Serial: Orphan Black

de Ştefan Dobroiu în 16 Iun 2013
Cameleonica Tatiana Maslany ţine pe umeri un SF extrem de intens

Orphan Black, serial BBC America realizat în parteneriat cu Canada, este unul dintre cele mai imprevizibile, intense şi surprinzătoare seriale din 2013. Din nefericire este şi suspect de necunoscut în lume, el pierzându-se printre atâtea oferte neinteresante cu care piaţa americană invadează lumea întreagă. Află din materialul de mai jos premisele serialele şi de acesta ar putea atrage atenţia amatorilor de seriale interesante.

Premisa este foarte simplă: în vizor o avem pe Sarah Manning (Tatiana Maslany), o tânără certată cu legea care încearcă să pună mâna pe o mare sumă de bani pentru a fugi împreună cu fiica ei Kira de o viaţă plină de infracţiuni. Sarah are parte de un şoc în gară, unde vede o femeie identică ei aruncându-se în faţa trenului. Pentru a scăpa de probleme, Sarah fură geanta femeii şi îi preia aceasteia identitatea, doar că se va trezi într-un hăţiş de intrigi ce transformă Orphan Black într-un melanj de genuri: SF, procedural poliţist, dramă de familie şi, în câteva episoade, chiar comedie.

Este imposibil să vorbim despre serial fără a dezvălui ceva ce spectatorul oricum îşi va da seama din primele episoade: uluitoarea asemănare fizică dintre Sarah şi femeia sinucigaşă nu este o întâmplare, cele două fiin doar primele dintr-o serie de clone, toate interpretate de cameleonica Tatiana Maslany, ce-şi vor face apariţia în primul sezon al serialului.

Orphan Black s-a bucurat de suficient succes în SUA şi Canada pentru a primi undă verde pentru un nou sezon ce se va difuza la anul. Unul din marile atu-uri ale serialului, pe lângă scenariul foarte imprevizibil, este interpretarea excelentei Maslany, o actriţă canadiană ai cărei părinţi şi bunici provin din Europa de Est, printre strămoşii ei apropiaţi numărându-se şi români. Cu ajutorul machiajelor şi coafurilor diferite, al unor accente şi accesorii diferite, Maslany interpretează o serie de personaje cu aspect fizic asemănător. Ţine doar de talentul ei să creeze în mintea spectatorului senzaţia că vede personaje diferite, iar reuşita este perfectă: chiar ai senzaţia că personajele principale sunt interpretate de mai multe actriţe!

Pentru a reuşi să interpreteze convingător atâtea personaje (rămâne un mister câte), actriţa a studiat îndelung accente diferite ale limbii engleze şi, a declarat în interviuri, şi-a creat playlist-uri diferite, pentru a intra mai repede în pielea personajelor ei. Rezultatul este uimitor şi nimeni nu poate contrazice impresia că Maslany este cea care ţine pe umeri întreg serialul.

Fără spoilere şi alte detalii, nu mai spunem decât că Orphan Black este unul dintre serialele lui 2013 a căror reluare o aşteptăm cu imensă nerăbare.

Exploreaza subiecte similare:

Tatiana Maslany, Orphan Black

Alte știri din cinema

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex1992alex pe 16 iunie 2013 11:41
un serial excelent si de urmarit pe fiecare saptamana cand apare.
Musa.del.Arte pe 16 iunie 2013 12:18
Imi suscita curiozitatea !
Bayard pe 16 iunie 2013 14:37
Prima oara cand aud de serialul asta.
IchigoWolf pe 16 iunie 2013 23:04
Chiar ma gandeam cand voi vedea un articol despre Orphan Black si la noi , ar merita sa aiba parte de publicitate la fel de multa cat si Game of Thrones . Este un serial pur si simplu BRILIANT , te lasa la propriu cu gura cascata . Actiunea se petrece repede ... nu prea repede incat sa nu intelegi , insa nici prea inceta incat sa ai timp sa te plictisesti pentru o singura secunda (la propriu!) . Personajele si povestea sunt superb scrise si interpretate , iar Tatiana Maslany este pur si simplu geniala . Il recomand din tot sufletul tuturor !! Sper ca pana apare sezonul urmator tot mai multa lume o sa auda de el si o devina mai cunoscut (ar fi mare rusine sa se anuleze) :) !

PS: Singurul spoiler mic pe care zic eu ca merita sa dau .. e ca in numai intr-un sezon Tatiana joaca mai mult de 7 (!!) personaje complet diferite ; si interpreteaza atat de fara greseala incat ai senzatia totala ca actrita are o gramada de surori gemene cu ea pe platou :D

ilynca pe 17 iunie 2013 00:13
Primul sezon deja s-a incheiat, asa ca uitati-va linistiti, e un serial care merita.
nana91 pe 17 iunie 2013 08:34
Mi-a placut foarte mult primul sezon! Actrita este intr-adevar geniala. In primele episoade, cand tot apareau alte personaje pe care le interpreta tot ea, credeam ca nu va reusi sa tina pasul, dar a jucat impecabil, pana la sfarsit. Personajele sunt atat de diferite, incat nu stiu cum a reusit, dar este de admirat.
In plus, serialul este scris foarte bine, actiunea nu te lasa sa te plictisesti si personajele sunt complexe. Il recomand tuturor.

Si cred ca ar trebui sa fie mai promovat, ar fi pacat sa se piarda in spatele unor seriale mult mai proaste, dar promovate si cunoscute de toata lumea.

pedross pe 17 iunie 2013 15:07
De serial nu mai am ce spune.L-am vizionat exact de a doua zi de cand a aparut si am ramas total uimit de calitatea sa ca film si calitatea Tatianei actoriceasca.Poate daca nu stiti am sa va spun ca a castigat premiul de cea mai buna actrita intr-un serial Tv categoria drama la gala Critics' Choice Awards.Asta spune ceva.
Gallagher pe 19 iunie 2013 12:34
Serialul e ok. Previzibil uneori, mai ales din momentul in care apare si latura corporatista ce - ca de obicei - detine absotul totul.
Dar totusi : "Tatiana Maslany ţine pe umeri un SF extrem de intens"?!?!?
Un SF?
Care parte a serialului e science-fiction?
Clonarea e realitate si chiar daca noi masele, suntem - inca - in afara subiectului, fi sigur ca subiectul in sine nu mai e SF inca din ani '80.
Orphan Black e o drama in toata regula!

Maryanf25 pe 21 iunie 2013 12:43
Cum aud cuvantul mase stiu ca am de-a face cu un individ care crede toate prostiile de pe Discovery. Nu neg calitatea unor programe educative, dar cand incep sa prezinte nenumarate conspiratii si cazuri de rapiti de extraterestri deja mi-e sila. Ei fac asta doar pentru audienta, profitand de frica oamenilor in unele cazuri, si de sentimentul de superioritate in altele. Asa e, unii oameni se cred mai destepti, superiori maselor. Ei au descoperit conspiratiile!
Miiku pe 5 august 2014 13:28
Avand in vede ca o singura actrita interpreteaza peste 5 personaje, merita apreciat. o.o

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells