Totul despre Macbeth

de Ştefan Dobroiu în 15 Iun 2014
Michael Fassbender şi Marion Cotillard, pe cai mari în noua ecranizare

Macbeth, noua ecranizare a lui Justin Kurzel după întunecata tragedie a lui Shakespeare, a fost prezentată la Cannes, iar analiştii de la cele mai prestigioase publicaţii preconizează că filmul cu Michael Fassbender şi Marion Cotillard în rolurile principale ar putea impresiona la Oscarurile de la anul. Iată mai jos detalii despre cum a fost abordată piesa pentru transpunerea ei pe marele ecran.

Cunoscut pentru Snowtown, violentul său debut prezentat în Săptămâna criticii la festivalul de la Cannes în 2011, Justin Kurzel intenţionează să facă cinste sumbrei surse literare a ecranizării. Dintre piesele lui William Shakespeare, Macbeth este considerată de mulţi a fi cea mai sumbră, abordând teme precum ambiţia nemăsurată şi nebunia.

Cei care au văzut trailerul de doar două minute prezentat la Cannes au comentat că abordarea lui Kurzel este "gotică", personajul titular arătând aproape ca un vampir pe nemărginitele câmpii ale Scoţiei, unde soarele parcă nu străluceşte niciodată. Cei de la Variety au scris că, dintre cele 20 de titluri prezentate de producătorul Harvey Weinstein la Cannes, Macbeth pare a avea cel mai mare potenţial pentru a se face remarcat până la sfârşitul anului.

Spre deosebire de principalul său concurent din portofoliul Weinstein, The Imitation Game (un articol despre interesantul film biografic despre matematicianul Alan Turing AICI) nu are încă o dată de lansare stabilită pentru Statele Unite, dar putem pune pariu că filmul se va lansa până la sfârşitul anului pentru a fi luat în considerare la următoarea ediţie a premiilor Oscar.

Cei de la The Sidney Morning Herald, care au toate motivele să urmărească evoluţia cinematografică a regizorului australian Justin Kurzel, au scris că "Snowtown era cu siguranţă sângeros. La fel este şi Macbeth". Regizorul a încercat să ofere toate detaliile privind modul cum aveau loc războaiele în secolul 11, prin urmare filmului nu îi vor lipsi scenele doldora de sânge şi violenţă explicită.

Această aşteptare este confirmată şi de o declaraţie a lui Michael Fassbender, interpretul generalului scoţian care, după ce trei vrăjitoare îi prevestesc într-o pădure că ar urma să devină regele ţării, începe să uneltească, împins de la spate de ambiţioasa lui soţie, Lady Macbeth (Marion Cotillard), împotriva regelui de drept, Duncan.

Într-un interviu acordat The Daily Mail, Fassbender spune despre Macbeth: "Suferă de tulburare de stres post-traumatic. Are sens, dacă stai să te gândeşti un pic (...) În zilele lui Macbeth ucideau cu mâinile goale sau împlântând o spadă în trup. Are aceste halucinaţii şi simte nevoia să se întoarcă la violenţă pentru a obţine claritate sau pace."

În rolul ambiţioasei, uneltitoarei Lady Macbeth apare Marion Cotillard, actriţa câştigătoare de Oscar descriind rolul drept cea mai sumbră partitură din întreaga ei carieră. Cuplul este bântuit nu doar de lungile bătălii ale lui Macbeth, ci şi de pierderea unui copil. Pe această premisă Kurzel construieşte intriga principală din piesa lui Shakespeare, intriga pentru răsturnarea de pe tron a regelui Scoţiei.

Cu siguranţă vom auzi cât de curând mai multe detalii despre proiect, iar în lunile ce urmează ar trebui să vedem şi un trailer.

Crezi că Macbeth are vreo şansă la Oscar 2015?

Exploreaza subiecte similare:

Macbeth, Michael Fassbender, Marion Cotillard, Justin Kurzel, Snowtown, The Imitation Game

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 16 iunie 2014 00:55
Nu ar fi prima oara cand o ecranizare de Shakespeare pune mana pe multe Oscaruri. Pentru mine insa filmele astea sunt enervante, nu suport sa ascult dialogurile exact ca din piese. Daca ar pastra doar povestea ar fi foarte interesant.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells