Totul despre Jupiter Ascending

de Ştefan Dobroiu în 11 Dec 2013
După Cloud Atlas, fraţii Wachowski revin cu un nou proiect incitant

Nu poţi ignora un nou proiect al fraţilor Andy şi Lana Wachowski. Dacă în 2008, eşecul financiar al lui Speed Racer a făcut ca cei doi regizori să aştepte nu mai puţin de patru ani până la ecranizarea Atlasul norilor, iată că Jupiter Ascending vine la doar doi ani de la lansarea ecranizării după David Mitchell. Trailerul lansat ieri ne face să credem că noua producţie are de ce să fie pomenită pe listele cu cele mai aşteptate premiere ale anului viitor.

Programat pentru lansare pe 25 iulie, Jupiter Ascending îşi va dezvălui treptat misterele, pentru că până nu demult se ştiau chiar puţine despre subiectul şi stilul de filmare al acestui SF. O dată cu apariţia trailerului ştim deja că sinopsisul vehiculat în urmă cu luni de zile este corect: Mila Kunis este Jupiter, o femeie de serviciu de origine rusă care, în viitorul îndepărtat, duce o viaţă extrem de grea visând cu ochii deschişi la un trai mai bun. Totul se schimbă când Jupiter începe să fie urmărită de un soldat, Caine (Channing Tatum), gata să o protejeze de nişte răufăcători misterioşi.

Trailerul (îl poţi vedea, în versiune subtitrată în limba română, la sfârşitul acestui material) nu se înscrie deloc în supărătoarea serie de trailere care se grăbesc să spună întreaga poveste a filmului promovat. Montajul de două minute cu scene din film sugerează că fraţii Wachowski au pregătit o mulţime de surprize în SF-ul lor, care combină efecte speciale şi scene de luptă, o poveste de dragoste şi comentarii cu privire la destin şi valoarea vieţii. „Întotdeauna, unele vieţi vor însemna mai mult decât altele”, spune un misterios personaj, sugerând că fraţii Wachowski nu se îndepărtează de consistentul comentariu filozofic din Atlasul norilor.

Când am văzut primele imagini surprinse la filmări, ne-am mirat să-l descoperim pe Channing Tatum purtând urechi supra-dimensionate. Nici din informaţiile din trailer nu prea ne dăm seama care este rostul lor (un comentariu la viitoarele mutaţii genetice ale umanităţii?), dar ştim că atributele fizice ale eroului sunt extraordinare: forţă ieşită din comun, ţintă fără greş, curaj şi, poate cel mai important, totala determinare de a-şi ţine în viaţă protejata.

Faptul că lui Jupiter, în ciuda poziţiei ei joase pe scara socială, pare să-i fie hărăzit un destin exemplar ne face să credem că sursa de inspiraţie a scenariului este episodul Neo-Seul din Atlasul norilor. Clona Sonmi-451 se transformă, dintr-o lucrătoare fără sentimente dintr-un fastfood al anului 2144, într-o voce anti-sclavie şi anti-exploatare, ajungând, într-un viitor şi mai îndepărtat, la un statut de zeiţă. Sunt elemente reambalate în Jupiter Ascending, care pare să folosească şi idei de design şi efecte speciale (vezi navele) din filmul anterior al fraţilor Wachowski.

Trailerul ne face să credem că SF-ul este mai mult decât un blockbuster de vară şi că ar putea deveni una dintre surprizele plăcute ale anului viitor. Cert este că Jupiter Ascending a urcat câteva poziţii pe lista noastră cu cele mai aşteptate premiere ale lui 2014.

Cum ţi se pare Jupiter Ascending?

Exploreaza subiecte similare:

Mila Kunis, Channing Tatum, Jupiter Ascending

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 11 decembrie 2013 14:54
Sincer eu cred ca o sa fie dezamagirea verii :) mi s-a parut nepotrivita Mila Kunis in trailer. Dar totul e prea vag deocamdata ca sa-mi dau seama (Cine a spus ca Channing Tatum este om in filmul asta, nu poate fi exatraterestru?)
legolas05 pe 11 decembrie 2013 15:33
Din trailer pare destul de ok,sa speram ca va fi un film bun.
Phantom_sub pe 12 decembrie 2013 10:33
http://www.youtube.com/watch?v=vw61gCe2oqI
Parcă s-au vorbit între ei, în aceeaşi perioadă trei trailere.

alex_il_fenomeno pe 29 ianuarie 2014 13:51
Film cu aspiratie de blockbuster. Il asteptam cu nerabdare.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells