumoasa gfoc si cu veleitati de studenta la Drept.Aceasta va incerca sa il ajute pe furiosul Emil sa treaca peste momentul greu.Dar cum am spus furiosul Emil vrea cu orice pret sa isi recupereze banii si reuseste sa dea de urma escrocului pe care il surprinde in proprie locuinta si il ucide necastigand nimic decat o servieta cu banii falsi si o crima pe constiinta.
Emil devine meschin mintindu-si familia ca a gasit o oferta excelenta de munca in Germania si ca mai dureaza timp pana vine si plecarea in Australia.Desi nu este drept Emil devine la randul sau un escroc ieftin,dar pe de o parte gesturile sale pot fi intelese.Pentru el familia este mai presus de orice si pentru aceasta accepta compromisuri:aventura cu Lili,escrocheriile.
Dar Emil incet incet se schimba devenind un om rece si calculat opus lui Emil de la inceputul filmului.Acesta scorneste planuri dupa planuri pentru a-si duce familia catre o viata mai buna.Si cand totul pare perfect si iti doresti sa vezi acea familie cum isi lucreaza pamantul in tihna Emil trebuie sa plateasca pentru toate greselile sale.
Nu se poate dezobisnui de viata de escroc si isi pierde in mod tragic familia,dar intr-un mod care doare chiar si pe spectatorul din sala.
Rolul lui Emil ii vine ca o manusa lui Cosmin Selesi(cine isi mai aduce aminte de rolul sau din”Bucuresti-Wien 8:15 stie la ce ma refer).Nu ma gandesc ca un alt actor l-ar fi putut inlocui.Jocul actoricesc este foarte bun si asta din partea tuturor actorilor prezenti in film aceasta este opinia mea cel putin.Desi nu ma asteptam decat la un film mediocru “Schimb Valutar” este un film bun care m-a pus pe ganduri,mi-a oferit sentimentul de amaraciune pe care poate si-l propune.Eu asa m-am simtit.
Drumea Bogdan
Disciple is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 31 Oct 2008, 20:04   #46
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Bogdane dragä, despre cronica ta se poate spune cä e lipsitä de experientä, nu de "talent" - care e un dat nativ; cine nu-l are, în veci nu-l va gäsi, iar cine-l are, poate si trebuie sä si-l cultive, învätând si mai ales practicând. Deocamdatä nu-mi pot da seama dacä ai sau nu ceea ce s-ar putea numi "talent de critic", dar observ semne promitätoare, care dau sperante de viitor. Pari sä descifrezi corect filmul, si sä-ti gândesti logic si coerent demersul analitic. Toate imperfectiunile pe care le-am remarcat sunt formale, revendicându-se de la lipsa de experientä - se pot remedia usor, în timp.
Dacä vrei sä te formezi ca analist de film, putem discuta în detaliu, pe text.
Old 01 Nov 2008, 08:35   #47
Disciple
Guru

Disciple

Multam pentru aprecieri si putem discuta in detaliu,dar nu cred ca aici este locul potrivit
Disciple is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 01 Nov 2008, 20:49   #48
Proletar
Guru

Proletar

Schimb valutar a luat menþiune la Festivalul de la Montpellier.

http://www.cinemed.tm.fr/newsletter/...ewsletter.html
Old 09 Jun 2009, 23:44   #49
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

For whoever wants it, se pare cä se gäseste pe-aici, pe undeva:
http://romania-inedit.3xforum.ro/top...lme_Romanesti/

Last edited by Pitbull : 10 Jun 2009 at 10:49.
Old 13 Feb 2010, 00:10   #50
keepwalking
Guru

keepwalking

l-am vazut acum.
deloc rau.
bun si scenariul lui Tudor Voican.
mea culpa pentru diverse critici mai vechi la adresa lui.
keepwalking is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules