Zavera, despre conflictele interioare

de Gloria Sauciuc în 1 Dec 2019
Un film lent, introspectiv, cu cadre lungi

Construit în jurul personajelor și mai puțin în jurul acțiunii, filmul este un studiu de personaj. După moartea subită a prietenului său Nic (Șerban Pavlu), Ștefan (Dorian Boguță) - un personaj introvertit și care trăiește după reguli - este aruncat într-o spirală descendentă.

Tratat cu neîncredere de familia defunctului, trezit cu o grămadă de datorii la firmă dar fără relațiile lui Nic, pentru Ștefan întrebarea probabil amânată dar care revine pregnant: „Cine sunt eu?”

Surprins în cele mai banale circumstanțe: când își încălzește micul dejun, la volan, în timp ce curăță parbrizul mașinii, mereu tăcut, cerând fetițelor lui să fie „political correct”, Ștefan nu este vocal - așa cum probabil era carismaticul Nic, pe care nu avem ocazia să îl cunoaștem suficient.

În timp ce un coleg fără scrupule îi cere să profite de moartea lui Nic pentru a prelua el conducerea companiei (unde este clar că, deși implicat, nu era la curent cu schema de afaceri și cu „mersul lucrurilor”), personajul este depășit de situație și din ce în ce mai mult străin în pielea lui. Este o luptă între eu și sine. Copiii sunt greu de stăpânit, soția nu îl înțelege, mama în vârstă are sănătatea șubredă și îi servește numai reproșuri. Rămas fără mentorul său, Ștefan trăiește o criză existențială. Are un singur debușeu - exercițiile de tir, însă și acestea îi aduc aminte de prietenul lui (arma e un cadou de la Nic).

Un film lent, introspectiv, cu cadre lungi, Zavera nu este despre conflicte exterioare sau despre decizii grele (cu toate că apare o scenă tensionată la o pomenire a defunctului, scenă de altfel dezamorsată repede). Zavera (sensul de „zarvă”) este despre conflictele interioare și despre pornirile individului. Iar spectatorul trebuie să învețe să îl citească fără cuvinte.

Exploreaza subiecte similare:

Zavera, Şerban Pavlu, Dorian Boguţă

Alte știri din cinema

Primul trailer No Time to Die. Final de serie Bond în stil mare pentru Daniel Craig

Filmul se va lansa în cinematografele noastre pe 10 aprilie

Scarlett Johansson era să rateze rolul din MCU. Cine ar fi trebuit să fie Black Widow

Filmul Black Widow va intra în cinematografele noastre pe 1 mai 2020

Filmele lunii decembrie

Decembrie este cea mai polarizată lună a anului în cinematografe

Un nou film Planeta Maimuțelor este în lucru, cu regizorul seriei Maze Runner la cârmă

Ultimul film din serie, War for the Planet of the Apes, a fost lansat în 2017

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells