Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 11 Nov 2009, 10:10   #21
civica65
Senior
 
civica65
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 112
Marele actor Gheorghe Dinică, geniul histrionic care ne-a făcut să râdem în hohote de-a lungul timpului prin replici de neuitat, ne face acum să plângem. Artistul, în vârstă de 75 de ani, s-a stins din viaţă ieri, la prânz, în urma unui stop cardiac, după 20 de zile de spitalizare. Dinică făcuse o adevărată pasiune pentru partiturile negative, de deberdei şi de escroci.

Cu privirea laser şi vocea şuierătoare, el putea fi „o lichea grotescă sau rafinată, un intrigant diabolic şi terifiant, dar tot aşa de bine poate fi un om simplu, generos şi simpatic, un naiv romantic”, cum îl descrie Constantin Paraschivescu, în cartea „Histrion de cursă lungă”.

În ultima vreme, Dinică a suferit şi de Alzheimer, înfruntând o altă „moarte”, cumplită pentru un actor: uitarea.

Starea i s-a agravat după operaţie

Actorul fusese operat laparoscopic, la vezuica biliară, cu o seară în urmă, intervenţie care a durat câteva ore şi prin care medicii urmăreau să-i prelungească viaţa.

Lucrurile nu au decurs însă aşa cum sperau: în urma intervenţiei, starea pacientului s-a agravat. „I s-a scos vezica biliară, care era un focar de infecţie. Exista riscul să facă peritonită, aşa că se impunea o intervenţie. Operaţia a decurs bine, dar postoperator a necesitat măsuri de terapie intensivă”, ne-a declarat, ieri, un medic din spitalul Floreasca.

Spre prânz, starea actorului s-a agravat, iar inima, deja slăbită, i-a cedat. Actorul nu a mai răspuns la manevrele de resuscitare, iar, în final, medicii l-au deconectat de la aparate.

Specialiştii care l-au îngrijit erau pesimişti şi anunţaseră încă de dimineaţă că situaţia era extrem de gravă.

„Cu toate eforturile depuse, starea pacientului este cu adevărat critică. Prognosticul este rezervat pe termen scurt”, spuneau medicii dimineaţa, în jurul orei 10.00.

Nelu Ploieşteanu: „Sunt distrus”

Soţia maestrului Dinică, Gabriela Georgeta, i-a fost alături toată noaptea, iar după-amiază, primul care a venit la spital pentru a-i transmite condoleanţe a fost interpretul de muzică lăutărească Nelu Ploieşteanu, unul dintre prietenii apropiaţi ai actorului.

„Sunt distrus şi, oricum, sunt prea mic ca să-l caracterizez pe Dinică. Am fost prieteni buni, ne-am distrat şi am cântat împreună.. «Sunt vagabondul vieţii mele». Era o melodie pe care o îndrăgeam amândoi foarte tare”, a povestit acesta şi a început să fredoneze câteva dintre versurile melodiei chiar în faţa spitalului: „Am fost şi prinţ şi cerşetor/Un trădător, un om cinstit/Numai cu viaţa de actor/Eu niciodată n-am glumit”.

Gheorghe Dinică a fost adus, în stare gravă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca în urmă cu 20 de zile, mai exact joi, pe 22 octombrie. Actorul solicitase un prim consult la Spitalul Elias din Capitală, dar, pentru că situaţia era extrem de gravă, specialiştii de acolo l-au trimis la Floreasca.

Nu s-a plâns de nimic

Până miercuri, actorul fusese prezent la studiourile de la Buftea, filmând pentru serialul „Aniela”, unde i-a avut alături pe actorii Dana Dembinski, Marin Moraru şi Dan Condurache.

Partenera sa de serial, Dana Dembinski, spunea că actorul a fost bine până miercuri (n.r. - 21 octombrie) şi că starea lui s-a agravat brusc. „Nu s-a plâns niciodată de nimic. Râdea, glumea, era vesel. Noi am crezut că era o formă uşoară de răceală. Dacă suferea de ceva, e clar că a dus boala pe picioare”, a povestit actriţa.

Problemele au început cu o infecţie la plămânul stâng

În primă fază, actorul a avut o infecţie la plămânul stâng, care apoi i s-a extins şi la cel drept. Până să ajungă la Spitalul Floreasca şi să fie trecut pe antibiotice, actorul făcuse febră peste 40 de grade Celsius.

Diagnosticul pus de medicii de la Urgenţă, la internare, a fost de „bronhopneumonie severă şi infecţie generalizată în corp”. Timp de patru zile, doctorii i-au făcut teste minuţioase pentru a afla cauza infecţiei care se răspândise în corp.

„Din păcate, trebuie să mai aşteptăm puţin până când vor veni şi elementele de detaliu”, declara atunci profesorul Mircea Beuran, care l-a îngrijit. În ajutorul
medicilor de la Urgenţă a venit şi medicul Adrian Streinu- Cercel, de la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

Pe 27 ocotmbrie, a venit şi un diagnostic mai exact: infecţie cu stafilococ auriu şi candida
. A fost momentul în care medicii l-au putut trece pe actor pe „terapie ţintită”, însă starea sa tot nu s-a ameliorat.

„Facem tot posibilul să-i fie mai bine”, explica medicul Mircea Beuran.

Veştile nu erau însă deloc bune. Doar tratamentele cu doze mari de medicamente şi aparatele l-au mai putut ţine, o vreme, alături de noi. ANI DE

SUFERINŢĂ

Actorul se trata de mai mulţi ani de afecţiuni cronice

Potrivit unor surse medicale, actorul se trata de mai mulţi ani de afecţiuni cronice, inclusiv de maladia Alzheimer, o tulburare gravă a memoriei, dar care, în cazul său, nu era într-un stadiu foarte avansat.

Puţinii care ştiau de suferinţele maestrului Dinică au preferat să păstreze discreţia şi să-i ofere actorului tot sprijinul. Din această cauză, în ultima vreme, actorul se ţinea departe de scenă şi prefera să joace în serialele din televiziune. În spectacolele în care mai apărea, i se suflau replicile în căşti, şi publicul nu era conştient de problemele de memorie ale actorului.

Cu imunitatea la pământ

Aceste afecţiuni cronice, dar şi vârsta înaintată i-au slăbit organismul
şi i-au prăbuşit în cele din urmă imunitatea. Acesta a fost şi motivul pentru care nu a reuşit să lupte cu bronhopneumonia severă şi complicată, cu care medicii l-au diagnosticat.

„A primit cele mai bune tratamente
. Nicăieri în lume nu s-ar fi recuperat. Infecţia generalizată, care i se extinsese de la plămâni şi la rinichi şi la creier, şi la celalalte organe interne, i-a făcut supravieţuirea imposibilă”, ne-a declarat unul dintre medicii care l-au îngrijit pe actor.

Încă din 2006, actorul se simţea „prea slăbit”. Din acest motiv, el a şi refuzat rolul lui Mefisto, din spectacolul „Faust” al lui Silviu Purcărete, montat la Sibiu. „Pentru mine e prea târziu”, i-a spus el pe atunci regizorului, care îşi dorea un spectacol triumfal.

Fumător înrăit

Problemele cu plămânii i se trăgeau de pe vremea când era fumător înrăit. Actorul a fumat mai bine de 30 de ani, dar renunţase la viciu în urmă cu 18 ani, după cum s-a destăinuit în cartea „Un actor pentru eternitate”.

„Fumam foarte mult, dormeam cu ţigara pe piept. Puneam pachetul de ţigări pe masă şi nu mă atingeam de el. De ce să le ascund? Trebuia să am voinţă. Fumam ţigări Papastratos. Dacă vezi pachetul şi nu te atingi de el este lecţia cea mai puternică de voinţă”, spune actorul. Infecţia la plămâni i-a distrus şi celelalte organe interne, inclusiv rinichii şi inima, care într-un final au cedat.

„GIGI TRĂIEŞTE, ESTE MARE, ESTE ADEVĂRAT!”

„Cel care ne-a făcut să râdem cu lacrimi ne face acum să plângem în hohote”

Simona Chiţan

Colegii de breaslă ai maestrului Dinică au rămas muţi de durere la aflarea veştii. „O parte din mine a murit” şi „am rămas cu jumătate de inimă”, au declarat bunii săi prieteni Marin Moraru şi, respectiv, Mircea Albulescu, colegi ai actorului, de la Teatrul Naţional. Alexandru Darie, fiul lui Iurie Darie, spune că a crescut pe genunchii actorului.

„Rămân amintiri de neuitat”, a povestit Alexandru Darie, director al Teatrului Bulandra, unde Dinică a jucat între 1968 şi 1971, în rolurile nepotul lui Rameau, în spectacolul după piesa lui Diderot, regizată de David Esrig, şi pe Robespierre - în „Moartea lui Danton”, de Georg Büchner, în regia lui Liviu Ciulei.

„Maestrul Dinică face parte din generaţia care a înfiinţat în 1961 Teatrul de Comedie. Modernitatea expresiei sale artistice, legătura directă cu esenţa personajelor, figura sa cioplită în lemn de esenţă tare nu vor fi niciodată uitate”, a subliniat George Mihăiţă, director al Teatrului de Comedie.

„Toţi cei care am fost pe scenă sau pe platoul de filmare cu el am pierdut câte o parte din noi. E greu să mai fim ce am fost, fără el. Eu nu consider că Gheorghe Dinică a murit. Nu a murit, atâta timp cât există în inimile spectatorilor săi”, a explicat Albulescu.

„Nu pot spune decât că este o pierdere incomensurabilă pentru teatrul şi filmul românesc şi mă rog ca Dumnezeu să-l odihnească în pace”, a subliniat Victor Rebengiuc.

„Pentru mine încă e viu”

„Pentru mine încă e viu”, a declarat, de asemenea, Mircea Diaconu. „Ştiam situaţia critică în care se află de atâtea zile, dar am sperat, până în ultima clipă, într-o minune. Nu vreau să mă obişnuiesc cu ideea că a murit”, a spus Mircea Diaconu.

„Dumnezeu să-l ierte! Am pierdut un mare actor, am mai pierdut un mare Om. Aşteptăm să vedem cine urmează”, a declarat, pentru EVZ, plângând, actorul Mitică Popescu.

Draga Olteanu-Matei afirmă că Dinică a fost actorul cu care a jucat cele mai multe roluri în cinematografie. „A fost unul dintre cei mai apropiaţi prieteni, un actor imens. N-a murit pentru mine, atât timp cât voi trăi. Gigi trăieşte, este mare, este adevărat! Toţi trebuie să trecem prin încercarea asta. Dar cu speranţa că ne putem întâlni dincolo ”, a declarat Draga Olteanu-Matei.

„Instituţia Gheorghe Dinică”

Gheorghe Dinică a fost un actor de comedie inconfundabil, un adevărat geniu comic şi histrionic, care va rămâne citat pentru totdeauna pentru celebrele lui replici din film. „Sunt foarte trist. A mai dispărut un zâmbet. Era ca un sculptor în zăpadă.

Genialitatea pe care a avut-o ne face să vorbim despre instituţia Gheorghe Dinică. Ne-a făcut să râdem cu lacrimi, n-am crezut niciodată că el o să ne facă vreodată să plângem în hohote”, a spus George Ivaşcu.

Ion Caramitru şi colegii de la Teatrul Naţional Bucureşti şi-au exprimat, de asemenea, regretul faţă de moartea lui Gheorghe Dinică, actor de excepţie, distins pentru numeroase roluri interpretate pe scenă, pe marele şi pe micul ecran.

„Vestea dispariţiei marelui actor de teatru şi film, a marelui om Gheorghe Dinică, bunul nostru coleg, ne copleşeşte. A fost... şi va fi! Dumnezeu să-l odihnească în pace alături de toti prietenii lui, acolo sus, între îngeri!”, a subliniat Caramiru.

„El nu este repetabil”

Gheorghe Dinică a fost unic, nu va putea fi înlocuit, spun, la unison, toţi colegii. „Sunt consternat. Sunt şocat. Aşa a fost să fie. Gheorghe Dinică nu este repetabil”, a declarat Florin Zamfirescu. „Nu simt decât durere şi lacrimi. Mă rog lui Dumnezeu pentru el. Am atâta durere că nu îmi găsesc cuvinte.

Este o pierdere imensă! Nimic şi nimeni nu va putea să ocupe golul pe care l-a lăsat dispariţia lui Dinică”, a subliniat Florina Cercel, colegă de la Teatrul Naţional şi din serialele de pe Acasă TV.

„Nu pot să cred. Era plin de haz, avea atâta umor, era nemaipomenit. Excepţional actor şi prieten. Sunt într-o stare îngrozitoare. Astăzi plâng, dar mâine îl voi aplauda din nou”, a adăugat Florin Piersic.

„Ultima oară ne-am văzut acasă la Gigi Dinică. Sunt convins că mă aude. A mai dispărut un mare spirit. Îmi pare nespus de rău, ne vom întâlni din nou dincolo”, a spus Dorel Vişan. Pentru Alexandru Arşinel, Dinică a fost actorul pe care l-a iubit cel mai mult. „A dispărut poate cel mai mare actor al teatrului românesc, un actor unic. Sunt plin de amărăciune”, a remarcat Arşinel.

Mesaj de condoleanţe de la preşedintele Băsescu

Răzvan Theodorescu consideră că Dinică a fost un actor uriaş. „A înnobilat teatrul românesc. Am sperat că totuşi Dumneazeu va face o minune. Nu mai este printre noi, dar este printre cei mari, acolo sus”, a declarat Theodorescu.

Preşedintele Traian Băsescu, a transmis un mesaj de condoleanţe: „Marele actor Gheorghe Dinică rămâne în amintirea noastră, a celor care l-am admirat şi l-am iubit, un simbol al teatrului şi filmului românesc. Gheorghe Dinică ne-a cucerit prin farmecul şi talentul său, prin eleganţa, vitalitatea şi înalta măiestrie a interpretărilor sale, pe scenă şi pe marile ecrane!”.

FUNERALII

Înmormântat cu onoruri militare

Trupul neînsufleţit al actorului va fi ridicat în această dimineaţă de la morga Spitalului Floreasca şi va fi depus la o biserică din Capitală, care, aseară, încă nu era stabilită. De o ficialităţile şi costurile de înmormântare se va ocupa trustul Media Pro, unde actorul a jucat în ultimii ani, în câteva seriale pentru postul Acasă TV.

Vineri dimineaţă, actorul va fi adus la Teatrul Naţional din Bucureşti. „Nu ştim exact cum vor decurge lucrurile, dar cel mai probabil actorul va fi înmormântat vineri”, a declarat Ion Caramitru, director al Teatrului Naţional.

Potrivit reprezentanţilor Media Pro, înmormântarea va avea loc la Bellu, cel mai probabil, la ora 14.00. „Încă stabilim detaliile privind locul în care îl vom depune. Vă vom anunţa când ne vom pune de acord cu toate instituţiile statului. Înmormântarea se va face cu onoruri militare”, a declarat Maria Apostol, din partea trustului Media Pro.

Maestrul va fi înhumat pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu, autorităţile locale începând procedurile în acest sens. Actorii Marga Barbu, Colea Răutu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Adrian Pintea au fost înmormântaţi, în ultimii ani, pe această alee. Totodată, o alee din cimitir va purta numele marelui actor Gheorghe Dinică.

„Pentru că vorbim despre una dintre cele mai importante personalităţi ale vieţii culturale româneşti, dar şi despre un om drag nouă, tuturor, ne-am gândit ca o alee principală din Cimitirul Bellu să poarte numele său”, a spus Bogdan Tănase, directorul Administraţiei Cimitirelor.
civica65 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 11 Nov 2009, 20:50   #22
corinka
Dancer in the Dark
 
corinka
 
Join Date: Jun 2004
Location: Phántasien
Posts: 3,135
Gheorghe Dinica la TVR Cultural, acum. Garantat 100 % in reluare.
__________________
They say it's the last song.
They don't know us, you see.
It's only the last song if we let it be.
corinka is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Nov 2009, 10:20   #23
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Câteva stiri:
http://www.google.com/hostednews/ap/...xVgpgD9BSQ0I04
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Nov 2009, 13:43   #24
Gloria
Super Moderator
 
Gloria
 
Join Date: Sep 2006
Posts: 1,342
Imi mentin parerea ca a fost o asociere total neavenita.
__________________
I am not lucky, I am good...

Last edited by Gloria : 13 Nov 2009 at 14:04.
Gloria is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Nov 2009, 15:36   #25
Avalhon
Veteran
 
Avalhon
 
Join Date: Jun 2009
Posts: 225
Ce ciudat, niciodata nu m-am gandit ca Dinica va muri. Suna stupid, dar asa a fost. Dumnezeu sa-l odhineasca.! Mereu voi simti ca unii oameni trebuie sa traiasca vesnic.
Avalhon is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Nov 2009, 15:40   #26
keepwalking
Guru
 
keepwalking
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 2,598
@mistah j

Un actor mare joaca orice. Poate fi si print, si cersetor. De aia e actor.
Uneori, trebuie sa privim actoria si ca pe o meserie.
keepwalking is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Nov 2009, 15:58   #27
Judex
Banned
 
Judex
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5,986
Actoria ESTE o meserie. Ca si regia, de altfel.
Judex is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Nov 2009, 16:05   #28
civica65
Senior
 
civica65
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 112
Actoria este în primul rând o artă, dar EVIDENT că reprezintă totodată şi o meserie. Nu este de condamnat niciun actor care decide să câştige un ban în plus jucând în telenovele. Atât Aurică Fieraru, cât şi generalul Vulturesco l-au apropiat mult pe Dinică şi de generaţia tânără, ceea ce nu poate fi decât un lucru pozitiv.

Din câte am citit şi eu, am înţeles că domnului Dinică îi era din ce în ce mai greu să joace teatru. Aşa că filmul rămânea singura sa posibilitate de a rămâne în continuare alături de public. După mine, alegerea sa de a juca în telenovele seamănă cu motivaţia Aristizzei Romanescu de se lăsa filmată de tânărul Grig, în "Restul e tăcere".

A da pur şi simplu verdicte gen "prostituţie" mi se pare un mod extrem de simplist de a gândi.
civica65 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Nov 2009, 16:41   #29
Judex
Banned
 
Judex
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5,986
Actoria este o meserie. Si mai termina cu prostiile, civico!
Judex is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 13 Nov 2009, 22:12   #31
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Asa e, Frusino. Am fost acolo - dar am tuned out mahalagismele, ca sä nu-mi tulbure piosenia. Totusi, n-a fost usor. Spectacolul acestui "voyeurism macabru", cum bine zice ziarista, e greu de ignorat.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 16 Nov 2009, 18:41   #32
ooo333
Guru
 
ooo333
 
Join Date: Apr 2009
Posts: 473
dumnezeu sa-l ierte !
ooo333 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 08:03.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells