Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 10 Nov 2002, 00:30   #1
ricutza
Babyface Killer
 
ricutza
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 2,221
Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
am fost zilele trecute la Festivalul Filmului Documentar de la Elvira Popescu, si cu aceasta ocazie am aflat lucrui foarte interesante despre modul in care este tratat acest gen de film in Romania.

am ajuns la trista concluzie ca nu stiu ce inseamana un film documentar si vreau sa-mi spuneti unde gresesc.

din ce stiu eu de la Discovery documentarele urmaresc anumite lucruri:
1.sa prezinte o tema interesanta sau o problema controversata sau un aspect mai putin cunoscut al unui fapt...
sa spunem ca la acest capitol stam bine...am vazut documentare despre:ultimii papusari, Iva Dugan si obiceiul Caloianului.

2.sa prezinte cat mai multe informatii despre acest subiectul ales.
pot rezuma in mai putin de 30 de cuvinte informatiile pe care le-am dobandit in urma vizionarii documentarului despre Caloian.

3. sa prezinte imagini sau inregistrari care sa dovedeasca ideea sustinuta.
lucrul asta chiar s-a inatamplat!

4.sa prezinte mai multe perspective aspupra problemei, sa nu pretinda ca s-a spus tot ce s-a putut spune despre subiectul respectiv.
ideea asta a lipsit cu desavarsire.in afara de filmul despre Iva Dugan care dupa parerea mea a fost singurul documentar, restul au fost filme cu final inchis, rigide, reci...nu mi-au trezit absolut deloc interesul despre tema tratata. ma gandeam ca de multe ori cand ma uit peste programele de la televizor, vad o imagine si raman pe Discovery si nu ma mai mut de acolo...chestia asta nu s-ar intampla nici intr-o mie de ani daca ar fi un documentar romanesc.

5.sa nu apara simboluri, metafore sau orice alte lucruri care tin de subiectivitatea specatorului.
am spus intr-adeavr ca subiectul trebuie sa raman deschis, dar cel care urmareste documentarul trebuie sa aiba foarte clar in minte despre ce se discuta. nu ar trebui sa existe dubii.la noi se exprima idei sofisticate, pline de simboluri, prea putin argumentate.fiecare intelege ce poate!

Sa va mai spun si ca unul dintre documentare a fost narat pornind de la apartamentul regizorului, "un mic" muzeu. Sau ca naratoarea lauda pe fata regizorul si imporatanta sa in cinematografia romaneasca desi documentarul era despre ultimii papusari.

Si ca fapt divers persoanei care tinea discursul de prezentare a documentarelor, i-a sunat telefonul in mijlocul cuvantarii.
ricutza is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 12 Nov 2002, 16:02   #2
Master
Novice
 
Master
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 11
Ca sa confirm spusele tale am sa-ti dau un exemplu concret si anume: am aflat de curand ca in urma cu an, a fost organizata o expeditie romano-franceza avand ca scop realizarea unui serial documentar despre civilizatiile disparute din America de Sud.
Veti spune, asa, si? Ceea ce m-a impresionat cel mai tare a fost faptul ca expeditia a ajuns pana pe Insula Pastelui. Deci, un grup de romani realizeaza in premiera un film documentar pe locul cel mai indepartat de pe planeta, loc care continua pana si in zilele noastre sa fascineze omenirea si nimeni nu stie nimic de un asemenea eveniment cultural unic. Asa ca nu ma mai mira faptul ca suna telefonul celular!
Master is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 14 Nov 2002, 15:20   #3
Master
Novice
 
Master
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 11
Ricutza draga,

Ai lansat un subiect dar care se pare ca nu intereseaza pe nimeni ci doar pe mine.
Ti-am pus o intrebare la care nu mi-ai raspuns, in schimb, prietenii tai continua interminabila mahala pe alt subiect.
Banuiesc ca nu te surprinde, nu-i asa?
Master is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 15 Nov 2002, 23:48   #4
ricutza
Babyface Killer
 
ricutza
 
Join Date: Feb 2002
Posts: 2,221
Send a message via ICQ to ricutza Send a message via MSN to ricutza Send a message via Yahoo to ricutza
asa cum am raspuns si acolo, nu stiu nimic depre filmul despre care vorbesti tu!
imi pare rau ca nu ti-am raspuns mai repede dar timp de scris am numai la sfarsitul saptamanii. in rest ma uit destul de rapid peste ce se scrie. poate ar trebui totusi sa-ti revizuiesti atitudinea fata de lumea de aici.

mi-am dat seama ca stiu foarte putine si despre documentare in general nu numai despre cele romanesti. de exemplu in strainatate exista documentare care ruleaza pe ecrane sau toate sunt destinate televiziunii? si in Romania unde se mai pot vedea docimentare in afara de festivaluri...de ce nu apar nici macar la televizor?
ricutza is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Apr 2003, 15:37   #5
catallin
Veteran
 
catallin
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 298
Documentar ar trebui sa insemne in primul rand ADEVAR.
Adevarul e ca subiectul nu intereseaza pe mai bine.
Felicitari voua si mai ales Ricutzei prntru prospetimea pe care o aratati fata de fenomen.
Din momentul in care in cinematografia rom a intrat economicul a fost puternic lovit si obiectivul numit documentar.
Unul din ultimii mohicani autentici ai documentarului romanesc se numeste Alexandru Solomon si se serveste in special in festivaluiri. Restul sunt pe cale d e deisparitie sa au fost iremediabil transformati. A se vedea interventia la capitolul Sergiulica Nicolaescu.
Sper sa mai descopere cineva mesajulasta. Scuze pentru greselile abundente. face parte din stil.
catallin is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 May 2003, 09:08   #6
Ambra Blu
Banned
 
Ambra Blu
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bucuresti
Posts: 3,292
Filme documentare, dintre care unele se gresesc, si sint chiar bune, am vazut la Festivalul de Film Antropologic de la Sibiu, supervizat de ASTRA. Si, oricum, si Sergiu Nicolaescu o sa mai faca un documentar, "Afganistan". Oricum, eu ma saturasem de Hossu Longin si memorialele ei dureroase. Pina sa ajunga romanii sa faca documentare ca pe Discovery Channel o sa mai curga multe ore pe riul Thames, in jos. Sau asta era BBC si documentarele lui cu manastiri moldovenesti?
Ambra Blu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 May 2003, 09:27   #7
catallin
Veteran
 
catallin
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 298
In momentul de fata, docum rom se cauta pe el insusi.
In lume, formatele de doc sunt de 45 de minute si de peste o ora durata.
La noi, au ramas la lungimea de 10-20 de minute care era dictata de "jurnal" - filmul din deschiderea proiectiei de lla cinematograf. Shia facea mii dee astfel de filme unele de actiualitti, altele mai artisticoide.
Acum, formatul de scurt metraj 10-20 nu mai are cautare pentru ca nu mai poate fi destribuit. Daca ar fi reintrodus spatiul pentru JURNAL la cinematografe, s-ar pierde un spectacol de lung-metraj pe zi, chestie cu care distribuitorii nusunt de acord pentru ca ar pierde banu'.
Asa ca trebuie trecut si la noi la formatul lung care sa fie distribuit mai ales in televiziuni. De asta tipa si tinerii cineasti cu protestul asta nou la Nico. Dar ai cu cine sa te intelegi ? TVR nu vrea sa cedeze monopolul filmului de actualitati - chiar daca ei fac doar genul inferior reportaj - pentru ca aici e vorba de influenta politica. Vechea discutie : DOCUMENTAR = ADEVAR. Si cum o sa-i lasi pe adversari sa spuna adevarul? Esti nebun? :cry:
catallin is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 May 2003, 09:30   #8
Ambra Blu
Banned
 
Ambra Blu
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bucuresti
Posts: 3,292
Ba, nici o televiziune romaneasca nu da bani pe documentare de 45 de minute. Crezi ca in strainatate lucrurile stau mai bine? Gindeste-te, totusi, ca 45 de minute inseamna un scurt metraj (unul mediu, dupa altii) si ca este un format destul de dificil de vindut.
Ambra Blu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 May 2003, 09:36   #9
catallin
Veteran
 
catallin
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 298
42 sau 45 de minute este un ormat omologat de TV care permite vanzarea unui pachet de publicitate - lucru vital pentru TV. Din punctu asta de vedere nici o problema. Afara insa filmul nu este produs de televiziune ci de un studio de film . In cel mai rau caz de un departament special al televiziunii, o casa de film documentar a televiziounii - entitate separata de structura redactionala de emisie a postului. La noi, TVR CINEMA si altele sint de fapt niste pacaleli patentate.
Zau!
catallin is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 May 2003, 09:47   #10
Ambra Blu
Banned
 
Ambra Blu
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bucuresti
Posts: 3,292
Ba, BBC si produce/ realizeaza filme, nu numai le cumpara. Vezi cazul unui film artistic, si nu documentar, "Hamlet, produs in 1980, in care joaca Derek Jacobi si
Claire Bloom. Pot sa jongleze si cu acele meta-documentaries, ca in cazul Best of Both Worlds, atit o poveste de dragoste cit si o analiza spectrala italiana (Bologna). Ce ziceam io ca e greu sa vinzi un film de 45 de minute tocmai din cauza marketingului si a calupurilor publicitare. Daca cineva difuzeaza un documentar de 45 de minute si nu un lung metraj de 1,30, crezi ca isi mai bate cineva capul cu counter programming?
Ambra Blu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 May 2003, 12:18   #11
Amyd
Guru
 
Amyd
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 429
BBC e un caz special, din cauza felului cum e gandit conglomeratul. In ultimul timp sunt ceva mai deschisi la colaborari cu producatori independenti. Iar faptul ca finanteaza integral productia nu inseamna ca o si face in-house, ci sub-contracteaza case de productie/regizor/etc. externi.

Dar si in cazul celor de la Discovery, modul de lucru preferat e co-productia, pentru ca doresc sa aiba control asupra ei. Daca mergi la ei cu pachetul facut de-a gata de tine independent, primesti preturi execrabile, care nu prea iti acopera nici macar costurile de productie. In schimb, daca participi la pitch, ii lasi sa aiba input la dezvoltarea conceptului si sa cofinanteze, iesi mai rentabil. Altfel, pentru cumpararea in avans a drepturilor exclusive de pay-TV/free-TV nu ofera mai mult de €10.000 per ora, ceea ce e mult prea putin pentru a finanta o productie serioasa (si in plus au o limita anuala destul de mica pentru astfel de cumparaturi).

Cele mai multe documentare au 52 de minute pentru Discovery, iar cele care sunt gandite in serie sunt de 26 de minute, cu minim in jur de 5 episoade. Dar se pot negocia in functie de interes si formate de 90 de minute, 47 si 30. BBC are mai multe canale, fiecare cu specificul lui, dar merg si ei mai mult pe varianta de 50-55 minute, cu exceptia BBC World & co, care prefera formatul de 24-25 de minute.

Salutari,
Andrei
Amyd is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 May 2003, 13:38   #12
Ambra Blu
Banned
 
Ambra Blu
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bucuresti
Posts: 3,292
Stiam de prin ianuarie de festivalul de film documentar "Visions du Reel" din Nyon, Elvetia. Primeau in special filme de amatori sau studentesti, short, medium-length si long films. Am vazut acum o cronica recenta a festivalului respectiv, considerat unul dintre cele mai importante in Europa, nu numai pentru faptul ca le permite autorilor europeni de documentare sa isi arate lucrarile, ca aveau o audienta de 20 000 de oameni dar ca au si sectiunea, cea mai importanta, de "Market Films" unde, natural, televiziunile cumpara dreptul de difuzare al filmelor premiate. E drept ca mai peste tot unde au loc festivaluri se instimpla la fel, insa in Elvetia se acorda un interes sporit documentarelor de lung-metraj (depasind o ora). Funny thing: dintre premiatii de anii trecuti au fost Donatello si Fosco Dubini cu un film despre greu incadrabilul Thomas Pynchon ("A Journey into the Mind of Thomas P."), autorul greu digerabilului "V". Greu digerabila, ca e de cacat si cine mai vrea in ziua de azi sa manince, leave alone digere, cacat? (considerati insertia asta un exemplu de show off with how well read I am and whatta fantastic, legendary yet alive figure I am; now tell me who else read Pynchon 8); I bet none)

PS Marele premiu, "Grand Prix UBS", nu a depasit 8500 de coco. La banii astia, intrebarea retorica e, din nou, a quoi bon?
Ambra Blu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 05 May 2003, 17:05   #13
catallin
Veteran
 
catallin
 
Join Date: Oct 2002
Posts: 298
E drept, documentarul merge cam prost peste tot in ilume comparabil cu ce a fost odata. In Ioropa au fost infiintate mai multe organizatii sau retele de sprijin a documentarului dar rezultatele nu sunt prea grozave. Desi primesc sprijin financiar de la UE. :roll: Nu m-as lansa in speculatii dar ceva scartaie la capitolul vanzari interes si profitabilitate. Chiar festivalul asta de la Nyon acum cativa ani era ceva mai putin cunoscut (nuchiar obscur, departe) depasit fiind de Paris si Amsterdam dar premiile erau ceva mai mari - pe la 10.000 pe acolo. Decontau oricum toti banutii pentru participanti. Acum e notoru dar vad ca scazut malaiul. Sa devina documentarul, asa, o rara ciudatenie ?! Habat n-am.
catallin is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 06 May 2003, 12:06   #14
Ambra Blu
Banned
 
Ambra Blu
 
Join Date: Mar 2002
Location: Bucuresti
Posts: 3,292
Romanii ie ieuropeni pana la capat. Dacit sa cedeaza, mai bine ei moare, da' nu-ngenuncheaza. Citii in programu' festivalului filmului european ca o sa fie si un documentar produs in Spania, de 125 de minute, despre construirea unui bloc in cartierul chinezesc din Barcelona. Filmul e regizat de Jose Luis Guerin.
Ambra Blu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 25 Oct 2003, 13:13   #15
Sergiu Nicolaescu
Junior
 
Sergiu Nicolaescu
 
Join Date: Jun 2003
Location: cnc
Posts: 58
Cateva mostre din acest gen mult indagit de spectatorii romani vor putea fi vazute la Cinema Union in cadrul prestigiaseor Zile ale Filmului Romanesc
Sergiu Nicolaescu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Oct 2003, 12:11   #16
SadSpot
Junior
 
SadSpot
 
Join Date: Jul 2003
Location: Siria
Posts: 53
Am vazut astazi Omul cu o mie de ochi al lui Alex Solomon le Zilele Filmului Romanesc, la Union. De ce nu se dau astfel de filme documentare la televizor? Mi s-a parut superb. Niste imagini trasnitoare ca ziceai ca esti la Discovery si un subiect care devenea foarte interesant datorita regizoruluii cand putea farte bine sa iasa plictisitor si tezist. Felicitari! Lasati tinerii sa faca filme ca stiu ei ce stiu.
SadSpot is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 20 Nov 2003, 13:11   #17
Bubu
Guru
 
Bubu
 
Join Date: Feb 2003
Location: Terra, Calea Lactee
Posts: 443
Send a message via Yahoo to Bubu
Originally Posted by Master:
am aflat de curand ca in urma cu an, a fost organizata o expeditie romano-franceza

Pai dace e romano-FRACEZA e clar! Daca ar fi fost romano-romana ar fi iesit obisnuitul spanac lacrimogeno-artistico-mioritic cu care ne-a obisnuit Studioul Sahia.
__________________
Dixit!
Bubu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Dec 2003, 09:55   #18
lynx
Guest
 
lynx
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 153
Mi s-ar pãrea interesant un serial documentar gen Glob Trotter de la Discovery, numai ca doar pentru localitatile din Romania. Cu un prezentator simpatic, cu umor /cred ca ar fi potrivit un actor tanar/, care sa calatoreasca prin tara, sa descopere locuri de cazare, sa deguste mancaruri, sa participe la tot felul de <experiente pitoresti pe plan local>. Se facuse odata ceva asemantor, parca? Dar nu a durat prea mult. De ce?De ce nu sponsorizeaza Ministerul Turismului un astfel de format?! Decat albume gen <Eterna si fasciananta Romanie>, mai bine astfel de filme documentare. Cred ca ar iesi si mai ieftin, la cat s-a furat din acel album!
lynx is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Dec 2003, 15:06   #19
Leonard Pyron
Guru
 
Leonard Pyron
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 444
Daca dintr-un album ca ala s-a furat atat de mult iti dai seama cat se va fura dintr-un film? Buna idee isi zice Hrebenciuc si altii a el...
Leonard Pyron is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Dec 2003, 15:44   #20
blitz43
Guru
 
blitz43
 
Join Date: Apr 2003
Location: Bucuresti, 22 Acacia Avenue
Posts: 747
Originally Posted by lynx:
Mi s-ar pãrea interesant un serial documentar gen Glob Trotter de la Discovery, numai ca doar pentru localitatile din Romania. Cu un prezentator simpatic, cu umor /cred ca ar fi potrivit un actor tanar/, care sa calatoreasca prin tara, sa descopere locuri de cazare, sa deguste mancaruri, sa participe la tot felul de <experiente pitoresti pe plan local>. Se facuse odata ceva asemantor, parca? Dar nu a durat prea mult. De ce?De ce nu sponsorizeaza Ministerul Turismului un astfel de format?! Decat albume gen <Eterna si fasciananta Romanie>, mai bine astfel de filme documentare. Cred ca ar iesi si mai ieftin, la cat s-a furat din acel album!

era asa ceva pe TVR2. Prezentator era adrian Paduraru, I guess (tipu' din DECLARATIE DE DRAGOSTE). Chiar, o mai exista emisiunea asta?
__________________
Well that was back in the day
And if you weren't there
It doesn't matter anyway
Because you wouldn't understand
blitz43 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 12:59.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells